„Aurul, picamerul și maramureșeanul Nicolae Bud” de Dr. Teodor Brateș, jurnalist – lansare de carte la sediul AGIR (Asociația Generală a Inginerilor din România). Cuvântarea Prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, distins cu „l’Ordre des Palmes académiques” al Republicii Franceze, membru titular al CRIFST (Comitetul Român pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii) și redactor șef Adjunct al revistei de sudii și comunicări Noesis al al CRIFST
Încep, prin a aduce un omagiu acestei Cărți, cu majusculă, intitulată„Aurul, picamerul și…maramureșeanul Nicolae Bud”.Implicit, evident, celor două personalități, care au reuşit un parteneriat de excepție: Teodor Brateş (n.1933, jurnalist de Radio & TV, doctor în economie, principalul crainic al TVR în timpul Revoluţiei din decembrie 1989) şi Nicolae Bud (n.1953, dr. ing., membru al ASTR-Academia de Științe Tehnice din România, fost deputat în legislaturile 1992-1996 și 1996-2000, ales în județul Maramureș pe listele partidului PUNR).
Pentru o primă laudatio, mă voi sprijini pe Memoriile unui luptător, erou și martir, în războiul din 1914. Cuvintele lui Octavian C. Tăslăuanu,scrise în 1915, se potrivesc, iată, în mod misterios, și unei cărți scrise în 2023, de Teodor Brateş. Citez: „Această carte e deci adevărată şi sinceră. Nu cuprinde exagerări şi nu ascunde faptele nici atunci când ele nu sunt măgulitoare pentru Români.” [p.4]
Într-adevăr, în acest spirit a fost scrisă cartea lui Teodor Brateş, care amintește nu numai prin titlu, ci și prin ritm și decupaje tipic cinematografice, de trilogia de mare succes „Ardelenii”, regizată de Dan Piţa:„Profetul, aurul și ardelenii” [1978], „Artista, dolarii și ardelenii”[1980] și „Pruncul, petrolul și ardelenii”[1981]. Cunoscând destul de bine personalitatea complexă și fascinantă a lui Nicolae Bud, în care tensiuni, revolte și furtuni interioare își găsesc, la un moment dat, armoniile și echilibrul, i-am putea sugera Maestrului Dan Pița să transforme celebra sa trilogie într-o tetralogie, cu un film inspirat de biografia lui Nicolae Bud și, bineînțeles, de cartea lui Teodor Brateş, cu un titlu de 24 de karate: Aurul, picamerul și… maramureșeanul Nicolae Bud.
Această Carte, datorită biografiei exemplare a personajului principal, dar și a modului în care a fost concepută și scrisă, își afirmă și confirmă vocația sa paideică. În acest sens, sunt convins că ea poate fi citită și ca Manual de învățătură pentru un tânăr sau o întreagă generație, care își caută un Îndreptar pentru vise și proiecte. O generație, care își caută modele de abnegație, entuziasm, patriotism, implicare, responsabilitate, exigență, moralitate, caracter. Totuși, pentru că trăim într-o epocă a tensiunilor și a conflictelor globale, la care suntem martori, ne putem propune să citim și să interpretăm această carte, și ca o lecție dramatică de istorie trăită. O lecție despre eroismul cotidian, dar și despre conștiința sacrificiului pentru Țară, pentru neam, pentru valorile naționale și europene. O lecție despre asumare și generozitate.
Îi voi da cuvântul, din nou și pentru ultima dată, acelui autor de mult uitat, Octavian C. Tăslăuanu, pe care l-am invitat astăzi la un talk-show imaginar. Citez: „Ostaşii Ţării româneşti, însă, trebuie să fie pregătiţi pentru jertfe mari şi să-şi dea seama de uriaşele greutăţi ce-i aşteaptă într-un răsboi. Jerfta conştientă pentru întruparea unui ideal e cea mai sublimă jertfă de pe acest pământ. Cu preţul ei trebuie răscumpărată demnitatea şi neatârnarea neamului românesc întreg”. [p.5]. Am încheiat citatul.
Noi știm sau măcar bănuim că am putea fi chemați oricând să ne jertfim pentru valorile în care credem. Se întâmplă ca unii să mai știe, dar altora nu le-a trecut prin minte niciodată că „Jerfta conştientă pentru întruparea unui ideal e cea mai sublimă jertfă de pe acest pământ”. Observăm chiar, uneori, cum frați de-ai noștri dau semne că s-ar trezi și ar gândi la fel ca Octavian C. Tăslăuanuși contemporanii săi, la „răscumpărarea demnității şi a neatârnarii neamului românesc întreg”.Pentru gazetarul care–în ziua de 22 decembrie 1989, la ora 13:30–a proclamat, din Studioul 4 al TVR, libertatea de expresie, pluralismul ideilor, cultura diferenţelor, această carte „Aurul, picamerul și… maramureșeanul Nicolae Bud”– ar putea să însemne nu numai apogeul carierei de scriitor, ci și inaugurarea unor noi proiecte, de tipul „Nicolae Bud vă vorbește astăzi, despre România de mâine”. Inaugurarea unui timp editorial al profețiilor raționale și al confirmărilor social-politice.
[…] „Aurul, picamerul și maramureșeanul Nicolae Bud” de Dr. Teodor Brateș, jurnalist – lans… […]
[…] „Aurul, picamerul și maramureșeanul Nicolae Bud” de Dr. Teodor Brateș, jurnalist – lans… […]