Viața fiicei lui Iosif Vissarionovici Stalin (1878 – 1953)
Viața Svetlanei a fost una plină de greutăți. Din păcate, la vârsta de doar 6 ani aceasta a trăit o mare tragedie, când mama ei s-a sinucis. Inițial, fetița a avut o relație apropiată cu tatăl ei, Iosif Stalin, care o alinta „mica săgeată”, însă lucrurile s-au schimbat odată cu trecerea anilor.
Primul iubit al Svetlanei a fost un evreu, care lucra într-un cinematograf, iar Stalin l-a trimis în Siberia. Ulterior, fata a avut o relație cu un indian comunist, pe nume Brajesh Singh, însă nici aceasta nu a fost pe placul liderului comunist. Din nefericire, Svetlanei nu i s-a permis să îl ia de soț, iar bărbatul moare. Drept urmare, femeia pleacă să-i împrăștie cenușa pe tărâmurile natale, moment prielnic pentru a scăpa și în loc să se întoarcă în Rusia, s-a dus la ambasada Statelor Unite ale Americii şi a cerut azil. „Când mama ne-a părăsit, tata a rămas complet singur. Şi cred că ceea ce a urmat, la sfârşitul anilor ’30 şi după război, în anii ’40, a fost nimic altceva decât rezultatul acelei singurătăţi a lui. Nimeni nu i se mai putea împotrivi”, a povestit Svetlana despre asprimea de care a dat dovadă Iosif Stalin.
Statele Unite ale Americii, tărâmul celor liberi
După ce a ajuns în Statele Unite ale Americii, Svetlana și-a schimbat numele în Lana Peters. Inițial, viața a fost grea, fiindcă nu avea bani și trăia într-o casă închiriată. Ulterior, lucrurile au început să se așeze, iar Lana a scris patru cărţi, dintre care două autobiografii de mare succes
Prima ei autobiografie, „Twenty Letters to a Friend”, a fost publicată în 1967 şi a înregistrat un profit de 2,5 milioane de dolari. Lana Peters a fost căsătorită de trei ori şi a avut tot atâţia copii. „Oamenii îmi tot zic că sunt fata lui Stalin şi se aşteaptă parcă să merg pe stradă cu o puşcă după mine şi să împuşc americanii”, a dezvăluit ea la un moment dat, mai în glumă, mai în serios. Lana Peters a murit pe 22 noiembrie 2011, la vârsta de 85 de ani, în Richland Center, Wisconsin, SUA.
Cine a fost Iosif Vissarionovici Stalin ?
Iosif Vissarionovici Stalin s-a născut pe 18 decembrie 1878, în Gori, Georgia, și a murit pe 5 martie 1953, în URSS. Acesta a fost un continuator, în mare parte, a politicii marxist-leninste, lăsându-și puternic amprenta pe istoria Rusiei de astăzi. Stalin în rusă înseamnă „de oțel”, ceea ce a și fost liderul venit din Georgia.
Stalin a fost căsătorit de două ori. Prima soție, Ekaterina Svanidze, a murit după numai 3 ani, în 1907. Acesta i-a dăruit un fiu pe nume Iakov, cu care nu a avut o relație apropiată. La înmormântare, Stalin a spus că orice sentiment de căldură umană a dispărut o dată cu soția lui. Ulterior, s-a căsătorit cu Nadejda Allilueva, care s-a sinucis în 1932, după o ceartă cu Stalin. Cu cea de a doua soție a avut doi copii: un fiu, Vasili, și o fiică, Svetlana. De asemenea, și cu cei doi copii a avut o relație rece.
Pe timpul regimului stalinist, stilul realismului socialist a fost stabilit în mod oficial și pentru lungă vreme ca obligatoriu pentru pictură, sculptură, muzică și teatru. Tendințele „revoluționare” la modă mai înainte: expresionismul,arta abstractă, și experimentalismul avangardist au fost descurajate sau denunțate ca formalism.
În arhitectură, un stil imperial stalinist (practic, un neoclasicism modernizat, dezvoltat la scară mare, exemplificat de câțiva zgârie-nori din Moscova) a înlocuit constructivismul din deceniul al treilea. O anecdotă amuzantă spunea că hotelul Moskva a fost construit cu două aripi care nu se potriveau între ele, deoarece Stalin semnase din greșeală amândouă proiectele aduse spre aprobare, iar arhitecții se temeau prea tare să clarifice problema.
Rolul lui Stalin în soarta bisericii ortodoxe ruse este complex. Persecuția continuă din anii 1930-1940 a dus la dispariția ei aproape completă. Pe la 1939, mai puteau fi numărate câteva sute de parohii active (față de aproape 57.000 în 1917). Multe biserici au fost demolate și zeci de mii de preoți, călugări și călugărițe au murit sau au fost întemnițați. Pe durata celui de-al Doilea Război Mondial, bisericii i s-a permis o revigorare parțială, ca o organizație patriotică: mii de parohii au fost reactivate până la o nouă rundă de represiuni, pe timpul lui Hrușciov. Recunoașterea de către Sinodul Bisericii Ruse a guvernului sovietic și a lui Stalin personal a condus la o schismă în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse din diasporă, ruptură care nu s-a vindecat până târziu (în mai 2007, când s-a produs reconcilierea).
Stalin a avut un efect nefast asupra culturilor micilor popoare indigene din Uniunea Sovietică. Politica cunoscută sub numele de korenizația, dar și cea a culturilor naționale prin formă, dar socialiste în esență au fost benefice pentru populațiile indigene, permițându-le să se integreze mai ușor în societatea rusă. Însă, uniformizarea culturilor, mai evidentă în a doua parte a perioadei, în care dictatorul sovietic a fost la putere, a avut efecte foarte dăunătoare. Represiunile politice și epurările au avut repercusiuni mai devastatoare asupra culturilor indigene decât asupra culturii urbane, de vreme ce intelectualii micilor popoare de pe întinsul uniunii nu erau așa de numeroși. Modul tradițional de viață a numeroaselor popoare din Siberia, Asia Centrală și Caucaz a fost distrus și grupuri mari, uneori popoare întregi, au fost dislocate și împrăștiate în toată uniunea pentru a preveni revoltele naționaliste.
Numeroase religii specifice anumitor grupuri etnice sau naționalități – catolică, iudaică, baptistă, islamică, budistă– au avut de suferit aceleași prigoniri ca și Biserica Ortodoxă Rusă (sau chiar și mai rele): mii de călugări au fost torturați și executați, sute de biserici, sinagogi, moschei, temple, monumente sacre și mănăstiri au fost demolate sau desacralizate prin transformarea în depozite, spații de producție, etc.
Stalin, ca șef al Politburo al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, și-a consolidat puterea aproape absolută în deceniul al patrulea prin intermediul Marii Epurări îndreptate împotriva (suspecților) oponenților politici și ideologici, culminând cu exterminarea majorității membrilor Comitetului Central bolșevic și a mai mult de jumătate dintre delegații foarte docili de la cel de-al XVII-lea Congres al Partidului din ianuarie 1934. Măsurile luate variau de la întemnițarea în lagărele de muncă ale Gulagului, la execuții care urmau proceselor-spectacol sau proceselor rapide ale troicii NKVD-ului. Se argumentează că unele dintre motivații ar fi fost nevoia ca partidul să fie unificat în fața anticipatului conflict cu Germania Nazistă. Alții cred că toate acestea au fost motivate de dorința lui Stalin de a-și consolida propria putere.
A se vedea și articolele conexe
[…] Ce s-a întâmplat cu singura fiică a lui Iosif Stalin? […]
[…] Ce s-a întâmplat cu singura fiică a lui Iosif Stalin? […]
[…] Ce s-a întâmplat cu singura fiică a lui Iosif Stalin? […]
[…] Ce s-a întâmplat cu singura fiică a lui Iosif Stalin? […]
[…] Ce s-a întâmplat cu singura fiică a lui Iosif Stalin? […]
[…] Ce s-a întâmplat cu singura fiică a lui Iosif Stalin? […]
[…] Ce s-a întâmplat cu singura fiică a lui Iosif Stalin? […]
[…] Ce s-a întâmplat cu singura fiică a lui Iosif Stalin? […]
[…] Ce s-a întâmplat cu singura fiică a lui Iosif Stalin? […]
[…] Ce s-a întâmplat cu singura fiică a lui Iosif Stalin? […]