Acasă Dezvoltare Personală Cât de odihnit(ă) te simți?

Cât de odihnit(ă) te simți?

„Nu există oameni lipsiți de resurse interioare ci doar stări interioare care îi sabotează.” Aceasta este traducerea liberă a unuia dintre mesajele inspiraționale care s-au perindat în ultimele 6 luni pe wallpaper-ul meu. Dar de abia aseară mi-am dat seama pe pielea mea ce înseamnă cu adevărat acest mesaj…Poate ai observat și la tine un moment sau o perioadă în care nimic nu merge cum trebuie

  • Faci greșeli multe și „stupide”
  • Te cerți cu lumea din senin sau când totul pare perfect
  • Ești distant/ă sau inexpresiv/ă cu cei din jur
  • Nu poți să te bucuri de experiențele pe care le ai
  • Ești concentrat „orbește” doar pe un singur obiectiv
  • Nu poți să acorzi atenție obiectivelor și persoanelor importante din viața ta
  • Persoanele apropiate nu te mai „recunosc” sau tu pe ele

Dacă prezinți cel puțin una dintre aceste simptome atunci e timpul să te întreb: 

Tu cât de odihnit(ă) te simți?

În cazul meu, într-o singură, lună am pățit de două ori toate lucrurile astea. Prin urmare am început să îmi pun întrebări:

  • Cum sunt eu de fapt?
  • Ce este important pentru mine?
  • Ce pot eu să fac?
  • Ce fac eu de obicei?
  • Răspunsurile mele au fost:
  • Eu sunt…calm, deschis, comunicativ, constructiv, atent, capabil, fericit
  • Pentru mine sunt importante… relația de cuplu, dezvoltarea personală și profesională, starea de bine
  • Eu pot…să conduc mașina bine, să văd lucrurile în ansamblu, să mă bucur de lucrurile simple, să ofer siguranță
  • Eu de obicei…conduc regulamentar și preventiv, mă consult cu persoanele apropiate, mă înțeleg bine cu lumea, fac lucrurile bine 

Dar care este diferența care face diferența?

De câteva zile am început să beau dimineața o ciocolată caldă. Mă ținea „fresh”, activ, departe de moleșeala care mai apărea în timpul zilei. Numărul de ore dormite noaptea a scăzut. În ultimele 2 zile nu am mai băut licoarea „magică”. Chiar și așa am rămas încă în priză. Dar oboseala acumulată a început să se resimtă… Rezultatele? Cele anterior menționate. De unde și expresia „oboseala își spune cuvântul”. 

Cum funcționează ce nu funcționează?

Marius Simion îmi zicea într-o tabără la care am participat ceva de genul: „Dacă vrei să îți rezolvi problemele atunci intră într-o relație. E cel mai bun mod de a le descoperi pe toate!” Din motivul acesta o să exemplific pe relația de cuplu.

  •  Oboseala conduce la greșeli și lipsă de comunicare.
  • Greșelile și lipsa de comunicare conduc la conflicte.
  • Conflictele conduc la emoții distructive: rușine, vină, teamă și furie.
  • Aceste emoții distructive conduc la pierdere de energie, deci oboseală.

Un cerc vicios sau, altfel spus, o cușcă emoțională care te ține departe de emoțiile constructive de care o relație armonioasă are nevoie: stimă de sine, curaj, pace și iubire.

  Ce poți tu face în acest moment?

În orice situație există un proverb… sau chiar mai multe

  • „Noapte este un sfetnic bun.”
  • „Când obosit, dormi. Când înfometat, mănâncă.”
  • „Fii sincer cu tine și cu nevoile tale.”
  • … și odihnește-te! Ia o pauză! Merci într-o călătorie de deconectare și regăsire! 

  Concluzie. Ce întrebări să îți pui pentru a conștientiza și schimba starea pe care o ai.

  •  Ce simt în acest moment?
  • Cum am ajuns să simt asta?
  • Ce pot face acum pentru a schimba asta?

P.S. Acest articol este dedicat lui Daniel Zărnescu, trainer-ul meu de coaching, care m-a îndemnat să caut starea necesară pentru a scrie acest articol și multe altele. Guest post de Ștefan Drăgan

Publicat de Marcus Victor Grant (consultant și trainer în învățare eficientă-citire rapidă, memorare, concentrare, productivitate, modelare NLP, analist grafolog, critic literar–artistic, WordPress Discerne, Italia), consilier în carieră, Global Career Development Facilitator și cofondator al Asociaţiei Române de Coaching

Citește-mă în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Despre miturile supremației lingvistice mioritice – „dor” și „doină”

Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis definitiv prin achitarea călăilor lui Gheorghe Ursu”

Ce ne desparte și ce ne unește (Corespondență de la poetul și traducătorul trilingv brașovean Dr. Dr. Christian W. Schenk, membru al USR, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondentul permanent al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

„Complicele meu, Urmuz”, Editorial – Revista de Cultură „Curtea de la Argeș” (Corespondență de la Acad. Gheorghe Păun – Redactor șef)

Gabriel Grama revine pe pământ românesc. Corespondență (text & foto) – de la Mihai Vasile – Sângealb (publicist și fotograf, senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Ziua Națională a Franței. Măsuri drastice din partea autorităților franceze (centrale și locale) după moartea adolescentului franco – algerian Nahel Merzouk la Nanterre (Métropole du Grand Paris)

Drama de pe Bulevardul La Défense de la Nanterre (Métropole du Grand Paris). Moartea adolescentului franco – algerian Nahel (Naël) Merzouk – o crimă (asasinat) cu caracter rasial (conform organizațiilor musulmane și ale drepturilor omului) sau legitimă apărare din parte polițistului – motociclist Florian Menesplier (conform sindicatelor de poliție și organizațiilor de extremă dreaptă)? Consecințele evenimentului dramatic. În căutarea adevărului istoric.

Muzeul muntelui de la poalele masivului Parâng – un muzeu la înălţime (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, publicist, senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

„USR (Uniunea Scriitorilor din România) se autosuspendă” și „Singurătatea valorii” (fragnente din cartea „Istoria literaturii neînregimente” a lui Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, „cel mai important” și cel mai prolific autor în viață) dedicat poetului, eseistului și traducătorului trilingv Dr. Christian W. Schenk (corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului)

„Masoneria trebuie să slujească România” (Corespondență de la Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, cel mai prolific autor român în viață)

Cours Prépa (CPGE – MPSI – 6). Subiecte de fizică specială pregătitoare pentru concursurile de admitere în sistemul (ultra)elitist al școlilor superioare franceze de înalte studii inginerești (Grandes écoles d’ingénieurs). Electrostatică – Electricitate („Levitație prin interacțiune electrostatică”, „Reglarea automată a temperaturii, utilizarea unei termistanțe”, „Filtru cu structură Rauch”)

Cours Prépa (CPGE – MPSI – 10). Subiecte de matematici generale (superioare & speciale) pregătitoare pentru concursurile de admitere în sistemul (ultra)elitist al școlilor superioare franceze de înalte studii inginerești (Grandes écoles d’ingénieurs). Grupuri simetrice (enunțuri & soluții)

Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economist, filosof și scriitor)

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog cu eruditul promotor (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea 4 și integral)

Rinocerul: „Batalionul de elită din Istoria literaturii neînregimentate a celui mai prolific scriitor român ‒ Grid Modorcea” (corespondent permanent și membru al Staff-ului Jurnalului Bucureștiului)

„Excesele românismului” și „Seriozitatea lui Eminescu” (fragnente din cartea „Istoria literaturii neînregimente” a lui Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, „cel mai important” și cel mai prolific autor în viață) dedicat Simonei Lazăr – Țigău (poet, prozator, eseist, jurnalist și eminescolog, bibliotecarul casei de cultură „Carmen Sylva” din Sinaia, corespondentul Jurnalului Bucureștiului)

Interviul realizat pe tema asasinării profesorului Ioan Petru Culianu, în cadrul emisiunii „Dezbaterea de luni” (RadioPunctLondra), de către Geo Scripcariu (realizator – corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului), cu jurnalistul Petre M. Iancu

„AI sau A nu I?”, Editorial – Revista de Cultură „Curtea de la Argeș” (Corespondență de la Acad. Gheorghe Păun – Redactor șef)

Muzeul muntelui de la poalele masivului Parâng – un muzeu la înălţime (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, publicist, senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Sociologia matematică și rolul ei în structurile de date ale noii ordini mondiale. „Mecanica socială” a Acad. prof. Spiru Haret – precursor al (psiho)sociologiei matematice (dedicat Generalului Bartolomeu – Constantin Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române 1880)

Cu nostalgie, Sri Lanka – fosta insulă Ceylon, „Insula surâsului și a pietrei lunii”

„Ma thèse en 180 secondes” (Teza mea de doctorat în 180 de secunde) cu profesorul Mohamed Ketata, directorul Biroului pentru Europa Centrală și Orientală al AUF (Agenția Universitară a Francofoniei) și Conferința Alianței Franceze de la Pitești

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Concours „Pérpa HEC” (Economique et Commerciale). Fusion des épreuves mathématiques HEC (École des hautes études commerciales de Paris – HEC European business school) et ESSEC (École Supérieure des Sciences Economiques et Commerciales – ESSEC Business School). Enoncés. Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies & Maths Appliquées)

Concours „Prépa Ecricome” (Les Grandes Ecoles de Commerce et Management – EM Sstasbourg,  KEDGE Business School, Montpellier Business School, NEOMA Business School, Rennes School of Business). Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies)

„Les grands concours de maths – Grandes Ecoles 2023” (Mines – Ponts – Les Sujets)