Coffee-shop-urile, răspândite în cam tot vestul civilizat, adică deja celebrele și arhicunoscutele magazine de cafea, sunt un loc minunat pentru a dezvoltă unele obiceiuri extrem de…proaste (asta din punct de vedere nutrițional) pentru o întreagă viață viitoare, plină de…suferință.
În timp ce în America și în Europa consumatorii continuă să se lupte cu probleme de obezitate și diabet zaharat de tip 2, un raport întocmit de către un grup de cercetători britanici relevă faptul că unele băuturi cu și de cafea, specialitățile acestor magazine în special, pot conține la fel de mult zahăr ca și deja celebrele și mult blamatele băuturi carbogazoase îndulcite de tip Cola, adică…circa 25 de lingurițe de zahăr/pahar. Pentru a pune acest lucru într-o perspectivă „luminoasă”, să luăm de exemplu o cutie de 330mL de suc, cu un conținut în care, în mod tipic, sunt dizolvate de la 7 la 9 lingurițe de zahăr în varianta „light” (îndulcite ușor), la cele „normale” ajungându-se rapid la dublu sau chiar triplu!
În timp ce, per persoană, consumul de cafea a scăzut la nivel mondial în mod constant, începând cu anul 1940, noi și noi tipuri de băuturi calde și îndulcite, specialități, au fost create și introduse în deceniile ce au urmat, în lupta acerbă pentru un dolar, dolar smuls consumatorului avid de arome, și în subsidiar de…zahăr și boli asociate, numărul magazinelor de cafea și specialități din cafea a continuat să crească… exponențial, asta întâmplându-se cel puțîn în ultimii ani. Acest meniu extins de Lattes, Capucino, Macchiato, Mocha, sortimente care contribuie și mai mult la extinderea multor probleme privind creșterea în greutate la adulți și adolescenți, fapt ce joacă un rol decisiv privind debutul precoce al bolilor cronice asociate.
Magazinele de specialități dîn cafea oferă o băutură având și ceva cafea, cu mai mult conținut de zahăr decât băuturile carbogazoase ușor îndulcite, termenul ușor fiind practic un eufemism tolerat dar la modă!
Din cercetarea realizată de un grup de acțiune format din cercetători britanici privind conținutul de zahăr din aceste produse, s-a constatat că 98% din cele 131 de băuturi calde cu aromă ofertate, și al căror conținut a fost analizat (Atenție deci, nu vorbim aici de…cititorii de etichete de pe alte meleaguri!) reprezintă ceea ce nutriționiștii profesioniști ar consideră că fiind niveluri excesive de zahăr per porție.
Rezultatele au arătat, de asemenea, că 35% din băuturile calde, aromatizate, îndulcite și oferite publicului larg, conțin în exact aceeași cantitate sau chiar într-una mai mică, mai mult zahăr (cantitatea de zahăr crește odată cu creșterea temperaturii soluției) decât într-o cutie de Cola sau băutură energizantă!
Acțiunea organizată pentru depistarea cantității de zahăr ascuns este întreprinsă de un „grup de specialiști în cauză, și care avertizează continuu asupra zahărului și a efectelor sale asupra sănătății.” Acest grup autoproclamat include medici, nutriționiști și specialiști de sănătate publică din rândul personalului spitalelor și din consilieri/promotori de sănătate. Grupul s-a concentrat asupra lanțului de magazine Starbucks și al altor opt lanțuri mari de magazine de cafea și produse alimentare derivate pentru studiul recent publicat. În timp ce cercetarea este centrată pe băuturile vândute în Regatul Unit, cele mai multe dintre produsele analizate sunt disponibile și de la companiile care fac astfel de afaceri, atât în Statele Unite ale Americii cât și în Europa și Asia.
Două dintre cele mai populare alegeri posibile dar specifice lanțului Starbucks și care sunt disponibile și în România includ latte de vanilie și caramel macchiato, fiecare conțînând mai mult de opt lingurițe de zahăr fiecare. O cafea cu lapte și miere caramelizată la pachet prezintă o uluitoare cantitate, peste 11 grame de zahăr la ceașcă!
De la lanțul de provin pachetele duble cu cutii de ceai de vanilie cu peste 11 lingurițe de zahăr, în timp ce un macchiato fierbinte de aceeași proveniență are doar … 7 lingurițe.
Moca KFC, existenă și în România, servește o enormă cantitate de zahăr, de 15 lingurițe, în timp ce un Mocca mare de la McDonald are exact 11 lingurițe de zahăr. Mocha ciocolată albă? Are aproape 15 lingurițe de zahăr! Cu cât este mai mare aportul de zahăr decât cel recomandat, cu atât acesta contribuie la apariția unor boli cronice mai devreme!
Băuturile calde, cum ar fi cele din studiul sus-menționat sunt deosebit de populare pentru segmentul de vârstă sub 40 de ani, contribuind activ la creșterea constantă a obezității observate la adulții tineri, dar și la debutul precoce al multor boli cronice, printre care diabetul zaharat de tip 2 este larg răspândit. Numărul de copii și adulți tineri diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 a fost în creștere, împreună cu un număr tot mai mare de oameni considerați supraponderali sau chiar obezi, obezitatea morbidă fiind faza a două la mai toți consumatorii unor astfel de produse.
Campaniile de sănătate împotriva conținutului excesiv de zahăr în alimente și băuturi, declarat sau ascuns, au luat un avânt deosebit în ultimii ani, iar cercetările lor sugerează că unul din trei adulți are prediabet. Mulți nu sunt însă conștienți de această situație.
Modificări ale stilului de viață, inclusiv în ceea ce privește dietă cât și exercițiile fizice zilnice, sunt cunoscute a fi extrem de eficiente în încetinirea sau chiar în prevenirea apariției diabetului zaharat de tip 2, pe termen nelimitat.
Organizația Mondială a Sănătății a sugerat recent reducerea aportul recomandat de zahăr în medie pe zi pentru adulți la jumătate, până la aproximativ 25 de grame, sau în jur de 6 lingurițe de zahăr pentru un adult de greutate normală.
Problemele asociate cu boală de tip diabet zaharat de tip 2 sunt comune și pot avea efecte grave asupra sănătății. Problemele asociate cu boală pot include hipertensiunea arterială, boli de inima, accident vascular cerebral, probleme de orbire și de ochi, amputări, boli de rinichi, complicații ale sistemului nervos, afecțiuni dentare, complicații ale sarcinii și multe probleme de sănătate mintală, cum ar fi în special depresia, care corelată cu traiul extrem de…bun din România a dus la creșterea numărului de sinucideri. Cinic vorbind aceștia au scăpat de diabet. La modul concret, așteptăm să apară vreun scandal gen fâsâiala dâmbovițeană și pe tema asta dar urmările deja le știm.