Acasă Artă modernă contemporană - Manifestări artistice „Art Basel Miami” – Săptămâna Artei în Miami (Corespondență de la artista...

„Art Basel Miami” – Săptămâna Artei în Miami (Corespondență de la artista vizuală Paula Craioveanu – „regina amazoanelor plasticii românești” din Miami – Florida, SUA)

„Nu e prima oară când scriu elogios despre marea artistă, de renume, Paula Craioveanu, când îi apreciez talentul și o consider vârful de lance al noii generații de artiști români, regina amazoanelor plasticii românești” (Grid Modorcea, „the great Mitică”–Dr. în arte, scriitor și cineast, cel mai prolific autor român în viață, „the most complex” and maybe „the biggest”, „Omul bibliotecă”, scriitorul cu cea mai vastă și completă operă religioasă din cultura română, „cel mai valoros din toate timpurile”, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului)

Corespondență de la Paula Craioveanu-Artist vizual
Birou Individual de Arhitectură. Atelier de pictură

În luna decembrie în fiecare an, în Miami (Florida, SUA), are loc un eveniment de amploare din lumea artei, Art Week Miami. În săptămâna artei se desfășoară în paralel mai multe târguri de artă contemporană, la care participă galeriști, artiști, colecționari din toată lumea. Cele mai importante și mai vizitate pavilioane sunt: Art Basel Miami, Design Miami, Red Dot Miami, Scope Art Show, NADA Miami. Toate aceste pavilioane expun sute de obiecte de artă, transportate special pentru acest eveniment și aranjate în așa fel încât să îi facă pe colecționari să se oprească, să le admire și să dorească să le cumpere și să le ducă apoi în casele lor. Vernisajele au loc la începutul săptămânii, când coridoarele care despart galeriile devin adevărate bulevarde pline de vizitatori. Pe lângă cei care vând și cumpără artă, Miami atrage în perioada respectivă și persoane interesate de atmosferă, de party-uri, vernisaje, totul culminând în ultimele două zile din week-end.

Târgul de artă Art Basel a fost inițiat de un grup de galeriști în 1970 în Elveția, iar prima ediție în Statele Unite, în Miami, a avut loc in 2002, ca o extensie a târgului de artă european. De atunci evenimentul a crescut și s-au adăugat multe altele, 20 de pavilioane în total, Miami devenind centrul artei mondiale în această perioadă din an. Galerii din toată lumea expun artiști reprezentativi. Dacă acum câțiva ani am fost în calitate de vizitator, de data aceasta am avut ocazia să particip direct la Red Dot Miami, unde am expus lucrări din seria „Nudul în interior”. Lucrările sunt parte din proiectul care prezintă nudul, văzut prin ochii și din perspectiva mea, artistă de sex feminin–concept cunoscut sub numele de „female gaze” în antiteză cu „male gaze” reprezentând viziunea tradițională. Interesul meu s-a îndreptat spre figura feminină și relația cu spațiul înconjurător. De la redarea spațiului așa cum făceam inițial în interioare, am trecut la redarea atmosferei, și a sentimentului adus de figură în interior. În pictura romanească nudul feminin a fost redat de artiste din perioada interbelică, cu mult înainte de teoretizarea conceptului de „female gaze” adică „privire/perspectivă feminină”, câteva din acestea fiind Cecilia Cutescu Storck, Elena Popea, Olga Greceanu, Merica Râmniceanu, Milița Petrașcu, Micaela Eleutheriade, ale căror nuduri au fost expuse la Muzeul Național de Artă în urmă cu câțiva ani în expoziția „Egal–Artă și feminism în România modernă”.

M-am bucurat să fiu parte a acestui eveniment efervescent, am cunoscut alți artiști, galeriști, și art-brokeri. Proiectul meu artistic continuă, și în 2024 voi expune mai multe lucrări din această serie în Bucuresti, de data această nuduri masculine. În România se organizează la începutul lunii iunie, târgul de artă contemporană MOBU, aflat la a doua ediție, unde vor expune atât artiști independenți cât și galerii, singurul târg de artă contemporană local, reprezentativ pentru arta romanească și cea din Europa de Est. Mai multe evenimente de acest gen, nu ar face decât sa încurajeze artiștii si comerțul cu artă. O săptamână nu este suficientă pentru un vizitator să parcurgă toate evenimentele și să viziteze toate târgurile care au loc în același timp in Miami. Pavilioanele se află în Convention Center din Miami, Convention Center din Winwood, sau în corturi uriașe amenajate special pentru eveniment, unele pe plajă la South Beach, și în diverse alte zone ale orașului, astfel încît este imposibil să le vezi pe toate.

O mică parte din galerii expune arta modernă din prima parte a sec. al XX-lea, am văzut câteva lucrări de Picasso, Miro, Chagall, dar majoritatea expune artă contemporană și super-contemporană, nume mai puțin cunoscute dar cu lucrări spectaculoase: pictură, sculptură, fotografie. Arta figurativă s-a întors și nu va pleca mult timp de acum încolo! Multe lucrări reflectă gustul american în artă – pop art, referiri la staruri hollywoodene, pictură de dimensiuni mari. Un amalgam care nu lasă pe nimeni indiferent. În urma acestui târg se fac clasamente, se cumpără lucrări, apar nume noi, este un eveniment la care expun atât artiști emergenți dar au loc si retrospective. Este un eveniment plin de viață, în ton cu spiritul locului. Evenimentele din Miami din luna decembrie fac acest loc să vibreze, este o explozie de energie. Într-o lume aflată in viteză, artiștii acestei epoci sunt forțați sa producă mult mai multe lucrări și mai repede, pentru a participa la fiecare ediție cu ceva nou si a întreține acest carusel al comerțului cu artă în mișcare.

Galeria Foto

Articole asociate

„Scenografii subiective” (Corespondență de la artista vizuală Paula Craioveanu – „regina amazoanelor plasticii românești”)

„Mitologii subiective” – noua expoziție a „reginei amazoanelor plasticii românești” – artista vizuală Paula Craioveanu, la Galeria Ghețăria a Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” din Mogoșoaia

Nota redacției

Prietenul nostru de suflet, Mihai Căldăraru (Director Executiv Adjunct Protecție Socială a DGAS România – AEDOPS România) – „omul mic cu suflet mare”, premiat de Ministrul Familiei Natalia Intotero, la Gala Națională a Binelui – 2024, iar prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, susținător al Galei, distins cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Apollonia din Iași și implicit, cu cel de „Cetățean de Onoare” al Târgu’ Ieșilor

Colocviile TeleMoldova Plus (+) cu o dublă lansare de carte și o piesă de teatru

Subiect de teză de doctorat (Sujet de thèse). „Le Casse du siècle – En quête de vérité”. „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizație Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb” de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric

Incursiune prin labirintul psihicului uman – „De la viață la moarte și înapoi” (Partea 2) de la corespondentul nostru permanent Dr. Anna–Nora Rotaru–Papadimitriou (Grecia–Atena), membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π) – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1 (Generalități)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești/ Die Geschichte der rumänischen Lyrik (de la începuturi și până astăzi) a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

47 COMENTARII