Acasă Evenimente culturale Aniversări la Forumul Cultural al Râmnicului Vâlcea. Polivalență culturală (de la corespondentul...

Aniversări la Forumul Cultural al Râmnicului Vâlcea. Polivalență culturală (de la corespondentul nostru poetul, scriitorul și fotograful Cristian – Ovidiu Dinică)

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose! Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events. The principles that will be at the basis of this publication are: 
–  Democracy cannot exist without opposition
– Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
– Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

În cea mai lungă zi a anului, joi 20 iunie 2024, în cadrul bibliotecii județene Antim Ivireanu din Râmnicu Vâlcea, doi scriitori autentici ai urbei, poetul Felix Sima cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani și profesorul Eugen Petru Pistol pentru cei optzeci de ani de viață au fost sărbătoriți în cadrul Forumului Cultural al Râmnicului. Ambii sunt membri ai Uniuni Scriitorilor din România. Proiectarea unui film autobiografic realizat de Felix Sima a dat amploare cuvenită zilei culturale. Aniversarea a prilejuit moderatorului, domnului prof. dr. Ioan St. Lazăr să invite oameni de seamă din cadrul vieții culturale vâlcene. Întâlnirea a fost deschisă de directorul bibliotecii județene Antim Ivireanu, Remus Grigorescu.

Petre Cichirdan a rememorat din tinerețea sa și a prietenului său Felix Sima născut pe 6 iunie 1949 în comună Mihăești, județul Vâlcea. Anii restricțiilor comuniste nu l-au oprit pe Sima să-și exprime emoțiile liber. Volumele lui poartă amprenta creativității. Acestea sunt „Cineva mai tânăr”, „Înfriguratul Fierbinte”, „Carte de pământ” și „101 poeme”. Versurile lui Felix Sima sunt expresia lirismului grav încredințat sintaxei artistice personale. Plin de devotament pentru locurile natale a realizat și lucrări monografice precum „Cartea de la Mihăești” și „Călătorii prin Vâlcea”. A primit premiu pentru debut al editurii Albatros în 1978 și este membru al Uniunii Scriitorilor din România -Filiala Craiova.

Felix Sima este un poet neliniștit, cu viziune profundă asupra lumii. S-a remarcat pentru lirismul său expresiv. Versurile sale sunt pline de emoție, introspecție și sensibilitate. Folosește simboluri și metafore pentru a transmite sensuri ascunse. Imaginile poetice sunt încărcate de semnificații profunde. În general, stilul său poetic este variat și adaptabil, reflectând diversitatea subiectelor și aprofundarea sentimentelor. Gheorghe Cărbunescu cu talentul său recunoscut a interpretat o romanță compusă pe versurile poetului aniversat. Cu abilitate de bard Felix a împărțit din feliile tortului vieții sale tuturor destăinuindu-se cu sinceritate și recunoscând că pentru fiecare este loc sub soare. Hrisovul aniversar i-a fost înmânat de moderator ca purtător al sentimentelor tuturor membrilor forumului.

Următorul aniversat al zilei a fost Profesorul Petru Pistol recunoscut pentru contribuțiile în domeniul culturii și educației. Acesta este născut în 1944 în comună Scundu din Județul Vâlcea. și a absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universității din București, secția Limbi Clasice, în promoția 1967. Ca profesor de limba latină a profesat în Galați (1967-1974) și Râmnicu Vâlcea (1974-1993). Din 1993, este cadru didactic universitar la Universitatea din Pitești. A obținut doctoratul în Filologie la Universitatea din București, cu teza „Umanismul în Instituțiile divine lactanțiene” Profesorul Petru Pistol este recunoscut pentru erudiția sa și pentru pasiunea arătată limbii latine și culturii clasice. O personalitate deplină a peisajului cultural românesc!

Petru Pistol a avut o influență semnificativă în domeniul educației din zona sa. A inspirat și a format generații de elevi și studenți. Prin activitatea sa academică, a adus în atenția publicului lucrări și eseuri despre literatura latină și umanism. A fost un ambasador al culturii vâlcene și a promovat patrimoniul local. Cu ocazia aniversării sale a lansat două volume. Volumul de eseuri „Diortosiri” și o cartea de poezii „Stihuri Desuete”. Eseurile sunt concepute cu deplină înțelepciune a îndreptării și corectării unor texte viciate prin folosirea incorectă a termenilor sau datorate erorilor gramaticale. Se observă dexteritatea didactică obținută ca urmare a studiului îndelungat și a experienței sale la catedră. Observațiile sale sunt pline de rafinament. Cartea de poezii „Stihuri Desuete” este rezultatul vieții trăite la propriu de autor cu inteligența poetului ce descoperă ternul materiei înglobat în practica viziunii proprii. Recitalul poetic susținut cu talent de Mihai Călugărițoiu din acest volum a impresionat auditoriu. Ștefan Găitănaru cadru didactic universitar a încadrat poezia citită în postmodernism și a făcut o pertinentă analiză a operei și vieții profesorului Pistol asimilându-l pe acesta cu o monedă de preț, cu o cupă de latinitate. Manifestarea s-a încheiat cu oferirea celui de-al doilea hrisov aniversar

Imagini de la eveniment

Polivalență culturală

Tot în cursul zilei de joi 20 iunie Instituția Filarmonicii „Ion Dumitrescu” a găzduit Concertul Extraordinar al pianistei Ilinca Dumitrescu și al invitatului său fagotistul Vasile Macovei. Cei doi alcătuiesc un ansamblu muzical instrumental de valoare. Duetul realizat de ei se bazează pe muzică de bună calitate.

Ilinca Dumitrescu provine dintr-o familie muzicală din Vâlcea. Este fiica compozitorului Ion Dumitrescu și a poetei Mariana Dumitrescu, este nepoata compozitorului Gheorghe Dumitrescu cât și verișoara primară a pianistului Tudor Dumitrescu. Distinsă pianista este născută în 29 august 1952, la București. O înaltă distincție primită de această este Ordinul Artelor și Literelor. Nume de prestigiu al artei interpretative românești, personalitate artistică de anvergură internațională, pianista Ilinca Dumitrescu a concertat în orașe din cinci continente, 46 de țări, 39 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte. Repertoriul concertului extraordinar susținut de pianista Ilinca Dumitrescu și invitatul ei special, fagotistul Vasile Macovei a cuprins, în prima parte a programului, lucrări din muzică clasică universală (Robert Schumann, Frederic Chopin, Piotr Ilici Ceaikovschi, Edvard Grieg, Jean Sibelius, Ciprian Porumbescu), iar în cea de a două parte au fost interpretate lucrări aparțînând compozitorilor din secolul al 19-lea și al 20-lea (Doru Popovici, Isaac Albeniz, Alberto Ginastera, Astor Piazzolla, Enrique Granados, Ion Dumitrescu). Diversitatea pieselor interpretate a contribuit la alcătuirea portretului muzical al celor doi soliști. Concertul a fost încununat cu succes și a fost apreciat de publicul meloman. Seara a continuat cu lansarea volumului de creații lirice intitulat „Poezii” al Marianei Dumitrescu publicat în editura bucureșteană Grafoart. Evenimentul s-a datorat împlinirii unui veac de la nașterea autoarei.

Despre Mariana Dumitrescu (1924–1967) a vorbit atât fiica sa cât și Vasile Macovei. Am aflat astfel că autoarea a fost o talentată poetă română, ale cărei creații au rămas în conștiința culturală. Poeziile sale cu o profundă dimensiune spirituală sunt discursive, constatative. Au un statut psihologic pronunțat de noblețea emoției. Temele preferate, timpul, dragostea, moartea, se dezvoltă în fertile întrepătrunderi. În aceste poezii este prezentă obsesia mării, a profunzimilor (neptunice, celeste), a infinitului. Autoarea a fost Licențiată a Facultății de Litere și Filosofie a Universității din București (1946) și a Conservatorului de Muzică și Artă Dramatică secția artă dramatică (1947). A debutat în 1942 cu placheta Poezii, volum antum.

Mihai Jora a compus pe versurile sale 42 de lieduri. Iar pe baza prozei sale același compozitor a elaborat baletul „Întoarcerea din adâncuri” Profunzimea spirituală a poemelor, dar și a liedurilor a contribuit la valorificarea emoției artistice și a tulburat de-a lungul anilor publicul atent și doritor de cultură. Memoria artistei se păstrează și prin intermediul LP-ului realizat de Electrecord în anii 1960 unde cele mai frumoase poezii ale sale au fost recitate de voci celebre De apreciat amplul program de valorificare a operei poetice pe care Ilinca Dumitrescu împreună cu Matei Bănică director al editurii Grafoart și l-au propus.Atitudinea corecta a instituției Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea de recunoaștere a valorii este demn de apreciat și de urmat și de alți factori generatori de cultură de pretutindeni.

Ovidiu-Cristian Dinică poet, scriitor și fotograf, membru al UZPR (n. 1963, absolvent al Facultății de Studii Economice din Craiova în 1987, debut în 1977 în revista „Cutezătorii”, sub girul lui Ovidiu Zotta; în 1983 în volumul „Andra”, Mihai Stoian i-a publicat prima poezie. Volume de autor: „Roșu Alternativ”, 2012; „Amintirile toamnei”, 2014;  „Vitrina cu Vise”, 2018; „Nevoia de a fi Blând”, 2019) cofondator al ziarului Clipa Literară, al Revistei Mirajul Oltului și al cenaclului cu același nume.

Notă. Alte articole ale autorului Cristian-Ovidiu Dinică în Jurnalul Bucureștiului

Articole asociate

Final de lună efervescent la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea (de la corespondentul nostru poetul, scriitorul și fotograful Ovidiu – Cristian Dinică)

Evenimente culturale – educaționale în Județul Vâlcea (de la corespondentul nostru poetul, scriitorul și fotograful Ovidiu – Cristian Dinică)

Nota redacției

Noua reformă a Justiției franceze. Curtea Criminală – o „prelugire prin continuitate” a Curții Corecționale (printr-o „tranziție de fază”) – „aproape” o Curte cu Jurați dar fără jurați, „mărginită” de Curtea Corecțională și Curtea cu Jurați concepte fundamentale ale Jurisdicției franceze în care magistrații sunt „sclavii” unui șir aritmetic de numere întregi impare (pentru a evita orice îndoială favorabilă inculpatului)

„Păcatele” unui fost președinte de stat francez – „Copilul minune al secolului XXI”. Dezvăluiri înainte de alegerile legislative anticipate după dizolvarea Parlamentului de către președintele Franței Emmanuel Marcon (după o „întrerupere” de 27 de ani)

Mihail Moruzov și Mișcarea Legionară (Corespondență de la Lect. dr. Tănase Tiberiu, secretar al CRIFST – Comitetul Român pentru Istoria & Filosofia Științei & Tehnici – Academia Română, directorul revistei „Intelligence Info” – partener al Jurnalului Bucureștiului)

Academia Forțelor Terestre (AFT) „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu – „o instituție puternică, capabilă să anticipeze schimbările și să ofere o educație de înalta calitate centrată pe student”, care „facilitează managementul activităților de cercetare și a proiectelor de cercetare–dezvoltare derulate de personalul instituției” (Lucrarea „Unitățile de intervenție de elită ale Jandarmeriei Naționale franceze aparținând Forțelor Armate  Terestre…” – Thomas CSINTA, redactor șef al Jurnalului Bucureștiului)

Remember. „Asociații” mei Michel Ardouin („Porte–Avions ”) și Charlie Bauer (revoluționarul „Robin Hood”) – asociații lui Jacques Mesrine („inamicul public n°1 al societății civile”), autori de pagini remarcabile în istoria criminală franceză contemporană. Mon „associé” Michel Ardouin („Porte–Avions ”) l’associé de Jacques Mesrine (L’ennemi public n°1) et Charlie Bauer (révolutionnaire d’extrême gauche) auteurs des pages remarquables dans l’histoire de la grande criminalité française contemporaine

Intelligence-ul românesc de la tradiție la modernitate (Romanian intelligence from tradition to modernity) – Intelligence Info (partener media al Jurnalului Bucureștiului)

Simpozionul internațional „Lucian Blaga” – Ediția a II-a – Satul românesc izvor de spritualitate și inspirație. „Conceptul marelui anonim și dialogul cu transcendentul. Pledoarie pentru o disciplină centrată pe opera lui Lucian Blaga” (Lucrarea prof. dr. Narcis Zărnescu, membru al Academiei Germano-Române și al Academiei Oamenilor de Știință din România, membru titular al CRIFST – Comitetul Român pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii al Academiei Române, distins cu „l’Ordre des Palmes académiques”)

Prezentarea (recenzia) cărții „Analiza geopolitică și securitară a Orientului Mijlociu. Studiu științific.” – autor Alba Iulia Catrinel Popescu (prof. dr. Narcis Zărnescu, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” și redactor șef adj. al revistelor „Cunoașterea științifică”, „Intelligence Info”, „Studii și Comunicări” și „Noesis” ale CRIFST al Academiei Române, membru al Academiei Germano – Române și al Academiei Oamenilor de Știință din Româmia, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

„Etică și Intelligence” – lucrare prezentată la Sesiunea Anuală a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Germania) de către corespondentul nostru permanent prof. dr. Narcis-Stelian Zărnescu (redactorul șef al Revistei Academiei Române „Academica”, secretar științific al Secției X – Filosofie, Teologie și Psihologie a AOȘR – Academia Oamenilor de Știință din România)

Conferința CRIFST (Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii) a Academiei Române. „Impactul AI, din perspectiva binomului foucaultian episteme – techne” (Prof. dr. Narcis Zărnescu, membru titular al CRIFST, redactor șef al revistei „Academica”, redactor șef Adjunct al revistei de Sudii și comunicări și al revistei Noesis al CRIFST, secretar științific al Secției X– Filosofie, Teologie și Psihologie a AOȘR–Academia Oamenilor de Știință din România, distins cu „l’Ordre des Palmes académiques”)

„Viitorul cărții și al suporturilor de carte” la CRIFST (Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii) – DIS (Divizia de Istoria Științei) de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autori

Scurtă incursiune în Istoria detectivismului (Partea 2). Corespondență de la Maria Bumbaru președinta ANDR (Asociația Națională a Detectivilor din România)

Scurtă incursiune în Istoria detectivismului (Partea 1). Corespondență de la Maria Bumbaru președinta ANDR (Asociația Națională a Detectivilor din România)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră, Ne…