Școlile vor fi aspru amendate dacă nu vor respectă legea
În România vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate împotriva unor boli care pot produce complicații grave la copii sau chiar moartea. Proiectul legii vaccinării, consultat de HotNews, precizează și amenzile aplicate în cazul nerespectării acestei obligativitati și cine sunt cei vizați de amenzi. Proiectul, care urmează să fie pus în dezbatere publică, apare pe fondul scăderii în ultimul an cu 19% a acoperirii vaccinale în Bucureșți. Crize similare ale vaccinării au apărut și în Ucraina, Franța, Spania sau Germania, unde au murit copii din cauza unor boli 100% prevenibile prin vaccinare.
În România vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate la copii împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului și rubeolei. De subliniat că BCG, vaccinul contra formelor grave de tuberculoză, nu este inclus printre vaccinurile obligatorii.
Proiectul de lege propus de grupul de lucru alcătuit la inițiativa Ministerului Sănătății și format din specialișți în domeniu menționează că „pentru vaccinările obligatorii, informarea părintelui este obligatorie iar consimțământul este prezumat”. Adică părintele va trebuie să semneze o declarație prin care refuză să-și vaccineze copilul, în caz contrar considerându-se din oficiu că este de acord cu vaccinarea.
Înscrierea copiilor în grădinițe și școli – fie de stat sau private – se va putea face doar după prezentarea de către părinți a dovezii vaccinării copilului cu vaccinurile care previn bolile mai sus precizate. Sunt exceptați doar copii „care fac dovadă contraindicațiilor medicale definitive pentru anumite vaccinari”. Dacă la înscrierea la grădiniță/școală părintele nu va putea prezența dovadă vaccinării complete, atunci va trebui să aducă de la Comisia Județeană de Vaccinare un document în care să fie precizate clar datele de recuperare în următorul an a vaccinării cu vaccinurile care previn bolile mai sus. În aceeași perioada, părinții vor beneficia de explicații și consiliere din partea specialiștilor în privința vaccinării.
Dacă nici după un an vaccinarea nu va fi completă, grădiniță și școală nu-l mai poate înscrie pe copil, iar directorul grădiniței și școlii are obligația prin lege de a aduce cazul în atenția comisiei județene de vaccinare. Copilul va putea fi înscris la grădiniță și școală doar după ce medicul de familie va scrie pe adeverință sintagma „antecedente vaccinale complete corespunzătoare vârstei”. Vaccinările obligatorii se efectuează doar în unitățile medicale autorizate.
Proiectul de lege prevede explicit că o responsabilitate a părinților “asigurarea vaccinarilor complete corespunzătoare vârstei pentru vaccinările obligatorii în scopul asigurării dreptului la sănătate”. Cu toate acestea, la capitolul amenzi, părinții nu sunt vizați deloc, amenzi fiind prevăzute doar pentru instituțiile care au responsabilități în procesul vaccinării.
Amenzi de la 5.000 la 10.000 lei (1.120 Euro – 2.250 Euro) vor primi:
- grădinițele și școlile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverință din partea medicului care să ateste vaccinarea corespunzătoare vârstei (exceptați sunt copiii cu contraindicație medicală definitivă);
- direcțiile de sănătate publică care nu asigura păstrarea în condiții frigorifice adecvate ale vaccinurilor;
- medicii de familie și medicii implicați în activitățile de vaccinare dar care nu respectă prevederile legale și se află la a treia abatere.
Amenzi de la 2.500 la 5.000 de lei vor primi autoritățile locale care nu identifica situațiile de neglijare medicală a copilului.
Amenzi de la 1.000 la 2.500 de lei vor primi școlile care încalcă legea mențînând în colectivitate copiii în continuare nevaccinati la un an de la stabilirea calendarului de recuperare a vaccinării și care nu anunță această situație comisiei județene de vaccinare (excepție sunt copiii cu contraindicație medicală definitivă).
Amenzi de la 500 la 1.000 de lei vor primi direcțiile de sănătate publică, medicii de familie și școlile care nu suspendă copiii nevaccinati în cazul apariției unor focare de epidemie. Constatarea și aplicarea amenzilor se face de către direcțiile județene de sănătate publică.
În proiectul de lege consultat de HotNews se prevede și „compensarea efectelor invalidante” provocate de vaccinuri, dacă acestea sunt dovedite de “relații de cauzalitate” (statistic astfel de efecte după vaccinare apar mai rar decât după autoadministrarea unor medicamente foarte frecvent folosite de populație). Proiectul de lege precizează că existența acestei cauzalitati trebuie confirmată de o comisie științifică formată dintr-un microbiolog, un epidemiolog, un pediatru, un medic specialist în boli infecțioase și un medic de familie, fiecare desemnat de societatiile științifice de specialitate. În această comisie vor există și reprezentanți ai ministerelor Sănătății, Educației și al Autorității pentru Protecția Drepturilor Copilului.
Legea precizează clar că membrii acestei comisii se supun prevederilor legate de conflictul de interese.
La nivel județean, pe lângă specialiștii mai sus menționați, din aceste comisii vor face parte și un psiholog și o asistență medicală (sau moașă). Aceste comisii județene vor trebui să-i consilieze pe părinții copiilor nevaccinati și, dacă e cazul, să sesizeze Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului dacă, până la împlinirea vârstei de un an și jumătate, copilul nu a primit vaccinurile obligatorii mai sus menționate. Dacă acel copil nu a fost vaccinat până la vârstă de 3 ani, această comisie va sesiza instituțiile abilitate privind “infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului de către părinți”.
Proiectul de lege prevede obligativitatea medicilor de familie și a medicilor din maternități (publice și private) de a asigura vaccinarea corectă a copiilor. Dacă medicii, farmacistii și asistenții medicali nu vor transmite în media și părinților informații „corecte și dovedite științific” legate de vaccinare, atunci vor fi sancționați de către Colegiul Medicilor, care va sancționa și sesiza autoritățile abilitate și în cazul falsificării documentelor medicale legate de vaccinare. Începând de la a treia abatere, amenzile aplicate medicilor în astfel de cazuri devin consistente.
În afară vaccinurilor obligatorii mai sus menționate, proiectul de lege prevede alte trei categorii de vaccinuri: cele pentru situații speciale (epidemii), cele pentru grupe populaționale de risc (anumiți bolnavi cronici) și vaccinuri opționale. Cu excepția ultimei categorii, finanțarea activității de vaccinare se face din fondurile Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Vaccinarea persoanelor cu o profesie care-i expune la riscuri de îmbolnăvire este suportată financiar de angajatori.
Proiectul de lege prevede și obligativitatea Ministerului Sănătății de a asigura resursele financiare necesare pentru procurarea vaccinurilor și transportul acestora până la medici. Ministerul va asigura și un stoc de rezervă de vaccinuri egal cu necesarul pe un an și va lua măsuri de evitare „a schimbărilor frecvente a producătorilor de vaccinuri cel puțîn pentru o perioada de 4 ani”.
În obligația acestui minister va intră și informarea și comunicarea către populație și medici a oricăror modificări în calendarul de vaccinare cu cel puțîn 6 luni înainte de aplicarea lor.
Acest proiect de lege a fost elaborat în urmă unei scăderi bruște a vaccinării copiilor în Bucureșți: cu 19% mai puțini copii vaccinați în 2014 față de 2013. Fenomenul, prezent și în alte câteva județe dar nu atât de pronunțat că în București, se datorează discontinuităților în aprovizionarea medicilor cu vaccinuri, informării greșite a populației și refuzului părinților de a-și vaccina copiii. În ultimul an, pe fondul unor crize similare ale vaccinării, în Ucraina, Franța, Spania sau Germania au murit copii din cauza unor boli 100% prevenibile prin vaccinare și mai multe epidemii locale au apărut în Franța, Germania și Statele Unite.
Vaccinarea în masă produce așa numitul efect de imunitate de comunitate, formându-se o barieră în jurul comunității vaccinate, barieră de care virusul nu mai poate trece. Copiii nevaccinati care trăiesc în interiorul unor astfel de comunități (supranumiți „călători pe gratis”) sunt la rându-le protejați dacă nu părăsesc comunitatea respectivă sau nu au contact cu indivizi care au călătorit în țări unde este încă prezent virusul. Dar pentru că acest efect să se mențînă este nevoie că cel puțîn 85% din populație să fie vaccinată. Medicii avertizează că în cazul scăderii ratei vaccinării sub acest procent, lucrurile pot scapă de sub control, persoane precum copiii sub un an, gravidele, bătrânii sau persoanele cu probleme imunitare fiind expuși unor boli foarte grave.
Pe fondul teoriilor conspiraționiste care circulă tot mai mult, mai multe state au decis în ultimul an introducerea vaccinării obligatorii. Curtea Constituțională din Franța a decis că vaccinarea obligatorie este constituțională. În Franța, încălcarea obligației de vaccinare se pedepsește cu amenzi de până la 30.000 de euro și închisoare de până la doi ani. În cel mai mare stat american, California, a fost aprobată o lege în vara acestui an prin care se stabilește vaccinarea drept condiție obligatorie pentru înscrierea copiilor la școală și grădiniță. Aceeași obligativitate este deja prezența în Italia, Belgia și mai multe țări din estul Europei. În schimb în Germania, Spania sau Anglia vaccinarea nu este obligatorie.
În România, Biserica Ortodoxă „susține vaccinările dacă acestea urmăresc scopuri terapeutice”: „cei implicați în campaniile anti-vaccinare (în cea mai mare parte, mireni) au făcut-o în nume propriu, fără acordul Bisericii Ortodoxe Române”, a declarat pentru HotNews reprezentantul Patriarhiei Române.
Căteva cifre despre efectele campaniilor de vaccinare
- Datorită vaccinurilor în fiecare an se evita 2,5 milioane de decese la copiii sub cinci ani. Atunci când apar, efectele adverse sunt extrem de rare, în medie de unu la un milion.
- În 1988, aproximativ 1.000 de copii paralizau zilnic din cauza poliomielitei. Ultimul caz de poliomielita s-a înregistrat în România în 2002, în județul Tulcea. Astăzi poliomielita este considerată eradicată din regiunea europeană, dar țări precum Ucraina, România, Grecia și Bosnia sunt considerate de Organizația Mondială a Sănătății țări de „risc mare” pentru apariția cazurilor de poliomielita cu un virus provenit din alte țări unde această boală nu a fost încă eradicată.
- Între 2000 și 2007, numărul copiilor care au murit din cauza rujeolei a scăzut de la 750.000 la 197.000. Sunt evitate și complicațiile apariției acestei boli care la copil produc orbire, surditate sau dizabilități mintale.
Datorită vaccinurilor, numărul deceselor la copii cauzate de tetanos a scăzut de la 790.000 de morți în 1988 la sub 100.000 în prezent. Organizația Mondială a Sănătății a recomandat deja efectuarea obligatorie în România a vaccinării împotriva poliomielitei, tetanosului, rujeolei, rubeolei, oreionului și pertusis.
Aici puteți găși răspunsuri concise la mai multe mituri despre vaccinuri, iar aici despre mecanismele psihologice pe care se bazează refuzul părinților de a-și vaccina copilul.
Dacă doriți să aprofundaţi subiectul, puteți citi textele publicate aici și aici de medicul Gabriel Diaconu. Sau abordarea umoristică dar excelent argumentată aici de Dr. Ionuț Sendroiu. Și aici puteți găși o serie de articole care intră în mai multe detalii.
A se vedea și articolele de mai jos
Remember. Raport șocant al Guvernului: Vaccinurile, cauza posibilă a îmbolnăvirii copiilor din Argeș