Acasă Conferințe - Seminarii - Dezbateri - Simpozioane Conferința de lansare a proiectului „Promise – protecția minorilor străini neînsoțiți”, implementat...

Conferința de lansare a proiectului „Promise – protecția minorilor străini neînsoțiți”, implementat de Fundatia Terre des hommes în parteneriat cu Asociatia JRS România (Serviciul Iezuitilor pentru Refugiati din România) asociată cu alte lucrări de investigație ale Jurnalului Bucureștiului (prof. dr. Thomas CSINTA)

Proiectul PROMISE-protecția minorilor străini neînsoțiți, implementat de Fundatia Terre des hommes în parteneriat cu Asociatia JRS România (Serviciul Iezuitilor pentru Refugiati din România) si finantat prin programul Active Citizens Fund România finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, are ca obiectiv îmbunătățirea accesului copiilor migranți la serviciile publice și respectării drepturilor fundamentale ale acestora.

Proiectul are la bază o componentă de asistență juridică, de la sesiuni de informare despre drepturile  minorilor migranți până la reprezentarea lor legală prin intermediul unor avocați și organizarea unor sesiuni de instruire a 12 studenți la drept cu privire la problematica minorilor străini neînsoțiți. Prin acest proiect dorim de asemenea să contribuim la creșterea participării tinerilor migranți la procesele consultative și de luare a deciziilor care îi privesc. Proiectul se va desfășura în următoarele locații: Timișoara, Baia Mare, Somcuta-Mare, Rădăuți, Giurgiu, Arad, Otopeni, Galați, Constanța, Brăila, Tulcea, Vrancea, Bacău, Vaslui, București.

Tdh has put in place innovative open spaces for vulnerable youthin Greece, Burkina Faso, Ukraine and Gaza, in which they can create their own projects with the help of technological tools. These humanitarian FabLabs target hard to reach youth and aim for their social protection and empowerment. https://www.tdh.ch/en/projects/fablab-innovation-space-reach-vulnerable-youth

Rezultatele așteptate sunt următoarele

  • aproximativ 500 de copii și tineri migranți vor fi asistați în accesarea de servicii publice și respectarea drepturilor fundamentale
  • cel puțin 1000 de migranți vor fi informați despre drepturile lor
  • aproximativ 50 de avocați, studenți la drept, reprezentanți ai instituțiilor publice cu atribuții în drepturile copilului și migranților vor fi angrenați în proiect
  • crearea unui Forum Consultativ pentru Migranți format din 10  reprezentanți ai comunității de migranți, care vor fi consultati cu privire la politicile publice din domeniu, programele de integrare, dificultatile de accesare a serviciilor publice, posibile soluții la acestea.   
Fundația Terre des hommes România (o delegație a Terre des hommes – Tdh, cea mai importantă organizație elvețiană din domeniul protecției copilului, înfiinţată în 1960) este prezentă în România încă din 1992, fără întrerupere, pentru a contribui la îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului și la reforma asistenței sociale. De asemenea, aceasta participarea copiilor la dezvoltarea propriei comunități. În fiecare an, mii de copii și părinți sunt beneficiari ai proiectelor implementate de către Terre des hommes România.. În România, Fundația Terre des hommes activează în trei domenii prioritare:
  • Protecția și promovarea drepturilor copiilor prin întărirea sistemului de protecție. Mobilizăm comunitățile pentru a preveni situațiile riscante și lucrăm cu asistenții sociali, profesorii și alți profesioniști din domeniu pentru a proteja copiii. Ne dorim să creștem reziliența copiilor și tinerilor, îi ajutăm să participe la luarea de decizii care îi privesc. Investim în educație, sănătate, servicii sociale și infrastructură pentru a îmbunătăți viața copiilor dezavantajați din România.
  • Sprijinirea copiilor afectați de migrație. Migrația afectează viața copiilor în diferite moduri: de la părinți care pleacă, la copii care migrează singuri sau cu familia. În acest domeniu, principalele noastre priorități sunt de a preveni migrația nesigură a copiilor și tinerilor și de a ne asigura că acei copii deja afectați de migrație au acces la drepturile lor fundamentale.
  • Justiție juvenilă. Terre des hommes crede într-un sistem de justiție eficient, în care tinerii nu sunt privați de libertate. Astfel, dezvoltăm metodologii specifice pentru profesioniștii care lucrează cu copiii aflați în conflict cu legea și practici prietenoase pentru copii, cu accent asupra echilibrului mental și rezilienței.

Articole asociate

Migrația internațională (intercontinentală) și consecințele ei dramatice (Corespondență de la Paris)

„Guantanamito”. În spatele „barajelor” (in)umane ale Uniunii Europene și ale Spațiului Schengen

Masacrul la frontierele Uniunii Europene, „abatoarele” umane și „drumul oaselor” pe teritoriul ei. Victimele filierelor tentaculare de (i)migrație clandestină prin enclavele spaniole din Maroc (Ceuta și Melilla), respectiv, prin axa centrală hispano – italiană Canare – Lampedusa.

Rolul „negativ” al migratiei internationale!

Fără milă, fără sentimente, cu sânge rece, în slujba Republicii Franceze (Corespondență din Franța)

Calul Troian în Conjectura lui Grumberg! News sau Fake news?

Nota redacției