În sala de spectacole a filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea s-a desfășurat manifestarea culturală „Academic Piano Competition-Ediția a doua”, organizat de către Asociația Culturală „Irina Șațchi” în parteneriat cu Filarmonica „Ion Dumitrescu” . Prima etapă a avut loc sâmbătă, 25 noiembrie 2023, etapa finală și-n același timp gala competiției s-a desfășurat luni 27 Noiembrie. Cu participarea publicului s-a acordat și premiul de popularitate. Acesta a revenit lui Mark-Iosuah Lakatoș (student în anul al lll lea al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca la clasa profesorului universitar Daniel Goiți. Născut în Slatina, județul Olt, Mark-Iosuah Lakatoș este un brav pianist recunoscut pentru premiile obținute în concursuri naționale de profil precum cel intitulat „Chopin” organizat la Bacău unde a obținut premiul al treilea, dar este și laureat al concursului „Sabin Păutza” desfășurat în Reșița unde a obținut marele premiu. Luni 27 noiembrie în cadrul galei -concurs pianistul din Slatina a interpretat Concertul nr 3 pentru pian și orchestra în do minor, opus 37 compus de Ludvig von Beethoven.
Lucrarea muzicală aleasă pentru a participa în finala concursului l-a avantajat prin curajul interpretării prin dinamism și strălucire precum și pentru virtuozitatea de care a dat dovadă.Stilul interpretului a convins și juriul concursului care i-a acordat premul întâi al competiției. Juriul al cărui președinte a fost profesorul universitar Viniciu Moroianu de la Universitatea Națională de Muzică București a avut în componență sa cadre didactice de prestigiu de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj și anume pe profesorii universitari Daniel Goiti și Boldizsar Csiky. Din partea Universității Naționale de Muzică București a făcut parte din juriu conferențiar universitar Cristina Popescu-Stănești. Universitatea de Vest Timișoara în cadrul juriului a fost reprezentată de conferențiar universitar Sorin Dogariu. În cadrul galei și-a dovedit valoarea recunoscută pe plan internațional și Alexandru-Dragoș Stoian care este studentul în anul întâi al Universității Naționale de Muzică din București la clasa profesorului Viniciu Moroianu și care în competiile internaționale a obținut premii la Milano și Berlin. Acesta a interpretat concertul pentru pian și orchestra nr 19, în fa major, K.459. de Wolfgang Amadeus Mozart.
Celebrul compozitor vienez a compus acest concert în 1784 și reprezintă un moment reprezentativ al creației sale. În interpretarea elaborată a tânărului student concertul a transmis vibrație sălii și l-a situat pe interpret pe podium alături de competiționalul său din Slatina, ambii au fost declarați laureați ai competiției și nevoiți să împartă locul întâi. Petruț Constantinescu directorul (managerul) filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea i-a răsplătit pe amândoi acordându-le posibilitatea susținerii câte unui concert individual în 2024. A evoluat în competiție și Bianca Stănescu care s-a prezentat în concurs cu compoziția Concert nr.2 pentru pian și orchestra în Si Bemol Major, opus 19 de Ludwig Van Beethoven.
Publicată în 1801 lucrarea muzicală reprezintă al doilea concert pentru pian al creatorului german. Pianista, studentă în anul al treilea la clasa profesorului Daniel Goiți s-a caracterizat prin lejeritatea interpretării și cromatică stilului sau expresiv. Departajarea interpreților a ridicat probleme juriului care a fost nevoit să acorde premiul întâi celor doi studenți ce au evoluat în concurs, premiul al doilea nu s-a acordat iar studentei Bianca Stănescu i-a revenit locul al treilea. Șeful orchestrei din gala desfășurată la Râmnicu Vâlcea a fost a fost dirijorul Tiberiu Dragoș Oprea care este capelmaistru fondator al filarmonicii din Pitești.
În palmaresul sau artistic găsim ordinul centenar pe care l-a primit cu orchestra de camera radio în 2018 cu un concert dedicat lui Sabin Drăgoi. Evoluția pe scenă vâlceană a renumitului dirijor cuprinde și participarea la elaborarea interpretativă cu filarmonica din localitate a concertului Carmina Burana în cadrul zilelor imnului național. Publicul meloman vâlcean a avut ocazia să audieze în cadrul galei-concurs lucrări importante din istoria universală a muzicii, să aprecieze efortul depus de interpreți în individualizarea lor stilistică și să se bucure de impactul creativ pe care îl obține filarmonica „Ion Dumitrescu” în cadrul competițiilor naționale.
Ovidiu-Cristian Dinică poet, scriitor și fotograf (n. 1963, absolvent al Facultății de Studii Economice din Craiova în 1987, debut în 1977 în revista „Cutezătorii”, sub girul lui Ovidiu Zotta; în 1983 în volumul „Andra”, Mihai Stoian i-a publicat prima poezie. Volume de autor: „Roșu Alternativ”, 2012; „Amintirile toamnei”, 2014; „Vitrina cu Vise”, 2018; „Nevoia de a fi Blând”, 2019) cofondator al ziarului Clipa Literară, al Revistei Mirajul Oltului și al cenaclului cu același nume.
Notă.Alte articole ale autorului Ovidiu-Cristian Dinică în Jurnalul Bucureștiului
Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024