Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români–La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum a apărut pe 18 septembrie 2023, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie 2023.
În cele aproape 300 de pagini ale volumului I, cititorii sunt transpuși în veacuri demult apuse și vor avea ocazia să îi descopere și altfel pe unii dintre cei mai mari poeți, scriitori, pictori, sculptori și diplomați români. Primul volum din serie începe cu viața poetului Vasile Alecsandri. Autorul povestește pe larg despre frumoasele momente de dragoste trăite de poet cu franțuzoaica Dridri, Maria Cantacuzino (prietenă apropiată a reginei Maria, ea s-a iubit cu prinţul Mihail G. Cantacuzino, cu filosoful Nae Ionescu şi cu muzicianul Dinu Lipatti, pentru ca mai târziu să devină soţia marelui compozitor George Enescu) și Elena Negri care a fost „Pasiunea cea mai mare şi cea mai romantică a lui Alecsandri. Dragostea aceasta i-a inspirat poeziile „Lăcrămioarele”, care prin suflul lor liric ating culmea eroticii şi elegiei lui.”
Volumul continuă cu mărturii despre Nicolae Grigorescu, Dimitrie Bolintineanu, Ion I. C. Brătianu, Theodor Șerbănescu, sculptorul Ioan Georgescu, poetul, dramaturgul şi prozatorul Dimitrie Constantin Ollănescu-Ascanio, Duiliu Zamfirescu, George Cavadia, Mihail Kogălniceanu (căruia autorul îi dedică patru capitole în care povestește despre omul, diplomatul, familistul și iubitorul de artă Kogălniceanu), Costache Negri și marea lui dragoste Giuseppina Berta, Cesar Bolliac, dascălul Ioan Popescu, fabuloasa nuntă a Mariei Bibescu, Ioan Mincu, pictorul G. Demetrescu Mirea și opera sa de „tablouri idealiste, adică cele de imaginaţie sau evocaţie, şi cele realiste, portretele”; amintiri asupra originii și familiei lui Ion Luca Caragiale; primari „de odinioară” ai Bucureștilor și se termină cu un capitol dedicat Crăciunurilor „de altădată”.
„În plenitudinea mulțumirilor, după ce pun la cale şi purcelul fript cu mărul în gură şi feliile de cozonac moldovenesc cu stafide roșii, mici, fără sâmbure, şi crescut cât snopul–orgoliul gospodinelor–şi după ciocniri de pahare cu vin roşu de Nicoreşti care aduce a viorele, simt nevoia cântecelor de lume, şi, la un semn al lui conu Costache, Marghioliţa îşi drege glasul şi începe să cânte acompaniindu-se cu chitara, ţinându-i isonul încet, conu Costache, melodia nostalgică de tinereţe: De-aş fi iubito, gingaşa floare, / Ce creşte ’n vale lângă pârâu,/Mi-aş da şi rouă şi mândrul soare,/Pe-o rază dulce din ochiul tău…Ea-i transportă pe toţi. N-or fi având şi oamenii aceştia suferinţele lor, neplăcerile lor, tristeţele lor? Desigur, da. Dar credinţa în Cel de Sus îi întăreşte. Fiecare e mulţumit de soarta lui. Viaţa li se pare frumoasă, pașnică, senină. E un Crăciun al credinţei, al credinţei vii şi sfinte”.
În volumul II al seriei „Mari Români – La răscruce de veacuri” printre titanii care au rămas în istorie și pe care autorul îi aduce în atenția publicului, se numără: George Enescu, Mihai Eminescu, Veronica Micle, Ion Ghica, Matei Millo, Take Ionescu și Grigore Manolescu. Nicolae Petrașcu, fratele pictorului Gheorghe Petrașcu, a trăit în perioada marilor schimbări și progrese care au așezat România în rândul celorlalte state europene. În 1885 este numit atașat în Ministerul de Externe, iar în 1888 devine șef de cabinet al lui Petre P. Carp. Este numit secretar de legație la Paris în 1889 și apoi la Istanbul în 1890. La recomandarea lui Titu Maiorescu, ține, începând din 1892, un curs facultativ de Istoria literaturii române la Universitatea din București. L-a înlocuit pe Ion Luca Caragiale la Direcția Teatrelor, pe timpul lipsei acestuia din țară. S-a remarcat prin campania dusă pentru reorganizarea teatrelor naționale și a conservatoarelor de muzică și artă dramatică. A susținut necesitatea ca scriitorii și artiștii să fie sprijiniți de către stat. A fost un prețuitor al artelor plastice și a cunoscut îndeaproape multe dintre personalitățile vremii. Pentru a își arăta recunoștința în fața geniului multora dintre ei și cu scopul de a nu rămâne uitați, acoperiți de praful neiertător al timpului, Petrașcu a publicat lucrarea de față în care face fiecăruia o scurtă biografie și rememorează cele mai semnificante și tăinuite momente din viața lor.
„În atingerea gândului urmărit, mărturisesc a fi fost ajutat de o predispoziție firească, darul de a admira cu sinceritate tot ce am întâlnit în înfăptuirile lumii ca bine, frumos și adevăr. Optimismul aprecierilor mele, despre fiecare în parte și despre toți în general, ca și despre spiritul secolului, a găsit un răsunet mai presus de toate așteptările.” (N. Petrașcu)
Cele două volume „Mari Români–La răscruce de veacuri”, de Nicolae Petrașcu vor fi disponibile, împreună cu ziarul Adevărul, la chioșcurile de presă din data de 18 septembrie, pe site-ul editurii, Paul Editions, în magazine online (Libris, Elefant, Librărie, Bookzone, Librex, Libraria Delfin, Cărturești), în librăriile din toată țara (Compania de Librarii București, Cărturești, Sedcom Libris Iași, Prăvălia cu cărți) și în curând pe rafturile librăriilor Sedcomlibris Suceava (Librăriile Alexandria) și Compact Brașov (Librăriile Bookcity).
Notă. Paul Editions a fost înființată în anul 2016. Cărțile publicate acoperă domenii diverse precum istorie, memorialistică, jurnale, biografii etc. Printre autorii de renume ai editurii se numără: Nicolae Iorga, I.G. Duca, Alexandru Marghiloman, Alexandru Tzigara-Samurcas, Cristian Troncotă, Paul Niculescu-Mizil, Constantin Argetoianu (Seria „Memorii pentru cei de mâine”); Constantin Dimitrescu-Severeanu (Volumele „Din amintirile mele. Intimități din cercul palatului regal”) și mulți alții.
Articole asociate
Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024
[…] Paul Editions lansează colecția „Mari Români – La răscruce de veacuri”, de Nicolae Petraș… […]
[…] Paul Editions lansează colecția „Mari Români – La răscruce de veacuri”, de Nicolae Petraș… […]