Într-adevăr, după cum bine știți mierea de albine chiar este un super aliment, o încântare pentru mici și mari, încântare zeiască pentru muritori, nectariana și … un remediu extrem de eficient de vindecare al numeroaselor boli ce au bântuit dintotdeauna omenirea. Mierea este plină de vitamine și minerale, enzime și antioxidanți, o mulțime de carbohidrați sub formă de zaharuri și chiar și unii aminoacizi. Este atât de dulce că, luată împreună, combinația unică de fructoză și glucoză o face mai dulce decât zahărul de masă.
Desigur, mierea este și un super aliment tradițional, care este extrem de lăudat în mai toate textele antice, ea reprezentând o componentă de baza pentru numeroase diete tradiționale din întreagă lume. Știința modernă a verificat beneficiile asupra sănătății ale consumului de miere, atât datorită conținutului de vitamine, minerale, probiotice (Lactobacillus kunkeei), enzime, antioxidanți cât și a unor aminoacizi esențiali.
Este posibil să fi utilizat deja mierea în câteva produse coapte (prăjituri sau biscuiți cu miere) de ceva timp, pentru că, așa cum s-a spus de nenumărate, mierea reprezintă o alternativă sănătoasă pentru zahărul rafinat. Motiv pentru care, unii, fericiți au început chiar să modifice toate rețetele, notând și cum să prevină rumenirea excesivă, care poate fi tipică în cazul folosirii mierii de orice fel.
Într-un moment în care albinele devin tot mai rare, în special datorită „sprijiului” neprecupetit al unor firme ca Monsanto și Bayer, care continuă să producă anumite tipuri de pesticide – produse destinate agriculturii mai mult sau mai puțîn dorite a fi chiar „organice”, după cum reiese de pe unele prospecte, produse ce conțîn o clasa de substanțe chimice – neonicotinoide, și roadele muncii lor sunt din păcate din ce în ce mai puțîn abundente, este absolut necesară sprijinirea și evitarea utilizării necorespunzătoare a mierii. Mierea de albine mai degrabă ar trebui să fie utilizată mierea ca aliment de vindecare și asta într-un mod cât se poate de respectuos, care să păstreze toate beneficiile sale.
• Veștile bune? Miere brută este universal văzută că fiind sigură la îndulcirea ceaiului fierbinte sau a cafelei.
• Vestea proastă? „Mierea de albine nu trebuie niciodată să fie încălzită!”
Acest lucru nu se aplică doar la modul în care este tratată de apicultor înainte de fi oferită spre cumpărare … dacă ai ști ce cumperi adică miere nefiarta (încălzită odată cu fagurele de unii așa-zis apicultori de marca, pentru eficientizare economică a procesului), asta pentru că știi că mierea pasteurizată este rea pentru ține și apoi, odată adusă acasă, o folosiți fix pentru a coace prăjituri sau biscuiți, ghici ce tocmai ați făcut? Da, ați ghicit, tocmai ați pasteurizat/degradat … mierea!
Mai bine faceți o soluție în care dizolvați mierea și însiropați cu ea produsul final! Dizolvați dpa gust și eventual aromatizați cu un baton de vanilie, păstrat pentru ocazii mai speciale.
Mierea de albine
Mierea este considerată drept medicament esențial și produsele alimentare în disciplina Ayurveda (India), un sistem vechi de peste 5.000 de ani, fiind element principal al dietei tradiționale și în vindecarea holistică, care își au originea în cultură vedică a Indiei.
Medicină tibetană și medicină chineză tradițională, ambele avându-și rădăcinile în Ayurveda indiana, acordă capitole importante utilizării mierii în dietă celor bolnavi sau slăbiți. În plus, medicină greacă timpurie a îmbrățișat mai multe concepte, descrise inițial în textele clasice ale medicinei ayurvedice, texte ce datează de mii de ani.
În Ayurveda, mierea este considerată un aliment important pentru sănătatea inimii și a ochilor. De asemenea, este considerat singurul îndulcitor natural adecvat pentru cei care încearcă să piardă în greutate, deoarece ea încălzește corpul (adică, stimulează metabolismul), mai degrabă decât răcirea lui că ceilalți îndulcitori naturali. De-a lungul acestor linii terapeutice, un popular și a recomandat pierderea în greutate tonic pentru cei care urmează o dietă ayurvedică este o cantitate mică de miere prime într-o ceașcă de cald (nu fierbinte) apă primul lucru în dimineața pentru a stimula metabolismul puternic pentru a două zi.
În timp ce în Ayurveda sunt recunoscute numeroasele beneficii dietetice și holistice ale mierii, principiile dietetice ale acestui vechi sistem de sănătate, de asemenea, recomandă cu fermitate împotriva încălzirii orice motiv. Motivele sunt atât practice și legate de sănătate.
În primul rând, în Ayurveda se susține ideea că, în mierea încălzita la 60°C sau mai sus, riscă să apară o modificare chimică negativă care o face să devină amară. Acest lucru poate ne va face să folosim dintr-o perspectivă pur culinară, și în comparație și cu alți îndulcitori naturali, fie zahărul din sfeclă brun nerafinat adicam fe cel din trestia de zahăr nerafinata sau din alte fructe.
În plus, principiile dietetice din Ayurveda avertizează clar asupra faptului că, consumul de miere, care a fost fiartă, coaptă sau adăugata în lichide fierbinți contribuie la creșterea riscurilor potențiale de sănătate în timp. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru se datorează în special faptului că mierea, care este gătita capătă o compoziție asemănătoare cleiului de oase, care acționează cam că un lipici bun pentru intestine. Moleculele din miere, încălzite, au apoi tendința de a adera la mucoase membranelor și prind toxinele care se produc în tractul digestiv, rezultând un clei numit „ama”. Sensul literal al „ama” în Ayurveda este cel amestec de hrană nedigerată și/sau toxine blocat în tractul digestiv. Este considerat a fi principala cauză a stării de boală în Ayurveda, corpul celor ce au mâncat miere încălzită fiind extrem de greu de detoxifiat, formele pentru detoxifiere a organismului în acest caz fiind extrem de complicate și îndelungate. Oare câți dintre noi nu am mâncat și mâncăm încă miere fiartă, reîncălzită samb, cumpărând-o fără să știm la ce ne expunem, direct de la producătorii veroși?
Principalele motive pentru care niciodată nu trebuie să încălziti mierea
- conținutul de antioxidanți al mierii prime (organice adică) este extrem de variabil, fiind totuși destul de ridicat în comparație cu alte alimente, căldura necesară pentru pasteurizarea sau coacerea ei putând reduce cantitatea acestora cu 30–35%. În jurul lumii, practicile medicinii tradiționale sunt toate de acord că, mierea încălzită, are un efect extrem de negativ asupra organismului uman. În cazul Ayurveda, se crede că mierea încălzită peste 60 de grade Celsius creează „ama”. Ama este o formă de mucus, care produce o inflamație la nivelul intestinelor și menține o toxicitate ridicată la acest nivel pentru mult timp.
- Mierea încălzită devine oarecum … monodimensională. Ea își pierde nuanță subtilă și aromă de floare, și devine o miere moartă ce conține substanțe chimice inerte, greu de digerat și asimilat, totodată devine mult prea dulce și cleioasa.
În timp ce indicele glicemic al mierii poate varia în funcție de tipul și compoziția nectarului colectat, ea are în mare parte un indice glicemic mult scăzut față de alte alimente. Există însă și unele dovezi care susțîn că odată gătita sau pasteurizată își crește cumva și indicele glicemic. De ce să plătim prețuri ridicate pentru o miere cât mai sănătoasă și care a și fost păstrată în starea să naturală, brută numai că să o luăm și să o distrugem prin temperatura? Ce sens are să ne omoram singuri? Așa că, va rog, cumpărati miere doar de la un apicultor care nu aplică niciodată tratamente termice la obținerea și separarea mierii din fagurii stupurilor lor și luați-o acasă pentru a o utiliza doar la amestecuri de tip raw-vegan! - Dacă sunteți în căutarea unui zahăr natural pentru a-l utiliza la obținerea de produse coapte sau fierte, ar fi foarte recomandat fie siropul de arțar, fie cel de agave. Această este ceea ce trebuie să folosim, când nu mai avem zahăr de sfeclă/trestie, zahăr care însă nu este deloc cea mai bună alegere posibilă. O alternativă sănătoasă, apărută de câțiva ani buni și pe piață românească este siropul de arțar, sirop bogat în minerale și care poate stă la foc mare(temperatura), fără a-și schimbă structura chimică.
- Mierea este, cu siguranță și în multe privințe, un medicament extrem de puternic – antibacterian, antioxidant, antiviral, etc. Poate fi de mare ajutor pentru răceli, pentru sinusuri, în caz de congestie, etc. Cu toate acestea, nu ar trebui să se adauge niciodată mierea de albine în apă clocotită.
- În timp ce apă călduță este foarte bună, în conformitate cu Maharishi Ayurveda, apă peste 42°C, degradează aproape toate principiile importante ale acestui „medicament” natural, structura moleculară a mierii se schimbă irevocabil, făcând-o total nedigerabilă (deplasând în sens toxic structura chimică). Așa că, dacă vreodată doriți să adăugati miere într-o băutură cu lămâie foarte fierbinte sau să o folosiți în loc de zahăr, ca îndulcitor „natural” la ceai, e bine, dar trebuie să așteptați până când apă/ceaiul s-a răcit suficient și e suportabil la limba, înainte de a adăuga miere.
Observație. Un test simplu (pentru a ști când temperatura lichidului este sub 42°C) este să luați o cantitate de lichid într-o lingură și dacă vi se pare „confortabil” să o țineti în gură atunci e O.K., dacă nu, mai trebuie să așteptați să se mai răcească compoziția.