- Un concert de referință-un deceniu de Intronizare a Părintelui Varsanufie în Arhiepiscopia Râmnicului.
Cu ocazia împlinirii a zece ani da la întronizarea preasfințitului Părinte Varsanufie în Arhiepiscopia Râmnicului s-a organizat marți, pe 4 iunie 2024 o întâlnire muzicală cu Alexandru Tomescu și cu actorul Denis Hanganu.
Alexandru Tomescu este un violonist român, născut pe 15 septembrie 1976 în București, România. De la debutul său în 1985, a susținut peste 200 de concerte și recitaluri în 26 de țări, inclusiv Franța, Olanda și Japonia. Este câștigător al numeroaselor premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică. Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder Voicu 1702 de două ori. Prima dată, în septembrie 2007, a obținut privilegiul de a cânta la această celebră vioară Stradivarius. Apoi, în 2013, în urmă unui concurs național organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, a recâștigat acest drept pentru încă cinci ani.Recent, în noiembrie 2023, a câștigat din nou dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder Voicu 1702 până în anul 2028, în urmă unui concurs organizat de Filarmonica „George Enescu” București și Ministerul Culturii. Este o realizare impresionantă pentru un artist dedicat și pasionat precum Alexandru Tomescu Vioara Stradivarius Elder, a fost folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, ea este considerată unul dintre cele mai bine conservate instrumente Stradivarius. Într-un gest neașteptat, în 2009, Alexandru Tomescu a concertat în stația de metrou „Piața Victoriei” din București, strângând peste 3Mil Lei (vechi) de la călători care s-au oprit să asculte câteva acorduri din „recitalul” său. Este un artist dedicat și pasionat, care aduce muzică clasică mai aproape de publicul larg.
Denis Hanganu este un actor român din nouă generație. S-a născut pe 7 iunie 1994, într-o familie de moldoveni din Huși, în județul Vaslui. A avut parte de o educație spartană, iar părinții săi au fost extrem de duri cu el1. A absolvit Colegiul Național „Cuza-Vodă” din Huși și a continuat studiile la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, pe care a finalizat-o în 2018. În același an, au început să apară oferte ale unor producători de televiziune și film. Denis Hanganu a jucat în filme precum „Sacrificiul” (2019) și „Câmp de maci” (2020). În prezent, îl puteți vedea în serialul „Clanul” de pe Pro TV, unde interpretează rolul lui Tudor. Un talent promițător în lumea cinematografiei românești!
Evenimentul a avut loc la Filarmonica din Râmnicu-Vâlcea și s-a desfășurat sub auspiciile Arhiepiscopiei Râmnicului. În programul concertului au fost cuprinse bijuterii ale muzicii clasice precum compoziții de Johan Sebastian Bach. Din creația să a făcut parte Preludiul în Do major care este o piesă plină de rapiditate și elegantă.Piesă cuprinde o serie de arpegii și acorduri care au necesitat din partea violonistului tehnică avansată în a redă rapiditate și claritatea notelor cu echilibru între linia melodică și acorduri. Din repertoriul românesc au fost interpretate piese de George Enescu și Vasile Filip. Lăutarul piesă lui George Enescu face parte din ansamblul suitei „Impresii din copilărie”. Compoziția lui G Enescu este o evocare a muzicii lăutărești care denotă importantă pe care celebrul compozitor a dat-o folclorului românesc. O altă piesă din repetoriul muzical național a fost Suită românească pentru vioară solo compusă de Vasile Filip alcătuită din șase capricii în stil românesc pentru vioară cărora invitatul serii le-a dat vibrație autentică făcând că publicul meloman să vibreze încântat.
Actorul Denis Hanganu a contribuit cu recitarea celor mai frumoase poezii de dragoste din lirică națională semnate de autori precum Costache Ioanid, Lucian Blaga, Ioan Alexandru și Vasile Voiculescu. Concertul „Armonii și mistice poetice” va rămâne de referință în viață culturală locală. Atmosfera din sala instituției filarmonicii „Ion Dumitrescu” a fost încărcată de valoare artistică Discursul Înalt preasfințitului Părinte Varsanufie a fost că o spovedanie dând încredere publicului meloman că viață spirituală a urbei are la timonă să un cârmaci de nădejde.
- Simpozion la Călimănești cu ocazia comemorarii a 135 de ani de la dispariția lui Eminescu
Sâmbătă 15 iunie 024 la Călimănești (județul Vâlcea) s-a desfășurat a-4-a ediție a simpozionului „Eminescu Voievod Stelar” în organizarea primăriei din localitate cu sprijinul Uniunii de Ziariștilor Profesioniști din România, a Societății Culturale Anton Pann reprezentata de sufletul acestei organizații Violeta Scrociob, cu implicarea nemijlocită a Revistei Vâlcea Literară care a dăruit elevilor prezenți pe scenă cărți și cel mai nou număr al revistei, cât și cu aportul publicației Cultura Vâlceană dar și al televiziunii Orizont. Evenimentul cultural de fost dedicat comemorării lui Mihai Eminescu la împlinirea a 135 de ani de la trecerea lui în neființă, Redacția revistei Vâlcea Literară împreună cu redactorul șef Nicolae Nistor a participat activ la derularea simpozionului. Profesoara Elena Natalia Călinescu care este secretarul redacție a participat cu un grup de elevi la susținerea momentului poetic. De remarcat prezența familiei Papuc din localitate care pe scena de spectacol prin cei doi fii Iulian Cornelius și Viorel s-a făcut remarcată. Cornelius a interpretat la nai melodii inspirate din lirica eminesciana iar Cornelius a recitat ajutat și de cantautorul Dan State poezii proprii dedicate geniului liricii românești. Simpozionul a debutat cu intonarea imnului scris pentru aceasta festivitate pe versurile lui Nicuță Ioan Lungu și pe melodia lui Traian Chiricuță. Din partea trustului Intolpress a participat scriitorul Petre Cichirdan. UZPR prin delegatul său Marian Nencescu a transmis ideea necesitatii perpeturarii mesajului poetic eminescian asupra tuturor generatiilor.
Din țară au participat Prof. Dr. Dumitru Copilu Coplin, Adrian Suciu, Prof. Dan Șalapa, Maria Trif, Vasile Ciobanu. Dan Șalapa a prezentat un proiect important de analiza cu privire efectele lipsei impactului creator eminescian asupra culturii romane. Cu alte cuvinte ce ar fi însemnat absenta lui Eminescu din cultura romana. Ii dorim mult succes sa aibă puterea de a finaliza un astfel de proiect cutezător! Republica Moldova a fost reprezentata de Tamara Tamiris Gorincioi care cu patos a relatat despre iubirea concitadinilor pentru Eminescu și despre trista perioadă când poetul a fost interzis în republica ruptă din trupul româniei. Invitații din tara și din republica Moldova au savurat momentele artistice prezentate de elevii școlii Șerban Voda Cantacuzino într-un armonios montaj literar. Spectacolul a fost prezentat de prof. Buduleci Ermina. A participat și cantautorul Dan State cât și solista Teodora Sițoiu. Actrița Cristina Barna a dat glas emoției eminesciene recitând cu patos din opera eminesciană.Simpozionul a fost filmat de televiziunea Orizont Tv cu sprijinul poetului Adrian Suciu. Poetul Nicuță Ioan Lungu și-a îndeplinit rolul de de gazdă amabilă și a susținut recitări din poeziile sale dedicate Voievodului Stelar. Cu promisiunea făcută de inițiatorul simpozionului, poetul Nicuță Ioan Lungu, ca de la ediția nr 5 această manifestare culturală să devină festival ziua culturală s-a încheiat.
- Profesorul Ioan St. Lazar a lansat un nou volum
Tot sâmbătă pe 15 iunie 2024 la Palatul Arhiepiscopiei din Râmnicul Vâlcea, profesorul Ioan St. Lazăr a lansat volumul Eminescu-„mirunsă frunte”-în viziunea scriitorului Valeriu Anania. Cartea este rezultatul cercetărilor întreprinse cu abnegație de distinsul profesor care identifică izvoare ale credinței creștine în creația lui Eminescu și prin prisma operei lui Bartolomeu Valeriu Anania. Volumul realizat și cu dorința de-al lansa în ziua comemorării celor 135 de ani de încununare astrală a lui Eminescu cu destinul literaturii romane și a fost dedicat Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Cu prefața alcătuită de de PS Macarie Drăgoi. Postfețele aparțin lui Constantin Cubleșan și a lui Tudor Nedelcea. Apariția editoriala este o mărturie a dragostei fața de înaintași și o dreaptă cinstire a literaturii române. Despre autor a vorbit cu aleasă prețuire părintele Ion Gavrilă. Volumul a fost prezentat de Nelu Barbu și de către părintele Nifon Dorin Iancu. Cartea cuprinde texte referitoare la eseurile despre Eminescu publicate de Valeriu Anania în 1941 dar și în 1989 precum și la poemul acestuia Imn Eminescului publicat în 1992. Întâlnirea a fost un prilej de întâlnire cu părinți ortodocși din parohia râmnicului, dar și cu publicul avid de cunoaștere.
Ovidiu-Cristian Dinică poet, scriitor și fotograf, membru al UZPR (n. 1963, absolvent al Facultății de Studii Economice din Craiova în 1987, debut în 1977 în revista „Cutezătorii”, sub girul lui Ovidiu Zotta; în 1983 în volumul „Andra”, Mihai Stoian i-a publicat prima poezie. Volume de autor: „Roșu Alternativ”, 2012; „Amintirile toamnei”, 2014; „Vitrina cu Vise”, 2018; „Nevoia de a fi Blând”, 2019) cofondator al ziarului Clipa Literară, al Revistei Mirajul Oltului și al cenaclului cu același nume.
Notă. Alte articole ale autorului Cristian-Ovidiu Dinică în Jurnalul Bucureștiului
Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră, Ne…
[…] Evenimente culturale – educaționale în Județul Vâlcea (de la corespondentul nostru poetul,… […]