Acasă Medicină - chirurgie ortopedică Din ce în ce mai mulți oameni suferă de STC (Sindromul de...

Din ce în ce mai mulți oameni suferă de STC (Sindromul de Tunel Carpian). Interviu cu Dr. Gabriel Ștefănescu (Chirurg ortoped ultraspecializat în Traumatologie sportivă)

Clinique chiropratique multi-soins

Este o întrebare pe care i-am adresat-o ortopedului Gabriel Ștefănescu, medic cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică, deoarece revine des în atenția medicală a ultimilor ani, din cauza numărului mare de cazuri înregistrate. Instalarea acestei afecțiuni are legătură cu faptul că foarte mulți oameni lucrează ore în șir, zilnic, la computer sau fac activități repetitive, așa cum se întâmplă când se lucrează la o bandă de asamblare sau în condiții de acest gen. Foarte multe persoane se plâng de dureri de mâini, indiferent de tipul de muncă pe care o fac așa că ne-am adresat doctorului Gabriel Ștefănescu, rugându-l să ne explice de ce se întâmplă lucrul acesta și cum se poate trata.

Într-adevăr, sindromul de tunel carpian este o problemă comună care afectează mâna și pumnul și despre care am scris și eu un articol care se poate găsi pe site-ul meu Dr. Ștefănescu. Simptomele se manifestă atunci când nervul median este comprimat în interiorul tunelului carpian al încheieturii mâinii. Orice afecțiune care scade dimensiunile tunelului carpian sau crește  țesuturile in interiorul tunelului, poate produce simptomele de sindrom de tunel carpian. Tunelul carpian nu se poate extinde deoarece are pereții inextensibili,  astfel orice afecțiune care provoacă o presiune anormală în tunel poate produce simptome de sindrom de tunel carpian. De asemenea, orice creștere a presiunii în tunelul carpian poate reduce fluxul de sânge la nerv, ceea ce duce la pierderea funcției nervoase. Așa cum ați remarcat, mulți oameni dezvoltă această afecțiune, mai ales femeile!

  •  De ce femeile?

Femeile au de trei ori șanse mai multe să sufere de această afecțiune. Acest lucru s-ar putea datora faptului că din punct de vedere anatomic au tuneluri carpiene mai mici.

  • Ce senzații dă sindromul de tunel carpian?

Unul dintre primele simptome ale sindromului de tunel carpian sunt furnicăturile și amorțeala în zonele inervate de către nervul median. Apoi apar durerile surde, vagi, în aceleași zone. Mâna este amorțită ușor în primele ore ale dimineții, și prezintă o forță musculară scăzută. În cazul unui sindrom de tunel carpian acut, simptomele sunt bruște si severe,  apar fulgerător, și nu în săptămâni sau luni, ca în cazul unei afecțiuni cronice.

  • Durerea este locală?

Chiar daca este acută sau cronică, durerea asociată cu sindromul de tunel carpian se poate întinde în braț până la umăr. Dacă afecțiunea este mai dezvoltată, mușchii tenari ai degetului mare se pot atrofia. Cei ce pățesc acest lucru nu pot ridica paharul sau o ceașcă, volanul, să încheie o curea șamd.

  • La cine apare sindromul de tunel carpian? Există și boli cu care se asociază?

Sindromul de tunel carpian poate apărea în timpul sarcinii, din cauza retenției de lichid, ceea ce duce la o presiune suplimentară în tunelul carpian. Diabeticii pot avea simptome de tunel carpian, care pot fi de la o neuropatie sau de la o presiune reală asupra nervului median. De asemenea, pacienții cu hipotiroidism sunt mai predispuși. Tumorile sau chisturile în încheietura mâinii, pe tendoane, sau în tunelul carpian pot provoca, de asemenea, sindromul de tunel carpian. Diferite tipuri de artrită pot provoca inflamație și presiune în tunelul carpian ca și fracturile mai vechi ale încheieturilor mâinii dacă fragmentele vindecate duc la iritații anormale pe tendoanele flexor. Alt risc major este cel dat de modul în care oamenii obișnuiesc să-și folosească mâinile atunci când au de executat diverse sarcini, mai ales atunci când acestea se repetă.

  • La ce vă referiți mai exact?

La forța cu care se exercită anumite activități, la repetarea acestora, la alinierea încheieturii mâinii, vibrațiile pe care le suporta mâna, etc. Chiar și temperatura poate fi un factor de risc dacă se lucrează într-un mediu rece. În alte cazuri, sindromul de tunel carpian se poate declanșa atunci când membrana sinovială se îngroașă de la iritație sau inflamație, ceea ce determină creșterea presiunii în interiorul tunelului carpian. În această situație nervul median va fi comprimat între tendoane și ligamentul carpian transversal. O presiune crescută poate încetini sau chiar întrerupe complet alimentarea cu sânge a învelișului exterior al nervului.  Se creează țesut cicatricial care produce senzații de durere și amorțeală la nivelul mâinii.

  •  Ce trebuie făcut ca simptomele să dispară?

Trebuie adresat specialistul ortoped pentru inițierea tratamentului. În cazul în care presiunea este înlăturată, simptomele vor dispărea repede.

  • Care sunt urmările în cazul în care nu ne adresăm ortopedului?

Întârzierea aplicării tratamentului corect poate duce la compromiterea șanselor de recuperare!

  •  Cum se tratează sindromul de tunel carpian?

Ca de obicei, prima mea abordare este tratamentul nechirurgical. În ce constă acesta? În primul rând în urmarea unui set de conduite cum ar fi: evitarea mișcărilor repetitive ale mâinii și/sau apucarea obiectelor grele, ținerea de instrumente cu vibrații și poziționarea îndoită a încheieturii (flexată palmar).  Uneori, aplicarea unei fașe elastice pentru încheietura mâinii va scădea simptomele din primele etape ale sindromului de tunel carpian pentru ca ține încheietura mâinii într-o poziție de repaus. Orteza e și ea utilă pe timp de noapte, ajutând la evitarea îndoirii mâinii în timpul somnului, dar și pe timpul zilei, deoarece calmează simptomele și relaxează țesuturile din tunelul carpian. De asemenea, medicamentele anti-inflamatoare precum și injecțiile cu cortizon sunt de folos, ca și unele tipuri de exerciții. Dacă nu sunt îmbunătățiri în 4-6 săptămâni este nevoie de tratament chirurgical!

  •  Tratamentul chirurgical

Dacă tratamentul conservator nu dă roade, intervenția chirurgicală va reduce presiunea asupra nervului median. O intervenție chirurgicală nu poate fi recomandată în cazul în care studiile electrofiziologice arată rezultate normale. În astfel de cazuri, pacienții vor continua tratamentul conservator. Atenție: O intervenție chirurgicală nu este recomandată în cazul în care există leziuni avansate ale nervilor! În caz de sindrom de tunel carpian acut, chirurgia este necesară imediat pentru a decomprima nervul și pentru a-l salva de la daune permanente. Prin eliberarea presiunii asupra acestuia, aportul sanguin al nervului se îmbunătățește și cei mai mulți pacienți se simt mai bine. Dar în cazul în care presiunea asupra nervului a fost de lungă durată, nervul median poate fi îngroșat si cicatrizat, astfel încât recuperarea după operație este mult mai lentă.

  • Ce ne puteți spune despre recuperare?

Foarte important în succesul acestei afecțiuni este ca pacientul să urmeze cu răbdare și strictețe programul de recuperare medicală. Unul dintre cei mai importanți parametrii în tratamentul acestei afecțiuni după aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de  recuperarea efectuată alături de fizio-kineto-terapeut. Pentru început veți urma un program de exerciții speciale care să încurajeze alunecarea normală a tendoanelor și a nervului median în tunelul carpian. Ulterior vor fi urmate exerciții care vor ajuta la tonifierea mușchilor brațului, antebrațului și mâinii. Pacienții care doresc evaluare/tratament/intervenție se pot programa la numărul de telefon 0726 282 654.

Adriana Caranfil, Senior editor, Director Comunicare PR-Marketing la Aqui Ahora

Nota redacției

Ziua Națională a României moderne (Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România – Proclamația de la Alba Iulia) și „Bătălia pentru Moldova” (cu Zurab Todua – scriitor, publicist, politolog din Republica Moldova)

In memoriam Acad. Prof. Paul Popescu – Neveanu. Psiho(socilogia) matematică – aplicații la studiul comportamentului infracțional criminal (Mathematical psycho(sociology) – applications to the study of criminal behavior/Psycho(sociologie) mathématique – applications à l’étude du comportement criminel)