Acasă Culturale si Altele Dr. biolog Peter Lengyel (expert științific în conservarea biodiversității): „Supraviețuirea prin cultură”

Dr. biolog Peter Lengyel (expert științific în conservarea biodiversității): „Supraviețuirea prin cultură”

Lengyel

Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose! Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events. The principles that will be at the basis of this publication are: a) Democracy cannot exist without opposition, b) Elected representatives are our representatives and not our masters, c) Criticism fosters progress, d) Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

Interesant este cum anumite persoane au reușit să se salveze prin cultură,prin creație artistică, prin creație științifică, prin cunoașterea naturii… geologie, ornitologie, ihtiologie șamd, străbătând etape catastrofale ale istoriei. Au avut un reper, construit, adoptat, ceva care să le dea un sens zilei, să îi facă capabili să o ia de la capăt, zi de zi, decenii la rând. Să nu se lase scufundați în butoiul cu melancolie, să nu devină alcoolici, să nu fie praf și pulbere pe plan fizic și psihic, ci să rămână oameni demni și funcționali, deși mediul exterior era plin de abuzuri, războaie, holocaust, deportări, pierderea averilor, destrămarea comunităților șamd. Nu știu câți erau procentual cei care au reușit astfel de performanțe, de a se sustrage dezastrelor timpului, dar oricum, după ce le vezi creațiile culturale/științifice semnificative, pare că erau destul de mulți.

Vremurile recente și cele actuale au avut și continuă să aibă nenumărate probleme grave, dar în comparație cu războaiele mondiale, comunismul șamd totuși este liniște și pace. Pe la noi în Europa…sau partea un pic mai norocoasă a ei. Bine, dacă adaugi câteva dezastre de genul războiului din fosta Iugoslavie sau actualul război din Ucraina-Rusia, e clar că se simte pericolul, dar măcar nu pică bombe peste noi. 

Dr. biolog Peter Lengyel (expert științific în conservarea biodiversității): „Educația naturalistică și Citizen Science” (Science Citoyenne/La science participative/Știința participativă)

  • 29 iulie 2024. O oarecare zi banală în anii de război Rusia–Ucraina… Aud la știri că Ucraina se îndatorează cu 1 Md€ pe zi; îți poți imagina cam ce șanse sunt să poată rambursa sumele astea. Și cam pe cine o să submineze economic asemenea sume scurse. Plus că rușii ziceau că ieri au ucis sau au rănit grav 2.000 de soldați din Ucraina. E greu de păstrat controlul pe teritoriile locuite majoritar de ruși.
  • 24 august 2024. O zi oarecare dintre cele peste 900 de zile ale acestui război, până acum. Văd la știri cum „structurile” „recrutează” oameni pentru a îi trimite pe front. Sunt prinși bărbați și băieți tineri, prin parcuri, pe străzi, șoferul de autobus scos de la volan, băgat la dubă și trimis către măcelăria numită front. Termenul măcelărie se folosește chiar în reportaj. Zice că prin Ivano Frankivsk, Cernăuți ș.a.m.d populația (bine, o parte din populație) se împotrivește acestor răpiri ale oamenilor de pe stradă și încearcă să blocheze trimiterea lor pe front. Îți dai seama că cei care aveau bani, au plecat demult plătind „tradiția” la frontieră. Au rămas mai mult fraierii, săracii și proștii. Un oarecare tip din Ucraina a încercat să plece din țară zburând cu un deltaplan sau ceva de genul; dar a fost împușcat în aer de soldații ucrainieni; la fel cum soldați ucrainieni împușcă la grămadă cetățeni ucrainieni care încearcă să evadeze, ajungând hoituri prin apele Tisei sau pe la alte frontiere către o lume mai liberă. Aud că urmează să fie luați în armată și tineri de 18 ani. Îți dai seama că și cei care eventual nu o să fie uciși sau distruși fizic, vor rămâne cu sechele psihice pentru tot restul vieții. Și toate astea pentru a păstra (sau readuce) în interiorul fostei granițe a țării teritoriile locuite preponderent de ruși – cei care au avut șterse cam toate drepturile de a exista–sub minunatul regim democratic pro-vest. E clar că țara asta este pregătită să devină membru în Uniunea Europeană.
  • 26 august 2024. Văd la știri că datele oficiale din Ucraina arată că în 2023 au fost 21.000 de dezertări din armată, iar anul acesta sunt deja 37.000 de dezertări până acum; adică se percepe cum crește ritmul dezertărilor; conform știrii, dacă acestea sunt datele oficiale, realitatea poate să fie și de 3 ori mai dură. Se arată că mulți dintre cei care rămân invalizi, cu membre amputate, nu primesc suport financiar pentru tratamente și nici pensie de veterani de război. Slava și durerea.

Cu toate aceste vremuri relativ decente, cu semne de prosperitate materială, senzația este că toate poveștile astea cu cultura, știința ș.a.m.d alunecă în derizoriu. Ajung să fie niște elemente marginale în societatea ahtiată după bani. Ai impresia că în capitalismul de secol 21, până și cultura, știința au devenit ultra-dependente de bani și au sens doar cât ele sunt imediat profitabile–nu prea au sens în sine, intrinsec. Adică, își cam pierd fix esența lor.

Anul acesta, în 2024, am înființat un ONG de mediucare să se ocupe de educație naturalistică. O încercare temerară ai putea zice, în contextul socio-economic și politic actual. Cum ar trebui să fie o asemenea entitate, pentru a avea ceva șanse să existe, să persiste, să se dezvolte? Care este experiența noastră din cei 35 de ani de mișcare de mediu în lumea liberă de după 1989?

După un elan oarecare pe la începutul anilor 90, o dezvoltare cât de cât decentă timp de circa un deceniu, a urmat o plafonare și un declin jalnic al ONG-urilor de mediu, iar azi ele sunt aproape insesizabile în societate. Cauzele acestei situații sunt foarte multe, complexe, multe din elemente nu mai au nici un fel de relevanță în lumea de azi–totuși e nevoie de abordarea trecutului pentru a vedea ce a fost bine, ce a fost rău și de ce ne aflăm azi atât de departe față de ce speram noi să devenim… cândva pe la începuturi.

Dr. biolog Peter Lengyel    (expert în conservarea biodiversității, fotograf al naturii), este membru al Asociației „Valea Verde”, dar și secretar științific la „ONG Unesco Pro Natură”, cu sediul în București și membru al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. A participat la proiecte organizate de instituții precum Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Europei sau Banca Mondială și la peste 200 de simpozioane, conferințe și congrese internaționale legate de protecția mediului, conservarea biodiversității și educație ecologică. În ultimul timp a devenit foarte cunoscut datorită celor două volume „Beep 2010″ și „Maramureș–Țara Biodiversității” și expoziției „India-locul uimitoarei diversități”.

Notă. Alte articole ale autorului  Dr. Biolog Lengyel Péter în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

Modalități de promovare a jurnalelor academice

Indexarea revistelor academice și a articolelor

Promovarea online a instituțiilor, jurnalelor și articolelor academice

 

Lucrări intelligence

„Puterea de la Puterea informațiilor la Puterea în Intelligence”(Tiberiu Tănase-coordonator, autori Ovidiu Boureanu și Petru Ștețcu, Editura Concordia, Arad, 2024)

Recenzie. Noua carte apărută la editura Concordia reprezintă un amplu proiect documentar și documentat asupa unui subiect prezent în viață, în societate și istoria umanității și anume „Puterea” privită din mai multe puncte de vedere. Aceasta se bazează pe o amplă documentare și bibliografie privind puterea–pornind de la termenul, concept semnificații și domenii în care este prezentă dar și modalitați de raportate privind importanța acesteia în diverse domenii și situații. Pe parcursul celor XV capitole autorii de prezintă multe și intresante noutăți privind termenul și conceptul de putere pornind de la Introducere (p. 13), la definiții–care încep cu clasica întrebare „Ce este puterea?” cu raspuns pornind de la Dex la conceptul puterii, fețele puterii, dar și la puterea ca decizie sau puterea ca preluare a controlului.

Sunt prezentate și fețele puterii, care sunt sunt autoritatea și legitimitatea. Foarte interesanta lucrare debutează cu un prim capitol unde în Secțiunea a 3-a avem informații documentate despre „Putere” versus „Autoritate”, „Ce este puterea?”„Care este autoritatea?” Dar și diferența dintre putere și autoritate. De menționat tot aici în Secțiunea a 4-a se fac referirila la Dominație versus Autoritate iar în Secțiunea a 5-a unde sunt prezentate Puterea, politica și statul. Sunt importante raspunsurile la întrebarile cum ar fi Ce este puterea politica?.De mare interes este și Secțiunea a 9-a, al aceluiaș prim capitol care tratează Analiza Puterii și se referă la Analiza SWOT (slăbiciuni, oportunități și amenințări). Urmează un important capitol și anume cel referitor la Puterea Mondială ce conține referiri puterea mondială și scopul acesteia, Guvernul Mondial,Organizarea Piramidei Puterii la p.81.

Întalnim și alte capitole foarte importante cum este cel referitoar la „Puterea informației” (p. 129), și în mod deosebit la conceptul de informație, dar și considerații despre puterea informației, precum și despre puterea informației într-o societate liberă. Importante sunt referințele la „Puterea militară” (p. 255) în ceea ce privește evoluţia marilor puteri. Astfel, Secțiunea a 2-a tratează un aspect absolut de interes pentru puerea statelor și anume despre țările cu cele mai mari armate din lume și despre cele mai mari puteri militare din lume. Important este și capitolul ce prezintă „Puterea Economică” (p. 279) cu referiri la „Puterea pieței” legate de noțiunile  „Ce este puterea de piață?” Înțelegerea puterii pieței cu exemplu de putere de piață și structurile de putere ale piețelor până la prezentarea conceptele de putere și emergență.

De subiniat capitolele ce urmează despre „Puterea politică” (p. 307) pornind de la definiția puterii politice. Ce este politica și cum funcționează? Conceptul de putere politică puterea alienată și conținut și trăsături ale puterii politice și Autoritatea și Legimitatea politică. Cel de–al X–lea Capitol se referă la „Puterea Mass-Media”  pornind de la definirea presei, evoluția presei în decursul timpului., funcțiile presei. Presa, a patra putere în stat, „Comunicarea politică”, și când puterea ascultă de presă, dar și despre libertatea presei. Acest capitolul este urmat de alte capitole de mare interes și anume „Puterea organizației” și foarte important „Puterea intelligence”-ului. Aici se fac referiri la „Ce este Intelligence?” Dar și la Puterea în intuiție și decizie în activitatea de intelligence.

Trebuie menționat că importanţa activităţii intelligence pentru orice stat-naţiune este în mod direct legată de ameninţările şi vulnerabilităţile la nivel local, regional şi global, de rolul aspectelor politico-militare şi economice pe scena internaţională, precum şi de atitudinile liderilor faţă de structurile de intelligence şi securitate naţională. Unele din cele mai importante aspecte şi tendinţe care vor caracteriza şi influenţa mediul şi organismele de intelligence ale statelor-naţiune în secolul XXI ar putea fiForța cunoaşterii”, prioritară, dar și esentială și se va baza pe informații. În prezent cunoaşterea are valoare, iar intelligence adică informația strategică este putere. Cunoaştere fără intelligence nu poate exista, la fel cum un intelligence calitativ nu poate să se manifeste fără cunoaştere. Deoarece cunoaşterea este astăzi cel mai important şi util element al competitivităţii la nivel global şi devine cea mai importantă resursă a unei naţiuni, am putea afirma că se naşte o nouă componentă, anume „intelligence-ul cunoaşterii”, care devine astfel elementul complementar al domeniului intelligence-ului și esențial puterii. Deci, putem afirma că „Puterea” se mută acum dinspre state-naţiune, spre state-piaţă şi mai nou spre state-reţea. Adică dinspre state spre grupuri unite în reţele, dinspre legile fizicii şi puterea fizică spre legile cibernetice şi puterea creierului („brain power”), iar paradigma „cine are informaţia deţine puterea”


„Concours – Agrégation de mathématique” (titularizare în sistemul de învățământ superior francez ultraelitist PGE/Prépa – Grandes Ecoles și în sistemul universitar LMD/Licență – Masterat – Doctorat). Subiecte (de tip „concurs”) propuse pentru doctori în științe (matematice) și cele de „Concours de l’ Agrégation” din anii 2017 – 2023

Corrigé du „Concours – Agrégation de mathématique” (titularizare în sistemul de învățământ superior francez ultraelitist PGE/Prépa – Grandes Ecoles și în sistemul universitar LMD/Licență – Masterat – Doctorat). Soluții & Raportul Juriului pentru Subiecte (de tip „concurs”) propuse pentru doctori în științe (matematice) și cele de „Concours de l’Agrégation” din anii 2017 – 2023

Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…

Români francezi: Vladimir Cosma, Emil Cioran, Matei Vișniec, Tristan Tzara, Victor Brauner, Elvira Popescu, Gherasim Luca, Dinu Flămând, Vasile Șirli, Elena Văcărescu, Constantin Virgil Gheorghiu, Ion Vlad, Thomas Csinta, Paul Barbăneagră, Bogdan Stanoevici, Ariel Moscovici, Luminița Cochinescu, Alice Cocea, Roxana Eminescu, Irina Ionesco, Eli Lotar, Alexandre Revcolevschi, Radu Mihăileanu, Horia Surianu, Haim Brézis. Extras: Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, București) este un violonist, compozitor și dirijor francez, născut la București, România, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Teodor Cosma, este pianist și dirijor, mama sa, Carola, autor- compozitor, unchiul său, Edgar Cosma, compozitor și dirijor, iar una dintre bunici a fost pianistă, elevă a celebrului Ferrucio Busoni. După câștigarea primelor sale premii la Conservatorul Național de la București, Vladimir Cosma ajunge la Paris (unde emigrase unchiul Edgar), în 1963, unde își va continua studiile cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă formația clasică, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare. Începând din 1964, a efectuat numeroase turnee în lume concertând ca violonist, dar, curând, se va consacra din ce în ce mai mult compoziției. Scrie diferite lucrări printre care: „Trois mouvements d’été” pentru orchestră simfonică, “Oblique” pentru violoncel și orchestră, muzică pentru scenă și balet (“Volpone” pentru Comedia Franceză, opera „Fantômas”, etc.). În 1968, Yves Robert îi încredințează prima muzică de film: „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau serii TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese în colaborare în special cu: Yves Robert, Gérard Oury, Francis Veber, Claude Pinoteau, Jean-Jacques Beineix, Claude Zidi, Ettore Scola, Pascal Thomas, Pierre Richard, Yves Boisset, André Cayat…