Știrile revoltătoare despre azilurile groazei din apropierea Capitalei, Argeș sau Timișoara, unde vârstnicii erau abuzați, sedați și neglijați, obligați să muncească, unde li se dădeau alimente expirate, sau nu primeau suficientă mâncare sau medicamente, erau ascunși pentru a nu fi descoperite posibile nereguli la controale, și erau supuși unor tratamente degradante și inumane, au un impact puternic asupra noastră, atât din punct de vedere emoțional, cât și social. Rudele plăteau sume considerabile pentru îngrijirea acestor vârstnici, dar aceștia erau în schimb exploatați și neglijați . Descoperirea acestor orori ne provoacă indignare și compasiune pentru victimele implicate. Suntem siderați, întristați și îngrijorați că astfel de atrocități pot avea loc chiar în apropierea noastră.
VIDEO
Tratarea vârstnicilor cu demnitatea pe care o merită este o responsabilitate esențială pentru o societate justă și empatică. Acești oameni au contribuit la comunitatea noastră și au acumulat o bogată experiență de viață, care trebuie respectată și apreciată. Este important să asigurăm că ei beneficiază de îngrijire adecvată, de acces la servicii medicale și sociale de calitate și de un mediu în care li se recunoaște autonomia și drepturile. Respectarea demnității vârstnicilor înseamnă să le oferim posibilitatea de a-și exprima opiniile, de a fi tratați cu respect și considerație, și de a participa activ în luarea deciziilor care îi privesc. O astfel de abordare valorizează și promovează înțelegerea și compasiunea în societate, creând un mediu în care vârstnicii se simt valorizați și încurajați să-și trăiască viața într-un mod demn și satisfăcător.
Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Azilele” (în loc de „aziluri”, forma corectă) de bătrâni ale lui Nicușor Dan și Florentin Pandele – „„Îngrijiți cu ranga în lagărul „Auschwitz de la Voluntari””
Semnatarii și semnatarele petiției de mai jos, solicită cu fermitate autorităților să permită accesul organizațiilor pentru drepturile omului în centrele rezidențiale destinate vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități – o necesitate urgentă pentru protejarea persoanelor vulnerabile. Această inițiativă are ca scop garantarea protecției și bunăstării acestor categorii vulnerabile. De asemenea, se cere implementarea unui mecanism adecvat de raportare și sancționare a abuzurilor, asigurându-se astfel că aceste persoane au vocea lor auzită și că cei responsabili de acte inumane și exploatare sunt aduși în fața justiției. Acuzațiile de crimă organizată, trafic de persoane și rele tratamente aduc în prim-plan nevoia urgentă de intervenție și de asigurare a protecției acestor oameni vulnerabili. Prin intermediul acestei petiții, susținem și noi ferm nevoia de acces al organizațiilor pentru drepturile omului în centrele rezidențiale.
Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO-Națiunile Unite) și alte organizații dedicate cauzei pot juca un rol esențial în monitorizarea și documentarea abuzurilor, asigurându-se că drepturile și demnitatea persoanelor din aceste instituții sunt respectate. De asemenea, cerem implementarea unui mecanism de raportare și sancționare a abuzurilor, similar celui existent în penitenciare. Persoanele din centrele rezidențiale trebuie să aibă acces la mijloace de comunicare, cum ar fi telefoanele, pentru a putea raporta abuzurile și a primi sprijin într-un mod eficient și prompt.
VIDEO
Este crucial ca autoritățile să acționeze imediat și să ofere protecție adecvată pentru persoanele vulnerabile din centrele rezidențiale. Abuzurile și tratamentele inumane nu pot fi tolerate și trebuie să existe mecanisme eficiente de prevenire și sancționare a acestor acțiuni condamnabile. Este responsabilitatea noastră colectivă să ne unim și să acționăm pentru a proteja drepturile și bunăstarea persoanelor vulnerabile din centrele rezidențiale . Prin sprijinirea accesului organizațiilor pentru drepturile omului și implementarea unui mecanism de raportare și sancționare a abuzurilor, putem asigura că aceste persoane primesc asistență și protecție adecvată. Este timpul să ne angajăm în promovarea unui mediu sigur și respectuos pentru toți cetățenii, indiferent de vârstă sau dizabilitate. Nu mai restrictionati accesul organizatiilor de monitorizare in azile si centre!
Consiliul Director OADO –Ecosoc (Națiunile Unite)
Corespondenţă de la Lordul, Amiral Prof. dr. avocat Florentin Scaleţchi , Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Na ţ iunile Unite
Thomas CSINTA, research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in Social Sciences and criminal investigative journalist (Press Attached of Organization for the Defense Human Rights – United Nations)
Anexă
Articole asociate
„Voci ale Rezistenței: Ernest Bernea și Florentin Scaletchi – Gânduri închise și Libertate redobândită”
Violența domestică, o realitate dureroasă (Corespondență de Lordul Prof. dr. avocat Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–OADO–Ecosoc–ONU)
Nota redacției
Gabriel Grama revine pe pământ românesc. Corespondență (text & foto) – de la Mihai Vasile – Sângealb (publicist și fotograf, senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)
Ziua Națională a Franței. Măsuri drastice din partea autorităților franceze (centrale și locale) după moartea adolescentului franco – algerian Nahel Merzouk la Nanterre (Métropole du Grand Paris)
Drama de pe Bulevardul La Défense de la Nanterre (Métropole du Grand Paris). Moartea adolescentului franco – algerian Nahel (Naël) Merzouk – o crimă (asasinat) cu caracter rasial (conform organizațiilor musulmane și ale drepturilor omului) sau legitimă apărare din parte polițistului – motociclist Florian Menesplier (conform sindicatelor de poliție și organizațiilor de extremă dreaptă)? Consecințele evenimentului dramatic. În căutarea adevărului istoric.
Muzeul muntelui de la poalele masivului Parâng – un muzeu la înălţime (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, publicist, senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)
„USR (Uniunea Scriitorilor din România) se autosuspendă” și „Singurătatea valorii” (fragnente din cartea „Istoria literaturii neînregimente” a lui Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, „cel mai important” și cel mai prolific autor în viață) dedicat poetului, eseistului și traducătorului trilingv Dr. Christian W. Schenk (corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului)
„Masoneria trebuie să slujească România” (Corespondență de la Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, cel mai prolific autor român în viață)
Cours Prépa (CPGE – MPSI – 6). Subiecte de fizică specială pregătitoare pentru concursurile de admitere în sistemul (ultra)elitist al școlilor superioare franceze de înalte studii inginerești (Grandes écoles d’ingénieurs). Electrostatică – Electricitate („Levitație prin interacțiune electrostatică”, „Reglarea automată a temperaturii, utilizarea unei termistanțe”, „Filtru cu structură Rauch”)
Cours Prépa (CPGE – MPSI – 10). Subiecte de matematici generale (superioare & speciale) pregătitoare pentru concursurile de admitere în sistemul (ultra)elitist al școlilor superioare franceze de înalte studii inginerești (Grandes écoles d’ingénieurs). Grupuri simetrice (enunțuri & soluții)
Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economist, filosof și scriitor)
În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog cu eruditul promotor (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea 4 și integral)
Rinocerul: „Batalionul de elită din Istoria literaturii neînregimentate a celui mai prolific scriitor român ‒ Grid Modorcea” (corespondent permanent și membru al Staff-ului Jurnalului Bucureștiului)
„Excesele românismului” și „Seriozitatea lui Eminescu” (fragnente din cartea „Istoria literaturii neînregimente” a lui Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, „cel mai important” și cel mai prolific autor în viață) dedicat Simonei Lazăr – Țigău (poet, prozator, eseist, jurnalist și eminescolog, bibliotecarul casei de cultură „Carmen Sylva” din Sinaia, corespondentul Jurnalului Bucureștiului)
Interviul realizat pe tema asasinării profesorului Ioan Petru Culianu, în cadrul emisiunii „Dezbaterea de luni” (RadioPunctLondra), de către Geo Scripcariu (realizator – corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului), cu jurnalistul Petre M. Iancu
„AI sau A nu I?”, Editorial – Revista de Cultură „Curtea de la Argeș” (Corespondență de la Acad. Gheorghe Păun – Redactor șef)
Muzeul muntelui de la poalele masivului Parâng – un muzeu la înălţime (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, publicist, senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)
Sociologia matematică și rolul ei în structurile de date ale noii ordini mondiale. „Mecanica socială” a Acad. prof. Spiru Haret – precursor al (psiho)sociologiei matematice (dedicat Generalului Bartolomeu – Constantin Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române 1880)
Cu nostalgie, Sri Lanka – fosta insulă Ceylon, „Insula surâsului și a pietrei lunii”
„Ma thèse en 180 secondes” (Teza mea de doctorat în 180 de secunde) cu profesorul Mohamed Ketata, directorul Biroului pentru Europa Centrală și Orientală al AUF (Agenția Universitară a Francofoniei) și Conferința Alianței Franceze de la Pitești
Accesul în sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)
Concours „Pérpa HEC” (Economique et Commerciale). Fusion des épreuves mathématiques HEC (École des hautes études commerciales de Paris – HEC European business school) et ESSEC (École Supérieure des Sciences Economiques et Commerciales – ESSEC Business School). Enoncés. Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies & Maths Appliquées)
Concours „Prépa Ecricome” (Les Grandes Ecoles de Commerce et Management – EM Sstasbourg, KEDGE Business School, Montpellier Business School, NEOMA Business School, Rennes School of Business). Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies)
„Les grands concours de maths – Grandes Ecoles 2023” (Mines – Ponts – Les Sujets)
VIDEO
VIDEO