Acasă Apărarea Drepturilor Cetățenilor (Omului) Drepturile șoferilor sub semnul întrebării – Comunicat din partea Lordului Amiral Prof....

Drepturile șoferilor sub semnul întrebării – Comunicat din partea Lordului Amiral Prof. dr. av. Florentin Scalețchi, președintelui – fondator al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Națiunile Unite)

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose! Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events. The principles that will be at the basis of this publication are: 
–Democracy cannot exist without opposition
–Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
–Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

Recenta ordonanță de urgență OUG 84, dată de Guvernul Ciolacu a stârnit o revoltă justificată în rândul șoferilor din România. Conform acesteia, permisele de conducere se suspendă automat dacă un șofer solicită testarea antidrog la Institutul de Medicină Legală (IML) în loc de testarea rapidă cu aparatele deținute de poliție. Problema gravă a acestei măsuri este că aparatele de testare rapidă folosite de polițiști sunt notoriu imprecise, producând rezultate fals pozitive în aproximativ jumătate din cazuri. Acest lucru înseamnă că numeroși șoferi riscă să fie acuzați pe nedrept de consum de droguri, să li se suspende permisul de conducere și să se aleagă cu dosare penale, toate acestea fără a fi vinovați de vreo infracțiune.

OUG 84 a fost modificata. Predoiu: „Termen de 72 de ore in care institutiile de medicina legala trebuie sa elaboreze analizele toxicologice prin care sa evidentieze sau nu prezenta sau nu a alcoolului si a substantelor interzise in sangele persoanelor”

Principalele modificări aduse de OUG 84/2024 cu referire la testarea pentru substanțe interzise sunt:

  • Polițiștii pot efectua teste rapide pentru depistarea consumului de substanțe interzise la toți participanții la trafic, nu doar la conducătorii auto.
  • Dacă un participant la trafic refuză testul rapid, acesta poate fi amendat cu minim 990 de lei.
  • Testele pot fi efectuate nu doar la Institutul de Medicină Legală, ci și în laboratoarele Poliției Române.

Ordonanța 84/2024 este un exemplu clar de măsură administrativă gândită în grabă, fără a lua în considerare impactul real asupra cetățenilor. Suspendarea permisului de conducere pe baza unor teste rapide și imprecise înseamnă o povară uriașă pentru șoferi, în special pentru cei care depind de acest tip de document pentru a-și câștiga existența, cum ar fi taximetriștii, curierii, șoferii de camion și alte categorii profesionale. Hotărârea afectează, de asemenea, bicicliștii și pe cei care folosesc trotinete sau scutere electrice. Vlad Zaha, criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor, a tras un semnal de alarmă cu privire la această situație. El a explicat că șoferii care refuză testele rapide și optează pentru analize de sânge rămân automat fără permis, chiar dacă sunt nevinovați. Testele rapide utilizate de poliție au o rată de eroare foarte mare, ceea ce înseamnă că foarte mulți șoferi se vor afla în situația de a li se suspenda permisul pe nedrept. În contextul în care testele de sânge sunt sigure și precise, este inexplicabil de ce guvernul nu a înlocuit testele de proastă calitate, ci a ales să aplice o măsură drastică și inechitabilă.

Consiliul Superior de Medicină Legală a subliniat că Poliția Română nu are în prezent laboratoare și personal calificat pentru a efectua aceste teste. Pentru a garanta calitatea și acuratețea testării, trebuie rezolvată această problemă cu celeritate. Această decizie are consecințe devastatoare pentru șoferii nevinovați. Suspendarea permisului nu doar că le afectează libertatea de mișcare, dar le poate distruge și cariera, riscând să-și piardă locul de muncă dacă rămân fără permis. De asemenea, stigmatizarea și stresul asociate cu un dosar penal nedrept pot avea efecte grave asupra sănătății mintale și bunăstării generale a persoanelor afectate. Membrii guvernului nu s-au gândit niciun moment la impactul acestei măsuri asupra cetățenilor obișnuiți. Domniile lor nu dau un ban pe cei care fac naveta la serviciu sau de cei care depind de permisul de conducere pentru a-și susține familiile și care vor se vor confrunta cu aceste probleme. Este clar că această ordonanță a fost dată din rațiuni financiare, pentru a evita costurile analizelor la IML, însă efectele acesteia sunt profund nedrepte și discriminatorii.

Chemare la acțiune
Nu putem accepta această nedreptate. Este timpul să ne mobilizăm și să cerem abrogarea prevederilor OUG 84. Declic a lansat o petiție care a strâns deja peste 175.000 de semnături, dar este nevoie de și mai mult sprijin. Obiectivul este să se strângă cel puțin 500.000 de semnături pentru a pune presiune reală pe autorități și a le forța să elimine aceste prevederi injuste. Ce poți face tu? Semnează petiția–Este cea mai directă și eficientă metodă de a-ți exprima dezacordul față de această măsură. Distribuie informația–Informează-ți familia, prietenii și colegii despre această problemă și încurajează-i să semneze și ei petiția. Contactează autoritățile–Scrie-le e-mail-uri sau scrisori oficiale reprezentanților locali și guvernamentali pentru a le cere abrogarea ordonanței. Ordonanța 84/2024 nu doar că nu rezolvă problema conducerii sub influența drogurilor, dar pedepsește pe nedrept mii de șoferi nevinovați. Este o măsură inechitabilă care trebuie urgent abrogată. Să ne alăturăm cu toti inițiativei Declic semnând petiția pentru a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor și pentru a asigura un tratament corect și echitabil pentru toți șoferii din România.

Semnează petiția aici!

Corespondenţă de la Lordul Sir Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite

Notă. Codul Rutier al României 2024 actualizat la 29 iunie 2024 (în format PDF-Editura Concordia Arad, Editor Petru Şteţcu)

Redactat de către Cătălin Asavinei Președinte–fondator al OADDR (Organizația pentru Apărarea Deținuților din Diaspora Română) partener al Jurnalul Bucureștiului în anchete (investigații criminale)

Articole asociate

Noua reformă a Justiției franceze. Curtea Criminală – o „prelugire prin continuitate” a Curții Corecționale (printr-o „tranziție de fază”) – „aproape” o Curte cu Jurați dar fără jurați, „mărginită” de Curtea Corecțională și Curtea cu Jurați concepte fundamentale ale Jurisdicției franceze în care magistrații sunt „sclavii” unui șir aritmetic de numere întregi impare (pentru a evita orice îndoială favorabilă inculpatului)

„Introducere în Securitatea Digitală”. Fake news & deepfake – tehnologii blockchain și watermarking digital

Lucrări Intelligence

Nota redacției

 

Intelligence și anticiparea (Intelligence and anticipation). Corespondență de la Lect. dr. Tănase Tiberiu (secretar al CRIFST – Comitetul Român pentru Istoria & Filosofia Științei & Tehnici – Academia Română, directorul revistei „Intelligence Info” – partener al Jurnalului Bucureștiului)

Mihail Moruzov și Mișcarea Legionară (Corespondență de la Lect. dr. Tănase Tiberiu, secretar al CRIFST – Comitetul Român pentru Istoria & Filosofia Științei & Tehnici – Academia Română, directorul revistei „Intelligence Info” – partener al Jurnalului Bucureștiului)

Academia Forțelor Terestre (AFT) „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu – „o instituție puternică, capabilă să anticipeze schimbările și să ofere o educație de înalta calitate centrată pe student”, care „facilitează managementul activităților de cercetare și a proiectelor de cercetare–dezvoltare derulate de personalul instituției” (Lucrarea „Unitățile de intervenție de elită ale Jandarmeriei Naționale franceze aparținând Forțelor Armate  Terestre…” – Thomas CSINTA, redactor șef al Jurnalului Bucureștiului)

Remember. „Asociații” mei Michel Ardouin („Porte–Avions ”) și Charlie Bauer (revoluționarul „Robin Hood”) – asociații lui Jacques Mesrine („inamicul public n°1 al societății civile”), autori de pagini remarcabile în istoria criminală franceză contemporană. Mon „associé” Michel Ardouin („Porte–Avions ”) l’associé de Jacques Mesrine (L’ennemi public n°1) et Charlie Bauer (révolutionnaire d’extrême gauche) auteurs des pages remarquables dans l’histoire de la grande criminalité française contemporaine

Simpozionul internațional „Lucian Blaga” – Ediția a II-a – Satul românesc izvor de spritualitate și inspirație. „Conceptul marelui anonim și dialogul cu transcendentul. Pledoarie pentru o disciplină centrată pe opera lui Lucian Blaga” (Lucrarea prof. dr. Narcis Zărnescu, membru al Academiei Germano-Române și al Academiei Oamenilor de Știință din România, membru titular al CRIFST – Comitetul Român pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii al Academiei Române, distins cu „l’Ordre des Palmes académiques”)

Prezentarea (recenzia) cărții „Analiza geopolitică și securitară a Orientului Mijlociu. Studiu științific.” – autor Alba Iulia Catrinel Popescu (prof. dr. Narcis Zărnescu, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” și redactor șef adj. al revistelor „Cunoașterea științifică”, „Intelligence Info”, „Studii și Comunicări” și „Noesis” ale CRIFST al Academiei Române, membru al Academiei Germano – Române și al Academiei Oamenilor de Știință din Româmia, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

„Etică și Intelligence” – lucrare prezentată la Sesiunea Anuală a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Germania) de către corespondentul nostru permanent prof. dr. Narcis-Stelian Zărnescu (redactorul șef al Revistei Academiei Române „Academica”, secretar științific al Secției X – Filosofie, Teologie și Psihologie a AOȘR – Academia Oamenilor de Știință din România)

Conferința CRIFST (Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii) a Academiei Române. „Impactul AI, din perspectiva binomului foucaultian episteme – techne” (Prof. dr. Narcis Zărnescu, membru titular al CRIFST, redactor șef al revistei „Academica”, redactor șef Adjunct al revistei de Sudii și comunicări și al revistei Noesis al CRIFST, secretar științific al Secției X– Filosofie, Teologie și Psihologie a AOȘR–Academia Oamenilor de Știință din România, distins cu „l’Ordre des Palmes académiques”)

„Viitorul cărții și al suporturilor de carte” la CRIFST (Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii) – DIS (Divizia de Istoria Științei) de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autori

Scurtă incursiune în Istoria detectivismului (Partea 2). Corespondență de la Maria Bumbaru președinta ANDR (Asociația Națională a Detectivilor din România)

Scurtă incursiune în Istoria detectivismului (Partea 1). Corespondență de la Maria Bumbaru președinta ANDR (Asociația Națională a Detectivilor din România)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră, Ne…