Celebrul Dr. Oz şi Dr. Roizen, invitat în emisiunea The Dr. Oz Show (emisiune televizată americană de sănătate, difuzată pe Fox și prezentată din 2009 de către prof. dr. Mehmet Öz de la Universitatea Columbia, devenit celebru grație emisiunii The Oprah Winfrey Show a lui Oprah Winfrey, în care avea o rubrică de sănătate între anii 2004-2009) au analizat împreună câteva dintre cele mai nocive alimente care se regăsesc în mai toate bucătăriile noastre şi pe care nu ar trebui să ii consumăm. Văzând cum ne afectează alimentaţia, cum ne dezechilibrată sănătatea, cei doi medici au făcut o listă cu şase cele mai toxice alimente pe care ei le-au eliminat din dieta lor şi ne recomandă să facem si noi acelaşi lucru. Iată ce conţine lista cu alimentele/ingredientele de care trebuie să ne ferim!
1. Mezelurile–Dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente poţi să ai surpriza ca doar unul singur să fie carne (?!) în cazul multor produse. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Aspectul de „delicios” al mezelurilor este dat, în mare parte, de mono glutamatul de sodiu, de făina de soia sau de amidonul din cartofi, care ajung la peste 40% din compoziţia unui parizer ieftin sau a unui salam. Sarea iodata în cantităţi mari împiedică absorbţia calciului în corp, îmbătrâneşte pielea şi determină apariţia cearcănelor şi a pungilor sub ochi. Mezelurile conţin si nitraţi in concentratie mai mare decat concentratia admisa in apa potabilă. Aceşti aditivi care ajută la conservarea cărnii au fost asociaţi cu un risc ridicat de cancer la stomac. De asemenea, un alt pericol la care ne expunem consumând aceste produse este demența sau alte boli neurodegenerative.
2. Grăsimile saturate–Spre deosebire de grăsimile trans care sunt în totalitate artificiale, grăsimile saturate se regăsesc si în surse naturale. Cu toate aceastea, este de preferat să nu exageram cu alimentele care abundă în ele, adică toate produsele de origine animală (carne, ouă, lactate). De ce sunt atât de nocive? Pentru că favorizează îmbătrânirea arterelor cauzând reacţii inflamatorii care afectează întregul corp. Specialiştii recomandă consumul grăsimilor saturate doar ocazional şi în cantităţi mici.
3. Cantităţile exagerate de zahăr rafinat–Cantităţile de zahăr folosite în industria alimentară sunt enorme (bauturi tip cola–Coca-Cola, Pepsi-Cola si variante locale) şi nu este deloc recomandat să consumam zaharuri în cantităţi mari. De asemenea, trebuie să fim atenti la zahărul ascuns în majoritatea produselor alimentare de la pâine la ketchup. De ce este atât de nociv? Pentru că zahărul rafinat îmbătrâneşte întregul organism, afectează sistemul cardiovascular şi slăbeşte sistemul imunitar.
4. Diverse siropuri–Siropul de porumb (HFCS) îl regăsim în numeroase produse alimentare, dar este mai puţin cunoscut faptul că acesta creşte riscul de obezitate şi sindrom metabolic. Orice sirop dulce şi lipicios generează acelaşi efect în organism, deoarece până la urmă este tot o formă de zahăr rafinat. Dr. Oz va avertizează să evitaţi produsele care conţin sirop de porumb şi dulciurile din comerţ şi să consumati mai degrabă fructe proaspete ca să-ti potoleşti pofta de dulce.
5. Orice produs care nu este din cereale integrale–Există o diferenţă mare între un produs care conţine făină integrală şi unul care conţine făina albă rafinată, albita chimic, avertizează Dr. Oz. Cerealele integrale au un conţinut ridicat de fibre, lucru care va reduce riscul de cancer. În schimb, pastele sau pâinea care sunt făcute din făină albă generează acelaşi efect în corp pe care îl produce consumul de zahăr rafinat. Odată consumaţi, carbohidraţii din produsele preparate din făină albă sunt transformaţi în zaharuri şi ajung în sânge. Produsele care au la bază făina integrală au nevoie de un timp mai indelungat pentru a fi convertite în zaharuri şi rămân în intestine mai mult timp, lucru care conferă o senzaţie de saţietate de lungă durată. (Personal recomand evitarea completa a produselor fainoase daca aveti ceva kilograme în plus).
6. Grăsimile trans–Sunt considerate de cei doi medici ca fiind duşmanul numărul 1 al sănătăţii omului. Aceste grăsimi trans se regăsesc din plin în prajiturele, biscuiţi, chips-uri şi multe alimente de tip fast-food (ce presupun prăjeala). De ce sunt atât de nocive? Pentru că ele alterează procesele metabolice şi favorizează depunerea colesterolului pe artere. Astfel, inima este mult mai predispusă la boli.
Bibliografie