Cele mai recente studii științifice publicate de Men’s Health dezvaluie alimentele cele mai sănătoase, care au acțiuni imunostimulatoare, de consolidare și protejare a inimii, oaselor, mușchilor, antinflamatoare și din care ar trebui sa consumam zilnic cu regularitate. Asta dacă ținem seama și de … proveniența, origine, etc.
- Afinele (doar cele de padure, organice)
Aceste potente fructe mici dar care pot ajuta la prevenirea unor boli de cancer și boli de inimă. Pe langa faptul ca sunt bogate în fibre şi vitaminele A si C, acestea au puternice proprietati antioxidante, cum numai fructele amazoniene de acai au, antioxidanți care neutralizează radicalii liberi, cei care cauzează atate probleme neuronale și nu numai. Mâncați o cană de afine pe zi şi dacă se poate optați pentru cele sălbatice, deoarece acestea conțin antioxidanti cu 26% mai mult decat cele cultivate intensiv.
- Ananasul (atentie la cifra 8 de pe ambalaj!)
Amestecul mare de vitamine, antioxidanți, enzime şi în special, bromelaina este un cocktail anti-inflamatoriu arhicunoscut. Ananasul de asemenea, protejează împotriva cancerului de colon, a artritei şi a degenerescenţei maculare. O jumatate de ananas de două sau trei ori pe săptămână este porția ideală.
- Anghinarea (foarte buna dar amara)
Lăudata de secole ca un afrodisiac, aceasta este bogată în fibre. Conţine mai mult magneziu şi potasiu decat orice alte legume. Frunzele sale sunt de asemenea, bogate în flavonoide şi polifenoli, antioxidanti care pot reduce riscul de accident vascular cerebral si vitamina C care ajută la menținerea sistemului imunitar.
- Ardeiul iute (cine il … tolereaza si ii place)
Stimulează metabolismul, stimulează circulația sanguina şi ajuta la eliberarea endorfinelor. În plus, ele sunt o modalitate foarte bună de a adăuga o aromă la produsele alimentare fără a creşte conţinutul de grăsimi sau de calorii. Ardeiul iute este, de asemenea, bogat în beta-caroten, care se transformă în vitamina A, capsaicina lupta de aemenea cu infecţiile din sânge, inhibă neuropeptidele (substante chimice care cauzează inflamaţie).
- Avocado (daca este organic si daca stiti sa-l alegeti)
Este plin de grasimi mononesaturate, este de asemenea, bogat în acid folic, vitamina B solubila in apa care vă ajută la scădea nivelului de homocisteina, un aminoacid care poate împiedica fluxul de sânge prin vaselor de sânge. Este indicat sa mancati avocado de cel putin două ori pe săptămână.
- Broccoli (doar cel de provenienta organica)
O cană de broccoli conţine o doză consistenta de calciu, precum şi mangan, potasiu, fosfor, magneziu si fier. In plus faţă de marimea sa are o concentraţie ridicată de vitamine, inclusiv Vitamina A, C, şi K şi sulforafan fitonutrienti, iar studiile arata ca are proprietati anticancerigene puternice.
- Cartofii dulci (Atenție la zona de proveniență. Există și o varietate aclimatizată, românească!)
Sunt adesea confundati cu cartofi, dar acesti tuberculi reprezinta unul din cele mai sanatoase alimente. În plus acestia contracareaza efectele fumului ocazional inhalat de nefumători, previn diabetul, deoarece cartofii dulci contin gluten, conțin un antioxidant care poate spori metabolismul de nutrienţi şi al sistemului imunitar, protejază împotriva Alzheimer, Parkinson, al bolilor de ficat, fibroza chistica, HIV, cancer, infarct miocardic si accident vascular cerebral. Important este si continutul semnificativ de vitamina C, care netezeşte ridurile prin stimularea producerii de colagen.
- Ceaiul verde (nu cel iradiat la … de unii carora le pasa efectiv de…sanatatea noastra)
Este un antioxidant puternic, dovedit ca si anticancerigen și cu proprietăti anti-inflamatorii. Cercetatorii au descoperit ca un consum 2-6 cesti pe zi, nu doar ajută la prevenirea cancerului de piele, dar chiar ar putea inversa procesul, de asemenea, efectele nocive ale soarelui prin neutralizarea modificările care datorita expunerii indelungate a pielii la soare. Alte studii arata ca ceaiul verde, infuzat cu un alt antioxidant numit epigallocatechin galat (EGCG), pot stimula sănătatea cardiovasculară şi reduce riscul aparitiei mai multor tipuri de cancer.
- Cerealele integrale (cultivate organic si de provenienta non-OMG, fara pesticide)
Fulgi de ovăz, făină de grâu, orz, orez brun, sunt bogate in fibre, care calmeaza ţesuturilor inflamate menţinând în acelaşi timp inima puternică, colonul sanatos si creierul alimentat cu oxigen. Cerealele integrale pot fi încărcate cu carbohidrati, dar eliberarea acelor zaharuri este încetinită de fibre. O jumătate de cană de cereale integrale conține 10 grame de proteine iar, ele furnizeza, un echilibru energetic muscular.
- Ciocolată neagră (fără lapte, fără caramel, cremă sau alte invenții, cu conținut redus de zahăr)
Cu conţinut ridicat de cacao, conține flavonoide, un nutrient natural din cacao, care îmbunătăţeste fluxul de sânge în creier, care ajuta la imbunatatirea funcţiei cognitive. Ciocolata neagra cu continut mai mare de 50% cacao conţine asa numitul procianidin tanin, care este de asemenea găsit in vinul rosu si care ţine arterele flexibile şi tensiunea arterială scăzută.
- Ciupercile (unii nutritionisti le evita totusi si explicatiile lor sunt extrem de valide)
Sunt delicioase atunci când sunt adăugate la orezul brun! Dar ciupercile sunt bogate în ergothioneine antioxidant care protejează celulele sănătoase și impiedică cresterea anormală a celulelor maligne. Pe scurt, acestea reduc riscul de cancer, se recomandă o cană o dată sau de două ori pe săptămână. Gătiți-le în vin roșu, care conține resveratrol și astfel puterea lor imunitară crește.
- Fasolea neagră
Oamenii care mănâncă o porție de fasole neagră pe zi reduc riscul de atac de cord cu 38% potrivit unui studiu publicat în Journal of Nutrition. Şi în timp ce celelalte tipuri de fasole sunt, de asemenea, bune pentru inima, fasolea neagră este imbatabilă în a stimula intelectul dumneavoastră, deoarece conține antociani, compuși antioxidanți care s-au dovedit a îmbunătăţi funcţia creierului. Fasolea neagră este de asemenea, bogată în nutrienţi, inclusiv proteine, grăsimi sănătoase, acid folic, magneziu, vitamina B, potasiu şi fibre.
- Ghimbirul (atenție la contraindicații)
Conține gingerol, studiile au dovedit are un efect deosebit de eficace împotriva cancerului de colon. Ghimbirul se poate consuma proaspat sau adugat in diferite sosuri, sucuri, bauturi.
- Iaurtul (nu cel cu Bifidus sp., doar cel tradițional)
Beneficiile culturilor de iaurt sunt de necontestat: organismele probiotice sunt culturi de bacterii benefice pentru corp, deoarece păstreze tractul digestiv sanatos si intaresc sistemul imunitar şi oferă protecţie împotriva cancerului. Nu toate iaurturile sunt probiotice, doar cele care au pe eticheta „culturi vii şi active. Asa ca aveți de unde alege.
- Kiwi (există si Kiwi românesc – încercați-l)
Acest fruct datorita continutului mare de potasiu protejeaza oasele. Este de asemenea, bogat in vitamina C si luteina, un carotenoid care pot ajuta la reducerea riscului de boli de inima. Se recomanda consumul a cel puţin unul sau două kiwi pe saptamana”.
- Merele (nu cele cu gust de ceară și care nu se oxidează – sunt modificate genetic)
Un măr pe zi reduce inflamațiile de orice tip, datorită quercetinei, un flavonoid, găsit si în ceapa rosie. Quercetin reduce riscul de alergii, atac de cord, Alzheimer, Parkinson, cancer de prostată şi cancer pulmonar. Optati daca aveti posibilitatea pentru varietatile rosii, ele conţinand mai multi antioxidanţi.
- Migdalele
Reprezinta niste gustări bogate în energie si nu genereaza colesterolul rău, datorită sterolilor, de asemenea sunt benefice pentru diabetici reducand zahărul din sânge. Sunt, de asemenea, bogate in aminoacizi, care susţin nivelul de testosteron si musculatura in crestere. Migdalele sunt, de asemenea, bogate in Vitamina E, care ajuta in cazul expunerilor prelungite la soare.
- Morcovii (nu cei la pungă, de dimensiuni identice și cultivati… industrial!)
Au o mare cantitate de vitamina A, care împiedică moartea celulelor din stratul exterior al pielii. Asta înseamnă ca mai puţine celulele moarte se combina cu sebumul şi astfel nu blocheaza porii. Morcovii conțin, carotenoizi- compuşi solubili în grăsimi, care au rol pozitiv într-o gamă largă a diferitelor tipuri de cancer, reduc riscul crearii de condiţii inflamatorii care favorizeaza aparitia astmului şi a artritei reumatoide.
- Nucile (nu varietățile modificate genetic!)
Sunt mai bogate în Omega 3 decât somonul, sunt bogate în polifenoli, subsțante care păstrează inima sănătoasă. Au proteine mai multe decât carnea de pui. Alte fructe cu coajă combinate, doar una sau două dintre aceste caracteristici, nu toate trei. O porție de nuci (adica şapte nuci) este binevenită oricând, dar mai ales ca o gustare intre mese.
- Ouăle (dacă sunt de la tara poate, daca sunt de la gaini indopate mai bine lipsa)
Cei care mănâncă ouă la micul dejun pierd cu 65% mai mult în greutate decât cei care consumă același mic dejun ca și număr de calorii. Consumati de asemenea gălbenuş de ou, deoarece studii recente au demonstrat ca grăsimea din gălbenuș, datorită mineralelelor și nutrienților continuți, compensează efectul colesterolului și dau și senzația de sațietate.
- Prazul (cultivat organic)
Prazul poate sprijini activitatea sexuală şi poate reduce drastic riscul de cancer de prostată. Partea verde a unui praz mediu taiat în fasii subţiri, adăugaţi-o la supe, sautés, salate şi ori de câte ori aveti posibilitatea mancati praz. „Acest văr” al usturoiului si al cepei contine, de asemenea, tiamina, riboflavina, calciu, potasiu şi, acestea sunt, de asemenea, foarte bogate in acid folic, vitamina B.
- Prunele uscate
Sunt bogate în cupru și bor, ambele ajută la prevenirea osteoporozei. Ele, de asemenea, conţin o fibră numită inulină, care în funcţie de bacteriile intestinale, fac un mediu ceva mai acid în tractului digestiv. Acesta la rândul său, facilitează absorbţia de calciu.
- Roşiile (nu cele tuguiate, fortate)
Există două lucruri pe care trebuie să ştiţi despre tomate: roşul la legume este o culoare buna deoarece contin mult licopen si antioxidanti şi tomatele prelucrate sunt teoretic la fel de puternice ca si cele proaspete, deoarece este mai uşor pentru organism sa absoarba licopenul. Studiile arată că o dietă bogată în licopen poate reduce riscul de cancer al: vezicii urinare, plamanilor, prostatei, pielii și stomacului, precum şi reducerea riscurilor generate de apariția bolilor coronariene. Ajută la eliminarea radicalilor liberi cauzați de prezența razelor ultraviolete, ceea ce ajută totodata și la lupta împotriva ridurilor.
- Rodiile
Sucul din fructele „biblice”, cu multe seminţe, poate reduce riscul de aparitie al celor mai multe tipuri de cancer, datorită polifenolului numit ellagitannins, polifenol care da si fructelor culoarea rosie intensa.
- Rozmarinul
Acidul carnosic găsit în acest condiment s-a demonstrat că reduce riscul de accident vascular cerebral la şoareci cu 40%, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Neurochimie. Acidul carnosic pare să determine un proces care protejeaza celulele creierului de efectele daunatoare ale radicalilor liberi, care agravează efectele unui accident vascular cerebral. De asemenea, poate proteja împotriva bolilor degenerative, cum ar fi Alzheimer şi efectele generale de îmbătrânire.
- Scorţişoara
Cunoscuta mai ales pentru deserturile dulci şi mai ales din mancarea indiana, scorţişoara este bogata în antioxidanţi care inhibă coagularea sângelui şi combate dezvoltarea bacteriilor inclusiv in cazul aparitiei respiratiei rău mirositoare. Unele studii sugerează de asemenea, că ar putea ajuta la stabilizarea zaharului din sânge, reducând riscul de diabet de tip 2. Ce e cu adevarat important este faptul ca ea poate ajuta la reducerea colesterolului rău din sange. Încercaţi o jumătate de linguriță de scortisoara pe zi în iaurt sau fulgi de ovăz.
- Seminţele de in
Sunt bogate în proteine si fibre, aceste mici seminţe oferă o cantitate importanta de Omega 3 si acizi graşi, acizi care reduc petele de pe piele prin continutul de fier si reduc totodata si ridurile fine.
- Smochinele (foarte sanatoase)
Bogate în potasiu, mangan, si antioxidanți, de asemenea reglează nivelul pH-ului în organism, făcând mai dificila invazia de agenţi patogeni. Fibrele din smochine pot determina scaderea zahărului din sânge, reducerea riscului de diabet zaharat. Selectaţi smochine cat mai inchise la culoare si le mancati ca atare sau in amestec cu alte fibre.
- Somonul sălbatic (s-a aprobat deja varietatea modificata genetic pentru consum asa ca mare atentie la ce cumparati! S-ar putea sa fie celalalt!)
Un sfert de portie de somon inseamna aproximativ 2.000 de miligrame de acid docosahexaenoic (DHA) şi acid eicosapentaenoic (EPA), Omega 3 acizi graşi, care servesc drept ulei pentru imbunatairea activitatii cerebrale, un adevarat „brain’s hardware”. Dacă doriţi să va păstraţi inteligenţa intacta cu trecerea anilor, începeti sa consumati Omega 3 din timp. De ce este atât de importanta sa fie somon salbatic? Datorită faptului că, peştii de crescătorie, sunt îngrăşati cu soia (OMG), soia fiind cea care distruge uleiul Omega 3.
Creier inteligent? Consumă grăsimi omega 3 și 6! Vezi de unde!
- Spanacul (cel cultivat organic și non-OMG)
Frunzele verzi ale spanacului sunt echivalente cu inima unui om sănătos. O masa cu spanac inseamna aport sustinut de minerale esentiale potasiu şi magneziu şi este una din sursele de top de luteina, un antioxidant care poate ajuta la prevenirea înfundarii arterelor. Plusul de vitamine si nutrienti pot susţine densitatea minerală osoasă, atacul de prostata al celulelor canceroase, reduce riscul unor boli de piele, lupta împotriva cancerului de colon şi creşterea nu în ultimul rând, a fluxului sanguin la nivelul penisului.
- Stridiile (daca sunt proaspete si daca stiti sa le alegeti)
Crustaceele, în general, sunt o sursă excelentă de zinc, calciu, cupru, iod, fier, potasiu, seleniu. Dar carnea cremoasa de stridii este renumita pentru capacitatea sa de a ridica nivelul testosteronului şi a proteja împotriva cancerului de prostată.
- Tonul (dar să fie ton! pentru că pe piață ambalat ca ton se vinde altceva(!) adeseori fiind o rudă a sa … mult mai … ieftină)
Acesta are un mic secret: Seleniu (Se). Acest nutrient ajută la păstrarea elastinei, o proteina care menţine pielea netedă şi este de asemenea antioxidant, este ca un tampon împotriva soarelui (opreşte radicalii liberi rezultati din expunerea la UV si care duc la deteriorarea celulelor). Tonul este, de asemenea, o mare sursă de proteine, nu conține grăsimi rele şi mai conține și cantități însemnate de niacin care s-a dovedit că ajută la scăderea colesterolului.
- Uleiul de măsline extra–virgin (probabil cel mai falsificat aliment din lume, asa ca mare atentie)
Este bogat în beneficele grăsimi mononesaturate. Acizii graşi şi polifenolii reduc inflamtia celulelor şi articulaţiilor. Un studiu în revista Nature a constatat că este la fel de eficace ca Advil (medicament de sinteza) la reducerea inflamaţiilor.
- Vinul roşu (nu cel din pastile, cel din fermentație tradițională)
Conține resveratrol-un compus natural care scade LDL, HDL şi previne formarea cheagurilor de sânge, vinul roşu–poate fi numit cu adevărat un life saver. Vinul rosu este, de asemenea, o sursa bogata de flavonoide, antioxidanti care ajuta la protejarea mucoasei vasele de sânge din inima şi face mai putin probabila moartea de boli cardiovasculare, potrivit cercetătorilor japonezi.
Dr. ing. bioch. Mihai Rissdörfer, Expert ANPC, Senior editor