Acasă Concerte Muzicieni din Malta la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea (de la...

Muzicieni din Malta la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea (de la corespondentul nostru poetul, scriitorul și fotograful Ovidiu – Cristian Dinică)

426
2

Muzica este comunicare într-un limbaj amplu al sunetelor. Ea conține culoarea și emoția locurilor de proveniență a compozitorilor. În acest context, luni, 4 martie 2024 Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea a organizat un amplu spectacol al cărui protagoniști au fost oaspeții din Malta. Familia Attard reprezintă garanția muzicii de calitate a cărei sorginte europeană este cert afirmată. Muzică malteză este caracterizată prin prezența instrumentelor cu coardă, ceea ce îi dă o armonie deosebită, ea conținând și linii melodice contrapunctice surprinzătoare.  Astfel de simbioză găsim și-n „Rapsodia Malteză” compusă de Joseph Vella care este înrudit cu Colin Attard, fiind unchiul acestuia. Lucrările lui Joseph Vella sunt inspirate din muzica populară malteză, pe care o tratează în limbaj neoclasic cu armonii atipice. Bucuria de a compune se regăsește la Joseph Vella dar și la Colin Attard ca o trăsătură caracteristică de a viețui în contact nemijlocit cu Marea Mediterană.

Dând dovadă de mare virtuozitate, talent, dar și studiu temeinic, Pierre-Luis Attard, mezinul acestei familii de muzicieni, a fost violonistul dăruit interpretării în prima seară de concert a lunii martie. Sub bagheta dirijorală a tatălui său, Colin Attard, violonistul a încins strunele instrumentului cu măiestrie, melomanii aplaudând îndelung prestația sa. În partea a doua a programului orchestra Filarmonicii „Ion Dumitrescu” a susținut, având la timona sa pe dirijorul maltez, Simfonia l în Do major, op.21, de Ludwig van Beethoven.

Această lucrare muzicală a deschis seria de simfonii compuse de ilustrul „Titan de la Bonn” începând cu anul 1800. Compoziția cu complexitate structurală și forță expresivă deosebită, a transmis emoție. Colectivul de interpreți ai instituției muzicale a fost la înălțimea profesionalismului recunoscut. Felicitări tuturor! Aprecieri deosebite managerului instituției, Petruț Constantinescu, pentru modul elevat și ambițios de a coordona acest edificiu muzical, etalon al municipiului legendar Râmnicu Vâlcea.

Ovidiu-Cristian Dinică poet, scriitor și fotograf, membru al UZPR (n. 1963, absolvent al Facultății de Studii Economice din Craiova în 1987, debut în 1977 în revista „Cutezătorii”, sub girul lui Ovidiu Zotta; în 1983 în volumul „Andra”, Mihai Stoian i-a publicat prima poezie. Volume de autor: „Roșu Alternativ”, 2012; „Amintirile toamnei”, 2014;  „Vitrina cu Vise”, 2018; „Nevoia de a fi Blând”, 2019) cofondator al ziarului Clipa Literară, al Revistei Mirajul Oltului și al cenaclului cu același nume.

Notă. Alte articole ale autorului Ovidiu-Cristian Dinică în Jurnalul Bucureștiului

Articole asociate

Interviul poetului, prozatorului și fotografului Cristian – Ovidiu Dinică cu poetul, sriitorul și traducătorul Adrian Grauenfels – Editura Saga (Israel)

Interviul poetului și prozatorului Cristian – Ovidiu Dinică cu poetul, eseistul, editorul și traducătorul trilingv Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondenți permanenți ai Jurnalului Bucureștiului. Ein rumänischer – „Trambahn 13”. „Secretul unilinței”

Fenomenul și concursul – festival (internațional) de book-trailere „Boovie®” (Interviul corespondentului nostru poetul, scriitorul și fotograful Ovidiu – Cristian Dinică cu profesoara Amalia Istrate de la Colegiul „Alexandru N. Lahovari l Național” din Râmnicu Vâlcea)

Nota redacției. Filarmonica vâlceană poartă numele marelui compozitor şi profesor Ion Dumitrescu–personalitate marcantă a lumii muzicale naţionale, (vâlcean de origine), acest fapt contribuind, în mare măsură, la integrarea instituţiei în conștiinţa melomanilor vâlceni şi nu numai. Fondată în 1995, sub egida Consiliului Județean Vâlcea, Filarmonica „Ion Dumitrescu” are din 1999 drept ordonator principal de credite Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea fiind o instituție de prestigiu care,  oferă vâlcenilor și nu numai, o bogată activitate muzicală. Situat pe valea Oltului, la poalele Carpaţilor, oraşul Râmnicu Vâlcea menționat ca „orașul domniei mele” de către Mircea cel Bătrân (prima atestare documentară la 20 mai 1388), de un pitoresc natural ce constituie o atracție turistică aparte, oferă o bogată spiritualitate şi o viaţă culturală activă.

În acest peisaj cultural se remarcă Filarmonica „Ion Dumitrescu”, o instituţie emblema a municipiului, ce desfăşoară o stagiune permanentă, oferind melomanilor vâlceni, turiştilor și tuturor iubitorilor de muzică, satisfacţia unor concerte şi recitaluri de înaltă ţinută artistică. De-a lungul anilor, de la înființare și până în prezent, Filarmonica „Ion Dumitrescu” a dobândit un statut de necontestat și a continuat să acumuleze în timp un palmares cultural prin promovarea constantă a tradiției interpretării creațiilor muzicale de valoare autentică, în conformitate cu exigențele specifice, în continuă creștere ale artei sunetelor.  Alături de celelalte instituții de cultură din oraș, Teatrul Anton Pann și Teatrul Municipal Ariel și de instituții similare din țară Filarmonica „Ion Dumitrescu” se constituie într-un etalon cultural de prestigiu pentru toate categoriile de public.  Activitatea bogată a filarmonicii este ilustrată de colaborările cu dirijori şi solişti din România şi din străinătate.  Încă de la înfiinţare, activitatea artistică este reprezentată de două formaţii valoroase: Orchestra Simfonică şi Corul Euphonia. Grație existenţei celor două ansambluri artistice, cu peste 30 de colaboratori permanenţi, a fost posibilă abordarea  unor repertorii vaste, atât simfonice, cât şi vocal-simfonice, de operă, coral – a cappella, etc.

În prezent, lucrările interpretate de artiştii Filarmonicii „Ion Dumitrescu” acoperă o perioadă istorică amplă: de la preclasic la contemporan, trecând prin toate stilurile de muzică simfonică, vocal-simfonică, operă, camerală, muzică cultă şi de divertisment, jazz simfonic, muzică de film. Începând cu luna februarie 2022, în cadrul Filarmonicii „Ion Dumitrescu” a luat ființă New Phil Jazz Band–noua formație de jazz a instituției, alcătuită din membrii orchestrei dar și din colaboratori de marcă, formație înființată din dorința de a satisface cât mai multe exigențe muzicale. Concertele orchestrei Filarmonicii „Ion Dumitrescu” au loc în fiecare luni seara, începând cu ora 19.00, în Sala „Lahovari” care are o capacitate de 306 locuri și se înscrie din punct de vedere acustic şi estetic printre primele din România. Prin intermediul radioteleviziunilor locale şi a posturilor de televiziune locale şi regionale, Filarmonica „Ion Dumitrescu” reuşeşte să capaciteze un număr din ce în ce mai mare de iubitori de muzică, intrând în conştiinţa publicului meloman, apropiindu-l de sala de concerte.

Clasic al muzicii românești, personalitate culturală de referință de la mijlocul veacului XX, compozitor, profesor, dirijor, muzicolog, scriitor, Ion Dumitrescu (1913/Oteșani, jud. Vâlcea–1996/București) a fost un reprezentant strălucit al artei naționale de anvergură internațională (membru corespondent al Institutului Franței–Académie des Beaux-Arts și al Accademia Tiberina din Roma). „Majoritatea creațiilor lui Ion Dumitrescu au devenit deja pagini de antologie sonoră a muzicii contemporane românești, lucrări ca Suita a III-a pentru orchestră, dirijată în primă audiție de George Enescu, Preludiul simfonic, Concertul pentru orchestră de coarde, Simfonietta, suita din muzică de film „Muntele Retezat” înscriindu-se deja în circuitul artei universale.” (Viorel Cosma, Lexiconul „Muzicieni din România”, vol. II, Ed. Muzicală, București, 1999).

Prietenul nostru de suflet, Mihai Căldăraru – „omul mic cu suflet mare”, premiat de Ministrul Familiei Natalia Intotero, la Gala Națională a Binelui – 2024, iar prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, susținător al Galei, distins cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Apollonia din Iași și implicit, cu cel de „Cetățean de Onoare” al Târgu’ Ieșilor

Colocviile TeleMoldova Plus (+) cu o dublă lansare de carte și o piesă de teatru

Subiect de teză de doctorat (Sujet de thèse). „Le Casse du siècle – En quête de vérité”. „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizație Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb” de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric

Incursiune prin labirintul psihicului uman – „De la viață la moarte și înapoi” (Partea 2) de la corespondentul nostru permanent Dr. Anna–Nora Rotaru–Papadimitriou (Grecia–Atena), membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π) – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1 (Generalități)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești/ Die Geschichte der rumänischen Lyrik (de la începuturi și până astăzi) a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra