Cât de pregătiți suntem să atingem ținta de 1/4 de teren organic până în 2023? (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH)
Aceasta a fost întrebarea centrală a seminarului organizat la sediul Ifoam Organics Europe din Bruxelles, în perioada 28-29 iunie 2023, în cadrul proiectului european OrganicTargets4EU, unde experți naționali și la nivelul Uniunii Europene s-au întâlnit la OrganicHousedin Bruxelles, în cadrul workshop-ului „Developing scenarios for meeting the EU Farm2Fork 25% organic land target”,pentru a construi scenarii pentru dezvoltarea sectorului organic în viziunea obiectivelor EuGreenDeal. Cei 20 de experți, selectați în alimentație și agricultură organică, au lucrat intens pentru a dezvolta strategii pentru a atinge 25% OrganicLand până în 2030, seminarul fiind centrat pe scenarii predictive.
Scenariile OrganicTargets4Europe sunt dezvoltate pentru a permite identificarea de forțe motrice, predicția intensității lor și a incertitudinilor din fiecare curs predictibil de acțiune, pentru a evalua impactul acestor forțe în atingerea țintei ecologice din strategia Farm to Fork.
Unul dintre experții participanți, coordonatorul Core Organic care reprezintă AU-ICROFS, Ivana Trkulja, și-a împărtășit experiența: „Organizatorii atelierului au adunat cel mai inspirat grup de oameni care au contribuit la sectorul organic cu cunoștințele, expertiza și angajamentul lor de câteva decenii. Evenimentul a urmat o metodă de lucru interactivă extraordinară care a stimulat eforturile comune pentru înțelegerea modului de atingere a țintelor Green Deal pentru produsele ecologice până în 2030. CORE Organic este o rețea de finanțatori publici europeni și parteneri ai părților interesate care a sprijinit cercetarea și inovarea în hrana și agricultura ecologică încă de la începutul anului 2004. Ne propunem să continuăm această sarcină importantă ca parte a proiectuluiOrganicTargets4EU și să contribuim la diferitele instrumente UE Orizont Europa”.
„Există multe incertitudini ce pot avea un impact major asupra viitorului sectorului, pe care le luăm în calcul în cadrul acestei cercetări ample de tip previzional cu o metodologie științifică indubitabilă, condusă de experți internaționali. Scenariile care reies din cercetare sunt de tip normativ, pentru a ajuta la contestarea status quo-ului actual al situației acestui sector. Scenariile sunt analizate pe un fundal de gândire creativă analitică, strategică și transdisciplinară, tocmai pentru a spori capacitatea de a previziona și a lua decizii corecte în condiții de incertitudine”, a declarat Conf. dr. Costin Lianu, președinteInter-Bio, director general USH Pro Businessși președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului„IH Bio Danubius” (din cadrul Agroecology-Transect), coordonator WeHub, participant în grupul de experți. Un sondaj post-atelier va valida scenariile dezvoltate în timpul exercițiului practic de previziune și, în continuare, va avea loc un al doilea atelier la nivelul UE pentru a construi scenarii plauzibile pentru dezvoltarea sectorului acvaculturii ecologice.
Nota redacției
Ifoam Organics Europe este organizația umbrelă europeană pentru alimente și agricultură ecologică. De două decenii reprezintă organul central în elaborarea politicilor europene și pledează pentru „ecologizarea” alimentelor și agriculturii. Cu aproape 200 de membri în 34 de țări europene, activitatea acesteia acoperă întregul lanț alimentar ecologic. Această mișcare organică trebuie să analizeze ceea ce a devenit deja „organic” și ce ne rezervă viitorul (pentru noi toți), pentru a putea face față evoluțiilor politice viitoare, provocărilor de mediu și tendințelor pieței, avân în vedere faptul că alimentele și agricultura ecologică fac parte din soluția pentru multe dintre provocările actuale–în primul rând crizele climatice (care descriu încălzirea globală, schimbările climatice, precum și consecințele acestora) și ale biodiversității (varietatea biologică și variabilitatea vieții pe Pământ, măsurarea variației la nivel genetic, despeciiși de ecosistem). In contextul în care peste 800 de milioane de oameni suferă de foame și aproximativ 2 miliarde sunt subnutriți. Aproximativ 30% din populația adultă globală este supraponderală sau obeză, iar aproximativ 30% din alimentele produse la nivel mondial sunt pierdute sau risipite.
Natura diminuează la nivel global într-un un ritm fără precedent în istoria omenirii. Până la 1 milion de specii sunt amenințate cu dispariția lor, iar degradarea terenurilor a redus productivitatea cu 23% din suprafața pământului (la nivel global), adică, cu cca 515 Md € (577 Md $US). Un raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură privind starea biodiversității afirmă că, dintre miile de specii de plante cultivate pentru hrană, mai puțin de 200 contribuie substanțial la producția globală de alimente și doar nouă reprezintă 66% din producția totală a culturilor. Schimbările climatice amenință capacitatea noastră de a asigura securitatea alimentară globală, de a eradica sărăcia și de a realiza o dezvoltare durabilă. Emisiile de gaze cu efect de seră (GES) sunt cauza schimbărilor climatice, ceea ce duce la o creștere periculoasă a temperaturilor globale și au atât efecte directe, cât și indirecte asupra productivității agricole, inclusiv schimbarea tiparelor de precipitații, secetă, inundații și redistribuirea geografică a dăunătorilor și bolilor.
[…] […]