Acasă Conferințe - Seminarii - Dezbateri - Simpozioane Cât de pregătiți suntem să atingem ținta de 1/4 de teren organic...

Cât de pregătiți suntem să atingem ținta de 1/4 de teren organic până în 2023? (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH)

Aceasta a fost întrebarea centrală a seminarului organizat la sediul Ifoam Organics Europe din Bruxelles, în perioada 28-29 iunie 2023, în cadrul proiectului european OrganicTargets4EU, unde experți naționali și la nivelul Uniunii Europene s-au întâlnit la OrganicHouse din Bruxelles, în cadrul workshop-ului „Developing scenarios for meeting the EU Farm2Fork 25% organic land target”, pentru a construi scenarii pentru dezvoltarea sectorului organic în viziunea obiectivelor EuGreenDeal. Cei 20 de experți, selectați în alimentație și agricultură organică, au lucrat intens pentru a dezvolta strategii pentru a atinge 25% OrganicLand până în 2030, seminarul fiind centrat pe scenarii predictive.

Scenariile OrganicTargets4Europe sunt dezvoltate pentru a permite identificarea de forțe motrice, predicția intensității lor și a incertitudinilor din fiecare curs predictibil de acțiune, pentru a evalua impactul acestor forțe în atingerea țintei ecologice din strategia Farm to Fork.

Unul dintre experții participanți, coordonatorul Core Organic care reprezintă AU-ICROFS, Ivana Trkulja, și-a împărtășit experiența: „Organizatorii atelierului au adunat cel mai inspirat grup de oameni care au contribuit la sectorul organic cu cunoștințele, expertiza și angajamentul lor de câteva decenii. Evenimentul a urmat o metodă de lucru interactivă extraordinară care a stimulat eforturile comune pentru înțelegerea modului de atingere a țintelor Green Deal pentru produsele ecologice până în 2030. CORE Organic este o rețea de finanțatori publici europeni și parteneri ai părților interesate care a sprijinit cercetarea și inovarea în hrana și agricultura ecologică încă de la începutul anului 2004. Ne propunem să continuăm această sarcină importantă ca parte a proiectului OrganicTargets4EU și să contribuim la diferitele instrumente UE Orizont Europa”.

„Există multe incertitudini ce pot avea un impact major asupra viitorului sectorului, pe care le luăm în calcul în cadrul acestei cercetări ample de tip previzional cu o metodologie științifică indubitabilă, condusă de experți internaționali. Scenariile care reies din cercetare sunt de tip normativ, pentru a ajuta la contestarea status quo-ului actual al situației acestui sector. Scenariile sunt analizate pe un fundal de gândire creativă  analitică, strategică și transdisciplinară, tocmai pentru a spori capacitatea de a previziona și a lua decizii corecte în condiții de incertitudine”, a declarat Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” (din cadrul Agroecology-Transect), coordonator WeHub, participant în grupul de experți. Un sondaj post-atelier va valida scenariile dezvoltate în timpul exercițiului practic de previziune și, în continuare, va avea loc un al doilea atelier la nivelul UE pentru a construi scenarii plauzibile pentru dezvoltarea sectorului acvaculturii ecologice.

Nota redacției

Ifoam Organics Europe este organizația umbrelă europeană pentru alimente și agricultură ecologică. De două decenii reprezintă organul central în elaborarea politicilor europene și pledează pentru „ecologizarea” alimentelor și agriculturii. Cu aproape 200 de membri în 34 de țări europene, activitatea acesteia acoperă întregul lanț alimentar ecologic. Această mișcare organică trebuie să analizeze ceea ce a devenit deja „organic” și ce ne rezervă viitorul (pentru noi toți), pentru a putea face față evoluțiilor politice viitoare, provocărilor de mediu și tendințelor pieței, avân în vedere faptul că alimentele și agricultura ecologică fac parte din soluția pentru multe dintre provocările actuale–în primul rând crizele climatice (care descriu încălzirea globală, schimbările climatice, precum și consecințele acestora) și ale biodiversității (varietatea biologică și variabilitatea vieții pe Pământ, măsurarea variației la nivel genetic, de specii și de ecosistem). In contextul în care peste 800 de milioane de oameni suferă de foame și aproximativ 2 miliarde sunt subnutriți. Aproximativ 30% din populația adultă globală este supraponderală sau obeză, iar aproximativ 30% din alimentele produse la nivel mondial sunt pierdute sau risipite.

Natura diminuează la nivel global într-un un ritm fără precedent în istoria omenirii. Până la 1 milion de specii sunt amenințate cu dispariția lor, iar degradarea terenurilor a redus productivitatea cu 23% din suprafața pământului (la nivel global), adică, cu cca  515 Md € (577 Md $US). Un raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură privind starea biodiversității afirmă că, dintre miile de specii de plante cultivate pentru hrană, mai puțin de 200 contribuie substanțial la producția globală de alimente și doar nouă reprezintă 66% din producția totală a culturilor. Schimbările climatice amenință capacitatea noastră de a asigura securitatea alimentară globală, de a eradica sărăcia și de a realiza o dezvoltare durabilă. Emisiile de gaze cu efect de seră (GES) sunt cauza schimbărilor climatice, ceea ce duce la o creștere periculoasă a temperaturilor globale și au atât efecte directe, cât și indirecte asupra productivității agricole, inclusiv schimbarea tiparelor de precipitații, secetă, inundații și redistribuirea geografică a dăunătorilor și bolilor.

Articole asociate

Guvernanții pun alături produsele bio (ecologice) cu produsele de tutun, băuturi alcoolice, jocuri de noroc și alte produse considerate de lux (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH)

Notă. Alte articole despre USH ProBusines (aflată sub conducerea conf. dr. Costin Lianu, prorector al USH) în Jurnalul Bucureștiului 

Nota recației

„Complicele meu, Urmuz”, Editorial – Revista de Cultură „Curtea de la Argeș” (Corespondență de la Acad. Gheorghe Păun – Redactor șef)

Gabriel Grama revine pe pământ românesc. Corespondență (text & foto) – de la Mihai Vasile – Sângealb (publicist și fotograf, senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Ziua Națională a Franței. Măsuri drastice din partea autorităților franceze (centrale și locale) după moartea adolescentului franco – algerian Nahel Merzouk la Nanterre (Métropole du Grand Paris)

Drama de pe Bulevardul La Défense de la Nanterre (Métropole du Grand Paris). Moartea adolescentului franco – algerian Nahel (Naël) Merzouk – o crimă (asasinat) cu caracter rasial (conform organizațiilor musulmane și ale drepturilor omului) sau legitimă apărare din parte polițistului – motociclist Florian Menesplier (conform sindicatelor de poliție și organizațiilor de extremă dreaptă)? Consecințele evenimentului dramatic. În căutarea adevărului istoric.

Muzeul muntelui de la poalele masivului Parâng – un muzeu la înălţime (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, publicist, senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

„USR (Uniunea Scriitorilor din România) se autosuspendă” și „Singurătatea valorii” (fragnente din cartea „Istoria literaturii neînregimente” a lui Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, „cel mai important” și cel mai prolific autor în viață) dedicat poetului, eseistului și traducătorului trilingv Dr. Christian W. Schenk (corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului)

„Masoneria trebuie să slujească România” (Corespondență de la Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, cel mai prolific autor român în viață)

Cours Prépa (CPGE – MPSI – 6). Subiecte de fizică specială pregătitoare pentru concursurile de admitere în sistemul (ultra)elitist al școlilor superioare franceze de înalte studii inginerești (Grandes écoles d’ingénieurs). Electrostatică – Electricitate („Levitație prin interacțiune electrostatică”, „Reglarea automată a temperaturii, utilizarea unei termistanțe”, „Filtru cu structură Rauch”)

Cours Prépa (CPGE – MPSI – 10). Subiecte de matematici generale (superioare & speciale) pregătitoare pentru concursurile de admitere în sistemul (ultra)elitist al școlilor superioare franceze de înalte studii inginerești (Grandes écoles d’ingénieurs). Grupuri simetrice (enunțuri & soluții)

Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economist, filosof și scriitor)

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog cu eruditul promotor (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea 4 și integral)

Rinocerul: „Batalionul de elită din Istoria literaturii neînregimentate a celui mai prolific scriitor român ‒ Grid Modorcea” (corespondent permanent și membru al Staff-ului Jurnalului Bucureștiului)

„Excesele românismului” și „Seriozitatea lui Eminescu” (fragnente din cartea „Istoria literaturii neînregimente” a lui Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, „cel mai important” și cel mai prolific autor în viață) dedicat Simonei Lazăr – Țigău (poet, prozator, eseist, jurnalist și eminescolog, bibliotecarul casei de cultură „Carmen Sylva” din Sinaia, corespondentul Jurnalului Bucureștiului)

Interviul realizat pe tema asasinării profesorului Ioan Petru Culianu, în cadrul emisiunii „Dezbaterea de luni” (RadioPunctLondra), de către Geo Scripcariu (realizator – corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului), cu jurnalistul Petre M. Iancu

„AI sau A nu I?”, Editorial – Revista de Cultură „Curtea de la Argeș” (Corespondență de la Acad. Gheorghe Păun – Redactor șef)

Muzeul muntelui de la poalele masivului Parâng – un muzeu la înălţime (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, publicist, senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Sociologia matematică și rolul ei în structurile de date ale noii ordini mondiale. „Mecanica socială” a Acad. prof. Spiru Haret – precursor al (psiho)sociologiei matematice (dedicat Generalului Bartolomeu – Constantin Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române 1880)

Cu nostalgie, Sri Lanka – fosta insulă Ceylon, „Insula surâsului și a pietrei lunii”

„Ma thèse en 180 secondes” (Teza mea de doctorat în 180 de secunde) cu profesorul Mohamed Ketata, directorul Biroului pentru Europa Centrală și Orientală al AUF (Agenția Universitară a Francofoniei) și Conferința Alianței Franceze de la Pitești

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Concours „Pérpa HEC” (Economique et Commerciale). Fusion des épreuves mathématiques HEC (École des hautes études commerciales de Paris – HEC European business school) et ESSEC (École Supérieure des Sciences Economiques et Commerciales – ESSEC Business School). Enoncés. Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies & Maths Appliquées)

Concours „Prépa Ecricome” (Les Grandes Ecoles de Commerce et Management – EM Sstasbourg,  KEDGE Business School, Montpellier Business School, NEOMA Business School, Rennes School of Business). Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies)

„Les grands concours de maths – Grandes Ecoles 2023” (Mines – Ponts – Les Sujets)