Acasă Culturale si Altele Corina Ozon în vizită la Kitchener (Corespondență de la Paulina Popescu, prozator,...

Corina Ozon în vizită la Kitchener (Corespondență de la Paulina Popescu, prozator, preşedinte al Asociatiei Românilor din Triunghiul de Aur-ARTA, Canada – Ontario)

Pe 19 noiembrie, odată cu primii fulgi de zăpadă românii din zona Kitchener-Waterloo, o mare aglomerație de intelectuali stabiliți de ani buni în Canada a avut prilejul să întâlnească două scriitoare: Corina Ozon venită direct din România într-un turneu în țara arțarului și Magdalena Manea, o scriitoare îndrăgită și cunoscută, rezidență în Toronto.
Întîlnirea a fost organizată de asociația ARTA, una dintre cele mai durabile asociații din Canada avînd un palmares de activități interesante și culturale. Ne-am întîlnit într-o florărie elegantă, proprietatea dnei Mariana Țuțuianu, un om de suflet, unde am descoperit una dintre cele mai de succes scriitoare din România: Corina Ozon.
Fiecare dintre noi avem o viață de poveste, o viață trepidantă, realitatea depășind ficțiunea, pe care o consider eu cheia succesului într-un român.
Mi-a plăcut abordarea acestei emisiuni spontane la care lipsea lumina reflectorului și cameramanul. Magdalena Manea a prezentat-o pe Corina Ozon și cărțile ei, de care o leagă o prietenie din universul ziaristicii românești din anii 1980. Se vedea că aceste doamne se iubesc și se respectă reciproc.
Am asistat la numeroase întâlniri cu scriitori celebri canadieni organizate de biblioteca publică din Kitchener dar această întâlnire a fost cea mai caldă,  un fel de curcubeu sufleteasc lansat peste public, o ploaie cu cuvinte și  scinteieri de idei.
Camera, decorată cu flori paradisiace a devenit neîncăpătoare, ne-au lipsit scaunele, nu ne-am așteptat la acest răspuns pozitiv din partea comunității românești din zonă. Am fost pur și simplu copleșiți și este un semn bun că oamenii au nevoie de aceste întâlniri culturale.
Cele două scriitore și-au prezentat cărțile, preferințele, eroii dezvalind publicului rețeta succesului de carte. A fost un dialog interesant, iubitorii de literatură au putut să obțînă autografe și mai aleși au plecat acasă fericiți cu cărțile preferate. Corina ne-a dezvăluit secretul conceperii ultimilei sale cărți, pe care tocmai a lansat-o în România « Despre iubire, cu instrucțiuni de folosire ». Cărțile ei se rotesc în jurul iubirii eterne, fragilității dragostei și triunghiul soț, soție, ământ.
Asociația ARTA a inițiat un club de lectură pentru membrii ei achizitionind cîteva cărți scrise de cele două doamne ale literaturii românești contemporane.
Paulina Popescu (Teacher at Brigadoon Public School, Kitchener, prozator, Preşedinte al Asociatiei Românilor din Triunghiulde Aur-ARTA, Executive Team, Canada – Ontario)
Absolventă a Facultății de Limbi străine (Universitatea București), Paulina Popescu a fost profesoară de limba franceză în Kitchener din provincia Ontario (Canada). Din 2008 colaborează la ziarul Agenda românească cu rubricile: „Întreabă un profesor” și „Impresii de călătorie”. A câștigat două premii literare publicând proză scurtă în limba franceză la Editions David, Ottawa, în volumele „Parcours identitaires” (2005) și „La premiere fois” (2017). Este corespondent (de presă) din Canada al ziarului  Jurnalul Bucureştiului
Articolele autarei Paulina Popescu în Jurnalul Bucureştiului
Lucrări publicate sub egida Jurnalul Bucureştiului
 
Articolul precedent3R (Remember Revoluția Română) – Prima revoltă anticomunistă din Brașov, 15 Noiembrie 1987. Încă o zi „uitată”!
Articolul următorDuda de duda sau Urzeala dudelor: Azi, despre Duda comunistoido – monarhista!
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv a studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.