Acasă Interviu Coxartroza. Ce este și cum se tratează. Interviu cu Dr. Gabriel Ștefănescu

Coxartroza. Ce este și cum se tratează. Interviu cu Dr. Gabriel Ștefănescu

Coxartroza este o boală care produce multe victime în rândul populației. Ignorarea acestei afecțiuni poate duce la invaliditate și afectează până la 75% din populație la grupa de vârsta 65-70 de ani. La cererea cititorilor noștri, în articolul de față vom vorbi despre ce este coxartroza, cum se manifestă și cum se se tratează. Am apelat în acest scop la amabilitatea medicului ortoped Gabriel Ștefănescu, ultraspecializat în chirurgie artroscopică, chirurgie ortopedică și traumatologică și endoprotezare articulară.

În cele ce urmează vă redăm interviul realizat cu Dr. Gabriel Ștefănescu

Mai întâi se cuvine să spunem că artroza este una dintre cele mai frecvente boli în general, și cea mai frecventă afecțiune ortopedică, în particular! Coxartroza este, de fapt,  o artroză a șoldului. Ea este dobândită în funcție de mai multe variabile printre care: vârsta pacientului, greutatea acestuia,  gradul de activitate din timpul vieții, cât sport a făcut, dacă a fost de performanță sau de întreținere, ce muncă a efectuat, câte traumatisme a suferit la nivelul șoldului și de ce natură, prezența unor afecțiuni congenitale sau colaterale ș.am.d.

Nu neapărat! Boala poate apărea absolut la orice vârstă. Dacă în istoricul persoanei există dacă traumatisme, accidente rutiere, căderi de la înălțime, fracturi ale oaselor bazinului, traumatisme puternice la nivelul șoldului, o fractură de cap femural, atunci nu este surprinzătoare apariția unei coxartroze la o vârstă tânără. Dar boala poate să apară și secundar, în contextul altor afecțiuni tratate incorect sau neglijate, cum ar fi o luxație congenitală de șold, epifizioliză, etc.

Poate apărea și la tineri sau copii cu diferite forme de malformaţii congenitale ale articulaţiei coxo-femurale sau după administrare îndelungată de corticoizi, când apare osteonecroza, adică distrugerea progresivă a capului femural care determină apariția artrozei în timp scurt.

Așa este! Cu cât înaintăm în vârstă cu atât suntem mai predispuși la această patologie. Ea poate apărea și la vârsta de 40-45 de ani, mai rar, e drept, dar în general debutează lent, după vârsta de 50 de ani și se manifestă cu precădere după 65 de ani. Trebuie subliniat că are evoluție progresivă, ireversibilă, și poate duce în final la anchilozarea articulației șoldului, putând fi însoțită de dureri foarte mari. Mai trebuie adăugat că femeile de peste 50–60 de ani sunt mai predispuse la diverse modificări ale raporturilor normale dintre oase, modificări de formă a articulației șoldului și, deci mai predispuse la coxartroză. Din păcate!

Da, în sensul în care coxartroza se mai poate instala timpuriu și din cauza obezității, cel mai mare dușman al articulațiilor membrelor inferioare, factor determinant și agravant al bolii. Luarea în greutate afectează articulațiile în asemenea măsură încât uneori este greu să putem interveni chirurgical asupra unui pacient din cauza obezității agravante!

Ideal ar fi să ne prezentăm la medic încă de la primele simptome! La început acestea pot fi mai difuze. Pacientul poate simți o  reducere a mobilității articulare mai ales la extensie, rotație internă și abducție. Sau poate auzi niște zgomote (cracmente) la mobilizarea articulaţiei. Ori, cel mai frecvent, pacientului îi este greu să se dea jos din pat dimineața sau după ce stă în mașină o perioadă de timp. Sau se simte înțepenit, rigid, de fiecare dată când trebuie să se ridice în picioare după o perioadă de repaus. Uneori, după ce merge câteva minute și se  încălzește articulația, durerea parcă dispare. Dar este o senzație înșelătoare și cu timpul durerea devine invalidantă, mai ales dacă nu e tratată!

Nu este bine și o să mă explic de ce: unii pacienți nu au dureri foarte mari, chiar dacă boala este în stadii foarte avansate! Alții simt dureri insuportabile încă de la început! Dar indiferent dacă simptomele sunt mai puternice sau mai difuze, ele trebuie constatate și analizate de către ortoped care trebuie să-l informeze pe pacient și să-i explice opțiunile terapeutice.

Odată instalată boala are un caracter lent, progresiv și ireversibil, determinând în final, după 15-20 de ani de la debut, anchilozarea articulației șoldului. De aceea trebuie îngrijită încă din stadiile incipiente, pentru a întârzia cât mai mult posibil un deznodământ nedorit!

Evoluția este lentă, dar poate duce la deformarea bazinului, scurtarea membrului afectat cu 2-5cm, inflamații la nivelul coloanei lombare și a celeilalte articulaţii coxo-femurale prin suprasolicitare. Încet-încet persoana respectivă nu se mai poate încălța, îmbrăca, spăla. Finalmente,  se poate ajunge la imobilizare.

Important. Dintre toate artrozele, coxartroza are caracterul cel mai ireversibil și cel mai invalidant, de unde şi prognosticul rezervat. Pacientul ajunge să devină imobil, cu atât mai mult cu cât boala este bilaterală.

Un mare accent capătă în acest context îl reprezintă lucrul cu pacientul, informarea corectă  a acestuia la momentul diagnosticării, răspunsuri oneste la toate întrebările sale. Din fericire există metode de tratament performante în prezent care pot oferi pacientului o viață normală, fără dureri, dar cu anumite reguli și restricții.

În primul rând se va scădea durata activităților solicitante cum ar fi ridicarea greutăților, urcatul și coborâtul scărilor, statul în picioare şi mersul prelungit. Se vor trata tulburările vasculare şi endocrine. Se va urmări scăderea în greutate, lucru care va duce la ameliorarea durerilor, dar mai ales la creșterea mobilității și a perimetrului de mers. Slăbitul ajută și medicul ortoped în eventualitatea în care acesta constată necesitatea unui tratament chirurgical pentru pacientul său.

Edificatoare pentru coxartroză sunt investigațiile radiologice care pun în evidență modificări atât la nivelul formei oaselor articulației coxo-femurale, cât și la nivelul structurii osoase. Coxartroza apare ca un proces de deteriorare articulară care începe la cei doi poli ai articulaţiei–superior şi inferio–care sunt și zonele de solicitare maximă –şi fundul cotilului. Se vor observa calcificările osoase anormale la periferia articulației sub diverse forme, chisturi osoase în zonele portante de presiune şi osteoscleroza cu îngroşarea conturului suprafeței articulare şi subţierea liniei interarticulare. Desigur medicul va recomanda mai multe investigații imagistice și seturi de analize,  dacă este cazul!

O primă direcție de urmat este terapia farmacologică generală și locală dacă greutatea pacientului ne permite. Mă refer la antiinflamatoare, antialgice, decontracturante musculare. Persoanele normoponderale ar putea folosi antiinflamatoare locale, unguenturi sau geluri. În stadiile inițiale ale bolii sunt recomandate infiltrațiile cu substanțe vâsco-elastice care se injectează intraarticular. Acidul hialuronic este o substanță ce se găsește în mod normal în articulație și are rol lubrifiant. În coxartroză cantitatea de acid hialuronic prezentă în articulație este scăzută, adesea insuficientă pentru a-și exercita rolul. Acest tratament scade coeficientul de frecare la nivelul articulației, diminuează durerile, îmbunătățește mobilitatea și proprietățile cartilajului articular. Ele se fac direct în articulație, nu dor, procedura fiind extrem de simplă sub control radiologic. În ziua tratamentului pacientul nu are nici o restricție.

În stadiile foarte avansate, pentru a scădea durerile și a crește mobilitatea articulară se efectuează infiltrații cu un corticosteroid de ultima generație. Un pas important în tratamentul stadiilor incipiente sau moderate sau uneori în leziune de cartilaj articular gradul IV este terapia cu celule Stem.

La acest capitol intră intervenţiile chirurgicale protetice–proteze totale cimentate/necimentate. În funcție de fiecare situație în parte se va face recomandarea potrivită, iar pacientul va beneficia de toate explicațiile necesare pentru a face alături de medic cea mai bună alegere.

Ajută! Mișcarea este importantă în coxartroză. Programul de mișcare va avea la bază colaborarea dintre specialistul ortoped și kinetoterapeut, planul de exerciții fiind făcut astfel încât să țină cont de gradul de dezvoltare a bolii, punându-se accent pe fortificarea mușchilor.

  • Cum pot învăța pacienții mai multe despre igiena de viață în această boală și unde vă pot găsi pentru consultații și tratament?

Pacienții și toți cei care doresc să primească sfaturi medicale de sănătate mă pot găsi pe virtual pe pagina mea de facebook  pe care postez permanent sfaturi de sănătate ortopedică și răspund la întrebările cu caracter general ale pacienților, inclusiv despre diferitele tipuri de artroză, dar și pe blogul meu  dr.stefanescu.ro. Ambele sunt create pentru a veni în sprijinul pacienților de sferă ortopedică care doresc să trateze afecțiuni ale aparatului locomotor (oase, articulaţii, tendoane, muşchi, nervi, etc) dar și a adulților sănătoși sau a tinerilor sportivi interesați de prevenție și însănătoșire/recuperare după un traumatism.

Notă. Pacienții care doresc o consultație pentru că se recunosc în simptomele de mai sus, dar și cei care au nevoie de o evaluare a stării de sănătate ortopedică, se pot programa la telefonul 0726.282.654.

Interviu realizat de

 

 

Articol asociat

Interviu Dr. Gabriel Ștefănescu, Medic Specialist Ortopedie-Traumatologie

Alte articole despre Dr. Gabriel Ștefănescu

Artroscopia, procedură minim invazivă? De ce și când e necesară? Interviu cu chirurgul ortoped Dr. Gabriel Ștefănescu

Simți cum „calci pe ochi” la trezire? Probabil ai fasceită plantară, spune dr. Gabriel Ștefănescu

Ortoped Gabriel Ștefănescu: Menopauza merge mână în mână cu osteoporoza!

Nota redacției

5 COMENTARII