Acasă Evenimente culturale Festivalului Intercultural „ProEtnica” de la Sighișoara organizat de către Asociația Centrul Educațional...

Festivalului Intercultural „ProEtnica” de la Sighișoara organizat de către Asociația Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret (cu imagini inedite de la locul evenimentului cultural – artistic)

605
0

La Sighișoara s-a încheiat, duminică, a XVIII-a ediție a Festivalului Intercultural ProEtnica, manifestare culturală de prestigiu organizată de Asociația Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret (IBZ),  împreună cu Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și Consiliul Județean Mureș. Finanțarea a fost asigurată de Ministerul Culturii, iar Municipiul Sighișoara a sprijinit ediția din punct de vedere logistic.

ProEtnica s-a desfășurat în perioada 25-28 august 2022 în Cetatea Sighișoara, atât în sală, cât și pe scena instalată în Piața Cetății. Au participat peste 600 de reprezentanți ai celor 20 de minorități naționale conlocuitoare din România, precum și invitați din străinătate. „Când muzele vorbesc, armele ar trebui să tacă!”–a spus, în mesajul adresat participanților, directorul Festivalului, Volker Reiter, enunțând, astfel, unul dintre dezideratele acestei ediții care s-a desfășurat în condițiile conflictului armat ruso-ucrainean de la granița României. „Misiunea festivalului, a adăugat el, este una simplă: promovarea și consolidarea păcii interetnice în Romania, în Europa și în toată lumea”.

Ediția a XVIII-a a comemorat, în cadrul unei ceremonii, două personalități fondatoare ale ProEtnica, trecute la cele veșnice în 2021: Aurel Vainer, fost deputat și președinte al Federației Comunităților Evreiești din România și Carol König, fost director al Direcției pentru Minorități în Guvernul României. Acțiunile desfășurate pe parcursul celor patru zile au fost organizate în mai multe secțiuni distincte. „Agora Dialogului Intercultural” a fost dedicată în principal dezbaterilor pe tema drepturilor minorităților naționale, impactului conflictelor armate asupra minorităților naționale, gestionarea diversității în situații de criză.

Au prezentat comunicate sau au participat activ la dezbateri profesori universitari, președinți de asociații, oficiali guvernamentali din România. Dezvoltând latura internațională a Festivalului, și la această ediție a fost prezent Meto Nowak, referent al Reprezentantului de Stat pentru minoritatea sorabă la Ministerul Științei, Cercetării și Culturii al Landului Brandenburg, Germania. Amintim, în context, că anul acesta s-au împlinit 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie și parteneriat româno-german în Europa.

În cadrul secțiunii „Salonul Literar” au avut loc lansări de carte și album. De un real succes s-a bucurat lansarea albumului „Imaginea turcilor și a tătarilor în arta modernă românească–Proiect al Secretariatului General al Guvernului României, Departamentul pentru Relații Interetnice. Acesta este materializarea în plan editorial a expoziției cu același nume, care a deschis secțiunea de expoziții temporare din cadrul Muzeului Virtual al Turcilor și Tătarilor, ce aduce în atenția publicului moștenirea istorică și culturală otomană din regiunea Dobrogea.

Sala Sander din Cetate a găzduit alte două secțiuni tradiționale ale Festivalului. Respectiv, secțiunea Film, unde s-a remarcat producția cinematografică prezentata de Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher (De la „ura de sine” la „stima de sine etnică.”, Mihai Neacșu), de Uniunea Elenă din România „Revoluția elenă pe pământ românesc”, Cristian Gheorghe (la Sala Barocă); precum și secțiunea de arte plastice, unde au prezentat valoroase creații de grafică, desen pictură și fotografie artiști macedoneni și ruteni. În paralel, în cele patru zile ale Festivalului, un mare număr de vizitatori a ajuns la standurile de prezentare și de carte ale minorităților sau a putut participa la atelierele interactive ale „Asociației Acasă la Hundorf”.

Ultim zi a Festivalului a adus pe scena din Piața Cetății artiști din:

  • Ansamblul de dans „Elpis”-Comunitatea Elenă Constanța
  • Ansamblul de dans „Ilios”-Comunitatea Elenă Târgoviște
  • Ansamblul de dans „Prietenii lui Zorba”–Comunitatea Elenă Turnu Severin
  • Ansamblul de dans „Orpheas” – Comunitatea Elenă Iași
  • Ansamblul Artistic „Artemis” al grecilor din Sulina
  • Ansamblul de dans Cervona Kalena din Negostina, Suceava
  • recitalurile susținute de Loredana Eva Morar din Satu Mare și Simina Colopelnic-toate reprezentând Uniunea Ucrainenilor din România,
  • Ansamblul artistic „Holubok” din Peregu Mare, județul Arad și Ansamblul artistic „Cervona Ruja”, Bistra, județul Maramureș ale Uniunii Culturale a Rutenilor din România și Grupul de dans din Sighișoara al Forumului Democrat al Germanilor din România. Au mai fost aplaudate concertul solistei Florentina Costea reprezentând Comunitatea Aromână din România și concertul de final al Ediției a XVIII -a ProEtnica, susținut de Dinu Olărașu, Puiu Ivanițchi, Dana Aron și invitații lor.

Organizatorii Festivalului consideră că manifestarea de la Sighișoara, de altfel, unicat în țară și în Europa, și-a atins pe deplin scopul. „Considerăm, se arată într-o declarația a directorului Festivalului, Volker Reiter, că acest festival contribuie în mod concret la consolidarea păcii într-o societate pluralistă și democratică. El este un semnal că popoarele și etniile nu mai acceptă sisteme dictatoriale care promovează teza că un popor este superior altora, care promovează războaie și genocide drept instrumente legitime pentru îndeplinirea unor vise de hegemonie etnică”.

ProEtnica  a fost promovată prin www.proetnica.ro, precum și prin partenerii media, între care se numără Televiziunea Română, Radio România și Agerpres și s-a bucurat de sprijin din partea sponsorilor Sefar, Heineken și Coca Cola.

 Director, Volker Reiter

Articole asociate

Cel mai mare festival interetnic din Europa – ProEtnica – revine la Sighișoara, după o pauză de 2 ani

Proiecție de filme documentare. „La Cota 10.000” (Cinema Muzeul Țăranului, produs de Radu Restivan și Florin Ivan, în regia lui Dan Petru și Radu Restivan) și „Adela & Agnetha” (la festivalul Intercultural Sighişoara „ProEtnica”, realizat de colegul nostru, Geo Scripcariu – Strategy Director al Jurnalului Bucureștiului, care prezintă povestea excepțională a familiilor mixte de sași și țigani și sudul podișului Transilvaniei)

Nota redacției