Acasă Expoziții cultural-artistice (Re)deschiderea Muzeului Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București de „Ziua mondială...

(Re)deschiderea Muzeului Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București de „Ziua mondială (internațională) a Teatrului”

595
0

S-a (re)deschis Muzeul Teatrului National din Bucuresti (TNB). Muzeul este deschis în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 9h30 şi 14h30. Intrarea este liberă, iar accesul se face prin intrarea principală (Sala Mare a TNB). Cca 38 de obiecte restaurate sînt expuse la subsolul teatrului cel mare. Expoziția vernisată astăzi, 27 martie 2023, de Ziua mondială a teatrului, la Muzeul Teatrului Național I. L.Caragiale include 3 obiecte restaurate la MNAR (Muzeul Național de Artă a României) de Iolanda Turcu, expert restaurator textile: Impresionanta rochie dintr-o țesătură cu fir de argint, brodată cu mătase și decorată cu pietre semiprețioase și atribuită Reginei Maria, atunci principesă, purtată cel mai probabil în 1896 la încoronarea țarului Nicolae al II-lea al Rusiei. Această rochie este de altfel elementul central al expoziției și cel care a generat conceptul curatorial al Mihaelei Verman, muzeograf TNB. A fost realizată prin brodare manuală, cu materiale eterogene și dublată cu o țesătură din mătase.

Trena rochiei este asamblată din 3 fragmente de 50 cm lățime și 2 clini pe lateral. Partea de jos a trenei este terminată pe rotund, de asemenea dintr-o țesătură cu fir de argint, brodată cu mătase. Prin intermediul restaurării și-a recăpătat strălucirea originară și a fot pusă în valoare prin expunerea generoasă. Cămașa din mătase și dantelă ce a fost purtată de cunoscutul actor Eduard de Max (1869-1924), unul din cei mai de seamă tragedieni ai timpului, în spectacolul Britanicus de Racine de la TNB. Pe lungimea mânecii și pe piept sunt ornamentate benzi cu motive florale tradiționale românești și mărgele decorative.

Muzeul Teatrului Naţional a luat fiinţă la data de 10 septembrie 1942, într-o încăpere de la intrarea principală a Direcţiei Teatrului Naţional, situată pe strada 23 Decembrie, nr.3 (azi Ion Câmpineanu). Cel căruia i se datorează înfiinţarea a fost George Franga (actor, apoi ajutor de bibliotecar al Teatrului Naţional). Dar cu toată pasiunea ce-l anima, nici G. Franga nu ar fi realizat această „bijuterie” a memoriei teatrului românesc fără acordul lui Liviu Rebreanu, directorul general al Teatrului Național din acea vreme.

În 1921, Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti a achiziționat‒la inițiativa lui Victor Eftimiu, directorul teatrului‒o serie de busturi şi tablouri reprezentând pe cei mai importanți actori români și oameni de teatru, create de cele mai reprezentative nume ale artei plastice româneşti. Ulterior colecția s-a împrospătat cu noi semnături ale unor artiști remarcabili (sculptorilor care semnează aceste lucrări: Dimitrie Paciurea, Corneliu Medrea, Oscar Spaethe, Friederic).

Muzeul Teatrului Naţional a fost iniţiat şi condus mulţi ani de George Franga, omul care a dorit foarte mult să adune de la actorii vârstnici şi de la rudele marilor actori, tot ce se putea găsi şi era semnificativ pentru trecutul teatrului românesc. Astfel, s-a adunat o colecţie impresionantă de cărţi, manuscrise, tablouri şi alte diverse obiecte. În septembrie 1942, sub directoratul lui Liviu Rebreanu, s-a deschis primul sediu al Muzeului Teatrului Naţional, în corpul de clădiri de lângă Naţionalul de pe Calea Victoriei (actualul hotel Novotel, a cărui intrare reproduce cu fidelitate faţada fostului Teatru Naţional).

După ce clădirea Teatrului Naţional din Calea Victoriei a fost bombardată în august 1944, muzeul nu a mai fost redeschis multă vreme. Patrimoniul acestuia a fost evacuat la Pucioasa, iar apoi expus în două săli ale Liceului Sf. Sava din Bucureşti. Aici va rămâne până în 1952, când se mută în Pasajul Majestic-astăzi Teatrul Odeon.

După inaugurarea actualei clădiri a Teatrului Naţional, muzeul este deschis publicului între 1975 şi 1978. Timp de 12 ani, până în 1990, obiectele expuse sunt depozitate din nou în magazii. O nouă redeschidere a Muzeului TNB are loc în Foaierul Sălii Mari. Abia în iarna anului 2001, muzeul primeşte amplasarea actuală, iar obiectele rămân expuse în această variantă finală până în zilele noastre. Muzeul Teatrului Naţional-o istorie în imagini şi documente a Teatrului Naţional, de la origini şi până aproape de contemporaneitate. Muzeul reprezintă o călătorie în timp şi clarificarea multor aspecte legate de istoria zbuciumată a Teatrului.

Liliana Popa

Notă. Muzeul Teatrului Național din București în alte câteva imagini

Decorație primită de Teatrul Național I.L. Caragiale din București de la Regele Mihai I al României
Tablou Agepsina Macry – Eftimiu în spectacolul Păpușile de Pierre Wolff, pictat de Camil Ressu, ulei pe pânză
Tablou Constantin Nottara, în piesa „Fântâna Blanduziei” – realizat de Traian Cornescu, pictor scenograf al TNB
  Costum purtat de Maria Filotti în piesa „Fântâna Blanduziei”
Tablou Ion Brezeanu, în rolul Cetăţeanului turmentat din piesa „O scrisoare pierdută” – realizat de Jean Steriadi
Recuzită George Calboreanu în piesa „Apus de soare”
Brevetul decorației primită de Teatrul Național I.L. Caragiale din București de la Regele Mihai I al României
Cutia de machiaj a lui C.I. Nottara
Recuzită de scenă – Coroniţa Agathei Bârsescu, societară a Burgtheater-ului din Viena
Cărţi poştale ilustrate, trimise de I.L. Caragiale din Berlin prietenilor din ţară în perioada 1905-1912
Bust Bogdan Petriceicu Haşdeu – realizat de Dimitrie Paciurea
Ochelari Sică Alexandrescu, regizor român format la şcoala realistă a lui Paul Gusty
Evantaiul Aristizzei Romanescu
Bust Matilda Pascaly – realizat de Carol Storck