Acasă Eveniment cultural-lansare de carte Comisia Europeană lansează cartea cu titlul ,,Fata cu ochii larg deschiși”, o...

Comisia Europeană lansează cartea cu titlul ,,Fata cu ochii larg deschiși”, o nouă carte pentru copii despre dificultățile victimelor războiului

358
0

Cca 4 milioane de refugiați din Ucraina, printre care și copii, au fost înregistrați în România, din Februarie 2022. Acești copii au fost forțați să-și abandoneze întreaga viață-familie, prieteni, școală, tot ce aveau drag. Pe 25 octombrie 2023, Comisia Europeană a lansat o carte pentru copii intitulată „Fata cu ochii larg deschiși”, pentru a crește nivelul de conștientizare asupra dificultăților pe care le întâmpină atât copiii, cât și adulții care fug de război. Pentru acest proiect, Comisia a colaborat cu renumita ilustratoare ucraineană Anna Sarvira. Această carte încurajează cetățenii UE să își țină ochii larg deschiși în fața suferinței acestor copii și să se asigure că vocile lor sunt auzite.

„Fata cu ochii larg deschiși” spune povestea unei tinere ucrainiene care se împrietenește cu o fetiță extrem de perspicace, în noua ei școală din România. Prin călătoria lor, cartea ilustrează importanța de a fi atent la ceilalți și de a le oferi sprijin în procesul de integrare într-o țară nouă, în special după ce au fugit de război. Destinată copiilor cu vârste cuprinse între șapte și zece ani, precum și părinților și învățătoarelor, această carte transmite un mesaj puternic despre compasiune, solidaritate și sprijin. Este o resursă valoroasă care să la baza unei discuții despre impactul complex al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, într-un mod accesibil.

Didier Reynders, Comisarul European pentru Justiție, a declarat: „Înțelegerea experiențelor oamenilor care fug de război și recunoașterea drepturilor lor sunt esențiale pentru construirea unei societăți mai incluzive, mai pline de compasiune și mai juste. Prin implicarea copiilor de la o vârstă fragedă prin puterea poveștilor, sperăm să cultivăm un simț al empatiei și solidarității care va contribui la construirea unui viitor mai luminos pentru toți.”

Cartea a fost concepută ca o extensie a campaniei „Cu ochii larg deschiși”, desfășurată de Comisia Europeană pentru a crește conștientizarea drepturilor victimelor în UE. Această campanie globală face parte din prima Strategie a UE privind Drepturile Victimelor, care își propune să se asigure că victimele tuturor infracțiunilor înțeleg cum să își exercite drepturile fundamentale și știu unde să ceară sprijin. Cartea promovează solidaritatea și recunoaște că oamenii care fug de război au nevoie de sprijin și atenție specială. Unii dintre ei pot fi victime ale infracțiunilor legate de război, cu drepturi acoperite de UE.

Cartea „Fata cu ochii larg deschiși” este disponibilă în prezent în 13 limbi (engleză, franceză, olandeză, bulgară, croată, cehă, estonă, maghiară, letonă, poloneză, română, slovacă și ucraineană). Ea va fi distribuită către școli, biblioteci și asociații de sprijin pentru a ne asigura că mesajul ei ajunge la cât mai mulți cititori posibili. Cartea este, de asemenea, disponibilă în format digital pe site-ul campaniei „Keep your eyes open”, dedicat drepturilor victimelor din UE. Pentru a descărca cartea, vă rugăm să vizitați site-ul campaniei.

Destinată copiilor cu vârste cuprinse între 7-10 ani, precum și părinților și profesorilor de învățământ primar, această carte transmite un mesaj puternic despre compasiune, solidaritate și sprijin. Este o resursă valoroasă, într-un format accesibil, care stă la baza unei discuții despre impactul complex al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Regulile UE privind drepturile victimelor (Directiva 2012/29/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2012 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității și de înlocuire a Deciziei-cadru 2001/220/JAI a Consiliului)

În UE avem un set de drepturi pentru toate victimele tuturor infracțiunilor. Directiva privind Drepturile Victimelor din 2012 reprezintă principala lege orizontală care prevede un set de drepturi pentru victime, inclusiv dreptul la acces la informații, la sprijin și protecție în conformitate cu nevoile individuale ale victimelor și drepturile procedurale. De asemenea, victimele au dreptul de a fi recunoscute și tratate într-un mod respectuos, sensibil, personalizat, profesional și nediscriminatoriu.

La 12 iulie 2023, Comisia a adoptat o propunere de revizuire a Directivei privind Drepturile Victimelor pentru a consolida și mai mult drepturile victimelor infracțiunilor în UE. În conformitate cu regulile actuale, victimele infracțiunilor legate de război beneficiază de regulile UE privind drepturile victimelor dacă procedurile penale legate de aceste infracțiuni au loc în UE.

Cartea poate folosită (utilizată) în mai multe feluri:
  • Organizați sesiuni de lectură a cărții sau o lectură în direct a cărții prin intermediul rețelelor sociale;
  • Înregistrați lecturile cărții și distribuie-le pe rețelele sociale;
  • Puneți cartea în evidență într-un spațiu public, la birou, la târgul de carte, etc;
  • Facilitați discuții despre cartea și mesajul ei;
  • Folosiți cartea ca instrument de învățare în cadrul curriculumului școlar;
  • Distribuiți versiunea online a cărții prin intermediul rețelelor sociale;
  • Includeți informații despre carte într-un buletin informativ (versiune pe hârtie sau digitală

Articole asociate

„Kramer contra Kramer” într-o confruntare de tip „Război și Pace” în lugubrul game „În slujba poporului” de tipul „Jocul ielelor”, componentele funeste ale unui digraf într-un sistem complex, într-o probematică (inter – pluri și transdisciplinară) aflată în „Agonie și Extaz” cu actul final „Dulce ca mierea este glonțul patriei”

 „Slava Ukraini”, la Tvr Info – un documentar eveniment realizat de renumitul filozof, scriitor și intelectual francez Bernard-Henri Lévy, în inima conflictului din Ucraina

Ziaristul și scriitorul Viorel Patrichi: „„Sfântu Vladimir și marele „pizdeț” din Ucraina”” („Moscova nu crede în lacrimi”). „Ucraina vrea să introducă și produse alimentare în țara noastră”

Conflictul armat (inter)național ruso – ucrainean văzut (în prezent) în diferite „plane concurente” și „unghiuri congruente” de ziaristul și scriitorul Viorel Patrichi („Săriiiiți! Țăranii din Berzunți au ofensat Ucraina!”, „După ce a luat un stuchit între ochi, Klaus Iohannis s-a înfuriat. Rău!”, „Basarabia de vănzare!” și „Războaiele provocate de Rusia, pe care, ulterior, le-a pierdut”)

Ziaristul Viorel Patrichi „Românii din Ucraina au dreptul să studieze în limba maternă, dar pe banii lor…”

Bărbierul din Ucraina (Corespondență de la scriitorul și cineastul Grid Modorcea, Dr. în Arte)

Cruzimea lui Putin în războiul cu Ucraina (de la corespondenta permanentă a Jurnalului Bucureștiului Vavila Popovici, poet, prozator, eseist, SUA – Stamford, Connecticut)

Războiul din Ucraina, ziua a 229 – a (de la corespondenta permanentă a Jurnalului Bucureștiului Vavila Popovici, poet, prozator, eseist, SUA – Stamford, Connecticut)

Ucraina pompează zilnic în Romania, tone de produse alimentare potențial contaminate radioactiv. De ce? Cine a avizat? Cine a verificat?

Campania umanitară „Împreună pentru Ucraina”. Solidaritate incredibilă. „Donăm pentru eroi”! (Corespondență de la Mihai Căldăraru, director executiv adjunct responsabil cu Protecția Socială în cadrul DGAS România)

Campania Umanitară „Sprijin pentru Refugiații din Ucraina” a DGASR (Directia Generală de Asistență Socială din România)

Campania umanitară „Împreună pentru Ucraina”, a ajuns la final (Corespondență de la Mihai Căldăraru, director executiv adjunct responsabil cu Protecția Socială în cadrul DGAS România)

Nota redacției

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez, napoleonian, de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra