Thomas CSINTA, Profesor de matematici aplicate în științe inginerești și social–economice, Director de studii CUFR (Consultanță Universitară Franco–Română) de pe lângă Școlile Superioare Franceze de Înalte Studii (Les Grandes Ecoles), Cofondator IRSCA Gifted Education, Vicepreşedintele Consortiului EDUGATE (Consorțiul Român pentru Educația Copiilor și Tinerilor Supradotați și Talentați)
Centrul Gifted Education implineste 13 ani de activitate în 2023, un număr care este porta către un nou început în viața noastră. Numărul 13 marcheazăo etapă de tranziție de la o epocă a vieții noastre, care a trecut, către ceva nou, care ne așteaptă după colț. Temut, numărul 13 poartă energia fricii de necunoscut. El este păzitorul pragului dintre un atașament care se dizolvă și un început care abia capătă o formă.
Noi chiar suntem prietenoși cu companiile.
Dorim să-ți oferim câteva proiecte în care poți investi și cu care să te mândrești.
În perioada care ne traversează educația este și va rămâne de viitor. Copiii aceștia vor crește și ne vor alege viitorul, direcția în care mergem. Suntem aici și îți putem oferi sprijin dacă ai orice întrebări pe fiscalitatea deducerii sumelor deductibile din impozitul pe profit.
Când poți sponsoriza?
Pentru anul fiscal 2021, data de 27 decembrie 2022 este termenul limită pentru depunerea formularului 177 „Cerere privind redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor”. Sumele direcționate vor fi cele care reies automat din calculele făcute de organismul fiscal (cea mai mică sumă între 20% din impozitul pe profit sau 7.5/1.000 din cifra de afaceri), și vor fi direcționați ulterior de ANAF pentru 2021.
Plătitorii de impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, după caz, pot dispune redirecționarea unor sume din impozitul datorat, potrivit legii, în termen de 6 luni de la termenul legal de depunere a declarației anuale de impozit pe profit, respectiv a declarației de impozit pe veniturile microîntreprinderilor aferente trimestrului IV. Pentru a redirecționa o parte din impozitul pe profit/veniturile microîntreprinderilor aferent anului 2021 contribuabilii pot depune deci formularul 177 până la dată de 27 decembrie 2022. Plățile sumelor redirecționate vor fi efectuate de către organul fiscal competent, la care s-a depus formularul de redirecționare. Atenție, nu pot fi deduse sume din trecut. Citește despre modificarea regimului de sponsorizări din 2022.
Pentru anul fiscal 2022
După această dată de 27 decembrie, puteți efectua sponsorizări practic oricând în timpul anului fiscal 2022 și până la maxim 6 luni de la data depunerii declarației anuale de impozit pe profit din 2023 (27 decembrie 2023).
De regulă, sponsorizările se acordă spre finalul anului, moment în care societățile au o imagine de ansamblu cu privire la nivelul cifrei de afaceri și al impozitului pe profit, criterii în funcție de care se poate stabili nivelul sumei acordate că sponsorizare.
Nu uitați că, începând cu 30 decembrie 2021 sumele sponsorizate nu mai pot fi deductibile în următorii 7 ani consecutivi. Legea 322/2021 pentru completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 1245 din 30 decembrie 2021 a modificat acest lucru. Detalii puteți afla aici.
Cum se procedează practic?
- Contractul de sponsorizare se completează online între noi că asociație și dvs., și se înregistrează în contabilitate- deductibilitatea din impozitul pe profit datorat se poate realiza până la maxim 6 luni de la dată depunerii declarației anuale de impozit pe profit.
Venim noi în sprijinul dumneavoastră Dacă aveți orice întrebări, va stăm la dispoziție pe emailul financiar@giftededu.ro sau pe pagină documentelor. O persoană din echipa noastră va poate oferi informațiile dorite. Va fi foarte simplu.
Mai multe informațîi pentru dumneavoastră
Am pregătit o prezentare prietenoasă cu exemple de calcul: Implicare Socială pentru Firme- „Tot ce ai vrut să știi la modul realist despre implicarea socială” (chiar dacă nu ai un om Angajat pe CSR sau o politică) realizată de echipa noastră în termeni facili unde sunt toate detaliile legate de deductibilitatea din impozitul pe profitul datorat. Visul nostru este că fiecare copil supradotat să fie descoperit, și să aibă șansă de a învață pentru nevoile lui specifice. Poți află despre activitatea noastră și scopul educației alternative pentru copiii supradotați și familiile lor aici care se realizează cu obiective unice la nivel național. Dorim că toți copiii supradotați să fie descoperiți, înțeleși și ajutați să își împlinească potențialul. În primul rând pentru că sunt vulnerabili într-o societate care nu ține cont de nevoile lor specifice. Estimat, sunt 200.000 de copii supradotați în țară. Puteți susține în mod elegant proiectele care pot susține un viitor.
Cartea noastră de vizită
- Am susținut peste 315 de copii supradotați cu o educație diferențiată care acum sunt absolvenți, conform legii 17/2007.
- Am acordat peste 300.000€ burse. Detalii: aici.
- Din 2019 acordăm prin sprijinul angajaților și clienților Lidl peste 160.000 lei că burse sociale sau burse de studii
- Rezultate? Peste 3500 de ore de lucru cu copiii supradotați de educație diferențiată conform legii 17/2007 și legislației internaționale.
- Prin campania Minți Strălucite am atins viețile a peste 8.500 de copii, copii care se află probabil în cele mai îndepărtate locuri din țară, și din lume, unde sunt români vorbitori, unde sunt conaționalii noștri. Campania Minți Strălucite este proiectul cu cea mai mică investie pe online cu cel mai mare impact social. Mai presus de toate, vrem să dăm uneltele școlilor, cadrelor didactice și părinților să îi descopere pe toți cei 200.000 de copii supradotați din România. MintiStralucite.ro face acest lucru!
Impozitul este deductibil
- Sponsorizările, potrivit legii, sunt deductibile oricând în următorii 7 ani, asociația noastră fiind înscrisă din 2019 în Registrul Enitatilor/Unităților de Cult.
- Conform Codului Fiscal în vigoare, oricând poți alege să direcționezi 7,5 la mie din cifra de afaceri sau 20% din impozitul pe profit (suma cea mai mică dintre ele două) până la maxim 6 luni de la data depunerii declarației anuale de impozit pe profit (prin completarea formularului 177, cf legii nr. 332/2021).
- Notă. Campusul Verde „Palade”, primul EduCity un proiect uriaș, costă de 10 ori mai puțîn decât deducerea cumulată a firmelor românești din impozitul anual pe un singur an fiscal.
Ce dorim să realizăm? Burse pentru copiii supradotați care ne trec pragul. Să creștem de la 25% la 30% nivelul de sponsorizare
În fiecare trimestru puteți face ceva mai mult pentru copiii supradotați
Conform unui articol din Ziarul Financiar, deși Codul Fiscal permite încă din 2004 ca firmele să redirecţioneze 20% din impozitul pe profit datorat statului către un ONG, fără nici o cheltuială suplimentară, foarte puţine companii uzează de această facilitate. Suma totală care ar putea fi redirecţionată de către companiile din România se ridică la 300-400 M€ anual. Procedura prin care poți redirecţiona către Centrul Gifted Education o parte din impozitul pe profitul anual constă în semnarea unui contract de sponsorizare.
Ce câștigi
- Contibui la antreprenoriatul social.
- Nu te costă nimic, este vorba de o deducere din impozitul pe profit datorat statului.
- Beneficiezi de întreagă noastră asistență la sponsorizare.
- Participa activ și responsabil la dezvoltarea comunitățîi din care faci parte.
- Primești un ghid despre „Cum să fii părintele de care copilul tău are nevoie” realizat de echipa Centrului Gifted Education.
Copiii supradotați pot fi locomotivă unei țări. Dr. Klaus Urban îi numește „bogăție națională”. Fără sprijinul de care au nevoie, 97% se ratează, se pierd. Fără o presiune constantă asupra mediului social cei 200.000 de copii supradotați ai țării noastre nici nu vor ști vreodată că sunt supradotați, și nici nu vor primi niciodată ceea ce ei au nevoie, prin lege-legea 17/2007 nu se aplică de 13 ani. Află despre cum se dezvoltă educația alternativă, ce înseamnă că valori cheie, cum îți poți aduce contribuția la Centrul Gifted Education pentru copii supradotați.
Contact Monica Gheorghiu, Centrul Gifted Education
Gifted education. Teoria educației. Misiunea noastră „Gifted Education” în România!
Notă. Alte articole despre Gifted Education în Jurnalul Bucureștiului
Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului