Acasă Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti" Evenimente din septembrie la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Evenimente din septembrie la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Jurnalul Bucureștiului „Le Petit Parisien” și Intell News recomandă toate evenimentele organizate de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” şi au plăcerea să fie parteneri media ai Muzeului din martie 2016. Iată ce ne-a pregătit Muzeul pentru următoarea perioadă(vezi grupajul). Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al celor două platforme de presă, 22 septembrie 2022

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” este sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române

Jurnalul-Bucurestiului („Le Petit Parisien”) și Intell News recomandă toate evenimentele organizate de Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” (cel mai vizitat obiectiv cultural din Bucureşti) şi au plăcerea să fie parteneri media ai Muzeului din martie 2016. Iată ce ne-a pregătit Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” pentru următoarea perioadă(vezi grupajul).

 

Comunicate de presă

Ziua satului românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 25 septembrie 2022, să sărbătorim împreună Ziua satului românesc.

Satul românesc este cheia înțelegerii noastre ca români în marele cor al națiunilor europene, este locul în care trecutul se întâlnește cu prezentul pentru a pregăti viitorul. Satul vorbește despre istoria profundă a țării. El nu vorbește prin evenimente glorioase, nu reține date istorice de anvergură, eroii satelor sunt anonimi, cel mai adesea; satul vorbește însă prin viața de zi cu zi a locuitorului, condiționat încă de fertilitatea pământului, de ploi și soare, de recoltele culese la finele anotimpurilor, care se scurg cu ritmicitate după ceasul cosmic al universului, nu după cel grăbit al omului modern.”, declară  conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.

Cu această ocazie, vizitatorii sunt invitați să cunoască o parte a moștenirii noastre reprezentată în expoziția intitulată „Lada cu zestre”, o incursiune prin anotimpurile vieții. Lada de zestre, ca leit motiv, prezintă creația țărăncii românce din toate colțurile țării, pornind de la cele mai fine țesături, la covoare, de la cele mai spectaculoase cromatici la cele mai simple. Cele peste 60 de obiecte expuse fac parte din colecțiile muzeului. De asemenea, vizitatorii vor putea participa la o serie de ateliere și vor putea achiziționa o serie de produse de artizanat în cadrul târgului deschis cu această ocazie.

Ziua Satului Românesc a fost instituită prin Legea nr. 44/2020. „Ziua Satului Românesc poate fi organizată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, de către celelalte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea și participarea la programe și manifestări cu caracter social, cultural și științific în scopul de a aprecia și a promova satul românesc”, se menţionează în lege.

„Lada cu zestre”

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 25 septembrie 2022, la ora 14.00, la vernisajul expoziției „Lada cu zestre”. Evenimentul este dedicat Zilei Satului Românesc, sărbătorită în fiecare an în ultima duminică a lunii septembrie.

Lada de zestre nu este doar un obiect. Ea conține doruri, vise, moșteniri, culori, mireasma livezii și a câmpului înflorit, lacrimi, iubiri, apusuri și răsărituri, începutul și sfârșitul, anotimpuri și clipa. „Lada cu zestre” este un univers, este istoria acestui neam cu bucuriile și tristețile lui. Este oul primordial și îngerii ce ne însoțesc permanent. Expoziția de față este o incursiune prin anotimpurile vieții. Lada de zestre, ca leit motiv, prezintă creația țărăncii românce din toate colțurile țării, pornind de la cele mai fine țesături, la covoare, de la cele mai spectaculoase cromatici la cele mai simple. Cele peste 60 de obiecte expuse fac parte din colecțiile muzeului. Expozitia va putea fi vizitată în perioada 25 septembrie–30 octombrie 2022, în Sala „Gheorghe Focșa” a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Șoseaua Kiseleff nr. 28, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.

Expoziția Crucea

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” are plăcerea să vă invite miercuri, 14 septembrie 2022, ora 14.00, în Cantonul de Drum din Satul Nou, la vernisajul expoziției Crucea, prilejuită de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci.

Crucea însoțește mereu gândul cel bun și rugăciunea, apropiindu-l pe Om de Divinitate. Ea ocupă un loc important în istoria omenirii, având o simbolistică bogată încă din perioada precreștină. Creștinismul conferă Crucii valențe noi, transformând-o dintr-un instrument de tortură într-un semn benefic, marcat de sacralitate prin jertfa Mântuitorului Iisus Hristos, care s-a răstignit pe Cruce pentru mântuirea omenirii de păcat. Prin jertfa supremă a Fiului Tatălui Ceresc Crucea devine Axis mundi. Ea face legătura între Cer și Pământ, între sacru și profan.

Crucea este prezentă în arhitectură (pe turlele bisericilor și pe acoperișurile caselor, la uși, la ferestre și la porți), la delimitarea hotarelor, în cult (crucea de pe masa Altarului, crucea de pe perete și cea de mână), în iconografia religioasă (în pictura murală, în icoane, în cărțile bisericești), în literatură și în artă, ca însemn funerar (cruci și troițe de mormânt, cruci și troițe ridicate în memoria eroilor neamului), pe pâine, pe hainele de sărbătoare și de lucru, pe vasele de ceramică, pe ștergare, pe ouăle încondeiate, pe furcile de tors, pe uneltele folosite în diferite activități.

Expoziția surprinde diferite ipostaze ale Crucii prin intermediul fotografiilor din arhiva Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”realizate în prima jumătate a secolului al XX-lea, de Iosif Berman, Nicolae Ionescu, Gheorghe Focșa, Boris Zderciuc. Aceasta poate fi vizitată în perioada 14 septembrie–15 octombrie 2022, de miercuri până duminică, între orele 10.00–18.00, la Cantonul de Drum din Satul Nou, la sediul Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti”din Șos. Kiseleff, nr. 28, sector 1, București.

Expoziția „Ada Kaleh Mon Amour”

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Arhivele Naționale ale României și Ambasada Turciei la București vă invită la expoziția foto-documentară în cadrul proiectului Ada Kaleh Mon Amour.

Arhivele, păstrătoare ale memoriei colective, adăpostesc numeroase mărturii ale istoriei unui spațiu geografic.  Expoziția foto-documentară Ada Kaleh Mon Amour redă  o parte din  „arhiva Ada Kaleh”, un număr de aproximativ 40 de documente, majoritatea redactate în paleografie turco-osmană, emise în perioada 1767-1967, însoţite de ilustrate, hărți din colecțiile de documente fotografice aflate la Arhivele Istorice Centrale şi la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Mehedinți.  Conţinutul acestor documente relevă aspecte variate ale vieţii  economice, politice şi sociale ale populației din insula Ada Kaleh: principalele instituții administrative, taxele municipale, componența populației, școala, moscheea, mărfurile comercializate, ş.a. Ilustratele ce însoţesc aceste documente aduc în prim plan imagini ale edificiilor din insula Ada Kaleh (fortăreaţa, moscheea etc), uliţe, dar şi figuri de negustori, localnici şi vizitatori ai insulei.

În cadrul proiectului Ada Kaleh Mon Amour, depistarea si expunerea documentelor referitoare la insula Ada-Kaleh, aflate în depozitele din arhivele românești,  va completa vizual sonoritățile  pe care publicul le va descoperi cu ajutorul ansamblului Anton Pann, iar mărturiile orale ale ultimilor supraviețuitori vor însufleți şi vor reîntregi imaginea unui mic univers oriental dispărut. (Victor-Claudiu Turcitu, curator, Arhivele Naționale ale României). Expoziția va putea fi vizitată în perioada 24 septembrie–16 octombrie 2022, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00, Sala Foaier H.H. Stahl din Șos. Kiseleff, nr. 30, sector 1, București–Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Grupaj realizat pentru  Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”) de Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România (AFAPRR), consilier media și al CD al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru Visarta; în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al platformelor de presă IntellNews Romania  şi Jurnalul Bucurestiului, publicist comentator al ziarului Ultima Oră.

Gheorghiu Claudiu – Victor, artist vizual, Senior Editor J-B

Nota redacției