Acasă Interviu Dialog biografic „rimat” cu corespondenta noastră permanentă Dr. Anna–Nora Rotaru–Papadimitriou (Grecia–Atena), membră...

Dialog biografic „rimat” cu corespondenta noastră permanentă Dr. Anna–Nora Rotaru–Papadimitriou (Grecia–Atena), membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului (platformă cultural – educațională și de cercetare în științele socio – judiciare franco – română )

„Târgu’ Ieșilor” – prin intermediul Universității Apollonia – din nou Capitala Culturală a Cercetării Internaționale. Corespondență de la Pompiliu Comșa (Prof. univ. asoc. Univ. Apollonia, directorul ziarului Realitatea – partener media al Jurnalului Bucureștiului & directorul executiv al Trustului de Presă Pompidu – Iași), membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

M-am născut pe lângă Botoșani dintr-o familie cu mare drag pentru artă, mama Ștefania Rotaru, economistă, pictoriță și poetă iar tatăl, Weceslav Rotaru, medic veterinar (fost Lector la Universitatea de Agronomie și Medicină Veterinară din București), amândoi insuflându-mi dragostea pentru frumos, ultimul domiciliu fiind la Vaslui, unde mi-am petrecut copilăria, adolescența și m-am format ca om. Acolo am facut primii pași in căutarea și exprimarea frumosului și-am încercat să-l slujesc cu pasiune, de-atunci și până azi. Astfel, în anii copilăriei, paralel cu școala, m-am ocupat de muzică, incă de la vârsta fragedă de 7 ani, studiind vioara timp de mai bine de 12 ani. Am participat ca solistă și membră a orchestrei „Izvorașul”, de pionieri și elevi din Vaslui, la nenumăratele manifestări artistice locale, interjudețiene și-n străinătate, concursuri republicane, „Cântarea României”, „Scoica de aur” și altele primind multe distincții, premii, medalii de aur și argint.

Studiile superioare le-am făcut la Iași, la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității „Grigore T. Popa”, apoi m-am specializat ca medic internist în Grecia, la Atena, unde m-am stabilit definitiv înainte de revoluție, fiind căsătorită încă din primii ani de facultate cu colegul meu de studenție și breaslă, de origine greacă, cu care am făcut o familie frumoasă cu doi copii, un băiat, care a studiat la Facultatea de Farmacie a Universității „Grigore T. Popa” Iași și o fată, studentă azi la Facultatea de Medicina Dentară a Universități din Craiova.

Paralel cu medicina, nu mi-am uitat pasiunea de-a exprima frumosul, m-am ocupat de data aceasta de pictură autodidact, cu lucrări în ulei pe pânză și diverse materiale, lemn, sticlă pietre etc. luînd parte la diverse expoziții, atât în țară cât și în Grecia, în Atena și alte localități, după stabilirea mea definitivă, devenind membră a „Organizației Medicilor Artiști Moderni”, pe plan elen, cu apariții în multe reviste de cultură și-n „Albumul Medicilor Pictori Panhellenic” din Grecia. Insă, nu m-am oprit aici ci, căutând cu aceeași neliniște sufletească să mă exprim, am început să fac primii pași în ale scrisului, deși incă din anii fragezi ai copilăriei, scrisul a reprezentat o pasiune, la care apelam în răstimpuri.

Volume. Aprilie 2015, am lansat primul meu volum de autor, intitulat „La răscruce de lumi”, de către Editura „Singur”; Martie 2017, au apărut alte două volume de poezii: „Apostol fără nume” și „La granița-ntre vise”, la aceeași editură; Martie 2018, au apărut alte două volume de poezii: „Pe urma pașilor pierduți” și volumul de picturi și poezii  „Ut pictura poesis”, la aceeași editură, „Singur”; Martie 2020 au apărut alte două volume de poezii: „Pe tărâmuri neumblate” și „Spre lumea celor care nu cuvântă”, la Editura Hoffman. În curs de apariție sunt încă 2 volume de versuri: „Gânduri pe malul tăcerii” și „Dincolo de magia cuvintelor”, în lucru având un volum de memorialistică „Frânturi de viață”  și o culegere cu articole având conținut istoric, medical, literar, publicate în Jurnalul Bucureștiului (platformă cultural-educațională franco-română, și de cercetare științifică în științele socio-judiciatre) cu Redactor șef fiind dl. Profesor Universitar Thomas Csinta, cu titlul „Pași prin istorie, călător prin timp” și „Incursiuni prin labirintul sufletului uman”.

Lucrări în colaborare și publicații. Am publicat poezii pe diverse reviste și publicații online, Revista „Grădina cu lecturi” a poetei și eseistei Vasilica Grigoraș, la ziarul  „RadioMetafora-visul românilor de pretutindeni”, coordonator domnul Paun Octavian (Seattle USA), la Revista „Amprentele Sufletului”, Revista „Poezii Diaspora”, apoi pe 28 aug 2019 inclusă în Revista „Impact Cultural”-fondator și coordonator poetul Nitu Vali, aparută sub egida Societatii Scriitorilor Târgovișteni și-a Uniunii Ziaristilor Profesioniști din România, în Revista „Logos și Agape”-coordonator și redactor șef fiind poeta Mariana Gurza, Revista „Universul poeziei” (Poetică) și multe alte rețele de socializare, facebook, youtube, precum și pe diverse grupuri literare în care sunt membră. Astfel am fost: în 2016 coautor în Antologia de Literatură Contemporană, volumul 2, „Lyrics et Prosa”, la Editura Națiunea.

  • în 2017 coautor în „Antologia pentru Civilizația Creștină, Ascior, de Literatură și Teologie, paginile 180-184, coordonator fiind poetul și eseistul Ioan Nicolae Mușat.
  • în vara anului 2017 devenind membru al Ligii Scriitorilor Români, am fost coautor in anul 2018 la „Antologia marii uniri” (1918-2018 ), „Csa mea”, România Mare” redactată la Editura Napoca Nova.
  • în anul 2017, volumul meu de poezii „Apostol fără nume”, a fos pentru Distincția „Itaka”/Itaka awards 2017 la Dublinîn
  • în 2018, în Revista „Bnchetul”- unde fondator, coordonator și redactor șef este poetul și scriitorul Dumitru Velea, am participat cu poeme la ediția de primăvară, nr. 28-29-30 și-n alte doua ediții cu eseuri si poeme.
  • din 8 mai 2018 colaborez la  Revista „Armonii culturale”  și  Revista „Logos și Agape”, publicând poeme, eseuri și fragmente de proză sub titlul „Frânturi de viață”.
  • în anul 2018, în cadrul evenimentiului cultural „Scriitorii Români Contemporani”, am fost inclusă în volumul „Dicționar de reliefuri literare românești” românești, apărut sub egida poetei Mariana Moga, la Editura Armonii Culturale
  • pe 12 aprilie 2019 am fost numită Redactor la Revista „Logos și Agape”, de către poeta și eseista Mariana Gurza, fondatorul acestei reviste.
  • pe 4 iunie 2019 am publicat poeme la Antologia Literară „Daruri divine”, al carei redactor si coordonator este poetul Baki Ymeri, acordându-mi-se pe 31 mai 2019 Diploma de Excelență pentru merite literare.
  • pe data de 14 iunie 2019, am apărut la Revista Albanezul nr.5-redactor și coordonator poetul Baki Ymeri, cu un medalion de poeme, picturi personale si autobiografie.
  • în august 2019, mi-a fost publicată Antologia „Taina scrisului” de catre scriitorul, coordonatorul si redactorul George Roca, la Agenția de Presă „Așii români”
  • Pe 11 decembrie 2019, am primit Diploma de Excelență pentru promovarea literaturii în lume, de la Președintele World Literature Academy, poetul Trandafir Sâmpetru.
  • în anul 2020 am publicat cu poetul de origine albaneză Baki Ymeri un volum comun de poeme intitulat „Mișcarea cuvintelor”, primind distincția de Excelență pentru promovarea culturii intre cele două popoare, român și albanez.
  • din anul 2020 public eseuri și articole în Jurnalul Bucureştiului (platformă cultural-educațională franco-română, și de cercetare științifică în științele socio-judiciatre) al cărui Redactor-șef și coordonator este dl. Profesor Universitar Thomas Csinta, în calitate de  corespondent extern ( Grecia ).

Recenzii. Am avut onoarea unor frumoase, recenzii și prefațe scrise în diverse reviste din țară și străinătate, de poete și scriitoare consacrate după cum urmează

  •  în anul 2015, în revista „Observatorul” din Toronto (Canada), este publicată recenzia la primul meu volum de poezii „La răscruce de lumi”, de către neuitata poetă, scriitoare și eseistă Mariana Gurza și-n aceeași revistă alte două recenzii: pe 5 februarie 2017, cea a poetei Mariana Gurza, iar pe 15 martie 2018 cea a poetei și scriitoarei Vasilica Grigoras, ambele la volumul de poezii „Apostol fără nume”.
  • în revista „Melodonium”, anul 2015, poeta și scriitoarea Emilia Ţuţuianu, îmi oferă prefața volumului de poezii „La răscruce de lumi “, publicată împreună cu poeme de Editura Mușatinia, a cărei fondatoare este domnia sa
  • în revista „Melodonium”, 2016, apare recenzia poetei Mariana Gurza la volumul „La răscruce de lumi”, precum și în Revista „Orizonturi”
  • pe 20 aprilie 2017, poeta Mariana Gurza include recenzia volumului de poezii „La răscruce de lumi” în cartea sa „Apropieri”, precum și prefețele oferite la volumele de poezii „Apostol fără nume” și „La granița-ntre vise “.
  • în ziarul Informațional blogspot Ben Todica din Australia, pe 6 februarie 2017, apare prefața volumului de poezii „La granița-ntre vise”, scrisă de poeta Mariana Gurza
  • în „Destine literare”– Revista de cultură editată de Asociația Canadiană a Scriitorilor Români, pe 4 septembrie 2017, a fost publicată de scriitoarea Vasilica Grigoraș recenzia la volumul de poezii „Apostol fără nume “
  • în revista „Asrlq”  din anul 2017 a fost publicată o recenzie la volumul de poezii „Apostol fără nume “, scrisă de poeta Mariana Gurza.
  • în revista „Confluențe literare”, aprilie 2017, poeta și scriitoarea Dorina Stoica, îmi oferă recenzia volumului „La răscruce de lumi”, inclusă în cartea domniei sale „Lumina din cuvinte”.
  • în revista „Confluențe literare” pe 16 aprilie 2017 apar recenziile poetei Mariana Gurza și ale poetei și scriitoarei Vasilica Grigoraș, ambele la volumul de poezii „Apostol fără nume “
  • în revista „Singur” (fondator, coordonator, poetul Dăncuş Doru Ştefan), pe 15 martie 2017 a fost publicată prefața volumului de poezii „La granița-ntre vise” de către poeta Mariana Gurza, pe 10 octombrie 2017 a fost publicată de scriitoarea Vasilica Grigoraș, recenzia volumului „Apostol fără nume” și pe data de 15 martie 2018, apare prefața volumului de picturi și poezii „Ut pictura poesis”, scrisă de poeta Mariana Gurza.
  • în revista „Arnonia”- SaltimMedia, pe 10 octombrie 2017 apare critica la volumul meu „Apostol fără nume” a scriitoarei Vasilica Grigoras, pe 27 decembrie 2017, la același volum, „Apostol fără nume”, critica poetei Mariana Gurza și pe 15 martie 2018 apare recenzia la volumul de poezii si picturi „Ut pictura poesis”, de aceeași autoare.
  • în aprilie 2017 în „Agero” (Stuttgart) și-n „Regatul Cuvântului” (Institutul Cultural Român Bruxelles), apare recenzia volumului „La răscruce de lumi” a poetei Mariana Gurza.
  • în revista „Melodonium” pe 24 ianuarie 2018, apare publicarea prefaței volumului de poezii și picturi „Ut pictura poesis”, de aceeași autoare, Mariana Gurza
  • în revista „Armonii culturale” apar pe 4 ianuarie 2018 poeme din volumul „Pe urma pașilor pierduți”, apoi pe 25 ianuarie 2018 apare prefața volumului „Ut pictura poesis”, a poetei Mariana Gurza și pe 30 ianuarie 2018 apar publicate o colecție de poezii și picturi pe aceeași revistă
  • în revista „Constelații diamantine”, pe 15/3/2018,  este publicata de poeta Mariana Gurza prefața volumului de poezii și picturi „Ut pictura poesis” și pe data de 10 octombrie 2017 este publicată de către poeta Vasilica Grigoraș, recenzia la volumul de poezii „Apostol fără nume”
  • în revista „Logos și Agape”, apare prefața volumului de pictură și poezie „Ut pictura poesis” de poeta Mariana Gurza și la volumul „Pe urma pașilor pierduți”, apare prefața poetului Cristian Moșneanu și „Cuvânt Înainte” al scriitorului și istoriografului Bîrsan Cornel precum și numeroase publicații ale poemelor mele
  • în revista „Cuvânt și Iubire”, pe 15 martie 2018, apare recenzia volumului „Apostol fără nume” a scriitoarei Vasilica Grigoraș
  • pe site-ul  „Miorița” (U.S.A. NewSpaper), apare pe 31 ianuarie 2018 critica la volumul pe picturi și poeme „Ut pictura poesis”, a poetei Mariana Gurza și pe 15 martie 2018 apare critica la volumul de poezii „La granița-ntre vise”, de aceeași autoare
  • în revista „Armonii culturale” (Revistă universală de creație și atitudine culturală),  pe  8 mai 2018 și în revista „Logos și Agape”, au fost publicate fragmente de proză sub titlul „Frânturi de viață “, care vor fi incluse în viitorul volum de memorialistică ce va urma.
  • în revista „Armonii culturale” și  „Logos și Agape” a apărut în primăvara anului 2021 recenzia scriitoarei Vasilica Grigoraș la volumul meu de poeme „Pe tărâmuri neumblate” .

Revista Milesciana nr. 12 din decembrie 2022 (Dialog între  AT-Alina Tanasă și ANR-Anna-Nora-Rotaru)

Notă. Articolele autoarei Anna-Nora Rotaru în Jurnalul Bucureștiului