Din nou lângă o ceașcă de cafea cu „Troisième œil” în „Lux in Nocte 25” (Revue d’ Art et de Culture), de la corespondentul nostru permanent JHK (Julia–Henriette Kakucs, poet, scriitor, eseist, Germania – Frankfurt am Main) membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului
Nu știu cum îți imaginezi tu un an care trece…Pentru mine, bunul meu prieten, timpul se aseamănă cu un masiv muntos pe care-l urc încet, încet, apropiindu-mă tot mai mult de cerul înstelat…În unii ani urcușul a fost rapid și cărarea presărată cu flori. Alteori am fost nevoită să poposesc mai des…Mă întrebi cum mi-a fost acest an…Dăruiește-mi un moment de reculegere…Răspunsul nu este ușor. Am nevoie de puțîn timp că să-mi ordonez gândurile. Crezi că-mi poți oferi câteva minute? Dacă da, atunci așează-te lângă mine. Am să-ți fac și ție acum un ceai aromat. Ne vom încălzi mâinile și sufletul în timp ce ne povestim.
Note.Letroisième œil (également dit „œil intérieur”, „œil de l’âme”) est une métaphoremystique etésotérique d’origine orientale qui désigne, au-delà desyeux physiques, un troisième regard, celui de la connaissance de soi. Dans certaines traditions, le troisième œil est symboliquement placé sur le front, entre les sourcils. En Inde, le troisième œil est appelé jnana chakshus, l’œil de la connaissance, ou encore Jnana-chakshus. Il est localisé au niveau du sixièmechakra, dit „ajna chakra”. Les divinités ou lessaints sont représentés avec un point ou une marque sur le front à cet effet. Dans le taoïsme et d’autres mouvements religieux chinois, „l’entraînement du troisième œil”implique de focaliser l’attention sur un point entre les sourcils, les yeux fermés. Cette pratique conduirait à „l’ouverture du troisième œil”. Par extension, de nombreuses pratiques de méditation conseillent de porter l’attention sur une partie de la tête, le nez, l’arrière du crâne ou la zone du front attribuée au troisième œil selon le même principe. Dans les „enseignements de la sagesse occidentale” de Max Heindel, ce dernier évoque deux petits organes dans le cerveau qu’il appelle lecorps pituitaire et la glande pinéale. Cette dernière glande est parfois décrite dans le milieu médical comme „le troisième œil atrophié”. Ces deux organes seraient, selon cet auteur, en état de sommeil. Quand ils se réveilleront, l’homme serait alors capable de perceptions nouvelles, extra-sensorielles.
3e Œil est aussi un groupe de hip-hop français, né à Marseille, dans les Bouches-du-Rhône. Il se compose actuellement de Boss One et Jo Popo aka Mombi, deux membres d’origine comorienne. Jusqu’à leur premier album de 1999, deux disc jockeys, DJ Ralph et DJ Bomb en faisaient partie.
Am pornit și în acest an spre vârful care se vede tot mai clar, tot mai aproape, însoțită de familie, de prieteni, de colegii de muncă, de copiii cărora le fac terapia…însoțită de toate acele întâlniri sporadice petrecute la încrucișările de drumuri. Cărarea pe care mă aflasem a fost când lină și când abruptă, trecând prin luminișuri însorite, presărate cu florile rare și prețioase ale dragostei, încrederii și satisfacției, pierzându-se însă uneori în abisurile durerii. Am pierdut nespus de mult în acest an…Dacă am învățat ceva din sportul de performanță, a fost că poți pierde un set dar ai șansa să câștigi meciul. A fost un an în care emoțiile și evenimentele care le-au generat au atins pe de o parte cerul, pe de altă parte s-au scufundat în adâncuri nebănuite.
Viața s-a dovedit a fi și în acest an un Dreidel, un Titirez ce se învârtește tot mai repede, estompând uneori contururile…În momentele de pauză (sau de cădere?) revin însă cu o putere nebănuită imaginile trăite…În același timp viața mi-a fost în acest an, poate mai mult ca și oricând, o balanță. Fapte deosebit de îmbucurătoare pe de o parte… despre cealaltă ramură nu doresc să vorbim astăzi… Ajunge să ne gândim doar cu profunzime la ea. Îți aud gândurile…Îmi spui că de fapt, în esența sa, ceea ce îți spun este drumul vieții. Dar, dragul meu prieten, nu este Anul doar o felie de viață? Nu este doar o mică breșă a timpului? Ca și copil fugeam pe cărarea determinată de calendarul astral, acum poposesc uitându-mă tot mai des în urmă, meditând asupra celor trăite.
Am trăit mereu în ritmul vacanțelor școlare, deci iarna înseamna și o întrerupere a activității terapeutice și de predare, dar mă cuprindea mereu o mare bucurie când cei ce au trecut prin mâinile și sufletul meu își aminteau de mine și mă sunau din depărtare, urându-mi multă fericire în Noul An. Îți aminteșți? Ți-am povestit deja, cândva într-un moment al nostru, că în decursul acestui an am avut fericirea să revăd o parte dintre prietenii mei de peste orizont.
Au sosit pentru a fi impreuna doar cateva ore, cateva scurte zile, asumându-și neplăcerea de a sta la hotel. La noi nu mai era posibil…Am întâlnit însă și oameni deosebiți care mi-au devenit apropiați, prieteni care m-au susținut, sprijinit în momentele grele, care m-au sunat, s-au interesat sincer de noi, care au încercat să ne creeze câteva clipe luminoase. Doresc să le mulțumesc acum. Uneori am scris – reușind să renasc cu fiecare cuvânt așternut pe hârtie – aceasta fiind modalitatea mea de supraviețuire. Am scris…nu atât de mult cât mi-aș fi dorit…Dar ceea ce am așternut pe hârtie a fost o parte din mine, din ființa mea. Am scris cu toată sinceritatea, cum probabil ai observat citindu-mi mesajele.
Julia-Henriette Kakucs (JHK), membră a UCMR-ADA–Uniunea Compozitorilor, profesor de psihopedagogie, scriitoare, libretistă și textieră de succes. Muzicalurile „Pip, copilul stelelor” și „Noua poveste a Scufiței Roșii” figurează în repertoriul permanent al Operei din Brașov și al Teatrului Merlin din Timișoara. Cântecele compuse pe textele sale au primit distincții și premii naționale și internaționale. A debutat literar în revista Orizont din Timișoara (1982). Concomitent cu recitalurile de lirică și muzică susținute în Germania și Polonia, scriitoarea a colaborat, cu eseuri și poezie, la numeroase reviste literare, printre care și Jurnalul Bucureştiului, Observatorul (Toronto), Haifa literară, Isro-Press, Taifas literar, Nautilus, Alchemia și Temeschburger Heimatblatt. Din opera literară a scriitoarei amintim, selectiv, volumele: „Träumerei” (carte bibliofilă de lirică, în limba germană, 2009), „Jurnalul unei emigrații” (2010), „Ploaia din mine” (poezii și eseuri, 2013) și „Cu tine. Solitudini” (însemnări, eseuri, amintiri, 2016). (George ROCA, Rexlibris Media Group. Sydney, Australia, 4 iulie 2019)
[…] Din nou lângă o ceașcă de cafea cu „Troisième œil” în „Lux in Nocte 25” (Revue d̵… […]
[…] Din nou lângă o ceașcă de cafea cu „Troisième œil” în „Lux in Nocte 25” (Revue d̵… […]
[…] Din nou lângă o ceașcă de cafea cu „Troisième œil” în „Lux in Nocte 25” (Revue d̵… […]