Ziua de 12 februarie este ziua comemorată în mod tradițional ca aniversare a nașterii lui în 1890 a lui Abraham Lincoln (avopcat și om politic, al 16-lea președinte al SUA, între 4 mai 1861-15 aprilie 1865). Lincoln este sărbătorit, în pecial, pentru rolul său avut în conducerea luptei împotriva sclavagismului din țară, dar recunoașterea sa merge mai mult mai departe. În enunțul său că democrația este „guvernarea poporului, pentru popor și de către popor” este formulată viziunea democrației ca participare și egalitate în fața legii, precum și ca un angajament față de schimbarea socială și o declarație a principiilor fundamentale pe care se bazează drepturile omului. El a precizat că este de datoria cetățeanului să joace un rol în guvernarea societății de care el însuși beneficiază, un principiu care afirmă că autoritatea politică trebuie să provină direct de la popor și să existe în favoarea acestuia. Prin această afirmație, el a vrut să spună că, într-o democrație, fiecare individ indiferent de locul din care provine sau de statutul lui social, are datoria de a participa în mod direct la activitatea guvernului. Pornind de la acest principiu simplu, dar de mare amploare, potrivit căruia autoritatea politică trebuie să provină direct de la popor și să existe în beneficiul acestuia, Lincoln cu abordarea lui profund democratică a influențat nu numai progresul Statelor Unite, ci și dezvoltarea la nivel mondial a noțiunii de drepturile omului, declarația lui nefiind doar un angajament la adresa schimbării sociale, ci și un elogiu adus principiilor fundamentale ale drepturilor omului. El a promovat o viziune a societății în care fiecare toți oamenii să aibă drepturi și responsabilități egale.
Nota redacției. Implicat profund în problemele puterii la nivelul fiecărui stat, Lincoln a fost deschis față de așa-numiții „Democrați ai Războiului” (care susțineau Nordul împotriva Sudului), și a reușit să fie reales la alegerile din 1864. Ca lider al facțiunii moderate a Partidului Republican, Lincoln s-a confruntat cu republicanii radicali care cereau un tratament mai dur aplicat Sudului, cu Democrații Războiului care cereau mai mult compromis, cu democrații ce se opuneau războiului, denumiți Copperheads care îl disprețuiau, și cu secesioniștii ireconciliabili care îi puneau la cale moartea. Din punct de vedere politic, Lincoln a luptat îndreptându-și adversari unii împotriva altora, făcând apel la poporul american prin calitățile sale de orator, și printr-un patronaj politic atent plănuit. Discursul său de la Gettysburg din 1863 a devenit o declarație emblematică a dedicației Americii față de principiile republicanismului, egalității în drepturi, libertății personale și democrației. Lincoln avea o perspectivă moderată asupra Reconstrucției, dorind să reunifice țara printr-o politică de generoasă reconciliere în fața diviziunilor dure și persistente. La șase zile după capitularea generalului comandant al Confederației, Robert E. Lee, Lincoln a fost asasinat de John Wilkes Booth, actor și simpatizant al Confederației. Lincoln a fost plasat în mod constant atât de istorici cât și de public între cei mai mari președinți ai SUA.
Lincoln a jucat, de asemenea, un rol hotărâtor în perioada tumultoasă a Războiului civil american, contribuind la împăcarea națiunii divizate și la restabilirea unității țării. Într-un faimos discurs de la Gettysburg, el a vorbit despre o „nouă națiune, concepută în libertate și dedicată premisei că toți oamenii sunt creați egali”. Această viziune a contribuit la consolidarea ideilor fundamentale ale drepturilor omului în contextul reconstrucției postbelice. Așadar, ziua de naștere a lui Abraham Lincoln nu este doar o ocazie de a comemora o figură istorică remarcabilă, ci și un prilej de a reflecta asupra impactului pe care acesta l-a avut pe termen lung asupra principiilor care stau la baza respectării drepturilor omului. Lincoln a fost un far al democrației și al egalității, iar moștenirea lui continuă să inspire lupta pentru drepturi fundamentale în întreaga lume.
Un element vital al acestei lupte continue este educația. Școlile și instituțiile de învățământ ar trebui să ofere cursuri care să promoveze toleranța și respectul reciproc, încurajând astfel înțelegerea și aprecierea diversității. În plus, mass-media și platformele de comunicare ar trebui să servească drept mijloace de subliniere a încălcărilor drepturilor omului și de sensibilizare a populației. Ziua de astăzi, 12 februarie, pe lângă o evocare a unei personalități remarcabile din istoria drepturilor omului, este și o ocazie de reflecție și acțiune. Este un moment în care oamenii din întreaga lume au posibilitatea de a-și exprima angajamentul față de valorile fundamentale ale umanității și de a contribui la consolidarea unui viitor în care drepturile omului să fie în totalitate respectate.
Corespondenţă de la Lordul Sir Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite
Notă. Articolele Lordului Sir Florentin Scaletchi în Jurnalul Bucureştiului Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO)
Leonhard (Leo) Kober este autorul portretului președintelui american Abraham Lincoln, care apare pe bancnota de 5 dolari. Născut la Brno, în Cehia, în 1876, Leo Kober începe de la vârsta de 17 ani să urmeze cursuri de desen și pictură în Viena, la Academia de Arte Frumoase, iar ulterior, la München. Din 1897, Leo Kober a început să frecventeze, timp de doi ani, cursurile de desen și pictură conduse de Simon Hollósy, ale Școlii de Pictură din Baia Mare, perioadă în care artistul a realizat un număr neobişnuit de mare de studii, în special în domeniul portretisticii. „Este de consemnat faptul că debutul carierei sale expoziţionale este strâns legat de experienţele parcurse în cele două colonii băimărene. Mai mult, studiile efectuate sub îndrumarea lui Hollósy par să fi marcat decisiv evoluţia sa artistică de mai târziu. Se poate aprecia, astfel, că Leo Kober avea să fie unul din primii produşi artistici de importanţă majoră propulsaţi pe orbita internaţională de mediul artistic forjat în cadrul primei perioade a învăţământului instituţionalizat în cadrul coloniei de la Baia Mare”, spune Tiberiu Alexa, directorul Muzeului Judeţean de Artă „Centrul Artistic” Baia Mare, citat de Vocea Transilvaniei. La câțiva ani după război, în 1921, Kober se stabilește la New York, devenind un apreciat profesionist în domeniul graficii satirice, dar nu numai.
Nota redacției. În general, ziua de 12 februarie este considerată Ziua Darwin o sărbătoare recent instituită, în scopul aniversării nașterii lui Charles Darwin (12 februarie 1809) prilej de a sublinia importanța contribuțiilor marelui naturalist britanic în dezvoltarea și promovarea științei. Celebrarea operei sale precum și aducerea omagiului pentru viața sa au fost organizate sporadic de la moartea sa, pe 19 aprilie 1882, la vârsta de 73 de ani. Festivitățile se țineau la Down House, locuința din Downe (Greater London), unde familia sa a locuit din 1842 până la moartea soției, Emma, în 1896. Printre organizațiile și asociațiile care promovează libertatea de gândire și care își oferă sprijinul în scopul celebrării marelui naturalist, putem menționa: Consiliul pentru Umanism Secular („Council for Secular Humanism”), fundația Freedom from Religion Foundation (care promoveză libertatea față de orice formă de religie), Center for Inquiry (organizație non-profit care demontează medicina alternativă și fenomenele paranormalului), Asociația Umanistă Americană („American Humanist Association”) și Asociația Umanistă Britanică („British Humanist Association”).
Alte evenimente remarcabile care au avut loc pe 12 februarie
- În 1502—Exploratorul portughez Vasco da Gama a plecat de la Lisabona în cea de-a doua sa călătorie în India.
- În 1818—Sub conducerea generalului Bernardo O’Higgins, statul Chile și-a declarat independența față de Spania.
- În 1912—Pu Yi, ultimul împărat al Chinei, a abdicat, China devenind de atunci republică.
- Este și ziua de naștere a lui Francisc I al Austriei (1768) și de deces a lui Lady Jane Grey (1554), Pierre de Marivaux (1763) și Immanuel Kant (1804).
Articole asocoiate
Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului
[…] Abraham Lincoln și contribuția sa la temelia Drepturilor Omului. Corespondență de președintele … […]