Acasă Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti" Evenimentele lunii februarie 2022 la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Evenimentele lunii februarie 2022 la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Platformele de presă Jurnalul Bucureştiului şi Intell News (al căror Senior Editor sunt) recomandă toate evenimentele organizate de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” (cel mai vizitat obiectiv cultural din Bucureşti) şi au plăcerea să fie parteneri media ai Muzeului din martie 2016. Claudiu Victor Gheorghiu, 16 februarie 2022.

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” este sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta a României. Foto: CVG

Plagiatul în lumea contemporană (Plagiatul, boala copilăriei epigoniei. Responsabilitatea morală, răspunderea civilă și penală. Reforme structurale administrative și socio – juridice pentru combaterea cu eficacitate a plagiatului)

Intell News și Jurnalul-Bucurestiului („Le Petit Parisien”) ale căror Senior Editor sunt, recomandă toate evenimentele organizate de Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” (cel mai vizitat obiectiv cultural din Bucureşti) şi au plăcerea să fie parteneri media ai Muzeului din martie 2016. Claudiu Victor Gheorghiu, 16 februarie 2022.

Comunicate de presă

Dragobetele

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 24 februarie – 27 martie 2022 să sărbătorim împreună venirea primăverii și unul dintre cele mai tandre momente ale începutului de primavară:  Dragobetele, sau, aşa cum este consemnat în calendarul tradiţional popular, Ziua Îndrăgostiţilor.

A devenit o tradiţie să sărbătorim Ziua Îndrăgostiților la muzeu împreună cu artişti și meşteri populari, care vor prezenta în cadrul unui târg tradiţiile legate de începutul primăverii. Vor fi alături de noi: Cucii din Brănești, Gelu Voicu și Taraful Lăutarii din Teleorman și actorul Nae Alexandru. Vor fi pregătite concursuri de poezie–on-line și off-line, expoziții de pictură și ateliere pentru copii.

Accesul la eveniment se face prin achiziționarea biletului de intrare și cu respectarea tuturor regulilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, printre care și obligativitatea purtării măștii de protecție pe tot parcursul vizitei (interior și exterior), conform HG nr. 171/2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 7 februarie 2022, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Sursa: Muzeul Satului. Dragobetele la Muzeul Satului

Tradiții cu seva în spiritualitate. Dragobetele-Adevăratul Valentine’s Day românesc (Corespondență de la Lect. dr. Doina Guriţă, poet şi prozator, Iași, membru al USR – Uniunea Scriitorilor din România, al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România și al SPAF – Societatea Poeților și Artiștilor din Franța, premiată de „Société des poètes et artistes de France” la Barbizon – Greater Paris)

Primăvara în sat: Târgul de mărțișor

În perioada 28 februarie–6 martie 2022, de luni până duminică, între orele 09:00– 17:00, vă așteptăm la Târgul de Mărțișor. Ca în fiecare an, meșteri populari și artiști plastici vor expune cele mai frumoase mărțișoare, pe care vizitatorii le pot cumpăra pentru a le oferi celor dragi. Tradiția Mărțișorului are o vechime considerabilă. Se spune că persoana care poartă un mărțișor este ferită de rele și îi merge bine tot anul.

Mărțișorul se poate purta la mână, la gât ori pe reverul hainei. În unele regiuni ale țării mărțișoarele sunt oferite inclusiv bărbaților. Anul acesta se împlinesc 5 ani de când, printr-un demers comun al României, Republicii Moldova, Bulgariei şi Macedoniei, tradiţia mărţişorului a fost inclusă în patrimoniul cultural mondial al Unesco (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură).

Accesul la târg se face prin achiziționarea biletului de intrare și cu respectarea tuturor regulilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, printre care și obligativitatea purtării măștii de protecție pe tot parcursul vizitei (interior și exterior), conform HG nr. 171/2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 7 februarie 2022, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Vă așteptăm cu drag!

Sursa: Muzeul Satului. Primavara în sat. Târgul de mărțișor

Călători prin tradiţii de primăvară

Invităm copiii și anul acesta să fie Călători prin tradiţii de primăvară! Dragobetele și Mărțișorul, cele două sărbători ale începutului de primăvară, sunt o bună ocazie pentru a cunoaște obiceiurile și tradițiile legate de trecerea de la iarnă la primăvară, de la frig la cald, o perioadă de renaștere a naturii. Vom confecționa alături de profesorii coordonatori–meșteri populari și artiști plastici–mărțișoare, precum și păpuşi, păsări, zgărdane, colaje şi alte obiecte decorative din materiale naturale și reciclabile: coajă de nucă, flori presate, lână, semințe, ață, lemn etc. Atelierele au loc în zilele de 13, 20, 27 februarie şi 6 martie 2022 şi le oferă copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani ocazia de a petrece timpul liber prin implicarea în activităţi creative într-un loc deosebit – Muzeul Satului.

Înscrierile se fac la adresa de e-mail programe.culturale@muzeul-satului.ro, menționându‑se atelierul ales, numele copilului, vârsta şi numărul de telefon la care pot fi contactaţi părinţii. Costul participarii este de  40  de lei/copil care se achită în ziua desfășurării atelierului, la casieria muzeului. Materialele necesare sunt asigurate de profesorii coordonatori. Numărul maxim de participanți la un atelier este de 10 persoane, respectând normele în vigoare, iar condiţia de desfăşurare a unui atelier este de a avea minimum 5 copii înscriși. Vă așteptăm cu drag!

Ateliere

  •  13 februarie, orele 11:0–12:30, Baba Dochia–Atelier de confecționat păpuși
  • 20 februarie, orele 11:00–12:30, Semn de carte–Atelier de pictură pe lemn
  •  27 februarie, orele 11:00–12:30, Mărțișoare–Atelier de confecționat mărțișoare din materiale naturale
  •  6 martie, orele 11:00–12:30, Mărțișoare–Atelier de confecționat mărțișoare din materiale naturale

Sursa: Muzeul Satului. Călători  prin tradiții de primăvară

Mâini iscusite – artă meșteșugărească din India

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Ambasada Indiei în România organizează în perioada 3 februarie–27 februarie 2022 expoziția de artizanat indian intitulată „Mâini iscusite – artă meșteșugărească din India”. Expoziția este prilejuită de aniversarea a 75 de ani de la Independența Indiei (Azadi Ka Amrut Mahotsav) și cuprinde obiecte de artizanat din statele indiene Rajasthan, Karnataka, statele de nord-est, Jammu și Kashmir și, de asemenea, obiecte de artizanat tribale precum–pictură miniaturală, sculptură în lemn, țesături, costume populare specifice, podoabe și accesorii, obiecte de decorațiune interioară din lemn, piatră, metal și multe alte obiecte.

Expoziția va fi deschisă  în data de 3 februarie 2022, ora 15.00,  la Sala Victor Ion Popa a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” de către doamna Conf. univ. dr. Paula Popoiu, Manager al muzeului și Excelența Sa Domnul Rahul Shrivastava, Ambasadorul Indiei în România și va putea fi vizitată în perioada 4 februarie–27 februarie 2022, de miercuri până duminică, între orele 9.00–17.00 la Sala de Sticlă din Șos. Kiseleff, nr. 30, sector 1, București.

Sursa: Muzel Satului. Mâini iscusite. Artă meșeșugărească din India

Restituiri–Artă, Tradiție, Meșteșug

În contextul Conferinței Naționale de Conservare–Restaurare „Doina Darvaș”, ediția a XIV‑a (4-5 noiembrie 2021), specialiștii Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” prezintă și expoziția de obiecte conservate și restaurate intitulată Restituiri–Artă, Tradiție, Meșteșug, care constituie o dovadă a preocupării specialiştilor din Laboratorul de Conservare şi Restaurare al muzeului privind cercetarea, conservarea şi restaurarea bunurilor culturale. Expoziția cuprinde obiecte conservate şi restaurate pe parcursul anului 2021 și poate fi vizitată până la data de 1 martie 2022, de miercuri până duminică, între orele 9.00–17.00, la Sala Gheorghe Focșa, intrarea din Șoseaua Kiseleff nr. 28. Bunurile culturale aparţin inventarului unor obiective din expoziţia permanentă în aer liber și din colecţiile muzeului (Ceramică, Lemn, Metal, Hârtie, Religioase, Port popular, Textile, Obiceiuri, Ţări străine).

Sursa: Muzeul Satului. Restituiri, Artă și Meșteșug

Motive nepieritoare: covoare românești și persane într-un singur cadru

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Ambasada Republicii Islamice Iran în România vă invită luni, 20 decembrie 2021, ora 14.00, la Sala Foaier H. H. Stahl, la deschiderea oficială a expoziției „Motive nepieritoare: covoare românești și persane într-un singur cadru”. Expoziția își propune să prezinte publicului vizitator scoarțe românești din colecțiile de patrimoniu ale muzeului și să marcheze totodată 5 ani de la înscrierea pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității Unesco (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură).  a dosarului „Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova”.

Covoarele persane, adevărate bijuterii ale culturii iraniene sunt expuse în dialog alături de scoarțele românești și invită la descoperirea simbolurior și poveștilor printre motivele geometrice, florale, zoomorfe, avimorfe etc. Ţesăturile, care au împodobit interioarele locuinţelor tradiţionale, au devenit de-a lungul timpului, prin bogăţia, frumuseţea şi diversitatea lor, o adevărată marcă a satului românesc şi nu numai. Varietatea inventarului textil din fiecare casă era în relaţie directă cu nevoile stringente de viaţă ale ţăranului– izolarea termică a pereţilor din lemn, asigurarea intimităţii–dar şi cu dorinţa lui de a se înconjura  cu obiecte care să îi încânte privirea.

În cadrul deschiderii expoziției va avea loc și semnarea acordului cultural între Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Ambasada Republicii Islamice Iran în România pentru continuarea unei relații de colaborare îndelungate.Expoziția va putea fi vizitată în perioada 20 decembrie 2021–1 martie 2022, la Sala de expoziții Foaier H. H. Stahl din Șos. Kiseleff, nr. 30, de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

Sursa: Muzeul Satului. Motive Nepieritoare. Covoare românești și iraniene într-un cadru

Grupaj realizat pentru Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”) de Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România (AFAPRR), consilier media și al CD al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru Visarta; în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al platformelor de presă Intell News şi Jurnalul Bucurestiului, publicist comentator al ziarului Ultima Oră.

Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor Jurnalul Bucureştiului(„Le Petit Parisien”)

Nota redacției

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

Articolul precedentProiectul „Autism Dobrogea – Vocea care schimbă vieți”, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, în parteneriat cu Asociația Centrul pentru Resurse Civice
Articolul următorColocviile „Constantin Brâncuşi” la Târgu Jiu
My name is Claudiu Victor Gheorghiu and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.