Acasă Natura și tainelei ei Dr. biolog Peter Lengyel (expert științific în conservarea biodiversității): Botanica naturalistică (Ragaria...

Dr. biolog Peter Lengyel (expert științific în conservarea biodiversității): Botanica naturalistică (Ragaria vesca–fragi de pădure, Asplenium scolopendrium–feriga limba-cerbului, Alliaria petiolata–usturoița, Orchis mascula–orhideea purpurie timpurie, Petasites hybridus–captalan, Trifolium repens–trifoi alb)

Lengyel

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed.
That’s our main and only purpose!
Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events.
The principles that will be at the basis of this publication are: 
–  Democracy cannot exist without opposition
– Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
– Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

Botanica poate să fie abordată din multe direcții, artistice, științifice, utilitariste șamd. Am putea zice că cei mai mulți oameni actuali nu au nici o legătură cu botanica, adică încercarea de cunoaștere a plantelor; până și cei care se ocupă de natură, adică cei cu studii în domeniul biologiei, au în general o cunoaștere foarte superficială a lumii vegetale; în afară de cursurile obligatorii din facultate, memorate mecanic și uitate imediat după, în general interesul față de subiectul botanicii tinde spre zero; în lumea actuală a geneticii, a biologiei moleculare de toate felurile, a cercetărilor de laborator care nu au nici un contact cu lumea vie naturală din teren, a ecologiei hiper-teoretice… cine să mai aibă timp de plante? Se poate estima că în condițiile societale de acum din Transilvania, un interes cât de cât concret față de botanică ar putea exista cam la o persoană din 50.000, sau o persoană din 100.000, cu o concentrare în orașe universitare, mai ales la Cluj.

  •  Botanica naturalistică ar putea să fie definită ca o preocupare lejeră cu lumea vegetală, fără pretenții artistice sau științifice vehemente; nu se dorește neapărat nici publicarea de articole științifice în reviste de specialitate, nici crearea de opere de artă; interesul nu se rezumă la lucrări științifice de strictă specialitate; deși abordarea naturalistică a botanicii include atât: 1. atracția față de frumusețe, abordarea artistică în general prin fotografiere (în trecut era mai mult prin desen și pictură), cât și 2. încercarea clarificării aspectelor științifice a speciilor observate, totuși această abordare nu este nici artă pură, nici știință seacă, și cuprinde o mare componentă de relaxare, de eliberare de stresul vieții de secol 21, o abordare oarecum hedonistă. O astfel de atitudine include răsfoirea cu scop de delectare a unor albume de grafică pe subiecte vegetale…creații realizate de sute de ani sau albume de fotografie recentă despre plante.
  • Botanica naturalistică presupune în primul rând o atitudine deschisă față de lumea vegetală, un fel de interes reținut pentru a o cunoaște. La modul opus față de o cunoaștere scolastică seacă, botanica naturalistică presupune cunoașterea vie în teren, plimbările repetate pe trasee printre tufe și prin păduri, prin lunci de râuri și pe dealuri, prin munți și prin tinoave–cu un oarecare focus pe plante. În lumea actuală, botanica naturalistică presupune realizarea de fotografie, colectarea de date din teren cu locații GPS, determinarea speciilor cu ajutorul unor grupuri specializate pe facebook, aplicații, search pe google, mai rar cu cărți determinatoare. Botanica naturalistică presupune o abordare graduală, de la cunoașterea câtorva specii prin vecinătățile imediate, pe la marginea orașului, până la ieșiri mai targetate, vizitarea unor anumite zone despre care se presupune să prezinte o floră cu elemente de interes pentru persoana în cauză. Cu încetul îți dai seama că în regiunea ta există X specii de Lamium, Y specii de Primula, Z specii de Trifolium șamd, și ai 100 de ancore aruncate în teren, cu amintiri despre locurile în care ai găsit orhideea din specia…, șamd. La orice vârstă, de la copilărie la senectute, plantele astea sunt observabile, nu necesită lunete și binocluri, nu necesită vedere ageră și auz fin, nu dispar în desiș și nu se ascund pe cine știe unde: plantele sunt la locurile lor, an de an, și le poți vedea în perioadele lor favorabile… dacă ai ajuns în zonă… exact la ele. Știu, ușor de zis. O asemenea cunoaștere este vie, în sensul că se dezvoltă, se remaniază, se adaptează la realitatea economico-socială a individului uman, îi satisface anumite nevoi de a se preocupa de subiecte interesante, de a își petrece timpul cu sens, de a înțelege realitatea naturală, de a își crește calitatea vieții, de a comunica viu și la obiect cu alți oameni pasionați – în contradicție totală cu tipul de cunoaștere scolastică sterpă din sistemele de învățământ actuale. Poate sună prea pretențios, greu de înțeles pentru unii, dar în lumea abrutizată și absurdă în care se tăvălește civilizația actuală, botanica naturalistică poate da sens existenței individuale umane și poate să fie baza pentru mici grupuri de oameni cu preocupări similare.

Ragaria vesca–fragi de pădure

Dintre plantele Maramureșului o specie pe care o putem vedea frecvent prin pădurile și tufărișurile din zonă este Fragaria vesca–frag/ căpșuni de pădure/ fragi de pădure/ frăguță sălbatică. În maghiară se numește: erdei szamóca/ szamóca/ földi eper. În general nu o prea bagi în seamă, în afară de perioada când e înflorită sau când apar frăguțele coapte, roșiatice. În copilărie aveam destulă energie să adunăm câte un pumn de frăguțe și să le consumăm cu mare plăcere, savurând aromele lor sălbatic-paradisiace. Cu tercerea anilor preferi să cumperi niște căpșune cultivate, mari și frumoase, dar crescute cu cine știe ce chimicale și lipsite aproape complet de gust. Am auzit că au fost destule cazuri de alergii și probleme digestive medicale de la căpșunele astea cultivate–adecvate nevoilor în societatea consumeristă. Ai zică că în general a cam dispărut capacitatea noastră de a colecta și de a savura gusturile perfecte ale naturii, și preferăm doar să bifăm lucrurile, repede, cumva, cu chestii lipsite de gust și poate chiar toxice pentru noi.  (Fotografie din zona Strâmtura – 21 aprilie 2024)

Asplenium scolopendrium–feriga limba-cerbului

Undeva prin Defileul Vișeului în ziua de1 aprilie 2024. Destul de frecvent vezi ferigile astea ciudate, sempervirescente, veșnic verzi, care au frunzele cu margini necrestate. Pe baza pozelor am primit din 3 surse autorizate diferite, părerea că este vorba de specia Asplenium scolopendrium/sinonim Phyllitis scolopendrium/ sinonim Scolopendrium vulgare, denumită feriga limba-cerbului, limba-cerbului, năvalnic. În maghiară se numește gímpáfrány. Poate în ceva zi întunecată de noiembrie o să mă documentez cât de cât despre ea.

Alliaria petiolata–usturoița

La marginea unui desiș în ziua de 21 aprilie 2024, nu departe de cursul apei Cosăului; le-am mai văzut pe aici, dar în primăvara asta am făcut și câteva imagini cu ele. Nu au cine știe ce spectaculozitate, doar sunt și ele pe acolo. Preferă zonele umbrite sau semi-umbrite și solurile reavene. Usturoița. Alliaria petiolata sinonim cu Alliaria officinalis, Alliaria alliaria, Arabis petiolata, Erysimum alliaria, Sisymbrium alliaria; în maghiară se numește kányazsombor; în Europa această plantă a fost folosită de multă vreme pentru a condimenta mâncarea – are gust undeva între mutar și usturoi.