Acasă Concerte Coldplay la București – Un exemplu de toleranță și incluziune în muzică...

Coldplay la București – Un exemplu de toleranță și incluziune în muzică (Corespondență de la Lord Sir Florentin Scalețchi, președinte – fondator OADO – Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite, partener de anchetă al Jurnalului Bucureștiului)

344
0

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose! Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events. The principles that will be at the basis of this publication are: 
–  Democracy cannot exist without opposition
– Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
– Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

Concertul Coldplay de pe 12 iunie 2024 de la Arena Națională din București a reprezentat mai mult decât un simplu eveniment muzical. A fost o manifestare a valorilor de toleranță, incluziune și sustenabilitate. TurneulMusic Of The Spheres” al trupei Coldplay, dedicat comunităților marginalizate, a adus în prim plan nu doar muzica, ci și mesajul puternic de unitate și respect reciproc.

Grupul britanic Coldplay, fondat în 1996, este celebru în întreaga lume pentru grija pentru protecția mediului și pentru angajamentul său față de cauzele sociale. Angajamentul ferm al artiștilor în promovarea unui mediu sustenabil și pentru susținerea drepturilor LGBTQIA+, sunt priorități reflectate și în mesajele lor artistice.  În fiecare oraș unde trupa a concertat, a invitat pe scenă artiști locali pentru a celebra diversitatea și talentul autohton. La București, Chris Martin l-a invitat pe Babasha, un cântăreț de manele din noua generație. În ciuda reacțiilor mixte din partea publicului, gestul a fost o demonstrație clară a valorilor de incluziune promovate de trupă.

Un aspect remarcabil al concertului a fost accentul pus pe sustenabilitate. Coldplay a implementat măsuri inovative pentru a reduce impactul ecologic al turneului. Participanții au primit brățări cu LED-uri realizate din plastic reciclat, care au fost înapoiate la finalul concertului pentru a fi reutilizate. De asemenea, fanii au fost încurajați să genereze energie pentru scenă folosind podele „kinetice” și biciclete speciale, subliniind importanța participării active la protejarea mediului. Invitația adresată lui Babasha, însă a generat reacții polarizate. În timp ce unii spectatori l-au încurajat, alții l-au huiduit, evidențiind astfel diviziunile profunde din societatea românească. Această controversă a declanșat dezbateri intense în mediul online, ridicând întrebări esențiale despre toleranță și acceptare.

Babasha a susținut ulterior că manelele sunt stigmatizate din cauza rasismului. Indiferent de genul muzical, reacția publicului reflectă adesea prejudecăți adânc înrădăcinate. Psihologul Mihai Copăceanu a explicat într-un interviu că „ura ne unește mai mult decât iubirea,” subliniind că reacțiile negative de la concert nu au respectat mesajul de pace și iubire promovat de Coldplay.

Faptul că publicul trupei Coldplay nu este în mod obișnuit similar cu cel care ascultă manele este de înțeles. Cu toate acestea, reacțiile de ostilitate, fluierăturile și huiduielile nu sunt nici necesare, nici justificate. În contextul unui concert care celebrează diversitatea și incluziunea, astfel de reacții contravin mesajului principal: If you want love, be love. If you want peace, be peace.”

Societatea noastră are nevoie de o schimbare de paradigmă, de la reacții bazate pe ură și prejudecăți, la cele bazate pe respect și înțelegere. Este esențial să ne educăm și să practicăm reacții mai decente și politicoase, mai umane și frumoase. Într-o lume tot mai interconectată, diversitatea ar trebui să fie văzută ca o bogăție, nicidecum ca un motiv de dezbinare. Concertul Coldplay de la București a fost o oportunitate ratată de mulți dintre noi de a învăța despre toleranță și incluziune. Este esențial să reflectăm asupra acestor evenimente și să ne îmbunătățim atitudinea față de cei diferiți de noi. Numai prin acceptare și respect reciproc putem face o societate mai echitabilă și mai unită. Noi sperăm ca mesajul de iubire și pace promovat de Coldplay să rezoneze în inimile tuturor și să ne inspire să fim mai buni, mai deschiși și mai toleranți. Este responsabilitatea noastră, ca membri ai unei societăți globale, să ne ridicăm la înălțimea acestor valori și să ne străduim să creăm un viitor mai luminos pentru toți.

Organizatia noastră, OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului-Ecosoc-Națiunile Unite) se dedică promovării drepturilor omului și luptei împotriva discriminării de orice fel. Ne străduim să educăm și să sensibilizăm publicul cu privire la importanța toleranței și a incluziunii, colaborând cu diverse comunități și instituții pentru a crea un mediu mai echitabil și mai respectuos pentru toți. Împreună, putem face diferența. Să continuăm să luptăm pentru o lume în care fiecare voce este auzită și respectată.

Notă. Membrii formației de rock alternativ și piano-rock Coldplay (una dintre cele mai de succes trupe ale noului mileniu, vânzând peste 50 de milioane de album) s-au cunoscut la University College London (UCL) în septembrie 1996. Chris Martin și Jonny Buckland fiind primii membri ai trupei. Au petrecut un an „planificând” o trupă culminând cu apariția trupei numită „Pectoralz”. Mai târziu, Guy Berryman, un coleg de clasă al celor doi, a intrat în trupă. Până în 1997, Coldplay dădeau giguri pentru promoteri în mici cluburi. Trupa se va renumi Starfish. Martin îl recrutează pe colegul său de școală Phil Harvey care studia la Oxford, pentru a fi managerul trupei, care este, de asemenea, cunoscută pentru single-urile de succes „Speed of Sound”, „Clocks” și „Viva la Vida” și a fost premiată cu multe Premii Grammy.  Coldplay și-a câștigat faima mondială cu lansarea single-ului „Yellow”, urmat de succesul albumului de debut, Parachutes (2000), care a fost nominalizat la Mercury Prize. Atât Parachutes cât și următorul album, A Rush of Blood to the Head (2002), au avut un imens succes, cel din urmă fiind numit Albumul Anului.

Corespondenţă de la Lordul Sir Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite

Redactat de către Cătălin Asavinei Președinte–fondator al OADDR (Organizația pentru Apărarea Deținuților din Diaspora Română) partener al Jurnalul Bucureștiului în anchete (investigații criminale)

Organizația pentru Apărarea Deținuților din Diaspora Română (OADDR) partener de anchete (investigații) al ICIS (International Criminal Investigation Service) al Jurnalului Bucureștiului

Activitatea internațională a OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite) în Franța Metropolitană (inclusiv în Corsica) și în țările francofone (Belgia și Elveția) în parteneriat cu Jurnalul Bucureștiului (specializat în investigații jurnalistice criminale în domeniul socio – judiciar, inclusiv, în apărarea victimelor erorilor judiciare)

Thomas CSINTA, research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in Social Sciences and criminal investigative journalist (Press Attached of Organization for the Defense Human Rights – United Nations – Monitor of the Organization) )

Nota redacției

Remember. „Asociații” mei Michel Ardouin („Porte–Avions ”) și Charlie Bauer (revoluționarul „Robin Hood”) – asociații lui Jacques Mesrine („inamicul public n°1 al societății civile”), autori de pagini remarcabile în istoria criminală franceză contemporană. Mon „associé” Michel Ardouin („Porte–Avions ”) l’associé de Jacques Mesrine (L’ennemi public n°1) et Charlie Bauer (révolutionnaire d’extrême gauche) auteurs des pages remarquables dans l’histoire de la grande criminalité française contemporaine

Simpozionul internațional „Lucian Blaga” – Ediția a II-a – Satul românesc izvor de spritualitate și inspirație. „Conceptul marelui anonim și dialogul cu transcendentul. Pledoarie pentru o disciplină centrată pe opera lui Lucian Blaga” (Lucrarea prof. dr. Narcis Zărnescu, membru al Academiei Germano-Române și al Academiei Oamenilor de Știință din România, membru titular al CRIFST – Comitetul Român pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii al Academiei Române, distins cu „l’Ordre des Palmes académiques”)

Prezentarea (recenzia) cărții „Analiza geopolitică și securitară a Orientului Mijlociu. Studiu științific.” – autor Alba Iulia Catrinel Popescu (prof. dr. Narcis Zărnescu, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” și redactor șef adj. al revistelor „Cunoașterea științifică”, „Intelligence Info”, „Studii și Comunicări” și „Noesis” ale CRIFST al Academiei Române, membru al Academiei Germano – Române și al Academiei Oamenilor de Știință din Româmia, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

„Etică și Intelligence” – lucrare prezentată la Sesiunea Anuală a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Germania) de către corespondentul nostru permanent prof. dr. Narcis-Stelian Zărnescu (redactorul șef al Revistei Academiei Române „Academica”, secretar științific al Secției X – Filosofie, Teologie și Psihologie a AOȘR – Academia Oamenilor de Știință din România)

Conferința CRIFST (Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii) a Academiei Române. „Impactul AI, din perspectiva binomului foucaultian episteme – techne” (Prof. dr. Narcis Zărnescu, membru titular al CRIFST, redactor șef al revistei „Academica”, redactor șef Adjunct al revistei de Sudii și comunicări și al revistei Noesis al CRIFST, secretar științific al Secției X– Filosofie, Teologie și Psihologie a AOȘR–Academia Oamenilor de Știință din România, distins cu „l’Ordre des Palmes académiques”)

„Viitorul cărții și al suporturilor de carte” la CRIFST (Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii) – DIS (Divizia de Istoria Științei) de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autori

Scurtă incursiune în Istoria detectivismului (Partea 2). Corespondență de la Maria Bumbaru președinta ANDR (Asociația Națională a Detectivilor din România)

Scurtă incursiune în Istoria detectivismului (Partea 1). Corespondență de la Maria Bumbaru președinta ANDR (Asociația Națională a Detectivilor din România)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră, Ne…