Acasă Educație & Învățământ Academia Forțelor Terestre (AFT) „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu – „o instituție puternică,...

Academia Forțelor Terestre (AFT) „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu – „o instituție puternică, capabilă să anticipeze schimbările și să ofere o educație de înalta calitate centrată pe student”, care „facilitează managementul activităților de cercetare și a proiectelor de cercetare–dezvoltare derulate de personalul instituției” (Lucrarea „Unitățile de intervenție de elită ale Jandarmeriei Naționale franceze aparținând Forțelor Armate  Terestre…” – Thomas CSINTA, redactor șef al Jurnalului Bucureștiului)

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose! Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events. The principles that will be at the basis of this publication are: 
–  Democracy cannot exist without opposition
– Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
– Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu este o instituție de învățământ superior militar în cadrul căreia se pregătesc viitorii ofițeri ai Armatei României. Academia a fost înființată în anul 1920 și este continuatoarea tradițiilor educaționale și instituționale ale primei școli militare de ofițeri din România creată pe 13 iunie 1847. Ca instituție de învățământ militar superior integrată în sistemul național de învățământ (în această formă din 1995), cu autonomie universitară este garantată prin lege și cu personalitate juridică. De asemenea, este abilitată să organizeze și să desfășoare programe de studii universitare, destinate formării ofițerilor de comandă pentru Forțele Terestre ale Armatei României și pentru alți beneficiari din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Conducerea AFT de la  Sibiu

  • G-ral de Bg. Prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan-Rector (comandant)
  • Col. Radu-Cristian Dinu-Loctiitor comandant pentru probleme de stat major
  • Col. Conf. univ. dr. Lucian Ispas-Prorector (loctiitor al comandantului pentru probleme de invatamant)
  • Col. Conf. univ. dr. Ioan Vircă-Prorector (loctiitor al comandantului pentru cercetare stiintifica) 
  • Col. Prof. univ. dr. Vasile Căruțașu-Prorector (loctiitor al comandantului pentru programe si relatii internationale)
  • Col. Conf. univ. dr. Constantin Grigoraș-Prorector (loctiitor al comandantului pentru instructie si relatia cu studentii)

Misiunea Academiei Forțelor Terestre, ca universitate de educație și cercetare științifică, este de formare inițială și continuă, la nivel universitar și postuniversitar, a ofițerilor pentru toate armele și specialitățile militare aparțînând Forțelor Terestre, precum și a specialiștilor militari și civili pentru alți beneficiari interni și externi, potrivit protocoalelor și contractelor încheiate. În domeniul de cercetare științifică academia are misiunea de a dezvolta, inova și transfera tehnologic, prin creație individuală și colectivă, in domeniul științelor, precum și valorificarea și diseminarea rezultatelor acestora.



Cu un management universitar adecvat, fundamentat pe principiul alocării resurselor în raport cu prioritățile și necesitățile reale de dezvoltare instituțională, cu o colaborare eficientă cu membrii comunității academice în luarea deciziilor și consultarea periodică a studenților, și cu un colectiv de cadre didactice universitare și instructori militari foarte bine pregătiți, AFT (Academia Forțelor Terestre) este o instituție puternică, capabilă să anticipeze schimbările și să ofere o educație de înalta calitate centrată pe student.

Activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare se desfășoară având drept fundament prevederile legislației naționale și internaționale incidente în domeniu, reglementările specifice Ministerului Apărării Naționale precum și prevederile Cartei universitare și ale documentelor interne adoptate de Senatul Universitar. Conducerea activității de cercetare, dezvoltare și inovare este atributul comandantului (rectorului) academiei iar conducerea operativă, monitorizarea și evaluarea cercetării științifice se află în responsabilitatea prorectorului (locțiitor al comandantului pentru cercetare științifică). Orientarea și coordonarea activității de cercetare științifică din academie se realizează prin intermediul Consiliului Științific, pe baza Planului de cercetare științifică, dezvoltare și inovare al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”. Gestionarea activității de cercetare științifică din punct de vedere tehnico-administrativ și evidența rezultatelor cercetării se realizează de către Secția Cercetare Științifică, care facilitează managementul activităților de cercetare și a proiectelor de cercetare–dezvoltare derulate de personalul instituției.

Deciziile luate de Consiliul Științific se supun avizării în Consiliul de Administrație și aprobării în Senatul Universitar. Transpunerea deciziilor în pactica se va realiza prin structurile de specialitate, în funcție de natură deciziei emise, conform legislației în vigoare.

Domeniile prioritare în care academia planifică și desfășoară activități de cercetare științifică sunt cele în care personalul didactic și de cercetare are competență și expertiză, date de către specializarea profesională, domeniul în care a obținut titlul de doctor, specializările obținute pe parcursul carierei și în care este atestat, proiectele și granturile din care a făcut parte și alte tipuri de cursuri și atestări care să confirme capacitatea de a desfășura cercetare. Astfel, se evidențiază următoarele domenii:

  • științe militare
  • administrație, guvernanță și drept
  • compatibilitate și biocompatibilitate electromagnetica
  • inginerie și tehnologii militare
  • leadership în mediu multicultural
  • management și dezvoltare durabilă
  • operațiuni cibernetice și protecția infrastructurilor critice
  • științe economice
  • securitate globală și informații
  • științe sociale și ale educației

Timp de 3 săptămâni, între 27 mai-14 iunie 2024, CRIFST (Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii)-Filiala Sibiu al Academiei Române a organizat în parteneriat cu AFT (Academia Forțelor Terestre) de la  Sibiu, Cursul postuniversitar de inițiere în istoria științei și tehnicii, în vederea atragerii de noi membri. În ziua de 6 iunie, în calitate de  invitat special, cu ocazia aniversării a 5 decenii de la crearea celebrului și prestigiosului grup de intervenție de eliă a Jandarmeriei Naționale (franceze) GIGN, apartinând forțelor armate terestre franceze, am prezentat o lucrare cu titlul „Unitățile de intervenție de elită ale Jandarmeriei Naționale franceze, în cei 50 de ani de la inființarea lor, în combaterea marii criminalități franceze”, în care am prezentat cu detalii realizările (pe plan militar) ale acestei uniăți de elită (de excepție), atât în Franța cât și în afara teritoriului țării, după înfințarea sa în 1974. Conform celor declarate de profesorul Laurențiu Grigore, condițiile care trebuie îndeplinite pentru a putea deveni membru al CRIFST sunt titlul de doctor sau a fi doctorand (înscris într-o școală doctorală-ciclul 3 de studii), absolventul acestui curs și o recomandare din partea unui membru al CRIFST. Membrii CRIFST al filialei Sibiu sunt cadre didactice universitare în cadrul AFT, iar marea majoritate a cursanților se numără printre aceștia. Mulțumesc și pe această cale prof. dr.  Col (r) Laurențiu Grigore, de la AFT (Academia Forțelor Terestre) de la  Sibiu care a fost alături de mine în timpul prezentării lucrării în calitate de moderator al evenimentului.

Lista conferențiarilor la curs

Acad. Viorel Bădescu, Prim-vicepreședinte al CRIFST– Academia Română astăzi
Acad. Nicolaeg Zamfir–Istoria fizicii în România

Săptămâna 28–31 mai 2024. Tema: Valorificarea patrimoniului istoric și arheologic (în colaborare cu Secția de istorie și arheologie a Academiei Române)

  • 28 mai (16h00–19h10)
  • I. Arh. Web Irina Iamandescu, Institutul Național al Patrimoniului, Director adjunct Monumente istorice– Strategii legate de conservarea monumentelor istorice și a patrimoniului tehnic în județul Sibiu
  • II. Prof. univ. dr. Dumitru Preda–Actualitatea moștenirii Titulescu
  • 29 mai (16h00–19h10)
  • I. Conf. univ. dr. Anca Constantin–Tropaeum Traiani, actul de naștere al poporului român
  • II. Dr. Alexandru Bologa–Dezvoltarea științelor mării în România
  • 30 mai (16h00 – 19h10)
  • I. Prof. univ. dr. Ioan Scurtu–Considerații privind regimul socialist totalitar din România
  • II. Lector. univ. dr. Tiberiu Tănase–Istoria intelligence-ului românesc
  • 31 mai (16h00–19h10)
  • I. Prof. univ. dr. Renata Tatomir–Prezentarea colecției de antichități egiptene a Institutului de arheologie „Vasile Pârvan” din București, al Academiei Române
  • II. Dr. Dan Șerbănescu–Riscurile sistemelor complexe mixte ale viitorului–umane, artificiale şi naturale. Studiu de caz energetică nucleară

Săptămâna 3-7 iunie 2024. Tema: De la inteligența umană la inteligența artificială

Săptămâna 10-14 iunie 2024. Tema: Contribuții românești la patrimonial mondial științific și tehnologic

  • 10 iunie (16h00–19h10)
  • I. Acad. Sabina Ispas–Patrimoniul imaterial al poporului român
  • II. Dr. Marius Arghirescu–Henri Coandă şi aerodina lenticulară Coandă în documente de brevet
  • 11 iunie (16h00–19h10)
  • I. Acad. Maya Simionescu–Laureatul Nobel George Emil Palade și școala românească de biologie celulară
  • II. Bogdan Boreschievci-Inginerul, savantul și profesorul George Botezat/invenții românești
  • 12 iunie (16h00–19h10)
  • I. Acad. Gheorghe Păun–Școala românească de informatică
  • II. Dr. Dan Șerbănescu–„Multiple helix” reflectat în momente de răscruce ale fizicii și ingineriei nucleare românești
  • 13 iunie (16h00–19h10)
  • I. Conf. univ. dr. Alba Popescu–Contribuții românești la gândirea geopolitică universală–Școala românească interbelică de geopolitică
  • II. Dr. Daniela Ivanov-Personalități marcante ale chimiei românești
  • 14 iunie (8.30 – 11.30)
  • I. Acad. Dumitru Murariu–Școala românească de speologie și oceanografie

_____________________

  „Unitățile de intervenție de elită ale Jandarmeriei Naționale franceze aparținând Forțelor Armate  Terestre însărcinate cu combaterea marii criminalități și a terorismului național și internațional” (Format pdf. Integral)

Infernul Indian un secret de stat. Articolul dedicat GIGN (Grupul de intervenție de elită a Jandarmeriei Naționale Franceze) cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înființare

Articol dedicat militarilor elitiști ai GIGN (Grupul de Intervenție de elită a Jandarmeriei Naționale franceze). Pirateria somaleză de pe vasul (iahtul) de croazieră (de lux) „Ponant” și epilogul unei grave erori judiciare, recunoscută, oficial, de Statul francez. Secretul de stat al unui „infern indian”, un mare succes pentru GIGN dar un profund eșec pentru Justiția franceză.

Subiect de teză de doctorat. Poliția Judiciară (PJ – DCPJ, SRPJ, BRI, OCLCIFF) și unitățile (forțele) de elită ale Poliției (PN – RAID, BAC) și ale Jandarmeriei Naționale (GN – GIGN, GEIPN, PSIG) franceze care intervin în combaterea marii criminalități (intervențiile lor spectaculoase, detaliate și controversate, în conflicte și jafuri armate, atacuri teroriste, kidnapping, etc.) și a crimelor economico – financiare (GIR, TRACFIN, ATTAC). Serviciile de informații (DGSI, DGSE, DPSD), etc. PAF (Poliția Aerului și Frontierelor). Infracționalitatea criminală (crima organizată) și combaterea acesteia pe marile aeroporturi internaționale ale lumii (companiile aeriene, ADP Paris, codurile AITA și OACI, certificate IOSA, clasificări, accidente celebre, etc.). Regimul armelor şi muniţiilor în Franța (clasificări, legislația în vigoare)


Notă. În perioada 10-15 iunie 2024 s-a desfășurat la AFT Sibiu și săptămâna Internațională care a avut că obiectiv principal crearea de oportunități pentru partenerii din diferite țări să între în contact, să-și dezvolte și să-și întărească relațiile de parteneriat în cadrul programului Erasmus+, în ceea ce privește mobilitatile de studenți și personal. Pe lângă activitățile de predare, cele sociale și culturale cuprise în programul Săptămânii Internaționale, participanții pot de asemenea, lua parte la evenimentul Ziua Academiei Forțelor Terestre și la Conferință Internațională Knowledge Based Organization-KBO, o oportunitate care ar putea ridică instituția noastră la un nivel academic superior

Astfel, ca în fiecare an, cei mai merituoși studenți din instituția noastră au trăit o experiență internațională inedită prin realizarea de mobilități de studiu și de practică în cadrul Semestrului Internațional. Gazde pentru cei 118 cadeți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” în cadrul Programului Erasmus+ au fost:

Academia Militară Tereziană, Wiener Neustadt, Austria
Academia Militară Regală, Bruxelles, Belgia
Universitatea Națională Militară „Vasil Levski”, Veliko Tarnovo, Bulgaria
Academia Forțelor Aeriene „Georgi Benkovski”, Pleven, Bulgaria
Colegiul Național de Apărare „G.S. Rakovski”, Sofia, Bulgaria
Universitatea de Apărare, Brno, Republica Cehă
Academia Militară Elenă, Atena, Grecia
Universitatea de Studii, Torino, Italia
Academia Națională de Apărare, Riga, Letonia
Academia Militară „General Jonas Zemaitis”, Vilnius, Lituania
Universitatea Militară a Forțelor Terestre „General Tadeusz Kosciuszko”, Wroclaw, Polonia
Universitatea Militară Tehnologică, Varșovia, Polonia
Universitatea de Studii de Război, Varșovia, Polonia
Universitatea de Drept și Administrație, Rzeszow, Polonia
Academia Militară, Lisabona, Portugalia
Academia Militară a Forțelor Armate „General Milan Rastislav Stefanik”, Liptovsky Mikulas, Slovacia
La sfârșitul perioadei de mobilitate, studenții noștri au descris experiențele trăite în cadrul Programului Erasmus+ ca fiind benefice, ajutându-i să se dezvolte atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Astfel, timp de un semestru, au avut ocazia să studieze și să facă practică având acces la metode de predare și resurse diferite față de cele din instituția noastră, demonstrând că sunt capabili să se adapteze și că dețin competențe interculturale. Pentru cadeții noștri, înțelegerea și aprecierea diversității culturale s-a reflectat în legăturile create cu colegii internaționali și prin multitudinea de activități desfășurate împreună care au avut ca rezultat crearea de amintiri ce vor rămâne în memoria lor peste timp. Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu își continuă misiunea asumată de internaționalizare a procesului educațional prin realizarea de activități în cadrul Programului Erasmus+, ceea ce oferă studenților o experiență care le schimbă viața, deschizându-le noi orizonturi și perspective de dezvoltare unice. (Alexandra Trefaș, Oana Dumitriu)

Remember. „Asociații” mei Michel Ardouin („Porte–Avions ”) și Charlie Bauer (revoluționarul „Robin Hood”) – asociații lui Jacques Mesrine („inamicul public n°1 al societății civile”), autori de pagini remarcabile în istoria criminală franceză contemporană. Mon „associé” Michel Ardouin („Porte–Avions ”) l’associé de Jacques Mesrine (L’ennemi public n°1) et Charlie Bauer (révolutionnaire d’extrême gauche) auteurs des pages remarquables dans l’histoire de la grande criminalité française contemporaine

Intelligence-ul românesc de la tradiție la modernitate (Romanian intelligence from tradition to modernity) – Intelligence Info (partener media al Jurnalului Bucureștiului)

Intelligence – Informația și nevoia de gestionare a resurselor informaționale (Information and the need to manage information resources) – Intelligence Info (partener media al Jurnalului Bucureștiului)

Simpozionul internațional „Lucian Blaga” – Ediția a II-a – Satul românesc izvor de spritualitate și inspirație. „Conceptul marelui anonim și dialogul cu transcendentul. Pledoarie pentru o disciplină centrată pe opera lui Lucian Blaga” (Lucrarea prof. dr. Narcis Zărnescu, membru al Academiei Germano-Române și al Academiei Oamenilor de Știință din România, membru titular al CRIFST – Comitetul Român pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii al Academiei Române, distins cu „l’Ordre des Palmes académiques”)

Prezentarea (recenzia) cărții „Analiza geopolitică și securitară a Orientului Mijlociu. Studiu științific.” – autor Alba Iulia Catrinel Popescu (prof. dr. Narcis Zărnescu, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” și redactor șef adj. al revistelor „Cunoașterea științifică”, „Intelligence Info”, „Studii și Comunicări” și „Noesis” ale CRIFST al Academiei Române, membru al Academiei Germano – Române și al Academiei Oamenilor de Știință din Româmia, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

„Etică și Intelligence” – lucrare prezentată la Sesiunea Anuală a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Germania) de către corespondentul nostru permanent prof. dr. Narcis-Stelian Zărnescu (redactorul șef al Revistei Academiei Române „Academica”, secretar științific al Secției X – Filosofie, Teologie și Psihologie a AOȘR – Academia Oamenilor de Știință din România)

Conferința CRIFST (Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii) a Academiei Române. „Impactul AI, din perspectiva binomului foucaultian episteme – techne” (Prof. dr. Narcis Zărnescu, membru titular al CRIFST, redactor șef al revistei „Academica”, redactor șef Adjunct al revistei de Sudii și comunicări și al revistei Noesis al CRIFST, secretar științific al Secției X– Filosofie, Teologie și Psihologie a AOȘR–Academia Oamenilor de Știință din România, distins cu „l’Ordre des Palmes académiques”)

„Viitorul cărții și al suporturilor de carte” la CRIFST (Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii) – DIS (Divizia de Istoria Științei) de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autori

Scurtă incursiune în Istoria detectivismului (Partea 2). Corespondență de la Maria Bumbaru președinta ANDR (Asociația Națională a Detectivilor din România)

Scurtă incursiune în Istoria detectivismului (Partea 1). Corespondență de la Maria Bumbaru președinta ANDR (Asociația Națională a Detectivilor din România)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră, Ne…

20 COMENTARII