Ziua de 12 februarie este ziua comemorată în mod tradițional ca aniversare a nașterii lui în 1890 a lui Abraham Lincoln (avopcat și om politic, al 16-lea președinte al SUA, între 4 mai 1861-15 aprilie 1865). Lincoln este sărbătorit, în pecial, pentru rolul său avut în conducerea luptei împotriva sclavagismului din țară, dar recunoașterea sa merge mai mult mai departe. În enunțul său că democrația este „guvernarea poporului, pentru popor și de către popor” este formulată viziunea democrației ca participare și egalitate în fața legii, precum și ca un angajament față de schimbarea socială și o declarație a principiilor fundamentale pe care se bazează drepturile omului. El a precizat că este de datoria cetățeanului să joace un rol în guvernarea societății de care el însuși beneficiază, un principiu care afirmă că autoritatea politică trebuie să provină direct de la popor și să existe în favoarea acestuia. Prin această afirmație, el a vrut să spună că, într-o democrație, fiecare individ indiferent de locul din care provine sau de statutul lui social, are datoria de a participa în mod direct la activitatea guvernului. Pornind de la acest principiu simplu, dar de mare amploare, potrivit căruia autoritatea politică trebuie să provină direct de la popor și să existe în beneficiul acestuia, Lincoln cu abordarea lui profund democratică a influențat nu numai progresul Statelor Unite, ci și dezvoltarea la nivel mondial a noțiunii de drepturile omului, declarația lui nefiind doar un angajament la adresa schimbării sociale, ci și un elogiu adus principiilor fundamentale ale drepturilor omului. El a promovat o viziune a societății în care fiecare toți oamenii să aibă drepturi și responsabilități egale.

Nota redacției. Implicat profund în problemele puterii la nivelul fiecărui stat, Lincoln a fost deschis față de așa-numiții „Democrați ai Războiului” (care susțineau Nordul împotriva Sudului), și a reușit să fie reales la alegerile din 1864. Ca lider al facțiunii moderate a Partidului Republican, Lincoln s-a confruntat cu republicanii radicali care cereau un tratament mai dur aplicat Sudului, cu Democrații Războiului care cereau mai mult compromis, cu democrații ce se opuneau războiului, denumiți Copperheads care îl disprețuiau, și cu secesioniștii ireconciliabili care îi puneau la cale moartea. Din punct de vedere politic, Lincoln a luptat îndreptându-și adversari unii împotriva altora, făcând apel la poporul american prin calitățile sale de orator, și printr-un patronaj politic atent plănuit. Discursul său de la Gettysburg din 1863 a devenit o declarație emblematică a dedicației Americii față de principiile republicanismului, egalității în drepturi, libertății personale și democrației. Lincoln avea o perspectivă moderată asupra Reconstrucției, dorind să reunifice țara printr-o politică de generoasă reconciliere în fața diviziunilor dure și persistente. La șase zile după capitularea generalului comandant al Confederației, Robert E. Lee, Lincoln a fost asasinat de John Wilkes Booth, actor și simpatizant al Confederației. Lincoln a fost plasat în mod constant atât de istorici cât și de public între cei mai mari președinți ai SUA.

Lincoln a jucat, de asemenea, un rol hotărâtor în perioada tumultoasă a Războiului civil american, contribuind la împăcarea națiunii divizate și la restabilirea unității țării. Într-un faimos discurs de la Gettysburg, el a vorbit despre o nouă națiune, concepută în libertate și dedicată premisei că toți oamenii sunt creați egali”. Această viziune a contribuit la consolidarea ideilor fundamentale ale drepturilor omului în contextul reconstrucției postbelice. Așadar, ziua de naștere a lui Abraham Lincoln nu este doar o ocazie de a comemora o figură istorică remarcabilă, ci și un prilej de a reflecta asupra impactului pe care acesta l-a avut pe termen lung asupra principiilor care stau la baza respectării drepturilor omului. Lincoln a fost un far al democrației și al egalității, iar moștenirea lui continuă să inspire lupta pentru drepturi fundamentale în întreaga lume.

Un element vital al acestei lupte continue este educația. Școlile și instituțiile de învățământ ar trebui să ofere cursuri care să promoveze toleranța și respectul reciproc, încurajând astfel înțelegerea și aprecierea diversității. În plus, mass-media și platformele de comunicare ar trebui să servească drept mijloace de subliniere a încălcărilor drepturilor omului și de sensibilizare a populației. Ziua de astăzi, 12 februarie, pe lângă o evocare a unei personalități remarcabile din istoria drepturilor omului, este și o ocazie de reflecție și acțiune. Este un moment în care oamenii din întreaga lume au posibilitatea de a-și exprima angajamentul față de valorile fundamentale ale umanității și de a contribui la consolidarea unui viitor în care drepturile omului să fie în totalitate respectate.

Corespondenţă de la Lordul Sir Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite

Notă. Articolele Lordului Sir Florentin Scaletchi în Jurnalul Bucureştiului Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO)

Leonhard (Leo) Kober este autorul portretului președintelui american Abraham Lincoln, care apare pe bancnota de 5 dolari. Născut la Brno, în Cehia, în 1876, Leo Kober începe de la vârsta de 17 ani să urmeze cursuri de desen și pictură în Viena, la Academia de Arte Frumoase, iar ulterior, la München. Din 1897, Leo Kober a început să frecventeze, timp de doi ani, cursurile de desen și pictură conduse de Simon Hollósy, ale Școlii de Pictură din Baia Mare, perioadă în care artistul a realizat un număr neobişnuit de mare de studii, în special în domeniul portretisticii. Este de consemnat faptul că debutul carierei sale expoziţionale este strâns legat de experienţele parcurse în cele două colonii băimărene. Mai mult, studiile efectuate sub îndrumarea lui Hollósy par să fi marcat decisiv evoluţia sa artistică de mai târziu. Se poate aprecia, astfel, că Leo Kober avea să fie unul din primii produşi artistici de importanţă majoră propulsaţi pe orbita internaţională de mediul artistic forjat în cadrul primei perioade a învăţământului instituţionalizat în cadrul coloniei de la Baia Mare”, spune Tiberiu Alexa, directorul Muzeului Judeţean de Artă „Centrul Artistic” Baia Mare, citat de Vocea Transilvaniei. La câțiva ani după război, în 1921, Kober se stabilește la New York, devenind un apreciat profesionist în domeniul graficii satirice, dar nu numai.

Nota redacției. În general, ziua de 12 februarie este considerată Ziua Darwin o sărbătoare recent instituită, în scopul aniversării nașterii lui Charles Darwin (12 februarie 1809) prilej de a sublinia importanța contribuțiilor marelui naturalist britanic în dezvoltarea și promovarea științei. Celebrarea operei sale precum și aducerea omagiului pentru viața sa au fost organizate sporadic de la moartea sa, pe 19 aprilie 1882, la vârsta de 73 de ani. Festivitățile se țineau la Down House, locuința din Downe (Greater London), unde familia sa a locuit din 1842 până la moartea soției, Emma, în 1896. Printre organizațiile și asociațiile care promovează libertatea de gândire și care își oferă sprijinul în scopul celebrării marelui naturalist, putem menționa: Consiliul pentru Umanism Secular („Council for Secular Humanism”), fundația Freedom from Religion Foundation (care promoveză libertatea față de orice formă de religie), Center for Inquiry (organizație non-profit care demontează medicina alternativă și fenomenele paranormalului), Asociația Umanistă Americană („American Humanist Association”) și Asociația Umanistă Britanică („British Humanist Association”).

Alte evenimente remarcabile care au avut loc pe 12 februarie

Articole asocoiate

Activitatea internațională a OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite) în Franța Metropolitană (inclusiv în Corsica) și în țările francofone (Belgia și Elveția) în parteneriat cu Jurnalul Bucureștiului (specializat în investigații jurnalistice criminale în domeniul socio – judiciar, inclusiv, în apărarea victimelor erorilor judiciare)

Apărarea Drepturilor Omului – „Merită să mori pentru ceea ce te face să trăiești” (Corespondenţă de la Lordul Sir Prof. dr. Av. Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Ecosoc – Naţiunile Unite)

Organizația pentru Apărarea Deținuților din Diaspora Română (OADDR) partener de anchete (investigații) al ICIS (International Criminal Investigation Service) al Jurnalului Bucureștiului

Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași Ediția XXXIV – „Pregătim viitorul promovând excelența”. Corespondență de la Pompiliu Comșa (Prof. univ. asoc. Univ. Apollonia, directorul ziarelor Realitatea & Timpul – parteneri media ai Jurnalului Bucureștiului & directorul executiv al Trustului de Presă Pompidu – Iași), membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

Nota redacției

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

„Le principe” d’Anne-Marie Thiesse. „Atac” justificat la adresa eminescologilor! Eminescu – Genomul divin al poporului român (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Statuia Martirului Iuliu Maniu. Corespondență de la marele intelectual Grid Modorcea („Omul bibliotecă”, „The Great Mitică”, „Balzac al României” – „Dr. în Arte, scriitorul cu cea mai vastă și completă operă religioasă din cultura română, „cel mai important” și cel mai prolific autor român în viață, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului). Compoziții muzicale ale formației musical – pop newyorkeze Indiggo Twins (Mihaela & Gabriela Modorcea)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π) – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1 (Generalități)

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești/ Die Geschichte der rumänischen Lyrik (de la începuturi și până astăzi) a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Conferința națională a detectivilor (Privat investigator – Pi/∏/π) din România. Forum de consultări și dezbateri privind necesitatea modificării Legii 329/2003 privind activitatea detectivilor privați (particulari). Gala „Sfântul Nicolae” 2023 (Ediția a 17-a)

In memoriam Profesorul universitar – sociolog Ion Iordăchel. „Civitas Innocentiae” în „Lumea II” a marelui intelectual Grid Modorcea, (neo)Comunismul, Libertatea „sub sechestru electronic” cu ajutorul sistemelor de navigație prin sateliți în cadrul structurilor inter-, pluri și transdidciplinare ale Noii Ordini mondiale. „Societatea ordonată” și cuantificarea stărilor psihice și psihologice ale „omului – matrice” („atom – social”, „robot – uman”)

In memoriam Acad. Prof. Paul Popescu – Neveanu. Psiho(socilogia) matematică – aplicații la studiul comportamentului infracțional criminal [Mathematical psycho(sociology) – applications to the study of criminal behavior/Psycho(sociologie) mathématique – applications à l’étude du comportement criminel]

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

Francezul „supradotat” (gifted, tânăr cu abilități intelectuale înalte, tânăr intelectualmente precoce, tânăr capabil de performanță). Învățământul alternativ elitist (de excelență) în Franța

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București [Lucrările „Sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani” și „Brabantul în haos și sub teroare. Asasinii din Brabant. Adevărul istoric după 40 de ani”]

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” de pe Coasta de Azur,într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1 – Preambul)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra