Acasă Eveniment istoric comememorativ Deschiderea expoziției „Dacia. Ultima frontieră a romanității” la MNIR (Muzeul Național de...

Deschiderea expoziției „Dacia. Ultima frontieră a romanității” la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României), partner cultural – educațional al Jurnalului Bucureștiului

241
0

Suntem bucuroși să inaugurăm astăzi, 27 octombrie, ora 17.00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) din Calea Victoriei nr. 12, expoziția-eveniment „Dacia. Ultima frontieră a romanității”. Vernisajul se va desfășura în prezența domnului Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial–Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale, a domnului Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii, a domnului dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director general al Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), a reprezentanților instituțiilor partenere precum și a domnilor Andrés Carretero Pérez, directorul general al Muzeului Național de Arheologie din Madrid, Stéphane Verger, directorul general al Muzeului Național Roman, de la Roma și Carlos Barrot, arhitectul care a proiectat expoziția.

Proiectul expozițional a fost conceput și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), sub egida Ministerului Culturii, în parteneriat cu 42 de instituții muzeale din țară și din Republica Moldova și a beneficiat de sprijinul Fundației „Prietenii Muzeului de Istorie a României”, recent înființată, care se va lansa în mod oficial cu această ocazie. Expoziția are la bază conceptul expozițional materializat într-un proiect de mare succes, „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, realizat, în anul 2021, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid. Este cea mai mare expoziție sintetică dedicată civilizației geților și dacilor, a celei romane precum și a celor ale primilor migratori în acest spațiu, organizată în ultimii 25 de ani în România.

Coiful de aur de la Coțofenești, tezaurele getice de la Stâncești, Agighiol, Peretu, tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, tezaurele de argint dacice de la Sâncrăieni, Herăstrău, Senereuș, Vedea, inscripții menționând regii daci Tiamarkos, Burebista și Decebal, portretele imperiale ale lui Traian, Antoninus Pius, Marcus Aurelius, Traianus Decius, tezaurele de la Pietroasele, Apahida și Histria sunt doar o mică parte din piesele cu valoare istorică și artistică excepțională pe care publicul va putea să le admire.

Vă învităm, așadar, într-o călătorie de peste 1400 de ani, în timp, în spațiu, în universul în care au evoluat strămoșii geto-dacilor spre ceea ce izvoarele antice vor numi geți și daci, civilizația dezvoltată de aceștia până la cucerirea și transformarea unei părți a Daciei în provincie romană, integrarea acestui spațiu în lumea romană, supraviețuirea civilizației romane provinciale după părăsirea Daciei de către armata și administratia romană și convietuirea localnicilor cu populațiile migratoare. În cadrul evenimentului, partenerii noștri de la Asociația Terra Dacica Aeterna–Filiala București vor oferi invitaților la vernisaj un moment de reconstituire istorică daco-romană, prezentând publicului vestimentația și echipamentul specifice acestora. Expoziția va fi deschisă până în luna martie a anului 2023 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică (Cu sprijinul Fundației Prietenii Muzeului de Istorie a României, Partener mediaꓽ History Channel).

Notă. Alte articole despre MNIR în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției