Acasă Supliment Cultural Din nou lângă o ceașcă de cafea cu „Troisième œil” în „Lux...

Din nou lângă o ceașcă de cafea cu „Troisième œil” în „Lux in Nocte 25” (Revue d’ Art et de Culture), de la corespondentul nostru permanent JHK (Julia–Henriette Kakucs, poet, scriitor, eseist, Germania – Frankfurt am Main) membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului

Fațetele iubirii în scenariul existenței noastre 

Felicia Ristea – „Ploaia din mine” – Interviu despre iubire, dragoste, fericire, durere JHK (Julia-Henriette Kakucs)Radio Timișoare poet, scriitor, eseist, Germania – Frankfurt am Main) membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului 

RadioTimisoara.roNu știu cum îți imaginezi tu un an care trecePentru mine, bunul meu prieten, timpul se aseamănă cu un masiv muntos pe care-l urc încet, încet, apropiindu-mă tot mai mult de cerul înstelat…În unii ani urcușul a fost rapid și cărarea presărată cu flori. Alteori am fost nevoită să poposesc mai des…Mă întrebi cum mi-a fost acest an…Dăruiește-mi un moment de reculegere…Răspunsul nu este ușor. Am nevoie de puțîn timp că să-mi ordonez gândurile. Crezi că-mi poți oferi câteva minute? Dacă da, atunci așează-te lângă mine. Am să-ți fac și ție acum un ceai aromat. Ne vom încălzi mâinile și sufletul în timp ce ne povestim.

Lux in Nocte 25. Revue d’ Art et de Culture Edition LN- ElEn – JHK (Julia-Henriette Kakucs-pag. 28 –Troisième œil)

Note. Le troisième œil (également dit „œil intérieur”,œil de l’âme”) est une métaphore mystique et ésotérique d’origine orientale qui désigne, au-delà desyeux physiques, un troisième regard, celui de la connaissance de soi. Dans certaines traditions, le troisième œil est symboliquement placé sur le front, entre les sourcils. En Inde, le troisième œil est appelé jnana chakshus, l’œil de la connaissance, ou encore Jnana-chakshus. Il est localisé au niveau du sixième chakra, dit „ajna chakra”. Les divinités ou les saints sont représentés avec un point ou une marque sur le front à cet effet. Dans le taoïsme et d’autres mouvements religieux chinois,  „l’entraînement du troisième œil” implique de focaliser l’attention sur un point entre les sourcils, les yeux fermés. Cette pratique conduirait à „l’ouverture du troisième œil”. Par extension, de nombreuses pratiques de méditation conseillent de porter l’attention sur une partie de la tête, le nez, l’arrière du crâne ou la zone du front attribuée au troisième œil selon le même principe. Dans les „enseignements de la sagesse occidentale” de Max Heindel, ce dernier évoque deux petits organes dans le cerveau qu’il appelle le corps pituitaire et la glande pinéale. Cette dernière glande est parfois décrite dans le milieu médical comme „le troisième œil atrophié”. Ces deux organes seraient, selon cet auteur, en état de sommeil. Quand ils se réveilleront, l’homme serait alors capable de perceptions nouvelles, extra-sensorielles.

 

3e Œil est aussi un groupe de hip-hop français, né à Marseille, dans les Bouches-du-Rhône. Il se compose actuellement de Boss One et Jo Popo aka Mombi, deux membres d’origine comorienne. Jusqu’à leur premier album de 1999, deux disc jockeys, DJ Ralph et DJ Bomb en faisaient partie.

Am pornit și în acest an spre vârful care se vede tot mai clar, tot mai aproape, însoțită de familie, de prieteni, de colegii de muncă, de copiii cărora le fac terapia…însoțită de toate acele întâlniri sporadice petrecute la încrucișările de drumuri. Cărarea pe care mă aflasem a fost când lină și când abruptă, trecând prin luminișuri însorite, presărate cu florile rare și prețioase ale dragostei, încrederii și satisfacției, pierzându-se însă uneori în abisurile durerii. Am pierdut nespus de mult în acest an…Dacă am învățat ceva din sportul de performanță, a fost că poți pierde un set dar ai șansa să câștigi meciul. A fost un an în care emoțiile și evenimentele care le-au generat au atins pe de o parte cerul, pe de altă parte s-au scufundat în adâncuri nebănuite.

Străzi ce au o inimă. In memoriam Lajos Kakucs (de la corespondentul nostru permanent JHK (Julia–Henriette Kakucs, poet, scriitor, eseist, Germania – Frankfurt am Main) membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului

Viața s-a dovedit a fi și în acest an un Dreidel, un Titirez ce se învârtește tot mai repede, estompând uneori contururile…În momentele de pauză (sau de cădere?) revin însă cu o putere nebănuită imaginile trăite…În același timp viața mi-a fost în acest an, poate mai mult ca și oricând, o balanță. Fapte deosebit de îmbucurătoare pe de o parte… despre cealaltă ramură nu doresc să vorbim astăzi… Ajunge să ne gândim doar cu profunzime la ea. Îți aud gândurile…Îmi spui că de fapt, în esența sa, ceea ce îți spun este drumul vieții. Dar, dragul meu prieten, nu este Anul doar o felie de viață? Nu este doar o mică breșă a timpului? Ca și copil fugeam pe cărarea determinată de calendarul astral, acum poposesc uitându-mă tot mai des în urmă, meditând asupra celor trăite.

Am trăit mereu în ritmul vacanțelor școlare, deci iarna înseamna și o întrerupere a activității terapeutice și de predare, dar mă cuprindea mereu o mare bucurie când cei ce au trecut prin mâinile și sufletul meu își aminteau de mine și mă sunau din depărtare, urându-mi multă fericire în Noul An. Îți aminteșți? Ți-am povestit deja, cândva într-un moment al nostru, că în decursul acestui an am avut fericirea să revăd o parte dintre prietenii mei de peste orizont.

Au sosit pentru a fi impreuna doar cateva ore, cateva scurte zile, asumându-și neplăcerea de a sta la hotel. La noi nu mai era posibil…Am întâlnit însă și oameni deosebiți care mi-au devenit apropiați, prieteni care m-au susținut, sprijinit în momentele grele, care m-au sunat, s-au interesat sincer de noi, care au încercat să ne creeze câteva clipe luminoase. Doresc să le mulțumesc acum. Uneori am scris – reușind să renasc cu fiecare cuvânt așternut pe hârtie – aceasta fiind modalitatea mea de supraviețuire. Am scris…nu atât de mult cât mi-aș fi dorit…Dar ceea ce am așternut pe hârtie a fost o parte din mine, din ființa mea. Am scris cu toată sinceritatea, cum probabil ai observat citindu-mi mesajele.   

Mă cunoșți poate de când ți-am povestit lângă o ceșcuță de cafea. Mă cunoșți poate de mai demult, de pe vremea jocurilor inocente…Această ceașcă aburindă în mâinile noastre… aroma ei… mă face să reflectez asemeni lichidului de chihlimbar din interiorul ei. Mă bucur că am găsit amândoi puțîn timp de a schimba câteva gânduri în ajun de Nou An.  Timpul… da, Timpul este mereu în centrul cercetărilor științelor naturale și spirituale… este o temă principală a literaturii, a artelor plastice. În anul 2011 premiul Booker a fost decernat scriitorului Julian Barnes pentru minunatul lui roman „The sense of an ending”deci implicit problemei timpului trăit și rememorat. Am savurat paginile acestei cărți, căci am regăsit întrebările esențiale. Știi ce am să ne doresc acuma de Anul Nou? Desigur tradiționalele: sănătate, pace, armonie dar și Timpul necesar de a ne bucura de ele. An nou și fericit – 2024.

Interviu Integral JHK (Julia-Henriette Kakucs)

Julia-Henriette Kakucs (JHK), membră a UCMR-ADA–Uniunea Compozitorilor, profesor de psihopedagogie, scriitoare, libretistă și textieră de succes. Muzicalurile „Pip, copilul stelelor” și „Noua poveste a Scufiței Roșii” figurează în repertoriul permanent al Operei din Brașov și al Teatrului Merlin din Timișoara. Cântecele compuse pe textele sale au primit distincții și premii naționale și internaționale. A debutat literar în revista Orizont din Timișoara (1982). Concomitent cu recitalurile de lirică și muzică susținute în Germania și Polonia, scriitoarea a colaborat, cu eseuri și poezie, la numeroase reviste literare, printre care și Jurnalul Bucureştiului, Observatorul (Toronto), Haifa literară, Isro-Press, Taifas literar, Nautilus, Alchemia și Temeschburger Heimatblatt. Din opera literară a scriitoarei amintim, selectiv, volumele: „Träumerei” (carte bibliofilă de lirică, în limba germană, 2009), „Jurnalul unei emigrații” (2010), „Ploaia din mine” (poezii și eseuri, 2013) și „Cu tine. Solitudini” (însemnări, eseuri, amintiri, 2016). (George ROCA, Rexlibris Media Group. Sydney, Australia, 4 iulie 2019)

Articole asociate

Lângă o ceașcă aburindă de ceai…. (Corespondenţă de la Julia-Henriette Kakucs, poet, scriitor, eseist, Germania – Frankfurt am Main)

„Bref pèlerinage automnal”. Corespondentul nostru JHK (Julia–Henriette Kakucs, poet, scriitor, eseist, Germania – Frankfurt am Main) în Lux in Nocte 20 (Revue d’art et Culture) – prestigioasă revistă de artă și cultură a Editurii LN (ElEn).

JHK (Julia–Henriette Kakucs, corespondenta Jurnalului Bucureștiului din Germania – Frankfurt am Main), la magnifique – în celebra și prestigioasa revistă de artă și cultură a Editurii LN (ElEn). Lux in Nocte 15 (Iunie 2021). O lumină în noapte, lumina din suflet…

Ultima zi de septembrie – Ziua Internațională a Traducerilor – de la corespondentul nostru permanent JHK (Julia–Henriette Kakucs, poet, scriitor, eseist, Germania – Frankfurt am Main) 

Nota redacției

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Din Pomerania de Vest la Lună – O rememorare printre ruine (Corespondenţă de la Axel Riwe din Anklam – Germania)

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești (Die Geschichte der rumänischen Lyrik) de la începuturi și până astăzi, a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Conferința națională a detectivilor (Privat investigator – Pi/∏/π) din România. Forum de consultări și dezbateri privind necesitatea modificării Legii 329/2003 privind activitatea detectivilor privați (particulari). Gala „Sfântul Nicolae” 2023 (Ediția a 17-a)

In memoriam Profesorul universitar – sociolog Ion Iordăchel. „Civitas Innocentiae” în „Lumea II” a marelui intelectual Grid Modorcea, (neo)Comunismul, Libertatea „sub sechestru electronic” cu ajutorul sistemelor de navigație prin sateliți în cadrul structurilor inter-, pluri și transdidciplinare ale Noii Ordini mondiale. „Societatea ordonată” și cuantificarea stărilor psihice și psihologice ale „omului – matrice” („atom – social”, „robot – uman”)

In memoriam Acad. Prof. Paul Popescu – Neveanu. Psiho(socilogia) matematică – aplicații la studiul comportamentului infracțional criminal [Mathematical psycho(sociology) – applications to the study of criminal behavior/Psycho(sociologie) mathématique – applications à l’étude du comportement criminel]

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

Francezul „supradotat” (gifted, tânăr cu abilități intelectuale înalte, tânăr intelectualmente precoce, tânăr capabil de performanță). Învățământul alternativ elitist (de excelență) în Franța

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București [Lucrările „Sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani” și „Brabantul în haos și sub teroare. Asasinii din Brabant. Adevărul istoric după 40 de ani”]

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

Le Casse du siècle – „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizația Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb”de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric (Partea 1 – Preambul)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra