Acasă Dezvoltare Personală „Lecții de viață”. Viața și fericirea noastră! Eseu filozofic (partea VII). Sfaturile...

„Lecții de viață”. Viața și fericirea noastră! Eseu filozofic (partea VII). Sfaturile & Regulile Lordului Florentin Scaletchi (integral). Corespondenţă de la H. E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (Naţiunile Unite)

„Lecții de viață”. Viața și fericirea noastră! Eseu filozofic (partea VI). Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (Naţiunile Unite)

Dragă Rebecca, iată că, după o pauză de câteva săptămâni, cauzată de războiul de la granița de nord a țării, din Ucraina, despre care am tot scris, încerc să-mi reintru în ritmul preocupărilor cotidiene, motiv pentru care te provoc din nou la un dialog despre viața și fericirea noastră. Sunt convins că încă mai ai multe curiozități și nelămuriri pe această temă atât de complexă. Ia să vedem ce te interesează mai mult și mai mult acum?

Care crezi tu, tati, că este secretul succesului în viață?

Să știi Rebecca că adevăratul secret al succesului tu ți-l obții prin cinste, corectitudine și decență în relația cu cei din preajma ta. Căci dacă nu ai aceste calități foarte importante, succesul în viața nu este garantat. Și mai e ceva ce trebuie să știi, fata mea: poți să ai toți banii din lume, însă dacă nu ai sănătate și liniște sufletească, ești „cea mai săracă ființă”.

Dar ce îmi poți spune despre destin, tati?

Fiecare om de pe planeta asta are un destin al lui, tot așa cum– poate știi, poate nu–pe pământ sunt circa 7,8 miliarde de ființe umane de toate rasele și genurile, și fiecare individ are amprenta digitală proprie, precum și propriul ADN. Să știi însă că există ființe al căror destin este să se întâlnească. Oriunde ar fi, pe oriunde îi poartă viața, cu certitudine într-o zi ei se vor întâlni dacă asta le este predestinat, iar ce urmează a fi doar bunul Dumnezeu știe. Noi avem obligația să ne rugăm, să mulțumim și să sperăm în bine.

Tu, iubita mea, trebuie să-ți păstrezi întotdeauna speranța în destinul și în viața ta, chiar dacă drumul este dificil și uneori furtunile ce se abat asupra noastră ne obligă să ne oprim, să luăm o pauză, să nu renunți niciodată draga mea la dreptul tău la viață. Îți mai spun, fetița mea dragă, mergi tot timpul înainte fără să privești înapoi, căci drumul tău nu se oprește decât atunci când ai încetat să mai crezi în propriul tău destin, în valorile vieții, în visurile tale, în iubire și iertare, în Bunul Dumnezeu și în tine, iubita mea.

Tati, nu știu dacă te-am întrebat sau nu până acum, dar, cu riscul de a mă repeta, te rog să îmi spui ce semnificație are timpul în viața și fericirea noastră?

Draga mea copilă, timpul pentru toți oamenii, dar mai ales pentru voi, tinerii, este întotdeauna lent atunci când ești în așteptare. Cât de greu ți se pare că trece atunci când aștepți rezultatul la o teză sau un examen, oricât de greu trece pentru cei încarcerați pe diverse perioade de timp, chiar dacă execută o pedeapsăca urmare a unor fapte reprobabile.

Același „timp” este foarte rapid atunci când ești în întârziere. Imaginează-ți disperarea care te cuprinde când, din cauza aglomerației din trafic de exemplu, ajungi târziu la aeroport și riști să pierzi zborul programat, sau când întârzii la întâlnirea stabilită cu colegii pentru că nu te-ai trezit la timp, că rămâi blocată în ambuteiaj, ori pur și simplu faci o pană pe drum.

Timpul este de-a dreptul ucigător de durerosatunci când ești trist. Gândește-te cum trece timpul pentru cei care află că cineva drag i-a părăsit pentru totdeauna, s-au dus la cele veșnice. Adu-ți aminte cum te-ai simțit tu când ne-a părăsit bunicul Nelu. Este scurt atunci când ești vesel. Probabil ai auzit expresia ”ce repede a zburat timpul” și cred că așa ai gândit și tu când, nu de mult, ți-ai serbat ziua de naștere la Bran, distrându-te alături de prietenele și prietenii tăi, sau cât de repede au trecut cele 15 zile de peripluu prin Europa. Din păcate, timpul devine interminabil atunci când ești răvășit de durere. Imaginează-ți o persoană care, dintr-o neșansă a vieții, are un accident de mașină în urma căruia i se amputează un picior sau o mână, sau cineva află că are cancer în fază terminală. Pentru aceștia timpul pare că se scurge fără rost.

Timpul este prelung, parcă stă pe loc, atunci când te plictisești. Cum ți se pare, copila mea, că trece timpul atunci când mergi să vizionezi un film care se dovedește a fi plictisitor, sau cândace, trebuie să participi la vreun eveniment nesemnificativ pentru tine, doar de conjunctură? Nu-ți dorești altceva decât să se sfârșească cât mai repede. Din tot ce ți-am prezentat mai sus, se poate trage concluzia că timpul este determinat de starea ta psihică, de sentimentele, dorințele și trăirile tale, nicidecum de orologiilela care ne uităm din minut în minut atunci când ne grăbim,  ne mai amintim de ele din când în când atunci când ne plictisim, dar de care uităm total când suntem prinși în diferite activități, fie ele profesionale, distractive sau plăcute.

Dragă tati, de curând am trecut momentul răstignirii Domnului Isus Cristos pe cruce pentru răscumpărarea păcatelor noastre, rugându-ne Preacuratului său chip și închinându-ne, cerând iertare pentru păcatele noastre: Doamne Dumnezeul nostru, care de bunăvoie Te-ai răstignit pe cruce, ca să scapi din robia păcatului pe toți cei ce i-ai zidit, pentru aceasta ne rugăm Ție, Doamne, care pe toate le-ai umplut de bucurie, mântuitorul nostru care ai venit să mântuiești lumea.

De data asta, tati, aș avea dorința să mă lămurești, mai bine spus să mă luminezi, ce a însemnat crucea pentru noi oamenii?

Draga tatii, să știi că fiecare om din lumea asta plină de păcătoși își are crucea lui, pe care o va duce toată viața după el. Eu personal nu am văzut, nu am întâlnit și nici nu am auzit de oameni fără cruce, indiferent de starea socială, de rasă, sex și locul unde se găsește pe această planetă. Sunt probabil foarte mulți care nu conștientizează că duc cu ei propria lor cruce, afirmând că ei nu au nicio cruce, când de fapt ei o ignoră în nemernicia lor. Aș vrea să îți spun, dragă Rebecca, că unii oameni au o cruce mare, în timp ce alții au o cruce de dimensiuni mult mai mici. Pentru unii este o adevărată povară, foarte greu de suportat și de dus. Unii oameni au crucea mai grea, alții mai ușoară, în funcție de viața pe care au ales să o aibă pe pământ: în păcat total sau în ruga lui Dumnezeu.

Draga mea, să știi că în timp ce oamenii își duc propria cruce după ei, unii plâng pe ascuns, alții suferă și plâng la vedere, alții doar strâng din dinți și îi continuă drumul vieții, fără să se oprească. Drumul e lung și anevoios pentru unii care obosesc și uneori cad, dar se ridică să-și continue calea ce o au de urmat. Și, curios, sunt oameni care își poartă crucea pe umeri, alții o țin pe spate, chiar dacă se umplu de răni!

Ia gândește-te ce împovărătoare este crucea pentru cei care ajung la vârsta senectuții, spre deosebire de acei îngerași nevinovați care ne părăsesc la scurt timp după ce au venit pe această lume. Ce cruci imens de grele duc cei suferinzi de boli incurabile, cei nevăzători, cei născuți fără mâini sau picioare, cei cu diferite dizabilități cauzate de accidente și exemplele ar putea continua. Eu, personal, în viața mea am întâlnit mulți oameni care, la vederea crucii, o îmbrățișează strâns, chiar o iubesc ca pe propria lor cruce, care de multe ori nu e la vedere. Foarte important este, oricum ar fi, că toți oamenii cară câte ceva în spate toată viața.

De aceea, draga mea, te învăț să nu renunți orice ar fi și să nu-ți abandonezi propria cruce, încercând să o iei pe a altora. Tu să ții cu mâinile tale plăpânde strâns de Crucea care ți-a fost dăruită. Iar dacă vreodată, copilă tânără și fragedă cum ești acum, simți că nu mai poți, să-ți ridici ochii în sus și să-ți aduci aminte că Domnul nostru Isus Cristos a putut duce calvarul până la sfârșit, pentru ca să ne recupereze pe noi permanent: Cristos a înviat din morți/cu moartea pe moarte călcând/și celor din morminte/viață dăruindu-le.

Cu alte cuvinte, tati, să înțeleg că, vreau-nu vreau, trebuie să-mi accept propria cruce?

Da, dar să o faci cu bucurie, să o consideri ca pe un breloc la gâtul tău, nicidecum ca pe o povară. Tu trebuie să accepți că totul este într-o permanentă schimbare în viața noastră, schimbare percepută mai puternic de cei tineri, așa cum ești tu, care ardeți etapă după etapă într-o succesiune foarte, foarte rapidă, „la foc continuu” cum s-a întâmplat și cu tine, fată dragă: parcă nu de mult erai la grădiniță, apoi a venit școala generală, acum ești la liceu, la un pas de examenul de maturitate – bacalaureatul, și ca mâine te văd la facultate, să-ți întregești pregătirea academică. Au zburat fără să simți acești ani.

Așa este tati, nici nu știu când au trecut primii 19 ani din viața mea.

Păi da, copilule, totul se schimbă în viață: natura care, oamenii, situațiile și chiar sentimentele. Tu, eu, ei, noi toți, trebuie să acceptăm această realitate și să ne trăim viața luând exemplul copacilor, care se apleacă sub urgia nemiloasă a crivățului, dar de cele mai multe ori nu se rup! Tot așa  și noi, oamenii, să ne inclinăm uneori în fața vicisitudinilor, greutăților, când greșim sau ne aflăm în impas dar să nu uităm că poziția noastră este una verticală și a demnității!

Tată, care este diferența dintre școala clasică și școala vieții?

Rebecca, la școală clasică, în fiecare zi vei învăța o serie de lecții la materiile predate. Apoi vei primi teste de verificare a cunoștințelor, la care va trebui să răspunzi. În urma evaluărilor vei primi note care vor reflecta, mai mult sau mai puțin, cunoștințele acumulate. În funcție de interesul tău și de dorința de a evolua profesional, vei face tot felul de „școli”.

La școala vieții, o școală foarte diferită de cea clasică, plină de surprize și capcane, ești supusă unui test la fiecare pas. Dacă ai abilitatea să „înveți din mers” și să treci testul, lecția de viață odată învățată, nu o mai repeți. Dacă la școala clasică, la nevoie, pe lângă ce știi tu îți mai suflă un coleg sau dacă tu ai copiat, poți trece testul, cu școala vieții este altfel. Dacă nu îți vei învăța lecțiile atunci când le primești, le vei repeta la nesfârșit, atât cât vei trăi. Viața merge înainte, nu te așteaptă” ca tu să îți înveți lecțiile. Repetând lecțiile neînvățate va fi în detrimentrul tău, fiindcă viața ta va fi asemenea unui carusel, din care ai să crezi că nu mai ieși. Te vei simți ca într-o bucla atemporală! Astfel, vei pierde timp și energie  cu temeri, angoase și frustrări, în loc să te canalizezi să îți trăiești cu serenitate bucuriile vieții.

Ca să nu fiu „prinsă cu garda jos” de capacanele vieții, cred că ar trebui să îmi însușesc „abecedarul vieții”. Ai putea să mă ajuți cu câteva sfaturi, din experiența ta de viață?   

Da, cu drag! Să știi că sunt sfaturi de viață, de bun simț, extrase din experiența înaintașilor noștri care au trăit pe acest pământ din  vremuri imemorabile, sub forma cele 12 porunci ai lui Iisus Hristos din Evanghelia Vieții Desăvârșite!

  • Primul sfat pe care ți l-aș da, draga mea, este ca în viață să oferi înainte să ceri. Să ai grijă ca între a da și a primi să fie mereu o corelație echilibrată. Spune-mi cât dai ca să-ți spun cât câștig ai, spune o veche zicală românească.
  • Al 2-lea sfat este acela că atunci când ai greșit să încerci să înveți unde a fost sincopa și să o corectezi. Să nu treacă pe lângă tine ca un fapt divers, pe care să-l uiți. Nu de alta, dar se poate repeta. Dacă ai greșit față de cineva, cereți iertare!
  • Al 3-lea sfat de viață, fata tatii, ar fi să ai în vedere că dacă vei „cădea”, va trebui să te ridici rapid, fără victimizare. Cum spuneam, orice cădere nu face decât să te întărească și să te ajute să devii din ce în ce mai puternică. Și mai este ceva, să nu cumva să renunți la ceea ce ți-ai propus să faci, chiar dacă în drumul tău spre împlinirea viselor „te-ai rănit” și chiar te-a durut sufletul.
  • Al 4-lea sfat este, tată, să ai grijă ca lucrurile neplăcute care ți s-au întâmplat în viață, făcute de oameni răi, să nu le ții minte. Sfatul strămoșesc și creștinesc este uită și iartă! Totuși, eu, tatăl tău, îți spun să nu le uiți, dar nu cu ranchiună și dorință de răzbunare, ci doar pentru a ava înțelepciunea să te ferești de astfel de persoane, pentru că cine te-a mințit o dată, o să te mai mintă; cine te-a jignit, o să mai repete nemernicia; cine a fost abuziv și agresiv cu tine, verbal sau, și mai grav, fizic, cu siguranță va repeta vorbele, gesturile sau faptele agresive.
  • Al 5-lea sfat de viață ar fi  să tragi învățăminte din orice experiență de viață, oricât de însemnată sau neînsemnate ar fi. Acestea te vor putea ajuta pe drumul vieții, pentru a putea fi fericită și a-ți implini visele.
  • Al 6-lea sfat, pe care ți-l l-ar da tatăl tău, ar fi să crezi în bine, în puterea ta intelectuală, în spiritul tău, în forța ta, chiar dacă unii „buni sfătuitori”, pe care îi vei întîlni pe drumul vieții, vor vrea să te convingă să renunți la planurile tale, ba chiar să-ți inducă sentimentul că tu „nu poți”.
  • Al 7-a sfat de viață este acela de a nu te opri să înveți orice și oriunde ai fi. Ca să îți împlinești menirea nu uita nici de rugăciunile zilnice.
  • Al 8-lea sfat este acela să nu apreciezi oamenii după vârsta din actele lor de identitate. Te poți înșela! Cel mai mult contează sufletul, bunătatea, educația, caracterul și nu în ultimul rând performanțele atinse și experiențele acumulate de-a lungul anilor.
  • Al 9-a sfat de viață, Rebecca, află că este acela să iubești cu și din toată inima ta. Iubirea este cel mai frumos sentiment și unicul care îl poate face pe om să simtă că trăiește cu adevărat și pe  deplin. Nici un alt sentiment nu te va ridica până la nori, nu te va face să crezi că toată lumea este a ta, așa cum este iubirea. Se spune să iubești și să simți că zbori dincolo de nori, fiindcă unde dragoste nu e, nimic nu e”! Se mai spune că: dragostea este o suferință și cum mulți fug de suferință, puțini știu să iubească! Dragostea este un sentiment copleșitor, nu foarte ușor de dus, dar merită să depui toate eforturile pentru a o trăi în plenitudinea ei. Dacă nu iubești acum, când să iubești? Dacă nu trăiești acum, când să trăiești? Că o altă viață, încă o viață, nu îți dă nimeni!
  • Al 10-lea sfat, iubita tatii, se referă la bunătate. În viață este bine să fii bună, dar îți spun eu, cu măsură. Să știi că multă lume confundă bunătatea cu slăbiciunea, vulnerabilitatea, prostia, și acesta este motivul pentru care când ești bună trebuie să-ți asumi și consecințele acestui comportament. Sunt mulți oameni care vor dori să profite de bunătatea ta. Să nu uiți că nu ești bună pentru ei, ești în primul rând pentru tine. Măsura înțeleaptă a bunătății tale trebuie să fie aceea de a nu îi lăsa pe oameni să profite de tine, dar nici să nu te împiedice să fii bună, generoasă și atentă la nevoile celor din jurul tău.
  • Al 11-lea sfat de viață? Indiferent ce evenimente vei avea în viață,  să nu îți încarci sufletul cu răutate, să nu schimbi dragostea în ură, oricât de distrusă și rănită ai fi. Dacă nu se poate altfel, mai bine uită și fii indiferentă față de cei ce ți-au geșit dacă aceștia nu mai pot fi iertați și șansele acordate lor au fost epuizate.
  • Al 12-lea sfat, fetița tatii, este acela că, uneori, în viață trebuie să mai pleci și capul. Este vorba doar de o ușoară aplecare a capului, ca expresie de îngăduință și toleranță, fără să renunți vreodată la propria demnitate. Oricine ți-ar cere acest lucru, să nu uiți că ai avut un tată care și-a sacrificat viața pentru binele oamenilor, care a luptat pentru drepturile lor, pierzându-le pe ale lui, dar  care niciodată nu și-a pierdut demnitatea, curajul și speranța.
  • Și, în sfârșit, la cele „12 sfaturi de viață” menționate, eu aș adăuga încă unul, suplimentar, cel de-al 13-lea, de a-ți trăi fiecare zi ca și cum ar fi ultima, cu o mare credință în Bunul Dumnezeu, tot așa cum de o bună bucată de vreme trăiesc eu, tatăl tău.

De ce cu credință în Dumnezeu?

Draga mea, pentru că doar El este cel care te va ajuta să învingi obstacolele, să cunoști incredibilul și să atingi imposibilul. Minunile lui Dumnezeu sunt nesfârșite, crede-mă. Fiindcă eu, tatăl tău, le-am trăit pe toate, în plenitudinea lor!

Sincer, mă bucur că ai un pic de timp liber și mi-l acorzi mie, să putem continua dialogul despre viața și fericirea noastră.

Îmi aduc aminte că, în urmă cu mulți ani, ai venit acasă și mi-ai spus că ai avut o întâlnire cu duhovnicul tău, preotul Stelian Lăcătuș, care ți-a vorbit despre mai multe reguli de viață, asupra cărora este important să meditezi și să le ții minte dacă vrei să-ți liniștești sufletul și să trăiești în armonie cu propriul destin. La vremea aceea eu, fata ta, eram un copil de numai 12 ani și nu am înțeles foarte multe, dar azi  deja simt că sunt lucruri pe care aș dori să mi le mai repeți, pentru că sunt la început de viață și experiența mea este una destul de fragilă, chiar dacă tu mă înveți zilnic câte ceva nou despre viața și fericirea noastră.

Desigur, copila mea, am să încerc să îmi reamintesc tot ce m-a învățat duhovnicul meu – sunt peste 35 de reguli–și să-ți explic și ție ce ai de făcut în viață, pentru că ești la vârsta la care încă nu ai acumulat multă experiență. De fapt, nimeni nu poate pretinde că are suficientă experiență, pentru că, așa cum spune o vorbă înțeleaptă, omul cât trăiește, învață! Cred că ar fi bine să îți iei un caiet și un pix și să începem lecția despre ce nu trebuie să faci în viitor ca să îți fie bine. Dar, cu certitudine, nu o să pot epuiza toate sfaturile într-o singură discuție, dacă vrei să rămâi cu ceva care să-ți folosească toată viața.

  • Prima regulă de care trebuie să ții cont, Rebecca, sună cam așa: încetează să-ți mai petreci timpul cu oameni nepotriviți caracterului și felului tău de a fi. Viața noastră, chiar dacă durează zeci de ani, e totuși prea scurtă pentru a-ți petrece timpul cu tot felul de oameni, bezmetici și plini de carențe, care în loc să-ți aducă bucurie, liniște și fericire în viață, practic nu fac decât să te secătuiască de aceste trăiri. Să știi, draga mea, că dacă cineva te dorește în viața lui, cu siguranță își va face loc și timp pentru tine. Tu, Rebecca, nu te obosi și agita să îți găsești un  loc, o mică părticică a ta în viața celor care nu te vor și vezi că nici premize de viitor nu sunt. Tu trebuie să ai în minte tot timpul, fata mea, că adevărații prieteni nu sunt decât aceia care îți vor fi alături la bine, dar și atunci când îți este greu și niciodată aceia care stau în preajma ta doar pentru a te folosi când și ție îți este bine.
  • Draga mea, a 2-a regulă de care trebuie să ții cont în permanență este aceea de a înceta să fugi de propriile tale probleme și responsabilități. Oricât de grele ar fi și oricât de multă bătaie de cap îți vor da, în primul rând trebuie să ți le asumi și să le înfrunți cu toată energia. Știu că nu este ușor, mai ales dacă faci un remember prin viața propriului tău tată, adică subsemnatul. E obligatoriu să te adaptezi situațiilor ca atare și să înveți să le faci față. Dacă nu știi cum, întreabă, căci până la urmă toate aceste turbulențe din propria-ți viață te vor modela ca să devii o ființa umană armonioasă în societatea în care trăiești.
  • A 3-a regulă, copilă, foarte importantă, este ca să nu cumva să începi să te minți pe tine însuți încă de la vârsta ta, crezând în himere și povești, când de fapt realitatea este cu totul alta.
  • Rebecca, a 4-a regulă spune că întotdeauna nevoile tale să fie o prioritate pentru tine. Este total greșit să pui problemele și cerințele tale pe ultimul loc, acordând întâietate altora, printre ei numărându-se unii pentru care nici măcar nu merită să te obosești! Mi se pare dureros ca tu, fiica mea, să te pierzi pe tine însuți atunci când te îndrăgostești și să începi să iubești în mod excesiv, uitând că fiecare om e o entitate specială, iar pentru asta trebuie să înveți să te iubești mai întâi pe tine! Nimeni nu te poate iubi mai mult, nici chiar părinții tăi, așa cum o poți face tu personal. Sigur, e frumos și generos să poți ajuta și pe alții, dar totdeauna ajută-te pe tine. Tu, copilă, să faci tot ceea ce îți dorești doar cu pasiune, dacă vrei să ai și satisfacții, indiferent de natura lor: sentimentale, profesionale ori sociale.

Aevărat, a trecut ceva timp de când nu am mai abordat subiectul care deja a început să placă la tot mai mulți cititori. Ai timp azi, tati, să continui cu ce nu trebuie să facem în viață ca să ne fie bine? Draga mea, și dacă aș fi ocupat, pentru tine îmi fac timp oricând cu plăcere. Deci, hai să continuăm ceea ce am început. Ești pregătită? Ți-ai luat caietul și pixul să-ți notezi tot ce urmează să-ți spun? Sigur, tati, sunt ochi și urechi, îmi notez tot, dar mi-am luat și reportofonul să și înregistrez tot ce mă înveți.

  • A 5-a regulă Tu, Rebecca, nu trebuie să fii altceva decăt ceea ce ești, nu e cazul să te schimonosești, și nici să te agiți să fii altfel. Știu că una din cele mai grele încercări din viață, este să fii ceea ce ești, într-o lume decadentă, perversă și plină de carențe, periculos de persuasivă în încercarea de a te „modela” să fii ca toți ceilalți. Dar să știi, că în același timp vor apare în viața ta și oameni pozitivi și cu maniere bune, pentru că, draga mea, lumea în care trăim, sau mai bin zis oamenii sunt foarte diferiți. Bunăoară, află că vor exista oameni urâți, dar și oameni drăguți, unii mai buni, alții mai răi, unii mai tineri, alți mai învârstă, dar cu siguranță niciunul nu este ca tine. Tu nu trebuie să te schimbi niciodată, doar pentru a fi pe placul celorlalți. Fii  tu însuți și, paradoxal, vei constata că vei atrage în viață o mulțime de oameni care te vor aprecia cu adevărat pentru ceea ce ești și vor aprecia educația primită în cei sapte ani acasă, dar și educația făcută în toți anii de școală.
  • A 6-a regulă, importantă pentru tine, iubita mea, este să lași trecutul la o parte, indiferent dacă a fost bun sau rău, căci tu ai de continuat să trăiești. E ca și cum după ce ai citit o carte, nu vei putea să începi alta nouă dacă vei continua să recitești obsesiv diferite pasaje care te-au marcat
  • A 7-a regulă pe care trebuie să o ai în vedere Rebecca, este să nu îți fie frică să faci și greșeli în viața ta, nu doar bine, chiar dacă vei primi oprobriul public. Eu îți spun că a face și greșeli în viața este de multe ori mai importnt decât să nu faci nimic. Eu, tatăl tău, sunt cel mai bun exemplu de om care a făcut multe greșeli pentru care am fost blamat, ca mai târziu, aceleași greșeli să fie lăudate și aplaudate.
  • A 8-a regulă, te sfătuiesc în continuare, să nu-ți faci griji pentru greșelile pe care le-ai făcut în trecut, nu te învinovăți, că nu ai de ce. Important este să nu faci aceeași greșeală de mai multe ori! Bunăoară, te poți îndrăgosti de multe ori de persoane nepotrivite, ca apoi să suferi din cauza alegerilor tale, a greșelii făcute. Dar, draga mea, indiferent de cât de tare au durut relațiile destrămate, să știi că există și un mare bine, pentru că toate aceste greșeli nu fac decât să te ajute să-ți găsești persoana potrivită și să identifici acele lucruri care contează cu adevărat pentru tine.
  • A 9-a regulă, de fapt un sfat înțelept, este să nu cazi în capcana de a încerca să-ți cumperi fericirea. Să știi că în primul rând, acest lucru este foarte costisitor, uitând că lucrurile care ne aduc bucurie cu adevărat în viață sunt întotdeauna gratuite, precum dragostea ta, zâmbetele tale și investirea energiei în pasiunile pe care le ai la un moment dat.
  • A 10-a regulă, nu cred că este deloc bine, dacă tu Rebecca, vei căuta pe cineva doar ca să fii fericită. Să știi că, dacă tu nu ești fericită cu ceea ce regăsești în interiorul tău, să nu crezi că vei fi fericită pe termen lung cu oricare dintre cunoscuții tăi. Tu trebuie să înveți un lucru, să te iubești prima dată pe tine, ca să poți ajunge la un echilibru interior, înainte de a putea să împărtășești o experiență similară împreună cu un partener care te merită cu adevărat.Mulțumesc, tati, am să țin cont cu certitudine de aceste sfaturi utile și abia aștept să ne continuăm dialogul cât mai curând posibil.
  • Regula 11. Rebecca, să nu stai niciodată degeaba sau indifirentă, scopul tău în viață, este să mergi înainte, să acumulezi multă experiență și cunoștințe de bază și de finețe, să performezi, care desigur că au consecințe diferite, cu riscuri pe care vrei nu vrei, va trebui să ți le asumi. În caz contrar, vei sfărși prin a-ți crea tot felul de probleme, total în afară din sfera ta e preocupări. Tatăl tău Îți spune că nu poți schimba ceva în viața ta sau a altora dacă nu te confrunți cu acel lucru care ți-a apărut.
  • Regula 12. Draga mea, te rog să încetezi să ai o gândire negativistă, spunând mereu și mereu că nu ești pregătită să treci peste un obstacol care îți apare în viață. Să știi că nimeni nu se poate simți 100% pregătit când apare o anume oportunitate sau o problemă dificilă. Și asta pentru că majoritatea marilor oportunități, fără doar și poate, ne forțează să ieșim din zona noastră de confort. Sunt persoane care susțin că mai bine să nu faci nimic, decât să te apuci de un lucru dacă nu ai certitudinea că vei reuși în demersul propus. Sigur, orice lucru nou pe care vrei să-l faci presupune implicare, dar și renunțare la confort, cel puțin la început. Tu trebuie să crezi în tine, în forțele tale, dar mai ales să înveți și să acumulezi cunoștințe noi, pentru că omul, cât trăiește, învață. Adu-ți aminte cum a spus Lenin: „învățați, învățați, învățați!”
  • Regula 13. Rebecca, este esențial pentru liniștea ta să nu intri în relații din motive greșite. Să mă explic. Relațiile din viața ta trebuie să ți le alegi cu înțelepciune. Cred că e de mii de ori mai bine să fii singură, decât într-o companie toxică și nesigură. Se spune, pe bună dreptate, că „graba strică treaba”. Tocmai de aceea, și eu te sfătuiesc să nu te grăbești, fă-ți relații cu oameni care să te merite. Să știi că, fără să forțezi lucrurile, va veni, cu certitudine, și momentul în care vei întâlni persoana potrivită care te dorește sincer, cu cele mai bune intenții.
  • Regula 14. Dar, în același timp, dacă ai avut parte de relații care nu au mers, să nu cumva să te izolezi și să începi să refuzi noi cunoștințe. Vei vedea că nimic nu e întâmplător în viață și vei constata că există un scop pentru care întâlnești anumite persoane: unele te vor testa, altele te vor folosi, dar vor fi și persoane de la care vei avea ce învăța. Să știi, că vor apărea oamenii în viața ta care vor reuși să scoată la iveală tot ce este mai bun în tine.
  • Regula 15. Draga mea, succesul tău în viață a fost, este și va fi numai în sarcina ta. Caută, cu fiecare zi pe care o primești de la Dumnezeu, să te depășești pe tine, puțin câte puțin, printr-o concentrare maximă, iubita tatii! Însă, ține minte că nu trebuie să fii într-o continuă rivalitate cu cei din preajma ta și să nu-ți faci griji pentru ceea ce alții fac mai bine decât tine, fata mea.
  • Regula 16. Rebecca, să știi că gelozia are doar rolul de a contoriza succesele altora, în loc să te bucuri de ale tale, împreună cu cei care te apreciază. Ăsta este motivul pentru care, te roagă tatăl tău, să nu îi invidiezi pe alții din cauza succeselor lor. Fiecare individ, are șansa și destinul lui propriu. Miguel de Cervantes spunea: Ocupă locul ce ți se cuvine, ca să nu fii nevoit să te ridici! Cu alte cuvinte, nu căuta să pari mai importantă decât ești, ci să înțelegi că prin studiu, acumulare de cunoștințe și experiență, prin ambiție și tenacitate, oricine poate să ajungă pe un loc din primul rând!
  • Regula 17. Vei vedea, că în viață e posibil ca anumite întorsături bruște să-ți schimea traiectoria într-o altă direcție, dar care în cele din urmă se dovedește a fi mult mai bună decât cea anterioară, ceea ce mă face să îți spun să încetezi să te plângi și se întâmpâni otice nouă experiență de viață cu dezinvoltură și gata de orice confruntare.
  • Regula 18. Draga mea, să nu-ți trăiești viața în ură sau dispreț față de semenii tăi, nu-ți încărca sufletul cu gânduri rele, căci vei sfârși prin a-ți face mai mult rău ție, iubita mea, decât celorlalți.

Eu te-am învățat încă de mică, că iertarea este cel mai nobil și mai simplu mod prin care te eliberezi,  îți găsești liniștea, motiv pentru care tatăl tău te roagă ca niciodată să nu te superi pe oameni, indiferent de cât de imperfecți ar fi ei, în condițiile în care nicio ființă umană nu este perfectă.

  • Regula 19. Să nu permiți nimănui să te coboare până la nivelul lor de inteligență sau de parșivenie. Tu, Rebecca, trebuie să refuzi să-ți cobori standardele pentru a te putea acomoda celor care nu vor să evolueze, Să știi că, cu cât vei reuși să te înalți mai sus prin valorile tale spirituale, nu doar materiale, vei constata cum vei părea mai mică în ochii tuturor celor care nu pot și nici nu încearcă să zboare odată cu tine.
  • Regula 20. Să știi, fata mea, că prietenilor adevărați nu trebuie să le dai explicații, iar celor care te invidiază sau îți poartă pică, orice explicație le vei da, nu te vor crede, motiv pentru care te sfătuiesc să nu-ți risipești timpul ca să dai explicații unora care nu te merită. Tu draga mea, la fel ca toți semenii noștri, ai puterea de a decide să faci ceea ce își dorește inima ta și ce-ți spune sufletul că este corect să faci.
  • Regula 21. În viață, draga mea, din când în când, vor fi situații când ceva nu merge, nu reușești să finalizezi un anumit lucru, și nici nu ai timpul necesar pentru aceasta. Trebuie să renunți, pentru că vei constata că dacă vei continua mereu și mereu să faci acel lucru, de fiecare dată rezultatul va fi același, adică nimic, doar dezamăgiri.

Este mai mult decât necesar ca uneori să te distanțezi de lucrurile pentru care te zbați. De aceea eu, tatăl tău, te sfătuiesc să analizezi corect astfel de situații, să vezi clar unde sunt hibele din cauza cărora nu ai șanse de reușită. Pentru asta însă trebuie să încetezi să te învârți în jurul cozii, cum se spune, și să repeți aceleași lucruri la infinit

    •  Regula 22. În viață, draga mea copilă, este foarte bine să te bucuri de lucrurile mărunte, nu de alta, dar s-ar putea să vină o zi când, privind înapoi, să realizezi cât de importante au fost. Vei constata, așa cum o fac și eu uneori, că cea mai fericită parte a vieții tale se regăsește în momentele acelea considerate neînsemnate. Și știi de ce? Pentru că, marea fericire nu este altceva decât suma micilor momente de frumusețe, bucurie și încântare! De aceea nu trebuie să bagatelizezi și să desconsideri lucrurile mici din viața ta. Și eu, de multe ori, le-am trecut la „și altele” în mod greșit, când de fapt ele m-au făcut să fiu cu adevărat fericit pe parcursul vieții și mi-au rămas veșnic întipărite în minte.
  • Regula 23. Să știi, iubita mea, că în lumea reală aproape nimeni nu apreciază perfecționiștii, și nici nu-i recompensează pe măsură. Dimpotrivă, unii îi consideră de-a dreptul enervanți! Dar asta nu înseamnă că eu, tatăl tău, nu îi admir.

În lumea asta prost croită, decadentă, oamenii admiră mai mult mediocritatea, mitocănia, vulgaritatea, inclusiv pe cei care duc lucrurile până la capăt, deși sunt conștienți că nu au fost realizate perfect. Să știi că perfecțiunea presupune multă muncă, mult surmenaj, renunțare la foarte multe lucruri, ba uneori chiar chin. De aceea, pentru liniștea conștiinței tale, cred că e bine să încerci să faci lucrurile cum se cuvine și, dacă nu ating perfecțiunea, să nu te necăjești. Dar este obligatoriu să nu faci niciodată lucrurile de mântuială, uzitând sintagma „lasă, că merge și așa”!

  •  Regula 24. Dacă vrei să-ți urmezi destinul și să realizezi ceva excepțional în viață, cu certitudine și pașii pe care îi urmezi trebuie să fie de excepție!
  • Regula 25. Draga tatii, în viață sunt situații când ești copleșită și simți că nu mai poți. Să știi că este normal într-un anume fel și fii convinsă că nu există oameni care să nu experimenteze astfel de trăiri. Tu nu trebuie să trăiești în minciună, să-ți ascunzi momentele de slăbiuciune și să pretinzi că ești puternică, tot așa cum nu trebuie să lași impresia că totul este în regulă și merge bine în viața ta. Tu, fetiță dragă, nu trebuie să te gândești la ce ar zice ceilalți despre tine în astfel de situații și nici să-ți ferești privirea înlăcrimată. Lacrimile te vor elibera, căci prin ele elimini suferința, tristețea și frustrarea, dar mai ales vei putea zâmbi din nou. Cu alte cuvinte, exteriorizează-ți aceste trăiri și nu încerca să lași impresia că totul este bine în viața ta atunci când, de fapt, realitatea este alta.
  • Regula 26. Rebecca, să știi că măsura în care îți vei îndeplini visele este aceeași măsură cu care îți asumi responsabilitatea propriei tale existențe. Crede-mă că atunci când îi învinovățești pe alții pentru problemele tale, tu de fapt nu vrei să îți asumi nicio responsabilitate, o atitudine greșită, pentru că nu faci altceva decât să cedezi altora puterea asupra unei părți din viața ta intimă. De aceea este bine să eviți să învinovățești pe alții pentru problemele tale personale.
  • Regula 27. În viață, draga mea, nu ai să poți să fii totul pentru toți, să stai tot timpul în priză ca să-i mulțumești pe toți, ori să te focuzezi să fii bună cu toți, să intri în grațiile tuturor, pentru că este imposibil acest lucru. Iar dacă ai încerca să faci acest efort enorm, crede-mă că nu vei face decât să te consumi inutil cu lucruri care te vor epuiza. În schimb, dacă vei reuși să faci măcar o singură persoană să zâmbească, poate tu îi vei schimba în bine atitudinea față de lume. Sigur, nu e tot universul, dar este universul acelei persoane.
  • Regula 28. Draga mea, tu nu ai nici un motiv să te îngrijorezi pentru cei care te înconjoară zi de zi, nu trebuie să intri în vrie alături de cei pe care îi interesează viețile altora, indiferent cine ar fi, mai puțin mama și tatăl tău. Restul sunt entități neglijabile, față de care chiar nu poți face nimic. Tu ai datoria să te îngrijești în primul rând de tine și de cei din familia ta și să observi, cu discernământ, cine mai merită acest lucru.
  • Regula 29. Mereu se spune, fata mea, să ne ferim și să ne îngrijorăm de lucruri care ne preocupă gândurile de teamă că ni s-ar putea întâmpla ceva rău. Gândirea pozitivă pe care tu trebuie să o ai este de fapt cheia oricărui succes. Fata mea, dacă tu te vei trezi în fiecare dimineață gândindu-te că ți se va întâmpla ceva minunat, crede-mă că așa va fi.
  • Regula 30. Și, draga mea, nu greșesc spunându-ți că unul din cele mai importante lucruri din lume este să evităm să fim generoși și recunoscători față de toți cei cu care ne intersectăm în viață.

Eu, tatăl tău, te sfătuiesc că, oricât de bine sau de rău consideri că este subiectul la care tu te alături, crede-mă că cineva, undeva, mereu va lupta pentru soarta lui, dar tu ai datoria să gândești și să apreciezi ceea ce ai, în timp ce alții nu au.

Tati, spune-mi de ce trebuie să ne ferim de oamenii răi?

Păi, Rebecca, orice ființă umană ar trebui să se ferească de tot ce este rău pe lumea asta, cu atât mai mult de oamenii răi, pentru că ei sunt în stare să-ți rănească sufletul, să-ți aducă suferință și neliniște în viață. Cu toate acestea, să știi că și de la acești oameni răi poți învăța ceva bun: în primul rând să nu fii ca ei și, în aldoilea rând, să nu faci ce fac ei! Dar dacă, totuși, te confrunți cu situații de acest gen, eu te sfătuiesc să nu te cobori niciodată la nivelul celor care intenționat te-ar critica nu cu buna intenție de a corecta ceva din comportamentul tău, ci doar pentru că te invidiază, nu te plac, ba chiar te mai și urăsc. De aceea  este de preferat să ai liniște în minte și în suflet, nicidecum ură, așa cum fac ei.

De ce se spune, tati, că suferința schimbă omul?

Să știi, fata mea, că de regulă suferința îți închide sufletul pentru un timp, și poate te macină și te face să ai regrete, dar să știi ceva, tot ea, suferința bat-o vina, îți va deschide ochii pentru totdeauna cu ce ai de făcut în viața ta.!

De ce, tată, de multe ori oamenii se îndepărtează unii de alții?

Draga mea, să știi că fără un motiv serios oamenii nu se despart și nu se îndepărtează unii de alții. Dacă la un moment dat încerci să îi ignori, atitudinea ta este motivată de faptul că, de-a lungul timpului, nu au știut să aprecieze încrederea pe care tu le-ai oferit-o. În viață nu există oameni fără defecte, fata mea. Să știi că toți greșim mai mult sau mai puțin, nimeni nu este perfect în lumea asta, însă Rebecca, puțini sunt cei care găsesc curajul să spună: iartă-mă, că am greșit, că vorba aia, și eu sunt om! Tu trebuie să știi că, atunci când simți că nu ești respectată și prețuită, întoarce spatele și mergi mai departe.

Se spune, tati, că bine faci, bine găsești, că dacă oferi dragoste, o vei primi înzecit. Așa este?

În teorie principiul este bun și adevărat, însă este mai bine, dacă vrei să nu-ți rănești sufletul, să nu te aștepți ca de fiecare dată să primești tot ceea ce oferi, pentru că nu toți oamenii au o inimă ca a ta. Ai să contați, în timp, că o să-ți placă doar oamenii care vor rămâne lângă tine. Să știi că vei avea cea mai liniștită viață abia atunci când vei începe să te doară în cot și nici acolo de părerea lumii față de tinecum spune românul! Eu de multe ori fac lucrul acesta, fata mea. Să știi că fericirea o poți trăi oriunde în lume, dar să nu uiți că nu o poți face alături de oricine! Draga mea, să știi că în viața ta vei întâlni și oameni răi, care vor încerca să-ți taie aripile de teamă că ai putea zbura mai sus decât ei.

Este adevărat, tată, că atunci când se închide o ușă, o alta se deschide?

Da, fata mea, perfect adevărat, așa este, doar că trebuie să știi că mulți oameni se uită atât de disperați la ușa închisă, că nu o mai văd pe cea care s-a deschis. În concluzie, trebuie să ignori total ușa închisă, să privești atent și să te îndrepți repede către noua ușa care s-a deschis pentru tine.

De ce este nevoie, dragă tată, ca să avem o bună sănătate mentală?

Dacă vrei să duci o existență liniștită Rebecca, trebuie să discerni și să apreciezi cine dintre cei care gravitează în jurul tău merită păstrat, cine merită o explicație sau un răspuns și, desigur, care sunt cei care nu merită absolut nimic. Există însă, fata tatii, două feluri de sănătate mentală: una când avem nevoie de odihnă, de somn, și alta când ne dorim un răgaz de meditație și liniște în singurătate, alături doar de propriul Eu!

Iubita mea, aș vrea să te învăț ceva ce eu am învățat mai târziu și anume, că în viață este bine să lași trecutul în urmă cu tot ceea ce te-a rănit și îndurerat. Să nu pui la suflet toate nimicurile, să nu te lași ușor afectată  de încercările prin care inerent vei trece, dar nici de suferințele altora. Este un sfat desprins din propria mea experiență, pentru că eu, tatăl tău, atunci când mi-a fost cel mai greu, nu m-am avut decât pe mine și a trebuit să fiu puternic ca să pot înfrunta și birui toate vicisitudinile vieții, care nu este rectiliniu frumoasă! Să știi că uneori viața devine dificilă doar ca să îți arate cât de multă putere se ascunde în interiorul ființei tale.

Ce adevăruri ale vieții crezi că îmi poți spune, tati?

Ar fi câteva adevăruri peremtorii, de care ar trebui să ții cont dacă vrei să ai o viață ușoară și fericită:

  • Să știi că singura persoană care îți poate face viața fericită ești numai tu, fata mea.
  • Totdeauna un om sărac este acela care nu știe să-și facă și nu are prieteni.
  • În general oamenii sunt cuceriți de frumusețea fizică, nu apreciază inteligența și frumusețea spirituală a semenilor lor.
  • Oamenii respectă banii și nicidecum Omul/Individul.
  • Se întâmplă uneori în viață ca oamenii pe care îi iubești cel mai mult și investești în ei încredere, afecțiune și dragoste, tocmai ei să te rănească cel mai tare atunci când nici nu te aștepți.
  • Adevărul în viață este simplu, numai că atunci când dorești să îl explici sau ți se cere să o faci, devine complicat, uneori chiar foarte complicat.
  • În viață, când ești fericit, te bucuri de cântecele pe care le auzi, dar când ești tristă, ai să vezi că începi să înțelegi și să prețuiești și versurile.
  • Să știi, draga mea, că în viață două lucruri te determină să ai o anumită atitudine: răbdarea, atunci când nu ai nimic și acțiunea atunci când ai de toate.
  • Să știi că viața o cântărim în ani, o prețuim în zile și o irosim în clipe. Simplu, s-ar spune, ce înseamnă câteva clipe, dar nu este deloc așa, pentru că vine o zi când vei contabiliza clipele irosite și vei constata câte oportunități ai ratat, copilă dragă.
  • Tu, iubita tatii, trebuie să-ți spui mereu, indiferent cât de greu ar fi de înfăptuit ceva: Voi reuși!
  • Rebecca, să știi că vei deveni cu adevărat puternică doar dacă vei găsi în tine forța de a o lua mereu de la capăt.
  • Unii oameni vorbesc cu tine în timpul lor liber, în timp ce alții își fac timp liber pentru a putea vorbi cu tine, ceea ce de departe este o mare diferență.
  • Să știi, fata mea, că o vorbă spusă la nervi poate să doară mai tare decât zeci de palme. Dar cel mai rău este faptul că vorbele nu le poți lua înapoi niciodată, ele rămân întipărite mult timp în mintea oamenilor. Tocmai de aceea este bine, și pentru tine și pentru ceilalți, să ai puterea de a-ți cere iertare, oricât de orgolioasă ai fi.
  • Iubita mea fiică, tu ai datoria ca în viața asta să observi oamenii care se bucură pentru fericirea ta și plâng odată cu tine când ești tristă. Să știi că ei sunt oamenii care merită cu adevărat un loc în inima și sufletul tău toată viața.
  • Și încă un adevăr, ultimul pe ziua de azi, care pune punct dialogului nostru săptămânal: să știi, iubita tatii, că nu există bogăție mai mare în lumea asta pentru noi toți decât Sănătatea și Pacea în toate formele ei.

Bună, tati, vreau, dacă nu te inoportunez cumva, să continuăm dialogul despre viața și fericirea noastră, cu rugămintea să-mi prezinți și ultimele reguli din cele 35 pe care ți-ai propus să mi le spui, motivând că, dacă voi ține cont de ele, cu certitudine viața îmi va fi mai senină și o să-mi găsesc fericirea mai ușor.

Bine spus, Rebeccuța, așa este. Să știi că nu am uitat că au mai rămas să-ți prezint 5 reguli dintr-un calup de 35, acestea fiind ultimele, dar nu cele din urmă cum se spune, pe care eu le consider a fi cele mai profunde.

Și pentru că am înțeles, din discuțiile purtate cu tine, că regulile mele te duc mereu și mereu spre o fericire constantă și plină de frumos, am să te surprind, cu acestea.

Regula 31. Draga mea, tu trebuie să înțelegi că fericirea pe care ne-o dorim cu toții, nu o întâlnești la toate colțurile, nu vine fără aportul tău personal, fără implicare și consum de energie. Trebuie să lupți pentru ea, căci alfel vei fi dezamăgită, considerând că Fericirea este o utopie, doar amăgire. Ce trebuie să înțelegi este faptul că starea de fericire nu este constantă, ea este nestatornică, tot așa cum este omul, natura, clima, toate acestea fiind într-o continuă alternanță: lumină și umbră, speranță și disperare, bucurie și tristețe, zâmbet și lacrimi…!

Regula 32. ne spune că viața este, fără doar și poate, o mare provocare nu doar pentru tine, ci pentru noi toți: dacă azi râzi, mâine s-ar putea să plângi, poimâine cazi, dar vei reuiși să te ridici, poate săptămîna asta e plină de bucurii, urmând ca săptămâna viitoare să te superi. Să știi să așa arată viața, așa este ea, cu bune și rele, numai că tu Rebecca, la fel ca noi toți, avem datoria, să o trăim frumos, demn și curat.

Regula 33. La fel de importanță, ea este de asemenea legată de fericire. Să știi, copila mea, că acela care reușește să facă fericit pe câți mai mulți semeni de-ai lui, devine el cel mai fericit. Gândește-te la un om care face un act de eroism, să zicem salvează de la înec sau din foc pe cineva. Prin gestul său remarcabil, el va aduce fericirea nu doar familiei celui salvat, nu va câștiga doar  admirația a mii de oameni,  ci va deveni fericit prin altruismul gestului făcut. Ce zici de niște sportivi care reușesc să-și facă propriile națiuni fericite prin performanțele lor?

Regula 34. Să știi, draga mea, că odată cu trecerea timpului, o să înveți să le dai oamenilor aceeași importanță pe care ți-o acordă ei ție. Nu e nevoie să creșești, să te umilești, ca să fii acceptată într-o comunitate. Nu îți face deloc bine și oricum nu vei fi băgată prea mult în seamă.

Regula 35.  Și, în sfărșit, ultima regulă de viață, se referă la dobândirea, zi după zi, a calităților de a fi om în toată plenitudinea lor, atât pentru tine, pentru contemporanii tăi și – de ce nu – pentru eternitate. Tu, fata tatii, ca de fapt noi, toți oamenii, ar trebui să fim o reflexie a ceva ce am vrea să primim: dacă vrei iubire, oferă iubire, dacă vrei dragoste, oferă dragoste, dacă vrei adevăr, fii sincer, dacă vrei respect, arată respect. Să știi fata mea, că de regulă ceea ce tu oferi, ți se va întoarce întotdeauna. Cu toate acestea, pe parcursul vieții vei întâlni și oameni care uită adesea că bunătatea e gratuită. Acestea au fost cele 35 de reguli, Rebecca, dar asta nu înseamnă nu vom continua dialogul săptămânal despre viața și fericirea noastră! 

Corespondenţă de la Lordul, Prof. dr. Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite

Ordinul Militar de România în Grad de Comandor acordat președintelui OADO

Notă. Articolele Lordului Florentin Scaletchi  în  Jurnalul Bucureştiului, Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO)

Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO)

Thomas CSINTA, research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in Social Sciences and criminal investigative journalist (Press Attached of Organization for the Defense Human Rights – United Nations)

Nota redacției

Cartea „Investigații Jurnalistice” dedicată Generalului Constantin – Bartolomeu Săvoiu. Cultură generală prin intermediul „faptului divers” din lumea contemporană franceză și internațională (marea criminalitate–crima organizată, terorism–jihadologie, crime de sânge, crime sexuale–kidnapping, crime economico–financiare, erori judiciare–revizuirea condamnărilor penale–repararea detenției și a erorilor judiciare). Lansarea cărții va avea loc la BCU (Bibliotreca Centrală Universitară) din București

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra