OADO (Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite) își exprimă îngrijorarea și profunda compasiune față de victimele colaterale ale războiului din Ucraina. Din toate timpurile, glasul armelor oriunde a fost auzit, pe această planetă, nu a făcut decât să aducă moarte, distrugeri, durere, lacrimi și să conducă la restrângerea brutală sau anihilarea totală a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, așa cum sunt ele stipulate în Declarația universală a Drepturilor Omului semnată la 10 decembrie 1948, la New York.
Evaluând după numărul mare de morți, răniți și refugiați, criza umanitară din Ucraina, începe să capete de la o zi la alta, dimensiuni neașteptate și neînchipuit de mari. Ce urmează? Numai Dumnezeu știe, atâta vreme cât ne aflăm în fața unui război, care dă semne că ar putea fi de anvergură și necruțător. John. F Kennedy spunea: „Omenirea trebuie să pună capăt războiului, altfel războiul va pune capăt omenirii.”
Nu credem că asta își dorește omenirea! În acest context, Organizația pentru Drepturilor Omului (OADO) cheamă la responsabilitate toți factorii de răspundere politici și militari de la nivel internațional, dar mai ales național, și îndeamnă la luarea cu maximă urgență a măsurilor politico-diplomatice de încetare a focului în Ucraina. Măsuri, care să fie imediate și eficiente și care să pună capăt atrocităților inevitabile ale războiului și escaladării acestuia.
Avem datoria ca în aceste momente critice, de mare tensiune, care a cuprins nu doar zona conflictului, ci întreg mapomandul, să dăm dovadă de deschidere totală și prezență activă pentru a ajuta valul mare de refugiați din Ucraina, care fug de „urgia” războiului din țara lor. Să dăm dovada de umanitate și empatie față de refugiații ucrainieni, care și-au părăsit țara, casa, familia, în special pentru a-și salva copiii, dar și propriile vieți, nevinovate.
Demersul nostru se adresează tuturor celor care pot ajuta, în orice fel și sub orice formă, tuturor acelora care pot pune la dispoziția refugiaților: locuri de cazare, hrană, apă, îmbrăcăminte, împărtășind o dată cu acestea, gesturi de omenie pline de compasiune și înțelegere. Medici și psihologi voluntari ar putea da o mână de ajutor, asigurând asistența medicală și psihologică a refugiaților.
Chemăm reprezentanții Societății Civile și întreaga societate românească să își arate disponibilitatea de a fi alături de toți oamenii afectați de războiul din Ucraina, victime nefericite ale unei sorți nedorite, de nimeni.
Organizația pentru Drepturilor Omului (OADO) este o organizaţie neguvernamentală (ONG) de interes naţional şi utilitate publică, specializată în problematica complexă a ceea ce înseamnă cunoaşterea, promovarea şi apărarea drepturilor fundamentale ale omului, aşa cum sunt ele stipulate în Declarația universală a Drepturilor Omului a Națiunilor Unite, de la 10 decembrie 1948 și în cele două tratate ulterioare din 1966, Pactul Internațional cu privire la drepturile civile și politice și Pactul internațional cu privire la drepturile economice, sociale și culturale, documente cu caracter juridic obligatoriu pentru guvernele și instituțiile naționale.
Organizația pentru Drepturilor Omului (OADO) a fost înfiinţată în aprilie 1990 şi are ca scop promovarea principiilor Cartei Organizației Națiunilor Unite şi Declarației universale a Drepturilor Omului și Convenția Europenă a Drepturilor Omului, în procesul democratic de asigurare și respectare a demnității umane, de protejare a cetățenilor români, împotriva încălcării drepturilor omului, considerate universale și egalitare.
Organizaţia care, în conformitate cu Legea nr. 554/2004 a Contenciosului Administrativ, funcţionează în regim de putere publică, se manifestă activ atât în cadrul societăţii civile interne, cât şi internaţionale, având o permanentă legătură cu instituţiile Europene şi cu principalele organisme ONU implicate în promovarea drepturilor şi libertăţilor fiinţelor umane, fiind instituţie juridică de interes naţional şi utilitate publică, membru cu Statut Special Consultativ al ONU–ECOSOC, cu reprezentant permanent la New York, Geneva şi Viena, membru Participativ al Consiliului Europei, cu reprezentant permanent la Strasbourg şi Bruxelles şi membru colectiv al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Organizația este beneficiară a nenumărate Protocoale de parteneriat cu instituţiile statului român–ministere şi agenţii şi cu o multitudine de organizaţii aparţinând societăţii civile, dar şi cu instituţii internaţionale, precum IPA (Internațional Police Association).
Solidaritate… nu Singularitate!
OADO a pus la dispoziție 14 locații (garsoniere, apartamente… ) celor înstrăinați din zona de conflict (război) ruso-ucrainian.
Comitetul Director al OADO
[…] Comunicat de presă al OADO (Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului – Națiunile Uni… […]
[…] Comunicat de presă al OADO (Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului – Națiunile Uni… […]
[…] Comunicat de presă al OADO (Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului – Națiunile Uni… […]
[…] Comunicat de presă al OADO (Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului – Națiunile Uni… […]
[…] Comunicat de presă al OADO (Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului – Națiunile Uni… […]