Am început să vă scriu despre Bruno Medicina, trainerul italian care s-a îndrăgostit de România. Să aflăm ce fel de traininguri ţine Bruno. Stilul său de abordare este unul extrem de direct, prietenos şi tranşant. Face notă distinctă de trainerii la 4 ace, al căror rimp este preţios şi care fac tam-tam că au pus pe internet 10 minute cu ei la un training susţinând cine ştie ce tips /tricks.
Bruno ţine prelegeri şi seminarii gratuit pentru stundenţii români, pe tot felul de subiecte provocatoare, de genul “cum să construieşti o sectă” “războaiele între sexe”, “teoria jocurilor”, “spargere de cărămizi”, “mers pe cărbuni încinşi”, în care prezintă fără jenă aceleaşi principii pentru care firmele plătesc onorarii impresionante. Ore întregi cu materiale video de training se găsesc pe YouTube şi Google Video.
Bruno este de altfel şi un om extrem de modest, în ciuda atâtor realizări profesionale şi a unei acoperiri mediatice în creştere, mai ales cu ocazia evenimentelor de mers pe cărbuni încinşi (vezi imagini), inclusiv în cadrul Salonului Naţional de Psihologie (SNP). Ca un chirurg, se concentrează asupra lucrurilor care ţin de o organizare cât mai bună a evenimentului susţinut. Vă invit să citiţi articolul din Gândul despre seminarul de mers pe cărbuni încinşi pe care l-a ţinut Bruno Medicina în faţă la Sala Palatului din Bucureşti în toamna lui 2007, în cadrul Salonului Naţional de Psihologie.
Am ales acest articol pentru că surprinde foarte bine ceea ce transmite Bruno ca mesaj, oamenilor, astfel că odată ce a ajuns la un asemnea grad de control mental încât să meargă pe cărbuni încinşi, ceea ce face este să ofere şi celor interesaţi să urmeze un asemenea drum instrumentele pentru a-şi crea propriul lor drum.
Practic, oricine este interesat, poate descoperi extrem de multe materiale despre şi de el pe internet, fiind un autor activ atât în domeniul dezvoltării personale (autor a numeroase articole) cât şi în domeniul dezvoltării profesionale şi organizaţionale, iar lista updatată cu linkuri la munca lui se găseşte pe site-ul său: Brunomedicina
Bruno comentează într-un alt articol pe marginea situaţiei românilor expulzaţi din Italia pentru că au fost catalogaţi ca infractori de către statul italian şi despre cum se reflectă aceasta asupra celorlalţi români: “Sunt un italian care se plimba de multi ani prin Romania, si citesc cu mare tristeta articole si comentari despre cele intamplate: uni cauta un pretest sa acuze pe romani, alti pe italieni, cineva incearca sa se faca propaganda, cineva acuza politicieni, alti oricum incearca sa scoate un profit de imagine oarecare.”
Adevarul este ca toata povestea asta era foarte previzibile, partidele italiene de dreapta au avertizat pe cat se poate dar, de la o parte la alta ii s-a inchis gura tringand “razistilor!!”.Si acum a inceput circul obisnuit de aruncare de vina si descarcarea raspunderii. Cu Italia, infractorii rromi au gasit raiul pe pamant, ajungand intr-o tara unde poti sa furi, sa omori, sa violezi, si oricum gasesti un cretin ideologizat care iti va lua aparare si va spune ca de fapt societatea este vinovata. Nu stiu ce sa spun, daca as avea o solutie poate as primi premiu nobel.[…]”
PS. Daca va consoleaza cu ceva, când eu ma duc in Germania, SUA, Japonia, si spun ca sunt italian, replica imediata si inevitabila este: “italia? ah, mafia, padrino, corleone,…” Asa, ca idee…”
Copleşită de multitudinea informaţiilor care se găsesc despre acest maestru al dezvoltării persnale, mărturisesc că oricine îşi doreşte a învăţa de la el o poate face urmând rezultatele unei simple căutări pe internet. Parcurgându-i articolele, precum şi înregistrările video cu traininguri, mi-am dat seama cum în fiecare dintre noi se găseşte un diament interior care aşteaptă să strălucească.
Date oficiale despre Bruno. Născut în Genova (Italia) în 1959 are peste 30 de ani de experienta in training si vanzari. Este master-trainer, personal coach si presedinte al firmei care activează în România şi în Italia, Leader Communications si al Total Quality Institute (Monte Carlo). Activitatea sa este marcata de o adevarata pasiune pentru excelenta si performanta in orice domeniu si de o intrebare obsedanta: ”Ce ar putea face un om daca ar exploata pe deplin toate talentele si resursele pe care le are la dispozitie?” A parcus intreaga cariera de vanzator, pornind de la vanzari din “usa în usa”, pe vremea studentiei, pana la colaborarea cu cele mai mari firme din Europa. De câţiva ani, îşi împarte centrul de interes între Bucureşti, unde ţine traininguri şi Monte Carlo unde se ocupa cu piata imobiliara.
Interesat si de aspectul teoretic al vanzarii, si-a perfectionat cunostintele de psihologie in domeniul comercial urmand, dupa absolvirea facultatii de psihologie, cursuri de specializare în Programarea NeuroLingvistica, Analiza Tranzactionala, Hipnoza Eriksoniana, Tehnici de comunicare, Personal si Business coaching lucrând alaturi de cei mai renumiti traineri in domeniu. Astfel încât, de aproximativ 20 de ani, paralel cu activitatea de vanzator si coordonator al retelei de vanzatori, dirijeaza in Italia si Romania o firma de consultanta care are drept obiectiv dezvoltarea resurselor umane, o atentie specifica fiind acordata personalului comercial (agenti de vanzare, echipe de negociatori, manageri comerciali).
Foarte bun cunoscator al limbii române si având prieteni editori români, a colaborat cu revistele Idei de afaceri si Pretul Succesului cu o serie de articole, si este deseori invitat ca relator la seminarii, simpozioane. Pentru prima data, a adus în Romania celebrul “Firewalking seminar”, considerat in intreaga lume cea mai spectaculoasa si eficienta cale de dezvoltare personala. Articole si reportaje despre acesta au aparut in cele mai importante ziare si posturi de televiziune (Capital, Romania Libera, Libertatea, TVR1, ProTV, National TV). Este promotor in aplicarea conceptului de “calitate totala” in afara domeniului strict economic, dezvoltand o serie de seminarii originale in domeniu: Total Quality Coaching, Total Quality Life, Total Quality Selling. În paralel, Bruno are si o intensa activitate muzicala, si o pasiune deosebita pentru sporturile extreme.
Filosofia despre viaţă din tinereţe. Într-unul din articolele sale, Bruno spune că pe când era tânăr era un “golan” care a avut ocazia să înveţe de la mari maeştri, oameni de valoare care l-au călăuzit nu pe un drum bătătorit, ci pe drumul care l-a ajutat pe el să-şi găsească propriu drum. Întrebat într-un interviu TV care îi sunt mentorii, răspunde: Lucius Annaeus Seneca, Platon, Aristotel, etc., marii clasici ai antichităţii, pentru că toate care sunt acum în sfera dezvoltării personale au fost de fapt spuse cu alte cuvinte, mult mai simplu, cu mii de ani în urmă. Consideră că înţelepciunea se află în acestea şi nu în seminariile pe care le ţine cutare sau cutare trainer străin aflat prin ţară vreo câteva zile pentru a face spectacol.
A fost primit la o firmă de vânzări şi avea o mulţime de idei, citite de prin cărţi şi pe care de-abia aştepta să le pună în aplicare, iar şefii i-au spus: “dacă eşti aşa de bun cum pretinzi, vei reuşi să vinzi mai întâi cu ce ştim noi şi apoi cu ce ştii tu”. Şi-a asumat provocarea şi acum ţine ele traininguri de vânzări profesioniste în corporaţii multinaţionale.
Bruno a învăţat să folosească din mai multe domenii pe care le-a studiat de-a lungul zecilor de ani, în aşa fel încât îmbinarea dintre aceste discipline să creeze o plenitudine de idei-bază pentru trainingurile pe care le dezvoltă. Naturaleţea cu care îşi construieşte discursul în prelegeri şi seminarii este una pe care cursanţii lui o admiră. De asemenea, capacitatea de a fi spontan şi de a respecta perspectiva fiecăruia, îmbogăţindu-i totodată imaginea asupra lumii este una care completează portretul unui om care a reuşit să marcheze piaţa românească de servicii în dezvoltare şi gestiune personală şi profesională.
Imediat după Revoluţie, a fost unul dintr primii care a adus programarea neuro-lingvistică în România, susţinând traininguri şi scriind o serie de articole publicate în Idei de Afaceri încă din 1995. De atunci, cunoscând oameni în ţară şi învăţând limba, a devenit fascinat de spiritul românesc, foarte diferit de cel, de exemplu, rus sau polonez, căci după căderea zidului Berlinului, a vrut să descopere în care din ţările estice se poate descurca mai bine în ce priveşte planurile sale de dezvoltare.
Ideile pe care le promovează sunt de bun-simţ, dar perspectiva pe care o are, cu atenţia asupra detaliilor cre contează, se datorează unei experienţe profesionale şi de viaţă bazate pe soluţii care funcţionează. Unul din principiile sale directoare este că cel care predică trebuie să şi aplice ceea ce predică, astfel că tot ceea ce spune, este din practică, verificat, testat.