Onorată instnță, dragi compatrioți,
Nu știu dacă doar mie mi se pare sau de-o vreme încoace lumea a luat-o razna rău de tot. Puricele se vrea împărat, iar peștele ia lecții de zbor. Pentru c-am umat un curs de dezvoltare personală și am aflat că totul e posibil, dacă îți dorești suficient de mult, azi am să atac o temă extrem de delicată. Ascultarea se numește acum obediență, pupincurismul adevăr, nu vrea nimeni să-l vadă, responsabilitatea-ce-o mai fi și asta, iar exemplele ar putea continua mai ales că suntem un popor care nu numai și-a trădat conducătorii și i-a ucis, avem în genă cultul pomenii și trădarea, suntem falși sau superficiali. Măgarul nu e însă cântăreț la operă chiar dacă și-a făcut rost de o recomandare bună. Dar am un defect: par pentru unii ctitor de Spirit Românesc. Am deseori noaptea omului singur și atunci gândurile mă năpădesc. Îmi place să mă destăinui unei hârtii. Toți suntem actori într-un fel sau altul, într-o măsură sau alta. Dar una este să duci tava și alta să fii erou principal și să faci masa de spectatori să plângă sau să râdă, chiar dacă starea ta este taman inversă. Nu este același circ. Mulțimea își uită rapid idolii, abia așteaptă să le aplaude căderile. Nu contează că n-a contribuit cu nimic la ascensiunea lor, nici personal, nici ca țară, contează ca el în fața micului ecran, alături de sticla de bere și castronul de semințe, o putea aplauda pe Simnaa Halep, care-l făcea să fie mândru nevoie mare.
Nu înțelegea că doar sacrificiul inițial a mai multor aromâni, care și-au riscat toate afacerile, pentru a-i înlesni urcușul până în vârful carierei, putea să fie un fiasco, iar banii pierduți. Dar a existat munca incedibilă și încrederea în ea a lui Simo, chir și unele ajustări fiziologice, pentru a se bate de la egal la egal cu mașinăriile de tenis din alte state care chiar bagă bani pentru dezvoltarea sportului, inclusiv în tenisul de camp. Ea n-a avut viață personală, ci turnee peste turnee, adevărată avalanșă. Chiar și căsătoria cu Toni Iuruc a părut o calceama, făcută pentru cârcotași, plus gârâitorii din fața televizoarelor, dornici de telenovele proaste, made India sau Turcia, importate și la noi sub formatul „Mireasa”. Mână caii, Simioane! Practicăm urcatul pe cadavre. Scapă cine poate. De ce o luăm razna? Suntem ori mincinoși, ori idioți. Nu percepem că totul e regie, prieteni. Facm parte dintre săracii lumii, iar la masa bogaților sunt puține șanse să nimerim. Iar atunci când o facem, fiecare înghițitură e urmărită cu grijă, de te apucă sughițul instantaneu. Plus că peste tot tentaculele mafiei sunt întinse, inclusive în cazul eroinei mele, în propria echipă care în loc s-o sprijine necondiționat că doar pentru asta era plătită, încerca să facă jocuri până la a-și tăia craca pe care stătea. Simona a fost o mașină de tenis, minusculă, dar mașină, nu ca huiduma de Serena Williams, care pare mai mult bărbat decât femeie, care când le-a prins la înghesuială și-a bătut adversarele de le-au sărit fulgii. Noi gîrîiam și aplaudam, de parcă meritele ei erau ale noastre. Ba mulți tânjeam la bani ei obținuți cu sudoare și multe renunțări. De aceea i-au înscenat, așa cum am să arăt, într-o analiză inedită în presa națională, un imaginar caz de dopaj.
La ora asta Simona Halep trece la fapte după ce a depus oficial apelul la TAS. Sportiva noastră s-a întors pe teren și se pregătește în Dubai la CF Tennis Academy, academie care îi aparține fostului jucător Clark Francis. Nu este pentru prima dată când Simona se pregătește în Dubai pe durata sezonului rece. Controversatul, cel puțin pentru subsemnatul, Patrick Mouratoglou nu este prezent alături de Sim și nu este clar dacă între sportiva noastră și francez a intervenit o ruptură după cazul de dopaj. În orice caz, Simona este determinată să revină cât mai curând pe teren. Audițiile la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne în recursul depus vor avea loc cel mai probabil la începutul anului viitor, dar constănțeanca noastră speră să mai prindă măcar câteva partide pe hard. Suspendarea timp de 4 ani e aberantă, lpsa ei de culpă fiind evidentă. Dar despre ce spun unii sau alții, de ce tace majoritatea celor din presa sportivă dâmbovițeană, de ce suporterii sportului nu inițiază măcar o petiție oficială sau eventual europarlamentarii să ridice acest caz de linșaj sportive, veți afla din episodul următor. Va fi unul incendiar, așa cum v-am obișnuit. Țineți aproape, căci nici nu știți ce pierdeți.
Cine vrea s-o scoată pe Simona Halep din tenis pe ușa din dos?
Stere Halep crede că lumea a înnebunit și înclinăm să-i dăm dreptate. Prieten la cataramă cu Gică Hagi, regele fotbalului românsc, lângă care a fost prezent la toate marile bucurii al acestuia prin dans, voie bună și un pahar de vin, crede că și familia lui merită un strop de liniște. Și așa este. Numai să vrea regizorii lumii, care învărtesc păpușile după bunul plac și numai în propriul interes. Nu înțelege de ce Simona nu se mai poate antrena sub comanda lui Patrick Mouratoglou la academia acestuia de la Nisa și este nevoită să improvizeze. Și-a reluat antrenamentele, însă nu a mai mers la academia lui Patrick, ci la Dubai. Nu mai poate merge în Franța deoarece nu mai are dreptul să se antreneze în nicio bază utilizată de sportivi profesioniști. Bașca faptul că nu poate să aibă niciun sparring partner din circuitul profesionist. Sunt probleme reale pentru Simo, care și în țară are dificultăți să găsească o bază unde să se pregătească. Ea s-a pregătit în ultima vreme la baza Stejarii a lui Ion Țiriac. Să pornim analiza noastră.
Notă. Reacțiile lumii tenisului (Extrase din mass-media „locală”-românească și internațională)
Fostul antrenor al Simonei Halep, Artemon Apostu-Efremov, a găsit vinovații în cazul de dopaj în care este implicată sportiva noastră: cei din staff-ul lui Patrick Mouratoglou. „Din punctul meu de vedere, a fost o scăpare, nu știu a cui, – probabil a echipei din spatele ei. Fata mi-a cerut să-l întreb pe Cristi Balaj, care, la un moment dat a fost șeful de la Anti-Doping, de anumite medicamente pe care trebuia să le ia, la un moment dat. La fel, știu că Teo Cercel era extrem de riguros cu asta. Până la urmă, toată cariera ei, până acum un an, a fost testată de extrem de multe ori, pașaportul biologic a existat și atunci, nu au existat nereguli, nu a existat nimic, deci undeva a fost o scăpare pe care ea o plătește.” De altfel, nea Artemon este convins că TAS va modifica radical suspendarea de 4 ani primită la Sport Resolutions. Simona, în opinia sa, va reveni pe teren la început de 2024. Jucătoarea noastră a anunțat deja că merge până în pânzele albe să își caute dreptatea și că nu vrea să iasă din tenis pe ușa din dos.
Presa internațională a scos la lumină un moment în care Simona Halep a avut o declarație controversată la adresa Mariei Sharapova. Ea a criticat modul în care Maria Sharapova a revenit pe teren tocmai după suspendarea pentru dopaj, nemulțumită de faptul că aceasta a fost avantajată și a primit wild card-uri pentru a participa la turnee importante. Halep nu a fost singura jucătoare care a criticat-o pe rusoaică, ci și Eugenie Bouchard și Caroline Wozniacki.â Sharapova a fost suspendată pentru consum de meldonium la Australian Open 2016. Ea a revenit în circuit un an mai târziu, dar nu a mai avut rezultate importante. „Simona reprezintă un brand pentru România şi ani de zile a fost un vid al performanţelor în sport. A fost o perioadă în care Simona a dominat cu performanţele ei. Nu văd care ar fi fost interesul ei să poată comite o greşeală de genul acesta”, a spus George Cosac, președintele Federației de specialitate. Bogdan Stoica, unul dintre avocații apărării Simonei Halep în scandalul de dopaj în care a primit o suspendare de 4 ani din partea ITIA și Sports Resolutions, a avut o reacție controversată. El a refuzat să spună tribunalul unde, împreună cu Simona, a dat în judecată firma canadiană Quantum Nutrtion, pe care o acuză că a livrat suplimentul Keto MCT contaminat cu roxadustat și consumat de sportivă la US Open 2022 înaintea testului doping picat.
Stoica, susținuse că firma Quantum Nutrition a fost dată în judecată într-un proces în care se cer daune de 10 milioane de dolari. Simona Halep se află într-o situație mai mult decât delicată a vieții ei, fiind sub amenințarea încheierii carierei din tenis, dacă suspendarea de 4 ani va rămâne valabilă și după apelul de la TAS. Din păcate, WADA, nu acordă clemenţă pentru sportivii care au fost educaţi din punct de vedere anti-doping. Mai ales, sportivii din discipline individuale cu premii mari, la tenis vorbim de cel puţin 20 de testări într-un an uneori, aceştia au legătură constant cu tot ce înseamnă anti-doping şi WADA nu acceptă paşi greşiţi la sportivii la final de carieră, consideraţi că au fost pregătiţi în repetate rânduri. Dacă suspendarea rămâne, Halep s-ar putea întoarce pe teren, ipotetic evident, abia în octombrie 2026. Iar presa britanică a analizat din nou această situație dramatică a lui Halep, dublă campioană de Grand Slam, fost lider mondial WTA pentru mai multe zeci de săptămâni. Jurnaliștii englezi au realizat un top al scandalurilor de dopaj care au zguduit lumea tenisului, iar pe primul loc au pus-o pe Maria Sharapova, depistată pozitiv cu Meldonium, în 2016: Medicamentul îmbunătățește circulația sângelui prin transferul de acizi grași în organism și care este utilizat pentru tratarea problemelor cardiac.
Cazul Simonei a produs multă emoție în toată lumea, ea fiind susținută de foarte mulți sportivi sau tenismeni retrași din activitate: „Cazul Simona Halep a provocat agitație în tenis, cu personalități de marcă care au susținut-o pe fostul număr 1 mondial în încercarea de a-și reabilita numele. Ea a fost informată în octombrie 2022 că a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, un medicament anti-anemie care favorizează formarea de globule roșii, în timpul US Open. În mai 2023, ea a fost acuzată de o a doua infracțiune de dopaj de către ITIA din cauza unor nereguli în așa-numitul său pașaport biologic”, au mai notat englezii. Într-un top 5 al marilor sportivi depistați dopați mai apar Andre Agassi, care a fost testat pozitiv cu metamfetamină în 1997, Richard Gasquet (cocaină, 2009) şi Martina Hingis (Benzoylecgonine, un derivat sintetic din cocaină, 2007). Serena Williams a postat un mesaj care a creat polemică pe rețelele sociale. „8 e un număr mai bun”, aluzie la finala Wimbledon 2019 pierdută în fața Simonei, care-i putea aduce al optulea titlu de Grand Slam din palmares la All England Club. La câteva săptămâni distanță, Jon Wertheim, un cunoscut jurnalist american, a analizat criticile Serenei Williams și a spus că n-ar trebui să aibă nimeni o problemă cu retragerea titlurilor și a banilor câștigați pentru „atleții murdari”. Totuși, el susține că nimic nu arată că Simona Halep s-ar fi dopat în 2019, când a câștigat al doilea titlu de Mare Șlem din carieră la Wimbledon, împotriva Serenei. Halep (32 de ani) nu este singura care a consumat Keto MCT, suplimentul care ar fi fost contaminat cu roxadustat, la US Open 2022 în perioada de timp în care sportiva noastră a fost depistată pozitiv în urma unui control doping. John Koveos, unul dintre frații care dețin Quantum Nutrition– firma care i-a livrat Simonei Halep suplimentul despre care ea acuză că a fost contaminat cu roxadustat -, reacționat în presa din Canada și a spus că românca nu e singura care a ingerat la US Open 2022 Keto MCT în ziua în care ea a consumat suplimentul.
Și presa din Slovenia a analizat situația în care se află Simona. Jurnaliștii de la publicația Siol amintesc că întreg coșmarul suspendării Simonei Halep a început într-un moment în care sportiva noastră era în revenire de formă. Există precedente în procesele din tenis de la TAS în care tribunalul elvețian a dat verdictul în cel mult 2 luni de când dosarul a fost depus. Ion Țiriac, sfătuitorul din umbră al Simonei Halep, a vorbit despre o mare greșeală comisă de ITIA în cazul sportivei noastre. Omul de afaceri nu înțelege cum ITIA a putut să o acuze pe Simona de nereguli în pașaportul biologic, în condițiile în care sportiva noastră se operase la nas. „De ce a trebuit să aştepte atât? De ce nu a doua zi? Mulţumesc, la revedere! Paşaport biologic şi după opt luni de zile vii înapoi să spui auăleu, am uitat că a avut operaţie! Ia să scoatem afară! De ce? Cum? Cine?”, a spus Ţiriac pentru Antena Sport. De asemenea, Țiriac a avut o replică și pentru Serena Williams, după înțepăturile lansate de americancă. „Atenţie, fata asta e câştigătoare de Wimbledon, nu câştigătoare, ce a fost a fost cea mai mare înfrângere a acestei mari campioane, Serena, din viaţa ei. A bătut-o în 38 de minute, 6-2, 6-2, sau cât dracu a fost, că am fost şi eu acolo. Simona, după părerea mea, ar trebui să îi atace pe toţi. Şi jurisdicţie normală, la New York, că acolo s-a întâmplat. Are trebui să ceară 100 de milioane pagubă, pentru că i-au distrus viaţa”, a mai spus Ţiriac.
Simona a trebuit să aștepte aproape un an până să își primească pedeapsa de 4 ani, după cum scrie Eurosport. Simona, fostă lideră mondială WTA, acum ieșită de mult timp din clasament, va trebui să aducă probe concludente la TAS, pentru a avea cea mai mică șansă pentru a-și reduce suspendarea. Ea va trebui să aducă probe concludente nu doar în privinţa suplimentului Keto MCT folosit şi care ar fi contaminat-o, ci şi argumente solide legate de neregulile găsite în paşaportul său biologic. „Simona e un sportiv care ne-a dat Wimbledon, care ne-a dat numărul unu în lume într-un mare sport, nu într-un sport minor”, a spus Ţiriac pentru Antena Sport. Cosmin Hodor, fostul manager de comunicare al Simonei Halep, a propus o mișcare care să ducă la o adevărată revoluție în tenis. El spune că sportivii nu trebuie pedepsiți în astfel de cazuri, dacă se dovedește că vina este a cuiva din staff. În cazul Simonei, suplimentele contaminate care conțineau roxadustat au fost oferite de preparatorul fizic de la academia lui Patrick Mouratoglou. Sportiva noastră nu a mai jucat tenis de la finalul lui 2021. Chiar și așa, Simona va fi eligibilă pentru a fi înscrisă automat în International Tennis Hall of Fame-clubul care reunește cei mai buni jucători din istorie și pe oamenii care au avut o contribuție marcantă în dezvoltarea tenisului. Simona profită de faptul că a stat cel puțin 13 săptămâni pe primul loc în clasamentul WTA și astfel nu va avea nevoie să treacă prin sistemul de vot al eligibilității. Conform regulilor International Tennis Hall of Fame, Simona va putea fi înscrisă în club cel mai devreme în 2027, la cinci ani de la ultima partidă disputată.
În istoria României, doar Ilie Năstase și Ion Țiriac au mai fost incluși în International Tennis Hall of Fame. Dumitru Lupuleasa, profesor universtitar și președinte al Societății de Științe Farmaceutice din România, a vorbit despre „o controversă” în descoperirea făcută de apărarea Simonei Halep în scandalul de dopaj. În încercarea de a-și apăra cauza în fața ITIA și Sports Resolutions, Simona Halep a angajat un renumit toxicolog francez, Jean-Claude Alvarez, pentru a face teste pe probe prelevate din ADN-ul sportivei pentru a determina faptul că a fost vorba despre o contaminare cu roxadustat, nu despre un dopaj făcut de bună voie. Lupuleasa a comentat descoperirea lui Jean-Claude Alvarez, care a determinat că roxadustatul depistat în părul Simonei Halep se afla în corpul sportivei noastre de o perioadă mai lungă, aprilie-octombrie 2022, și spus că „e o controversă”. El a explicat de ce substanța interzisă n-ar fi putut fi depistată în organismul Simonei Halep anterior perioadei în care sportiva a susținut că a ingerat suplimentul Keto MCT contaminat cu roxadustat, din luna august 2022. „Aici e o controversă, pentru că substanța nu putea fi depistată anterior administrării suplimentului respectiv, care era contaminat cu Roxadustat. Există cazuri în care, după ingerarea anumitor substanțe, acestea pot fi regăsite în păr, în unghii, etc., pentru că există o depozitare din care, treptat, organismul metabolizează, consumă”, a declarat Dumitru Lupuleasa, conform site-ului IamSport.
Ion Țiriac a făcut o paralelă între cele două cazuri de dopaj ale Simonei Halep și Andreea Răducan, ultima campioană olimpică la Sydney în 2000, dar deposedată de medalia de aur după un test anti-doping pozitiv la pseudoefedrină. „Eu am fost unul din cei cinci delegați de Comitetul Olimpic Internațional, în anii 1990, ca să formăm WADA (Agenția Mondială Anti-Doping). Am fost foarte interesat și foarte agresiv. Înainte să ajung la Sydney, imediat după ce am fost ales președinte al Comitetului Olimpic Român, am făcut o lege. Pentru că eram rege în România, am făcut o lege contra Comitetului Olimpic Internațional, Bruxellesului, senatului american… care spuneau că suspendarea trebuie să fie de 2 ani, în cazul unui sportiv prins dopat. Pe vremea aceea era Samaranch președinte, mare om de sport, m-a întrebat, dar nu m-a interesat de ce zicea lumea. Am făcut-o. Să facem povestea foarte scurtă: Simona a făcut o greșeală, una singură. Dacă știa. Dacă nu știa, e foarte trist. Înseamnă că echipa ei n-a pus-o în cunoștință de cauză. Eu sunt mai agresiv decât alții. Am fost și la Sydney, mi-am apărat țara cu 5.000 de jurnaliști în față. Am avut dreptate, altfel nu îndrăzneam” a declarat Ion Țiriac, într-un interviu in extenso pentru televiziunea ProTV.
În trecut, croatul Marin Cilic a mers la TAS după o suspendare primita în septembrie 2013, iar la final de octombrie a primit răspunsul din partea tribunalului elvețian. Maria Sharapova a avut și ea de așteptat în jur de trei luni după ce a mers la TAS în 2017, după suspendarea pentru dopaj. În general, cazurile din tenis care au mers la TAS au fost judecate în câteva luni. O excepție este cazul Varvarei Lepchenko, rezolvat în aproximativ 10 luni. Peter Bodo, un jurnalist american, a scris despre decizia din procesul Simonei Halep, care a nemulțumit o mare parte din susținătorii sportivei noastre și care va fi atacată la TAS. ITIA a motivat decizia suspendării timp de 4 ani a Simonei Halep într-o explicație detaliată de 126 de pagini. Simona Halep are de suferit și din punct de vedere financiar după ce a fost suspendată timp de 4 ani pentru dopaj. Sport Resolutions a decis ca Simona Halep să returneze toți banii câștigați în intervalul 29 august 2022–7 octombrie 2022. Astfel, Simona va trebui să returneze 80.000€, sumă câștigată pentru prezența în turul 1 la US Open.
Simona rămâne însă cu cea mai mare problemă: Suspendarea de 4 ani, care îi încheie practic cariera. Caroline Wozniacki (33 de ani) a reacționat, după ce a fost „legată” de cazul de dopaj al Simonei Halep cu anumite declarații pe care le-ar fi făcut. Într-un mesaj postat pe contul de Twitter, Wozniacki a lămurit situația și a spus că declarațiile cu care a fost „legată” de cazul Simonei Halep nu îi aparțin și că acestea au fost preluate de către un jurnalist de pe un cont care postează în numele ei. Daneza a catalogat drept „foarte frustrant” modul în care s-au răspândit acele declarații vis a vis de Simona Halep. La rândul ei, legendara Martina Navratilova susține că suspendarea Simonei Halep „miroase urât” deoarece sportiva noastră nu a avut dreptul la o judecată corectă. Australianul Darren Cahill a vorbit despre soluția care o poate scăpa de suspendare pe Simona Halep. „Simona nu a făcut nimic din ce este sugerat în acel raport. TAS a fost mereu locul potrivit pentru a audia acest caz”, a scris Darren Cahill pe platforma X.
Richard Ings, fost șef al Programului Anti-Doping al ATP și CEO al Autorității Sportive Anti-Doping Australiene din 2005 și 2010, susține că abaterile Simonei au fost atât de grave încât suspendarea de 4 ani este foarte bună pentru ea. El a argumentat spunând că ITIA a solicitat o pedeapsă de 6 ani deoarece au fost abateri grave, iar cea legată de pașaportul biologic a fost cu adevărat importantă. În opinia sa, faptul că nu a știut este complet irelevant deoarece și-a creat un avantaj fizic incorect față de adversare. El consideră că Simona Halep s-ar putea alege cu o creștere a pedepsei la TAS. „Acolo cazul va fi reaudiat, o judecată diferită este posibilă, inclusiv o majorare a pedepsei”, a spus Ings. Sorana Cîrstea (33 de ani) a dezvăluit că suspendarea primită de Simona Halep, 4 ani în cazul de dopaj cu roxadustat, a pus-o în gardă. Cîrstea s-a temut să mai ia până și aspirină după ce a aflat pedeapsa dură dictată de ITIA împotriva Simonei Halep. „Toată lumea are dreptul să mă judece, pentru că tribunalul a decis că a fost vina mea. Cineva mi-a spus că jucătoarele care mă urăsc o fac pentru că le-am bătut”, a spus Halep într-un interviu pentru Front Office Sports.
Fostul antrenor al româncei, cel cu care aceasta a triumfat la Roland Garros în 2018, australianul Darren Cahill a vorbit și el despre această pedeapsă atât de drastică primită de Simona. Actualul tehnician al lui Jack Sinner a oferit un puternic argument pentru nevinovăția sportivei noastre. Într-un podcast cu Jimmy și Brett Connors (ultimul fiind chiar fiul fostului mare tenismen american), Cahill spune că Simona le cerea celor din echipa ei să verifice de trei ori toate suplimentele pe care urma să le ia, în perioada în care australianul o antrena: „Oamenii care mă urmăresc cred că știu deja de câteva luni că nu am nimic altceva decât susținere pentru Simona. O știu pe ea, pe familia ei, știu cum e în aceste cercuri din lumea tenisului, o cunosc pe Virginia Ruzici, omul care i-a fost agent timp de foarte mulți ani și care a fost responsabil pentru susținerea ei încă de la o vârstă fragedă. Eu am petrecut șase ani cu Simona, trăind și suferind în tenis, alături de Teo Cercel și alți oameni care i-au fost alături în acești ani. Felul în care se comporta față de cariera ei și cât de atentă era să nu cumva să ia ceva ilegal, să nu cumva să intre ceva ilegal în organism. Simona se asigura că verificăm de trei ori totul. Știu cât de important e și a fost pentru ea să fie curată. Nimic nu s-a schimbat.Eu pe de altă parte nu cunosc detaliile. Dar o știu pe Simona și știu că nu ar face nimic greșit. Are toată susținerea mea și ea știe asta. Sper ca toți cei din jurul ei să știe asta. Îmi doresc ca la TAS să reiasă la suprafață adevărul și să o vedem pe teren cât mai repede cu putință pentru că asta vreau pentru ea”, a transmis Darren Cahill în cadrul Advantage Connors. „Sunt profund recunoscătoare pentru sprijinul pe care l-a primit din partea familiei mele, a prietenilor și a fanilor tenisului din întreaga lume. Continui să mă antrenez și să facă tot ce-mi stă în putință pentru a-mi reabilita numele în fața acestor acuzații false și pentru a mă întoarce pe teren”, a transmis Simona Halep. Succes Simona, suntem alături de tine!
Pompiliu Comșa (Prof. univ. asoc. Univ. Apollonia, directorul ziarului Realitatea–dublă campioană a presei de provincie și partener media al Jurnalul Bucureștiului, director executiv al Trustului de Presă Pompidu–Iași)
Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024
[…] „Cazul Simona Halep: Dacă nu există intenție, există scăpare” (Corespondență de la Pompil… […]
[…] „Cazul Simona Halep: Dacă nu există intenție, există scăpare” (Corespondență de la Pompil… […]