Acasă Tradiții și obiceiuri românești Magia Dragobetelui – Sărbătoarea iubirii la români (cu Florentina Csinta – general...

Magia Dragobetelui – Sărbătoarea iubirii la români (cu Florentina Csinta – general manager al Jurnalului Bucureștiului)

539
1

Dragobetele, sărbătoarea românească a iubirii este celebrată în toate colțurile țării, în fiecare an pe data de 24 februarie. După varianta împrumutată, Dragobetele este încă o ocazie minunată pentru a celebra sentimentele alături de persoana iubită. În tradiția românească, sărbătoarea Dragobetelui este asociată atât cu sentimentele de iubire cât și cu sfârșitul iernii și vestirea primăverii când pasările se adună și încep să își construiască noile cuiburi. Se spune că păsările care nu își găseau perechea în această zi, rămâneau singure până anul următor de Dragobete. Asemeni păsărilor, fetele și băieții se întâlneau pentru a se îndrăgosti și peste tot se auzea „Dragobetele sărută fetele!“.

În credința românească, Dragobetele este fiul Babei Dochia, un tânăr voinic, și frumos care li se arata tinerilor în vis și îi învăța tainele iubirii. În această zi, se spune că fetele și băieții logodiți trebuie să respecte tradițiile și să-și arate afecțiunea reciprocă. Tot de Dragobete, se crede că tinerii își pot alege partenerul de viață, iar îndrăgostiții își pot dezvălui sentimentele într-un loc special, numit „Colțarul Dragostei”. În România, datele de celebrare a sărbătorii de Dragobete variază în funcție de regiune între 24 februarie şi 28 februarie, 1 martie şi 25 martie. Tot în funcție de regiune, Dragobetele mai poartă numele de „Cap de primăvară”, „Năvalnicul”, „Ioan Dragobete”, „Sântion de primăvară”, „Drăgostiţele”, și „Logodna sau însoţitul păserilor”.

Dragobetele, sărbătoarea românească a iubirii, vine la pachet cu superstiții fascinante care îmbogățesc tradițiile acestei zile. Fetele își spălau părul cu apă de zăpadă topită pentru a rămâne frumoase și sănătoase pe tot parcursul anului. Se credea că această practică avea puterea de a le face și mai frumoase și mai remarcate de către băieți. Tot în această zi, se spune că băieții fură flori pentru a-și arăta intențiile romantice față de fetele pe care le admiră. Gestul lor romantic este privit cu simpatie și se traduce prin ceea ce astăzi numim, dragoste la prima vedere. Conform tradiției, sărutul unei fete în ziua de Dragobete aduce noroc în dragoste. Acest gest simbolic este considerat un început al unei relații fericite de iubire. Se crede că mersul pe iarbă în ziua de Dragobete aduce prosperitate familiei și asigură o viață fericită pentru membrii acesteia. Pentru a preveni certurile și neînțelegerile în cuplu, se spune că ar trebui să ascunzi cuțitul în această zi. Acest gest ar simboliza evitarea disputelor și menținerea armoniei în relație. Oricare ar fi datinile și obiceiurile din străbuni ale acestei sărbători, ea trebuie celebrată cu iubire și bucurie alături de persoana iubită.

Cum puteți petrece ziua de Dragobete alături de persoana iubită

  •  Cină romantică. Organizați o cină romantică acasă, la lumina lumânărilor sau la un restaurant. Dacă sunteți la prima întâlnire, optați pentru un restaurant intim, un loc confortabil, cu lumină difuză și mâncare senzațională.  Dacă vă place atmosferă intimă de acasă și vă place să gătiți, o cină romantică pregătita acasă și savurată la lumina lumânărilor este doza maximă de romantism. Indiferent de locul ales, pentru ca prima întâlnire să fie una specială, asigurați-vă că nu uitați de flori. Comandați online un buchet de trandafiri care să ajungă de preferat după primul fel de mâncare când atmosfera s-a mai destins!
  • Excursie la munte sau la mare. Dacă vremea permite, planificați o excursie la munte sau la mare pentru a vă bucura de peisaje frumoase și de compania reciprocă. La o primă întâlnire puteți merge într-o drumeție de iarnă sau o plimbare lungă pe malul mării, urmata de o cafea fierbinte sau un pahar cu vin.
  • Plimbări și picnic în natură. Dragobetele este o zi ideală pentru plimbări în aer liber, admirând împreună frumusețea naturii care se trezește la viață. Dacă vremea rece nu este o problemă, ați putea lua în considerare să mergeți la un picnic. Împachetați un coș plin cu gustări, băuturi și desigur florile preferate. Întindeți o pătură într-un pădure sau în parc și admirați frumusețea naturii. Florile sunt un mod fermecător de a încheia prima întâlnire romantică, iar florile de primăvară se numără printre cele mai inspirate alegeri.
  • Ateliere pentru pasiuni comune. Alegeți să vă înscrieți împreună la un atelier sau curs care vă pasionează pe amândoi. Fie că este vorba de gătit, pictură, bricolaj sau dans, veți crea amintiri de neuitat.
  • Film romantic. Aveți nevoie de o idee simplă pentru prima întâlnire? Mergeți la film și alegeți, de preferat o comedie romantică.

Idei de cadouri de Dragobete

  •  Buchet de flori. Alegeți flori care simbolizează dragostea, precum trandafiri roșii, alb sau roz. Optați pentru o florarie online care să livreze oriunde și oricând.

  •  Bijuterii personalizate. Un colier sau o brățară personalizată cu inițiala sau o dată specială poate fi un cadou unic.
  • Experiențe. Cadourile precum o zi la spa, un weekend la o pensiune de vis sau bilete la un concert, aduc bucurie și emoții.

Concentrați-vă pe experiențele comune care vă permit să vă conectați în mod autentic prin activități distractive, conversații vesele și creative. Pentru o doza perfectă de romantism, adaugați un buchet cu florile preferate care să poată fi livrat oriunde și oricând. Sărbătoarea zilei de Dragobete nu înseamnă doar iubirea dintre doi oameni, ci și legătura specială dintre prieteni și familie. Indiferent de alegerea făcută, important este să aduceți un zâmbet pe fața celor dragi în această zi dedicată sentimentelor pure și frumoase, iar florile rămân cea mai bună modalitate de a-i răsfăța pe cei dragi!

Articole asociate

Tradiții cu seva în spiritualitate. Dragobetele – Adevăratul Valentine’s Day românesc (Corespondență de la Lect. dr. Doina Guriţă, poet şi prozator, Iași, membru al USR – Uniunea Scriitorilor din România, al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România și al SPAF – Societatea Poeților și Artiștilor din Franța, premiată de „Société des poètes et artistes de France” la Barbizon – Greater Paris)

„O poveste de dragoste de acum 6000 de ani – Îndrăgostiții de la Gumelnița”- exponatul lunii februarie, la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României) partener educațional – cultural al Jurnalului Bucureștiului

Nota redacției

Incursiune prin labirintul psihicului uman – „De la viață la moarte și înapoi” (Partea 2) de la corespondentul nostru permanent Dr. Anna–Nora Rotaru–Papadimitriou (Grecia–Atena), membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului

Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași Ediția XXXIV – „Pregătim viitorul promovând excelența”. Corespondență de la Pompiliu Comșa (Prof. univ. asoc. Univ. Apollonia, directorul ziarelor Realitatea & Timpul – parteneri media ai Jurnalului Bucureștiului & directorul executiv al Trustului de Presă Pompidu – Iași), membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π) – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1 (Generalități)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești/ Die Geschichte der rumänischen Lyrik (de la începuturi și până astăzi) a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra