Muzeul Național de Istorie a României anunță organizarea unei conferințe de presă, cu prilejul finalizării caietului de sarcini pentru lansarea licitației în vederea realizării Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție. Acest demers deschide seria măsurilor practice pentru realizarea proiectului de restaurare, consolidare, extindere și reamenajare a sediului muzeului. Conferința de presă va avea loc în data de 15 noiembrie, orele 14h00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României din Calea Victoriei nr. 12, București. Evenimentul se va desfășura în prezența doamnei Raluca Turcan, Ministru al Culturii și a unui reprezentant al Unității pentru Managementul Proiectelor din cadrul Ministerului Culturii. Reabilitarea sediului muzeului constituie cel mai important obiectiv din cadrul memorandumului semnat de Guvernul României cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în noiembrie 2022, care prevede alocarea sumei de 300Mil€ pentru reabilitarea unor clădiri istorice în care funcționează instituții culturale de prim rang ale României.
Nota redacției. Noul Muzeu Național de Istorie a României–concurs internațional de soluții de arhitectură pentru reabilitarea sediului MNIR (1 Februarie 2016)
Muzeul Național de Istorie a României și-a propus să se reafirme ca un muzeu contemporan de istorie, prin revalorizarea clădirii sale și a relațiilor acesteia cu contextul urban, crescând calitatea expunerii colecțiilor și a serviciilor culturale oferite publicului. În acest scop, Muzeul Național de Istorie lansează concurs internațional de arhitectură, organizat de Ordinul Arhitecților din România sub egida Uniunii Internaționale a Arhitecților, cu sprijinul Ministerului Culturii. Scopul concursului este să selecteze cel mai bun concept spațial și muzeografic pentru Noul MNIR, demn de un muzeu reprezentativ pe plan național și semnificativ la scară europeană. Câștigătorul va primi mandatul de proiectare pentru restaurarea clădirii, reamenajarea spațiilor și expunerea inovatoare și atractivă a colecțiilor. Intenția este ca acest concurs să deschidă calea către o intervenție arhitecturală de înaltă ținută, care să creeze un cadru contemporan pentru prezentarea istoriei naționale și a discursurilor istoriei într-o manieră reprezentativă și atractivă pentru publicul larg al noului mileniu, pregătind în același timp un foarte important monument istoric al capitalei (Palatul Poștelor) pentru cel de al doilea său secol de existență. „Se propune căutarea celei mai bune întâlniri între arhitectura veche, de patrimoniu, a Palatului Poștelor cu arhitectura nouă, contemporană, care să creeze fundalul unuia dintre cele mai importante așezăminte muzeale din capitală. Reușita acestei inițiative, transformată în realitate prin lansarea concursului în data de 1 februarie (n.r.2016), constă în adoptarea procedurii concursului de arhitectură de autoritățile din România care, din păcate, nu practică această formulă europeană consacrată decât în mod excepțional”, remarcă arh. Șerban Țigănaș, președintele OAR.
Însemnătatea concursului este strâns legată de Centenarul „Marii Uniri” (1 decembrie 1918-2018), eveniment care a adus împreună provinciile istorice în construcția statului de astăzi, la finalul Primului Război Mondial. În aceste circumstanțe, concursul pentru Noul MNIR anunță o serie amplă de evenimente dedicate Centenarului național. De aceea, concursul, noul proiect care îi va urma și lansarea lucrărilor vor fi gesturi simbolice și promisiuni pentru viitor. Prin acest concurs internațional de arhitectură, Ordinul Arhitecților din România invită arhitecți și echipe de proiectare multidisciplinare să redea Bucureștiului și țării un Nou MNIR, pe măsura remarcabilelor sale colecții și a semnificației sale arhitecturale, urbane și istorice. „Eforturile de generare a acestui concurs au durat câțiva ani și se datorează echipei muzeului, conduse de domnul Ernest Oberlaender Târnoveanu, istoric și director MNIR, domnului arh. Sergiu Nistor, consilier prezidențial, și echipei Ordinului Arhitecților din România, coordonate de doamna prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade, vicepreședinte”, a adăugat arh. Șerban Țigănaș, președinte OAR.
- Proiect Management MNIR (Muzeul Național de Istorie a României) în perioada 2017-2021 (format pdf)
- Raport final al managementului (2011-2016)-Muzeul National de Istorie a Romaniei (format pdf)
- OMC nr. 3863 din 24 octombrie 2016. Aprobare caiet de obiective MNIR
Reabilitarea MNIR, estimată la peste 100 milioane de euro. De unde vor veni banii
Notă. A se vedea și celelate articolele asociate despre Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în Jurnalul Bucureștiului
Articol asociat
Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024