Acasă Apărarea Drepturilor Cetățenilor (Omului) Apare și un antidot la produsele neconforme de pe piață

Apare și un antidot la produsele neconforme de pe piață

Remember: Maria Grapini (femeie de afaceri și politiciană română, de profesie inginer textilist care a deținut funcția de ministru delegat pentru IMM-uri în Cabinetul Ponta II, iar între 2014 – 2019 a fost deputat în Parlamentul European).

Protecția consumatorului înseamnă volens nolens toate produsele la care cumpărătorul este expus, nu numai cele alimentare. Tocmai de aceea am fost la SRR și am înregistrat o emisiune. Cum numărul celor care țin cont de informările destul de frecvente din mass media este cam același, valorile situându-se în jurul unui procentaj de 5% din populația totală iar reacția autorităților statului în unele cazuri este extraordinară dar lipsește cu desăvârșire, autoritățile europeene au hotărât trecerea la un nou nivel.

Dacă la produsele alimentare se face și zic eu cu destul succes reclamă” la neconformități, acestea fiind apoi relativ intens mediatizate, la cele nealimentare critică” din păcâte lipsește aproape cu desăvârșire. Ici și colo câte un articol dar mediatizarea este extrem de limitată. De la blugii Kenvelo care pătează de la husă de piele a scaunului auto la pielea cumpărătorului până la încălțămintea „de firma” produsă în China care a reușit performanță de a îmbolnăvi de ciupercă unghiei piciorului o pătură largă a populației, probleme apărând și la anumite produse vestimentare și de încălțăminte provenite în special din Spania și Italia, autoritățile române dorm liniștite. Zi de zi, milioane de produse întră în țară. Multe sunt achiziționate sub imperiul lui cât mai ieftin! Așa apar produse din zone intens poluate radioactiv (Fukushima, Cernobîl) pe piață românească! Și nimeni nu pare să conștientizeze efectele consumului sau utilizării unor astfel de produse.

Aici meritul revine d-nei europarlamentar Maria Grapini, cea care a reîncălzit problema la Bruxelles, punând o întrebare destul de incomodă birocraților de acolo. Întrebarea în sine este una care va atrage luarea de măsuri la nivel de stat, acesta devenind direct responsabil de sănătatea propriei populații. Oare atât de sus, sau de jos, am ajuns, încât, dacă nu vine o inițiativa legislativă cu penalități de la Bruxelles, autoritățile române nu iau absolut nici o măsură. Un veritabil blat. Blat total și pe toată linia!

Un blat bine regizat, în care ANPC, ANM, ANVSA precum și ONG-urile aferente: APC, ANPCPPS, etc., joacă la două capete și se fac că nu văd aceste probleme sau, mai grav, le văd, le semnalizează dar produsele rămân în continuare pe rafturile magazinelor, asta chiar și după mediatizarea fenomenului în mass media. Și aici exemplele ar putea umple o pagină! Uneori chiar evita anumite subiecte că să nu supere … producătorii! Blat total, bani cheltuiți pe studii aiurea, rezultate legislative zero! De ce oare mai cheltuim bani pe studii dacă rezultatul acestora este mereu același! Adică zero! Această se cheamă blat!

De ce autoritățile statului nu iau nici o măsură este o întrebare devenită retorică, pentru că adevărul este că, date fiind minunatele condiții din România, salariul mediu nu permite prea multe produse de calitate care să fie la dispoziția cetățeanului. Aici de vină este însă și onor cetățeanul! Da, chiar el!

Cetățeanul care acceptă salarii de mizerie în loc să se informeze și să reacționeze corespunzător. Toți vor salarii mai mari dar sunt incapabili să zică nu la salariile mici oferite!  Aberații specific românești!  Când patronatul va avea de a face cu un bloc unit care va refuză salariile mici și nu va pune nimeni botul la șmecheriile HR-ului atunci lucrurile se vor schimbă. Schimbarea de mentalitate se produce doar atunci când cuțitul ajunge la os. Să sperăm că nu va fi nevoie de încă 45 de ani pentru acest lucru!

Capacitatea mult prea ridicată, psihologic vorbind, de a tolera diverse neajunsuri și măgării de orice fel, inclusiv legislative, fiscale, ne-a adus în situația de azi. Din păcâte asta este cauza principala a situației de aici din țară.

Aduceți-va aminte că, la început, imediat după 1989, companiile străine ofereau salarii decente și dacă nu interveneau cei din HR care „aduceau ei pe cineva” care să facă treaba pe te miri ce și mai nimic, nu se ajungea aici. Dar, din păcate, aceste cozi de topor nu vor fi niciodată trase la răspundere!

Revenind la problema noastră constatăm că, într-un final apoteotic, se va mută acțiunea fix în ograda statului, instituțiile sale vor trebui să verifice absolut tot ce întră pe piață, și să dea și un verdict! Verdict care să se traducă rapid în lege. Dacă autoritățile vor fi prinse cu fofarlica, (corupție în termeni juridici) lucrurile se vor traduce în proceduri de infringement, adică amenzi peste amenzi, amenzi care vor curge până se va remedia problema. Că altfel nu se poate!

O problema însă tot nu își va regăși rezolvarea, nici de dată asta din păcâte: Produsele provenind din Vest, conforme dar mult inferioare celor vândute pe piață vestică își vor continuă nestingherite drumul spre rafturile magazinelor românești! Iar cumpărătorul le va achiziționa gândindu-se că sunt de aceeași calitate!

Emisiunea în care s-au discutat aceste aspecte legate de neconformitatile produselor nealimentare putea fi urmarită pe Antena Satelor (12:45) și în reluare la Radio Romania International (11:13).

Nota redacției