Acasă Nutritionist Câtă vitamina D (atât de necesară pentru imunitate și sănătate!) mai rămâne...

Câtă vitamina D (atât de necesară pentru imunitate și sănătate!) mai rămâne după ce pregătiți oul?

Este toamnă. Din punct de vedere meteorologic ziua este mai frig, razele soarelui sunt mai timide pe măsură ce intrăm în iarnă, iar noi trebuie să găsim surse de încredere de a procura organismului vitamina D, atât de necesară pentru imunitate și sănătate.

Ce alimente conțin vitamina D?

Majoritatea oamenilor produc vitamina D atunci când e cald și stau mai mult la soare, prin simpla expunere. Vitamina D se poate obține și din alte alimente bineînțeles, numai că opțiunile sunt destul de limitate, atrage atenția nutriționistul Eviana Trandafir. „Pe lângă uleiul din ficat de cod, sardinele, somonul și laptele, ouăle sunt printre cele mai bune–și puține!–surse alimentare ale acestei vitamine care stimulează imunitatea, asigură o funcție neuromusculară normală, are rol in reglarea ritmului cardiac și este necesară pentru buna formare și dezvoltare a creierului, ajutând la optima funcționare mentală pe tot parcursul vieții. Ouăle conțin în mod natural vitamina D–fiecare gălbenuș având aproximativ 40 de unități internaționale de vitamina D–sunt alimente plăcute la gust și pot fi consumate de către toate categoriile de vârstă.

Cum facem să păstrăm vitamina D în ouă?

Specialiștii Aviputna, ferma ce produce binecunoscutul brand de ouă „Din Ogradă” ne dezvăluie un lucru mai puțin știut și anume că pentru a ne asigura că beneficiem la maximum de acest aliment cu vitamina D, nu ar trebui să supunem oul la temperaturi prea ridicate.

ingrasamant organic

Orice temperatură care trece peste 170 de grade, va compromite vitamina D din ouă.  De exemplu, dacă introduceți la cuptor o caserolă care conține și ouă, cum ar fi o plăcintă de casă cu brânză ca să dăm un exemplu, după cele 40-50 de minute necesare pentru ca plăcinta să fie gata, vom avea mai puțin de jumătate din vitamina D inițială, mai exact aproximativ 39%!”

Ce e de făcut pentru a păstra cel puțin 90% din vitamina D în ouăle cu care ne hrănim? Să le fierbem sau să le prăjim rapid. Răscoacerea ouălor este de evitat nu doar pentru că diminuează vitamina D, dar adaugă și alte neplăceri de ordin digestiv celui care le consumă–atrag atenția interlocutorii noștri. Și să nu uităm! Vitamina D este solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că trebuie să mâncăm grăsimi pentru a o absorbi!

Articole asociate

„Cel mai bun medicament (natural) contra îmbătrânirii este gălbenușul de ou”!

Nu există nicio legătură între colesterolul din ouă și cel din organism

Nota redacției

3 COMENTARII

  1. […] de părere că, pentru a hrăni atâția oameni, avem nevoie de alimente MG. Potrivit acestora, culturile MG pot produce recolte în ciuda condițiilor climatice nefavorabile, cum ar fi seceta sau temperaturile extreme, limitând în același timp zonele care trebuie […]