Acest praf magic nu doar că te ajută să scapi de coşuri şi să îţi albeşti în mod natural dinţii, dar are numeroase alte efecte miraculoase de care habar nu aveai.
De exemplu, ştiai că petele galbene de transpiraţie de pe haine ies ca prin minune dacă laşi la înmuiat rufele câteva ore într-o soluţie formată din apă şi bicarbonat?
De asemenea, bicarbonatul de sodiu presărat peste pământul unde cresc roşiile va da o dulceaţă nemaipomenită acestora, iar dacă arunci un praf de bicarbonat peste nisipul din litiera pisicii, mirosul specific va dispărea.
Să vedem ce alte utilizări în gospodărie mai are bicarbonatul de sodiu, această substanţă ieftină şi foarte uşor de procurat:
- O linguriţă cu bicarbonat în apa florilor din vază ajută la menţinerea prospeţimii acestora pe termen lung.
- Un recipient mic cu bicarbonat pus înfrigider ajută la absorbţia mirosurilor neplăcute de mâncare.
- Un amestec de 2 litri de apă, un sfert de ceaşcă de oţet şi o ceaşcă de bicarbonat de sodiu ajută la înmuierea pensulelor întărite de vopsea. Se pune amestecul pe foc şi se fierb pensulele.
- Insecte precum furnicile sau gândacii sunt eliminate dacă se presară bicarbonat de sodiu pe la colţurile casei.
- Vasul de toaletă şi cada este mai uşor de curăţat şi capătă miros proaspăt dacă se adaugă bicarbonat de sodiu, se lasă să acţioneze o oră şi apoi se clăteşte.
- Mirosul de ţigări este înlăturat dacă în scrumieră se pun câteva linguriţe de bicarbonat de sodiu cu apă.
- Grăsimea de pe farfurii, oale, cuptor sau cea întărită din cuptorul cu microunde iese mult mai uşor cu puţin bicarbonat.
- Culoarea covoarelor prinde viaţă iar praful din ţesătură dispare dacă presari puţin bicarbonat, freci uşor, laşi să acţioneze o oră şi apoi aspiri.
- Resturile de mâncare ori săpun din canalizare pot fi uşor îndepărtate cu bicarbonat. Se pune o ceaşcă de bicarbonat în canalizare, se lasă circa 15 minute să acţioneze şi se toarnă 3-4 litri de apă fiartă.
- Mirosurile deranjante ale încălţămintei dispar dacă presari puţin bicarbonat seara şi laşi până dimineaţa.
- Piatra depusă pe obiectele sanitare (bateriile de duş sau chiuvetă) dispare dacă freci cu o lavetă şi puţin bicarbonat, apoi clăteşti cu apă rece.
- Amestecul de apă şi bicarbonat este eficient şi pentru curăţarea geamurilor şi oglinzilor.
- Bicarbonatul în apă fiertă are efect dezinfectant şi poate fi folosit pentru a steriliza biberoanele bebeluşului.
-
Citește și:
Notă. Bicarbonatul de sodiu (hidrogenocarbonat de sodiu, NaHCO3), o pulbere albă, este un compus chimic anorganic care face parte din categoria sărurilor. La încălzire (peste 65 °C) el se descompune în carbonat de sodiu (Na2CO3), dioxid de carbon (CO2) și apă (H2O). Datorită acestei proprietăți se folosește ca praf de copt și la fabricarea extinctoarelor cu dioxid de carbon (CO2). NaHCO3 hidrolizează bazic, adică soluția este bazică.
A se vede și Beneficiile bicarbonatului de sodiu
Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului