Energia eoliană. Avantajele și dezavantajele folosirii energiei eoliene
Energia eoliană este o sursă de energie regenerabilă generată din puterea vântului. Vânturile sunt formate din cauza că soarele nu încălzește Pământul uniform, fapt care creează mișcări de aer. Energia cinetică din vânt poate fi folosită pentru a roți elicele turbinelor, turbine care sunt capabile de a genera electricitate. Unele turbine pot produce 5 MW, deși această necesită o viteză a vântului de aproximativ 5,5 m/s sau 20 de kilometri pe ora. Puține zone pe pământ au aceste viteze ale vântului, dar vânturi mai puternice se pot găși la altitudini mai mari și în zone oceanice. Majoritatea turbinelor produc energie peste 25% din timp, acest procent crescând iarnă, când vânturile sunt mai puternice.
Energia regenerabilă eoliană este necesară, însă investitorii sunt practic descurajați de reglementările instabile și neclare, de capacitatea limitată de racordare la rețea, de asigurarea cash-flow-ului în contextul tranzacțiilor reduse de pe piață certificatelor verzi și de finanțările extrem de limitate.
Avantajele utilizării energiei eoliene
Principalul avantaj al energiei eoliene este emisia zero de substanțe poluante și gaze cu efect de seră, datorită faptului că nu se ard combustibili.
Nu se produc deșeuri. Producerea de energie eoliană nu implică producerea a niciunui fel de deșeuri.
Costuri reduse pe unitate de energie produsă. Costul energiei electrice produse în centralele eoliene moderne a scăzut substanțial în ultimii ani, ajungând în SUA să fie chiar mai mici decât în cazul energiei generate din combustibili, chiar dacă nu se iau în considerare externalitățile negative inerente utilizării combustibililor clasici. În 2004, prețul energiei eoliene ajunsese deja la o cincime față de cel din anii ’80, iar previziunile sunt de continuare a scăderii acestora, deoarece se pun în funcțiune tot mai multe unități eoliene cu putere instalată de mai mulți megawați.
Costuri reduse de scoatere din funcțiune. Spre deosebire de centralele nucleare, de exemplu, unde costurile de scoatere din funcțiune pot fi de câteva ori mai mare decât costurile centralei, în cazul generatoarelor eoliene, costurile de scoatere din funcțiune, la capătul perioadei normale de funcționare, sunt minime, acestea putând fi integral reciclate.
Dezavantajele utilizării energiei eoliene
La început, un important dezavantaj al producției de energie eoliană a fost prețul destul de mare de producere și fiabilitatea relativ redusă a turbinelor. În ultimii ani însă prețul de producție pe unitate de energie electrică a scăzut drastic, ajungând până la cifre de ordinul 3-4 eurocenți pe kilowatt ora, prin îmbunătățirea parametrilor tehnici ai turbinelor.
Un alt dezavantaj este și “poluarea vizuală” – adică, au o apariție neplăcută – și, de asemenea, produc “poluare sonoră” (sunt prea gălăgioase). Alții susțin că turbinele afectează mediul și ecosistemele din împrejurimi, omorând păsări și necesitând terenuri mari virane pentru instalarea lor. Argumente împotriva acestora sunt că turbinele eoliene moderne au o apariție atractivă stilizată, că mașinile omoară mai multe păsări pe an decât turbinele și că alte surse de energie, precum generarea de electricitate folosind cărbunele, sunt cu mult mai dăunătoare pentru mediu, deoarece creează poluare și produc efectul de seră.
Un dezavantaj practic este variația în viteză vântului. Multe locuri pe Pământ nu pot produce destulă electricitate folosind puterea eoliană.
Turbinele eoliene sunt dispozitive ce transformă mișcarea cinetică a palelor unei elice în energie mecanică. Dacă această energie mecanică este apoi transformată în electricitate avem de-a face cu un generator alimentat cu vânt/convertor de energie eoliană. Impropriu denumite, centralele eoliene sunt, ferme de turbine eoliene, ce sunt conectate la rețeaua de distribuție a curentului. În componentă unei centrale eoliene nu intră doar turbinele ci și redresoare de curent, transformatoarele și corectoare ale factorului de putere al curentului. În amplasarea centralelor eoliene se ține cont de viteză vântului în zona, prețul terenului, impactul vizual asupra structurilor din vecinătate și apropierea de rețeaua de distribuie a curentului.
Vom reveni asupra chestiunilor din acest articol și vom continuă să abordăm toate soluțiile green existente și, pe baza cererilor și scrisorilor dvs, vom detalia eventualele aspecte ale acestor idei. Până atunci însă …
Ce ziceți? Sună bine?
Dacă da, atunci așteptăm propunerile de colaborare, cererile de proiectare, implementare, și modernizare a unei astfel de instalații. De asemenea, gândurile, ideile și sfaturile dumneavoastră sunt importante pentru noi și le așteptăm cu viu interes pe adresa noastră de e-mail:
.