Acasă Agricultură Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Dezastrul din agricultură este opera oamenilor...

Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Dezastrul din agricultură este opera oamenilor politici”

Revolta fermierilor din aceste zile nu este întâmplătoare. Nu este nici mâna rușilor, nu este indusă nici de extratereștri. Este opera politicienilor, și nu de azi, de ieri sau de anțărț. De peste trei decenii, partidele noastre au adus pe val impostori și tâlhari, indivizi fără o viziune simplă asupra satului românesc, asupra economiei naționale. Corupția endemică colcăie peste tot și a făcut imposibilă dezvoltarea organică, armonioasă a agriculturii, în raport cu potențialul și cu necesitățile țării. Politicienii se fac vinovați de distrugerea sistemului de irigații, dar și a industriei de mașini agricole. Sigur, nu putem produce orice, cum gândea Ceaușescu, dar măcar un tractor pentru ferma de familie puteam construi în trei decenii. S-au dus niște politicieni la Bruxelles și au exclus fondurile din PNRR pentru irigații pentru că „se evaporă prea multă apă” dacă udăm culturile. Tot politicienii de toate culorile neglijează construirea bazinelor hidrografice pentru irigații din surse interne de apă. Între timp, zone mari din țară se deșertifică. Ei au deturnat fondurile pentru fabrici de procesare și România exportă mai departe materii prime, dar cumpără carne din Spania. Este creația corupților care i-au promovat pe „importatorii de vinerea” și, astfel, munca fermierilor noștri este batjocorită. Din cauza corupției, politicienii au închis fabricile de îngrășăminte chimice, fermele de semințe, fermele pentru producerea geneticii animale. Tot politicienii corupți se află și la originea dezastrului din comerțul intern, dizlocuit brutal de marile lanțuri de magazine, cu acționariat străin. Astfel, fermierii au rămas cu o productivitate scăzută, nu au acces cu produsele lor în hipermarcheturi și vor fi nevoiți să producă mereu scump și să vândă ieftin din cauza mărfurilor străine.

Ce putem face? Ne trebuie un guvern de specialiști (nu de tehnocrați!), care să preia intransigent frâiele statului. Altfel, ne distrugem țara…Oierii s-au scos în fața ministrului Agriculturii. Nu e pentru prima dată când crescătorii de oi s-au dovedit o nucă tare pentru Ministerul Agriculturii. Persoane fizice sau nu, ei au obținut toate promisiunile posibile din partea ministrului. „Este un sector foarte important pentru România și pentru Ministerul Agriculturii, a spus ministrul Florin-Ionuț Barbu. România deține 17% din exporturile de carne de oaie în Europa și 70% către alte state. Le mulțumesc fermierilor pentru dezvoltarea acestui sector, pentru investițiile care urmează să le facă în domeniu. Am discutat despre bugetul pe anul 2024”.

El a anunțat că sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) pentru oi și capre se va ridica în acest an la suma de 80 de milioane de euro. Ajutorul național tranzitoriu (ANT) va fi de 40 de milioane de euro pentru aceste specii. „Este pentru prima dată când sectorul ovin are, prin Progranul Național Strategic, axă separată pentru dezvoltarea și vânzarea fermelor. Aici aveam 20 de milioane de euro și această axă este deschisă. S-au depus proiecte. Fermierii au zis că 20 de milioane nu ar fi suficiente și le-am cerut să depună proiecte. Dacă nu vor fi proiecte depuse suficiente, se poate face relocarea fondurilor. Foarte mulți fermieri au solicitat echipamente noi, prin care să reducă costurile din ferme. Solicitările au fost îndreptățite. Avem probleme cu colectarea lânii. Am reușit împreună cu doamna Constanța Ștefan să deblocăm cel mai important proiect de 40 de milioane de euro pentru colectarea și valorificarea lânii. Proiectul e semnat și în martie vor începe lucrările”.

Florin-Ionuț Barbu a promis că va discuta cu premierul Ciolacu pentru alocarea unor sume pentru tunsul oilor. El s-a bucurat că e pentru prima dată când reprezentanții persoanelor fizice și ai societăților comerciale s-au așezat la aceeași masă pentru a debloca situația. Nicolae Cioranu, președintele Federației Romovis, a cerut constituirea grupurilor de lucru pentru elaborarea legislației specifice. „Produsele noastre nu s-au scumpit de 5 ani la poarta fermei, telemeaua pleacă de la noi cu maxim 45 de lei kilogramul, a crescut însă adaosul comercial”, a spus Nicolae Cioranu. Oierii pot să vândă acum miei și în Maroc. „Cel mai important lucru este dialogul în democrație, nu trebuie să stăm în stradă”, i-a mângâiat ministrul pe oieri. El le-a mulțumit că inițiativa privind crearea creditului agricol a venit tot de la oieri. Așa vor fi finanțate fabricile pentru producerea furajelor pentru oi și capre. „Prin unire e tărie”,a spus poetul nostru Eminescu pe care îl sărbătorim azi. Așa am stat și noi la aceeași masă azi”, a adăugat ministrul puțină patină culturală. Au participat la negocieri Dumitru Andreșoi, Gheorghe Neață, Nicolae Cioranu, Ion Bode, Ioan Sterp, Ghiţă Ciobanul, pe numele real Gheorghe Dănuleţiu. Constanța Ștefan, președința Asociației Agricole „Țara Loviștei”, a spus că transhumanța carpatină a devenit în decembrie 2023 valoare imuabilă și pentru patrimoniul cultural și imaterial al Unesco. Toți au căzut de acord că dialogul a fost fructuos pentru ei și i-au mulțumi ministrului prea plecat..

„Le transmit fermierilor să stea acasă pentru că Ministerul Agriculturii și Guvernul României au toate formele de sprijin, inclusiv pentru firmele ajunse în dificultate. 2024 va fi cel mai bun an agricol din România. Toată lumea va lua SCZ, fără berbeci de 6 ani, fără registru genalogic,”, a încheiat ministrul apoteotic. Subvenții și subvenții! Nu s-a discutat nimic despre problemele tehnice cu care se confruntă acest domeniu unde nu se investește mai nimic pentru bunăstarea oilor și, de ce nu?, pentru condițiile de muncă ale ciobanilor care mulg oile gheboși în arșiță sau în ploaie, ca pe vremea lui Burebista…Gheorghe Neață: „Trebuie să ne menținem bunul simț tehnic…” L-am întrebat pe ministrul Barbu ce înseamnă „dăm SCZ la toată lumea”. Adică va renunța la pragurile numerice, stabilite prin lege, adică minim 50 de oi sau capre și maxim 500? El a evitat răspunsul. „Sper să nu fie așa. Ar fi un dezastru”, a spus Nicolae Cioranul, președintele Federației Romovis. Nu mai înțelegeam nimic. Toată munca de ameliorare a multor fermieri se duce pe apa sâmbetei. Ca să ieșim din siajul electoralist al momentului, am cerut părerea lui Gheorghe Neață, director general executiv la Asociația crescătorilor de ovine „Dacia” din județul Hunedoara, un bonitor consacrat în țara noastră.

„A fost un talmeș-balmeș, i-a amestecat pe toți acolo, cu Ionică Sterp și cu Ghiță Ciobanu. Bine, dacă asta e decizia ministrului… Ei nu vor face niciodată performanță. Le-am spus-o și în sală, dar în linii mari a fost bine. Eu l-am avertizat pe ministru, eu i-am trmis și o notă în acest sens. A evitat să-mi dea cuvântul la conferința de presă pentru că aș fi repetat ce am zis în sală. Eu privesc aceste lucruri din perspectiva omului care a creat performanța în domeniu. Și dacă România a ajuns pe locul al treilea în Europa, ca efective, nu stăm la fel la indicii de calitate. Avem mult de lucru. M-a asigurat în sală că se vor plăti srviciile. Sunt curios cum. Dacă a spus că dă SCZ „la toată lumea”, așa se va și întâmpla. Pragurile numerice rămân, dar renunță la condițiile legate de vârstă, de numărul reproducătorilor raportat la numărul de oi. Nu mai trebuie 35 de oi la un berbec. Tehnica e grea. Mai este valabilă vreo lege? Vor primi SCZ toți cei înscriși în Baza Națională de Date. Sper să nu desființeze pragurile numerice pentru că atunci va fi un adevărat dezastru. Se depășește numărul de animale eligibile și se reduce suma. Dacă va ajunge la 12,4 euro pe oaie, atunci Uniunea Europeană taie tot pentru că nu ne mai înscriem în barem. Eu i-am zis ministrului. Dacă vrea să transfere tot ANT de la oi la mieluțele păstrate în fermă, este îndreptățit oricine are 50 de oi să conteste decizia lui la Curtea Constituțională și blochează tot. Acesta este un drept al tuturor oierilor, e scris în legislație, nu se poate altfel. El vrea să coreleze această treabă de controlul oficial. Dacă oprim toate mieluțele, încălcăm legea. Avem deja o prevedere în Regulamentul de organizare și funcționare a registrelor genealogice: trebuie să oprim 25% din mieluțe în fiecare an. Și atunci, care e sprijunl pe care îl dă? Orice creștere a unui procent, fără susținere tehnică, este în detrimentul valorii generale globale de ameliorare. Oprești 50% mieluțe și nu mai selectezi nimic, chiar dacă e chioară sau șchioapă? Și ce ai făcut? Nu a întrebat pe nimeni când a lansat ideea. Nu a consultat un profesor de ameliorare, ca Horia Grosu, cum nu are toată Europa. Dacă vrea să crească rapid efectivele, eu cred că poate să acorde niște ajutoare de minimis pentru ambele specii, și pentru vacă, și pentru oaie, ca să cumpere mieluțe și vițele, cu indici de selecție, care trebuie respectați. Să nu dea la toată lumea că iar se ajunge la un haos generalizat. Crescătorii trebuie să aibă un caiet de sarcini, pe care îl prezintă la grupurile de lucru. Sper să nu le facă totuși cu Ionică Sterp și cu Ghiță Ciobanu… Eu nu pot să-mi bat joc de mine și nu mă complac… Eu înțeleg că este an electoral, dar o limită a bunului simț tehnic trebuie să existe și trebuie respectată”, este de părere Gheorghe Neață. Să sperăm că ministrul va învăța să asculte ce spun specialiștii…

Galerie foto

Viorel Patrichi

Notă. Alte articole ale ziaristului și scriitorului Viorel Patrichi în Jurnalul Bucureștiului

A se vedea și alte articole ale autorului

Articole asociate

Sus plugul! Jos plugul! Dar ce facem cu pământul?

Un apaș la Ministerul Agriculturii…

Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Modelul francez pentru agricultura României”

Ziaristul și scriitorul Viorel Patrichi: „AgriPlanta RomAgroTec – marele târg agricol din Valahia”

Nota redacției

„Din viața investigatorilor privați – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești (de la începuturi și până astăzi) a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

Francezul „supradotat” (gifted, tânăr cu abilități intelectuale înalte, tânăr intelectualmente precoce, tânăr capabil de performanță). Învățământul alternativ elitist (de excelență) în Franța

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București [Lucrările „Sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani” și „Brabantul în haos și sub teroare. Asasinii din Brabant. Adevărul istoric după 40 de ani”]

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

4 COMENTARII