Acasă Artă contemporană japoneză Expozițiile prestigiosului colecționar și promotor de artă George Șerban – „Frumusețe...

Expozițiile prestigiosului colecționar și promotor de artă George Șerban – „Frumusețe și grație în arta japoneză” (la Muzeul Vrancei din Focșani) și „Samurai-Legendele Japoniei” (la Muzeul de Artă și Casă Avramide din Tulcea) cu Jurnalul Bucureștiului (publicație cultural – educațională și științifică franco – română, acreditată și promovată de Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe)

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose! Jurnalul Bucureștiuluiaims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events.
The principles that will be at the basis of this publication are: 
– Democracy cannot exist without opposition
–Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
–Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.
Prima expoziție de stampe japoneze în Vranceași a 23-a organizată în România până în prezent de către prestigiosul colecționar și promotor de artă vizuală George Serban (avocat) și Alexandru Ch (curator). Mulțumiri conducerii muzeului Vrancei (din Focșani, Str. Cuza Vodă nr. 8) și personal domnului Valentin Muscă-Romeo, manager, care s-a implicat direct și a reușit să panoteze lucrările în timp util. În plus, o lucrare-cadou din partea mea („Utagawa Fusatane”),va fi expusă în această expoziție pentru tombola organizată de muzeu (înființat în 1931 cu scopul administrării obiectivelor muzeale de pe teritoriul administrativ al fostelor județe Putna și Râmnicu Sărat, în prezent părți componente ale Județului Vrancea). Obiectivele Muzeului Vrancei sunt: Mausoleul Eroilor din Focșani, Mausoleul Eroilor din Mărășești, Mausoleul Eroilor din Mărăști, Mausoleul Eroilor din Soveja, Muzeul Unirii din Focșani, Casa Memorială „Ion Roată” din Câmpuri, Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță” din Dragosloveni, Muzeul Orășenesc Adjud, Muzeul de Științele Naturii din Focșani, Muzeul Satului Vrâncean din Petrești și Muzeul Țării Vrancei din Vidra. Expoziția rămâne deschisă cel puțin până la sfârșitul anului. 

Stampele din colecția lui George Șerban în expoziția la Muzeul de Artă de la Timișoara

Imagini foto de la eveniment

Notă. Elevii și profesorii din Focșani au luat cu asalt expoziția de stampe japoneze. Elevii claselor a VI-a A de la Colegiul Național „Unirea”, însoțiți de profesor Mihaela Oprea, a X-a F de la Colegiul Național Pedagogic ,,Spiru Haret”, însoțiți de profesor Stănel Ion, de la Școala Gimnazială ,,Ion Basgan”, însoțiți de profesor Alina Boboc și de la Școala Gimnazială ,,Anghel Saligny”, însoțiți de profesor Gheorghe Mocanu și de director Mircea Lazăr, au venit în număr mare să admire interesanta colecție de stampe japoneze și de kimonouri găzduită de Muzeul Vrancei. Le mulțumim profesorilor si elevilor că ne-au vizitat și că au avut curiozitatea să descopere lucrările de artă ce definesc cultura și civilizația japoneză. „Pentru acești elevi/profesori și tineri în general, am realizat expoziția de stampe japoneze de la Focșani. Și nu ratați tombola! Felicitări și succes la cursuri și mai reveniți în expozitii!” (George Șerban)
Citat din postarea muzeului Muzeul Vrancei: George Serban este o formă de educație alternativă și complementară celei primite în școală. Nu în fiecare zi ne întâlnim cu o colecție de stampe japoneze, nici cu drapelul Japoniei într-o instituție publică alături de cel al României: o subtilă diplomație culturală de care avem atâta nevoie. Mulțumim, George Șerban pentru bucuria pe care o aduceți celor care se întâlnesc în aceste zile pentru prima dată cu arta japoneză!”

Articole asociate

Din nebunia dragostei de artă…George Șerban, un Mecena pentru artiștii români (interviul ziaristului, scriitorului și fotografului Viorel Patrichi)

Dalí, Man Ray, Giacometti și De Chirico, în singura expoziție românească dedicată anul acesta suprarealismului/ galerie foto

Expoziția „Samurai-Legendele Japoniei” pe simeze la Muzeul de Artă și Casă Avramide Tulcea se prelungește pînă la sfîrșitul lunii noiembrie 2024.  Îmi propun să vin să facem un tur ghidat, poate într-un sfîrșit de săptămâna, să ne bucurăm împreună de poveștile despre samurai și de artă japoneză expusă aici. Și nu ratați tombola, am dăruit în acest scop o stampa originală-Kunsiada! Mulțumesc conducerii Muzeului de Artă și a Casei Avramide Tulcea(George Șerban)

„Les Journées du Patrimoine Européens” (Corespondență de la „brașoveanul” franco – român Michel Gavaza, promotorul al artei vizuale est – europene, președintele asociației franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est”)

ICR Stockholm – Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asociației franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (aflată sub președinția eruditului promotor de artă vizuală Michel Gavaza)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog cu eruditul promotor (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea 4 și integral – părțile 1, 2 & 3). „Fenomenul Hărman” implementat prin tabere de vară de către colecționarul brașovean Nicolae – Ioan Vrâncean

Avocatul Nicolae – Ioan Vrâncean, părintele legitim al „Fenomenului Hărman” (Brașov) cu Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

Cartea Oglinzilor-Thrillerul lui Eugen Ovidiu Chirovici (tradusă în 39 de limbi, publicată în 40 de țări și vândută în aproape 500.000 de exemplare), într-o singură zi, a fost vândută în Germania în 20.000 de exemplare după apariția lui în librării. De asemenea, romanul este bestseller în Olanda și Italia. Volumul care a luat cu asalt marea piață internațională de carte, este singurul titlu al unui scriitor român ale cărui drepturi de publicare au fost vândute în 38 de țări. Scriitorul Eugen-Ovidiu Chirovici a năucit lumea literară cu primul său roman în limba engleză considerat „un fenomen editorial internațional”. (The Guardian). Până în momentul de față, drepturile de publicare au fost cumpărate în 38 de țări, printre care Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Italia, Spania iar criticii se întrec în elogii la adresa romanului. Cartea a fost senzația Târgului de la Frankfurt, în 2015 și a adus autorului în jur de 1,5 Mil$US. În martie 2024 a fost prezentat filmul Sleeping Dogs, în coproducție australo-americană, după romanul Cartea oglinzilor, în regia lui Adam Cooper și cu Russel Crowe în rolul principal. „Drepturile de difuzare în SUA au fost achiziționate de The Avenue/Paramount (…). Până în prezent, drepturile de difuzare în cinematografe au fost cumpărate în: România, SUA, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Spania, Rusia, Turcia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Israel, Grecia, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, America latină, Australia, Noua Zeelandă”.

Interviul scriitorului Eugen – Ovidiu Chirovici în Revista „Insight” a Companiei Tarom. Ecranizarea romanului „Cartea oglinzilor” („Sleeping Dog” cu Russel Crowe în rolul principal) 

Agresorii sexuali nemonitorizați – O amenințare pentru comunitate. Contribuția OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Națiunile Unite) într-o serie de dosare criminale sexuale în spațiul francofon european (Corespondenţă de la Lordul Sir Prof. dr. Av. Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al OADO, partener al Jurnalul Bucureștiului, publicație cultural – educațională și de cercetare în științe socio – judiciare franco – română, agreată și promovată de Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe). „Fără 6 mile” (cea mai spectaculoasă încercare de evadare de sub regimul Ceaușescu) difuzat de TVR (partenerul al Jurnalul Bucureștiului)

În Cartea „Ils ont volé ma vie” (Dany Leprince & Bernard Nicolas), Thomas Csinta este citat pentru rezultatele anchetelor sale alături de cei mai mari jurnaliști de investigație francezi

„Sesiunea științifică anuală a Academiei Germano-Română din Baden-Baden – 2024” (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de cultură „Friedrich Schiller” din București (partener cultural – educațional al Jurnalului Bucureștiului)

Remember Eugen Weidmann–ultima execuție publică (prin ghilotinare) în Franța cu 85 de ani în urmă – o incursiune în istoria seculară a execuțiilor publice franceze (Marile dosare criminale ale execuțiilor publice prin ghilotinare)

Les viols de Mazan. Violurile lugubre din Mazan – dosarul criminal sexual Pélicot, fără precedent în istoria marii criminalități franceze (anchetă privată, procesul & verdictul)

  • Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…

  • Români francezi: Vladimir Cosma, Emil Cioran, Matei Vișniec, Tristan Tzara, Victor Brauner, Elvira Popescu, Gherasim Luca, Dinu Flămând, Vasile Șirli, Elena Văcărescu, Constantin Virgil Gheorghiu, Ion Vlad, Thomas Csinta, Paul Barbăneagră, Bogdan Stanoevici, Ariel Moscovici, Luminița Cochinescu, Alice Cocea, Roxana Eminescu, Irina Ionesco, Eli Lotar, Alexandre Revcolevschi, Radu Mihăileanu, Horia Surianu, Haim Brézis. Extras: Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, București) este un violonist, compozitor și dirijor francez, născut la București, România, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Teodor Cosma, este pianist și dirijor, mama sa, Carola, autor- compozitor, unchiul său, Edgar Cosma, compozitor și dirijor, iar una dintre bunici a fost pianistă, elevă a celebrului Ferrucio Busoni. După câștigarea primelor sale premii la Conservatorul Național de la București, Vladimir Cosma ajunge la Paris (unde emigrase unchiul Edgar), în 1963, unde își va continua studiile cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă formația clasică, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare. Începând din 1964, a efectuat numeroase turnee în lume concertând ca violonist, dar, curând, se va consacra din ce în ce mai mult compoziției. Scrie diferite lucrări printre care: „Trois mouvements d’été” pentru orchestră simfonică, „Oblique” pentru violoncel și orchestră, muzică pentru scenă și balet („olpone” pentru Comedia Franceză, opera „Fantômas”, etc.). În 1968, Yves Robert îi încredințează prima muzică de film: „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau serii TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese în colaborare în special cu: Yves Robert, Gérard Oury, Francis Veber, Claude Pinoteau, Jean-Jacques Beineix, Claude Zidi, Ettore Scola, Pascal Thomas, Pierre Richard, Yves Boisset, André Cayat…