Acasă Recenzie carte Lansarea cărții „Istoria lagărului de concentrare de la Dachau 1933-1945″ de Paul...

Lansarea cărții „Istoria lagărului de concentrare de la Dachau 1933-1945″ de Paul Berben la Editura Publisol

352
1


Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe
Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed.
That’s our main and only purpose!
Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events.
The principles that will be at the basis of this publication are: 
–Democracy cannot exist without opposition
–Elected representatives are our representatives and not our masters
–Criticism fosters progress
–Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

Editura Publisol anunță lansarea unei lucrări fundamentale pentru înțelegerea unuia dintre cele mai întunecate capitole din istoria umanității: „Istoria lagărului de concentrare de la Dachau 1933-1945″ de generalul belgian Paul Berben (născt în 1899, originar din Namur, fost prizonier în al Doilea Război mondial, între 1940-1945 cu gradul de căpitan, numit în 1946 Comandant șef al celui de al 2-lea Birou la Cartierul General al Forțelor Armate belgiene în Germania și Comandant șef al Cartierului în 1958-cu gradul de General locotenent din 1957, după ce între 1950-1954 a fost Șef de cabinet al Ministrului Apărării Naționale belgiene).  Editura Publisol se angajează să aducă în fața publicului lucrări de referință care contribuie la înțelegerea istoriei și la păstrarea memoriei colective. Prin publicarea acestei cărți, cititorilor beneficiază de o resursă valoroasă și profundă despre un capitol crucial din istoria umanității.

În paginile acestei cărți remarcabile, autorul generalul Paul Berben oferă o perspectivă comprehensivă asupra lagărului de concentrare de la Dachau, unul dintre primele și cele mai cunoscute lagăre de concentrare naziste. Lucrarea sa prezintă o analiză detaliată și documentată a evenimentelor și atrocităților comise în acest lagăr între anii 1933 și 1945. Istoria lagărului de concentrare de la Dachau a devenit în foarte scurt timp de la publicare referinţa de netegăduit pentru studierea acestui edificiu nazist emblematic. Generalul Paul Berben își începe evocarea cu informaţii despre crearea lagărului de la Dachau și obiectivele sale, despre diferitele categorii de prizonieri și despre comanda și Administraţia SS. El continuă cu o analiză detaliată a psihologiei și comportamentului ofiţerilor SS și gardienilor, susţinută de extrase relevante din discursurile lui Heinrich Himmler (fost criminal de război nazist și important colaborator al lui Adolf Hitler și unul din principalii ideologi și organizatori ai Holocaustului)

Rutina de zi cu zi a lagărului de concentrare Dachau este descrisă în detaliu, evidențiind tratamentul inuman al prizonierilor și bolile răspândite în lagăr. Alte subiecte importante, precum pedepsele și execuţiile, experimentele medicale naziste și tratamentul aplicat clerului, sunt analizate cu atenţie. Capacitatea și voinţa deţinuţilor de a supravieţui în aceste condiţii îngrozitoare sunt de asemenea subliniate. Sunt prezentate numeroase fapte și cifre despre victimele lagărului Dachau. Deși numărul exact al victimelor nu va putea fi niciodată stabilit cu certitudine, documentele găsite arată că la Dachau și-au pierdut viaţa cel puțin 30.000 de oameni. Publicată sub auspiciile Comitetului Internaţional al Lagărului de la Dachau, după minuţioase cercetări, cartea generalului Paul Berben servește drept un memento al lipsei de umanitate cu care oamenii se pot comporta faţă de alţi oameni. În același timp, această carte constituie un îndemn puternic de a medita la preţul libertăţii și la beneficiile democraţiei.

Acest studiu detaliat al lagărului de concentrare Dachau este esențial pentru toți cei care doresc să înțeleagă profund ororile Holocaustului și să prevină repetarea unor astfel de atrocități în viitor. Explorează istoria lagărului de la Dachau pentru o perspectivă comprehensivă asupra unuia dintre cele mai întunecate capitole din istoria umanității. Cunoscut pentru cercetările sale minuțioase și abordarea sa detaliată a istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, Generalul Paul Berben aduce prin această carte o contribuție valoroasă la înțelegerea Holocaustului și a ororilor comise în lagărele de concentrare naziste. Cartea „Istoria lagărului de concentrare de la Dachau 1933-1945″, de Paul Berben este disponibilă acum pentru precomandă pe site-ul editurii Publisol. Toți cei interesați pot rezerva un exemplar, beneficiind astfel de șansa de a fi printre primii care vor avea acces la această lucrare esențială odată ce va fi lansată oficial la jumătatea lunii august.

Articole asociate

Colecțiile Editurii Publisol disponibile acum și în format digital

„Franța: Anii întunecați, 1940 – 1944” și „Căderea Franței. Invazia nazistă din 1940” în Editura Publisol al reputatului istoric britanic Julian Jackson (Emeritus Professor of Modern French History)

Cărți noi apărute în Editurile Publisol („Al Doilea Razboi Mondial” de Leonida Loghin) și în Paul Edition („Scurtă istorie a lumii” de Herbert George Wells)

Editura Publisol lansează volumul „Față în față cu America” – o mărturie complexă a subtilităților diplomației internaționale

Editura Publisol lansează volumul VI, ultimul din seria „Carol al II-lea – Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1951)”

Editura Publisol lansează cartea „Patru decenii în serviciul Casei Regale a României Memorii 1898-1940”, de Eugeniu Arthur Buhman. „Amănunte noi” despre Prințul Mihai

Lansarea volumului II din seria „Carol al II-lea – Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1951)” la Editura Publisol

„Drumul spre libertate – Harry & Meghan. Odiseea unei Familii Regale moderne” – povestea veritabilă a Ducelui și Ducesei de Sussex la Editura Publisol

Lansarea cărții la Editura Publisol „Cum ne protejăm de Liderii toxici” (de Marian Șerbu) cu nota redacției „Leadership toxic” (de Valérie Petit, enseignant – chercheur/profesor – cercetător în științe politice și psihologie)

Lucrări intelligence

„Puterea de la Puterea informațiilor la Puterea în Intelligence”(Tiberiu Tănase-coordonator, autori Ovidiu Boureanu și Petru Ștețcu, Editura Concordia, Arad, 2024)

Recenzie.Noua carte apărută la editura Concordia reprezintă un amplu proiect documentar și documentat asupa unui subiect prezent în viață, în societate și istoria umanității și anume „Puterea” privită din mai multe puncte de vedere. Aceasta se bazează pe o amplă documentare și bibliografie privind puterea–pornind de la termenul, concept semnificații și domenii în care este prezentă dar și modalitați de raportate privind importanța acesteia în diverse domenii și situații. Pe parcursul celor XV capitole autorii de prezintă multe și intresante noutăți privind termenul și conceptul de putere pornind de la Introducere (p. 13), la definiții–care încep cu clasica întrebare „Ce este puterea?” cu raspuns pornind de la Dex la conceptul puterii, fețele puterii, dar și la puterea ca decizie sau puterea ca preluare a controlului.

Sunt prezentate și fețele puterii, care sunt sunt autoritatea și legitimitatea. Foarte interesanta lucrare debutează cu un prim capitol unde în Secțiunea a 3-a avem informații documentate despre „Putere” versus „Autoritate”, „Ce este puterea?”„Care este autoritatea?” Dar și diferența dintre putere și autoritate. De menționat tot aici în Secțiunea a 4-a se fac referirila la Dominație versus Autoritate iar în Secțiunea a 5-a unde sunt prezentate Puterea, politica și statul. Sunt importante raspunsurile la întrebarile cum ar fi Ce este puterea politica?.De mare interes este și Secțiunea a 9-a, al aceluiaș prim capitol care tratează Analiza Puterii și se referă la Analiza SWOT (slăbiciuni, oportunități și amenințări). Urmează un important capitol și anume cel referitor la Puterea Mondială ce conține referiri puterea mondială și scopul acesteia, Guvernul Mondial,Organizarea Piramidei Puterii la p.81.

Întalnim și alte capitole foarte importante cum este cel referitoar la „Puterea informației” (p. 129), și în mod deosebit la conceptul de informație, dar și considerații despre puterea informației, precum și despre puterea informației într-o societate liberă. Importante sunt referințele la„Puterea militară” (p. 255) în ceea ce privește evoluţia marilor puteri. Astfel, Secțiunea a 2-a tratează un aspect absolut de interes pentru puerea statelor și anume despre țările cu cele mai mari armate din lume și despre cele mai mari puteri militare din lume. Important este și capitolul ce prezintă „Puterea Economică” (p. 279) cu referiri la „Puterea pieței” legate de noțiunile  „Ce este puterea de piață?” Înțelegerea puterii pieței cu exemplu de putere de piață și structurile de putere ale piețelor până la prezentarea conceptele de putere și emergență.

De subiniat capitolele ce urmează despre „Puterea politică” (p. 307) pornind de la definiția puterii politice. Ce este politica și cum funcționează? Conceptul de putere politică puterea alienată și conținut și trăsături ale puterii politice și Autoritatea și Legimitatea politică. Cel de–al X–lea Capitol se referă la „Puterea Mass-Media”  pornind de la definirea presei, evoluția presei în decursul timpului., funcțiile presei. Presa, a patra putere în stat, „Comunicarea politică”, și când puterea ascultă de presă, dar și despre libertatea presei. Acest capitolul este urmat de alte capitole de mare interes și anume „Puterea organizației” și foarte important „Puterea intelligence”-ului. Aici se fac referiri la „Ce este Intelligence?” Dar și la Puterea în intuiție și decizie în activitatea de intelligence.

Trebuie menționat că importanţa activităţii intelligence pentru orice stat-naţiune este în mod direct legată de ameninţările şi vulnerabilităţile la nivel local, regional şi global, de rolul aspectelor politico-militare şi economice pe scena internaţională, precum şi de atitudinile liderilor faţă de structurile de intelligence şi securitate naţională. Unele din cele mai importante aspecte şi tendinţe care vor caracteriza şi influenţa mediul şi organismele de intelligence ale statelor-naţiune în secolul XXI ar putea fiForța cunoaşterii”, prioritară, dar și esentială și se va baza pe informații. În prezent cunoaşterea are valoare, iar intelligence adică informația strategică este putere. Cunoaştere fără intelligence nu poate exista, la fel cum un intelligence calitativ nu poate să se manifeste fără cunoaştere. Deoarece cunoaşterea este astăzi cel mai important şi util element al competitivităţii la nivel global şi devine cea mai importantă resursă a unei naţiuni, am putea afirma că se naşte o nouă componentă, anume „intelligence-ul cunoaşterii”, care devine astfel elementul complementar al domeniului intelligence-ului și esențial puterii. Deci, putem afirma că „Puterea” se mută acum dinspre state-naţiune, spre state-piaţă şi mai nou spre state-reţea. Adică dinspre state spre grupuri unite în reţele, dinspre legile fizicii şi puterea fizică spre legile cibernetice şi puterea creierului („brain power”), iar paradigma „cine are informaţia deţine puterea”


Cu cărțile pe masă, cu artistul vizual Claudiu Victor Gheorghiu, Senior editor al Jurnalului Bucurestiului și cu ocazia unei ședințe de lucru având ca obiectiv principal, promovarea culturii și civizatiei franceze prin intermediul faptului divers, precum și a sistemului (ultra)elitist de învățământ superior al școlilor superioare franceze de înalte studii (Les Grandes Ecoles)

Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…