Maestrul Gogu Neagoe, una dintre personalitățile marcante ale artei și culturii românești, este Ambasador Cultural al Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”. A început să deseneze, încă de la vârsta de 6 ani, sub îndrumarea educatoare și a absolvit Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, iar apoi Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” și Facultatea de Drept a Universității din București și avut numeroase apariţii la principalele posturi Televiziunile din ţară, şi din străinătate. Gogu Neagoe, unul dintre cei mai promițători caricaturiști din lume, a captivat atenția publicului internațional prin performanțele sale extraordinare.
Născut la 4 octombrie (la Slatina, județul Olt), Gogu Neagoe a devenit într-un timp extrem de scurt o adevărată legendă al artei și culturii românești. De la începuturile sale modeste în arta, până la câștigarea unor premii naţionale şi internaţionale, titluri mondiale și europene, Gogu Neagoe este o dovadă vie a disciplinei, muncii asidue și talentului excepțional. Printre portretele realizate de Neagoe se numără cele ale sportivilor Pan Zhanle, Kyle Chalmers și David Popovici, Sabrina Voinea, Novak Djokovic și foarte multe alte portrete realizate.
Gogu Neagoe este una dintre cele mai luminoase stele ale artei din România, cu o carieră bogată și contribuții semnificative la promovarea culturii și a artei în țară și peste hotare și a făcut parte din juriile de la majoritatea festivalurilor județene și naționale ,internaționale de muzică folclor și uşoară, Concursul Naţional pentru copii „Căluşul Românesc”, Festivalul Naţional–Concurs de Umor „Oltenii &…Restu’ Lumii” şi este iniţiatorul unor evenimente culturale și-a dedicat viața pasiunii pentru pictură și caricatură. De-a lungul carierei sale, Gogu Neagoe a participat la numeroase expozițiile naționale și internaționale de pictură și caricatură, impresionând publicul și criticii deopotrivă cu creațiile sale ingenioase și pline de caricatură. Lucrările sale au ajuns în colecții particulare din România și din străinătate, consolidându-i reputația ca unul dintre cei mai talentați caricaturiști contemporani. Caricaturile artistului sunt expuse în Australia, SUA, Iran, Franţa, Italia, Germania, China, Japonia, Bulgaria, Belgia, Grecia.
În 2013, artistul a donat 4 lucrări pictate în valoare de 15.000€ la un eveniment social. Gogu Neagoe a fost invitat să facă parte din juriul următoarelor evenimente culturale de marcă: Festivalul Folcloric Internațional „Lina Chiralina”-Braila, desfășurat în perioada 8-12 august 2023. Ediția a XLVIII-a a Festivalului Național de Muzică Populară și Ușoară „Corabia de Aur”, care a avut loc între 20 și 22 septembrie 2023 la Corabia. Festivalul Concursul Național al Copiilor „Călușul Românesc”, care s-a desfășurat în perioada 14–18 iunie 2023 la Slatina-Olt. Invitat de Onoare la Festivalul Internațional de Folclor „Călușul Românesc”, desfășurat în Caracal-Olt, membru de onoare la Festivalul de muzica internațională „Cerbul de Aur” în Piața Sfatului din Brașov în lunile Ediția a IX-a 1996, august Ediția a XIII-a 2003, septembrie Ediția a XII-a 2002, Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia in perioada 1998-2006.
În plus, Gogu Neagoe organizează salonul de caricaturi la Festivalul Național de Caricatură și Umor „Oltenii și Restul Lumii” din Slatina, județul Olt, unde adună alături de el alți artiști talentați și împărtășește pasiunea sa pentru artă cu publicul larg. Gogu Neagoe este Ambasador Cultural al Academiei Internaționale „Mihai Eminescu” și a fost distins cu un înalt premiu la Gala premiilor de excelență „10 pentru Craiova”, organizată cu ocazia celei de-a Gogu Neagoe a iniţiat şi a coordonat concursul de creaţie plastică, „Şcoala mea cea mai frumoasă”, pentru elevii cu vârste între 6 şi 16 ani, din comunele şi satele judeţului Olt. Gogu Neagoe a oferit portrete și caricaturi, drept de mulțumire pentru eforturile donatorilor și ale medicilor de la Centrul de Transfuzie Sanguină București. Evenimentul organizat de Caricaturistul oltean din Județul Olt si a avut loc între 16 și 19 noiembrie, la Centrul de Transfuzie Sanguină–București. Practic, artistul a desenat și oferit 120 de portrete pe zi. Gogu Neagoe caricaturist cunoscut a fost distins de-a lungul carierei cu numeroase premii naţionale şi internaţionale și a ilustrat diverse manuale pentru copii. (Redactor Maria Alexandra)
Articole asociate
Caricaturistul oltean Gogu Neagoe va dona lucrările executate
Caricaturistul Gogu Neagoe, locul 5 la expoziția din Germania cu portretele fotbaliștilor de top
Nota redacției. (Thomas Csinta-redactor șef și director al publicației)
- Cartea Oglinzilor-Thrillerul lui Eugen Ovidiu Chirovici (tradusă în 39 de limbi, publicată în 40 de țări și vândută în aproape 500.000 de exemplare), într-o singură zi, a fost vândută în Germania în 20.000 de exemplare după apariția lui în librării. De asemenea, romanul este bestseller în Olanda și Italia. Volumul care a luat cu asalt marea piață internațională de carte, este singurul titlu al unui scriitor român ale cărui drepturi de publicare au fost vândute în 38 de țări. Scriitorul Eugen-Ovidiu Chirovici a năucit lumea literară cu primul său roman în limba engleză considerat „un fenomen editorial internațional”. (The Guardian). Până în momentul de față, drepturile de publicare au fost cumpărate în 38 de țări, printre care Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Italia, Spania iar criticii se întrec în elogii la adresa romanului. Cartea a fost senzația Târgului de la Frankfurt, în 2015 și a adus autorului în jur de 1,5 Mil$US. În martie 2024 a fost prezentat filmul Sleeping Dogs, în coproducție australo-americană, după romanul Cartea oglinzilor, în regia lui Adam Cooper și cu Russel Crowe în rolul principal. „Drepturile de difuzare în SUA au fost achiziționate de The Avenue/Paramount (…). Până în prezent, drepturile de difuzare în cinematografe au fost cumpărate în: România, SUA, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Spania, Rusia, Turcia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Israel, Grecia, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, America latină, Australia, Noua Zeelandă”.
- Cartea „Ils ont volé ma vie” (Dany Leprince & Bernard Nicolas) în carte Thomas Csinta este citat pentru rezultatele anchetelor sale alături de cei mai mari jurnaliști de investigație francezi (și europeni).
- Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…
- Români francezi: Vladimir Cosma, Emil Cioran, Matei Vișniec, Tristan Tzara, Victor Brauner, Elvira Popescu, Gherasim Luca, Dinu Flămând, Vasile Șirli, Elena Văcărescu, Constantin Virgil Gheorghiu, Ion Vlad, Thomas Csinta, Paul Barbăneagră, Bogdan Stanoevici, Ariel Moscovici, Luminița Cochinescu, Alice Cocea, Roxana Eminescu, Irina Ionesco, Eli Lotar, Alexandre Revcolevschi, Radu Mihăileanu, Horia Surianu, Haim Brézis. Extras: Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, București) este un violonist, compozitor și dirijor francez, născut la București, România, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Teodor Cosma, este pianist și dirijor, mama sa, Carola, autor- compozitor, unchiul său, Edgar Cosma, compozitor și dirijor, iar una dintre bunici a fost pianistă, elevă a celebrului Ferrucio Busoni. După câștigarea primelor sale premii la Conservatorul Național de la București, Vladimir Cosma ajunge la Paris (unde emigrase unchiul Edgar), în 1963, unde își va continua studiile cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă formația clasică, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare. Începând din 1964, a efectuat numeroase turnee în lume concertând ca violonist, dar, curând, se va consacra din ce în ce mai mult compoziției. Scrie diferite lucrări printre care: „Trois mouvements d’été” pentru orchestră simfonică, „Oblique” pentru violoncel și orchestră, muzică pentru scenă și balet („olpone” pentru Comedia Franceză, opera „Fantômas”, etc.). În 1968, Yves Robert îi încredințează prima muzică de film: „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau serii TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese în colaborare în special cu: Yves Robert, Gérard Oury, Francis Veber, Claude Pinoteau, Jean-Jacques Beineix, Claude Zidi, Ettore Scola, Pascal Thomas, Pierre Richard, Yves Boisset, André Cayat…