Acasă Evenimente culturale „Historia del mantón” (de Manila) – Prezentare și Spectacol de Dans Flamenco...

„Historia del mantón” (de Manila) – Prezentare și Spectacol de Dans Flamenco la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București.

563
2

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei şi culturilor lumii, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” şi Primăria Municipiului Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia SmartArt, Centrul de Artă „Euterpe” şi partenerii lor, vă invită sâmbătă, 23 martie 2024, ora 16h00, la evenimentul intitulat „Historia de Manton”–Prezentare și Spectacol de Dans Flamenco. Concept, coregrafie şi prezentare: Carmen Coţovanu Pesantez Interpretează: Carmen Coţovanu Pesantez şi Angelica Floareş Spectacolul Historia de Manton” dezvăluie, în ritmuri de dans, povestea șalului de mătase-„mantón de Manila” sau „mantón de seda”, accesoriu nelipsit în dansul Flamenco, precum și aspecte care țin de unitatea în diversitate a culturilor lumii, o istorie de 4000 de ani care străbate timpul și spațiile.

Șalul, provenind din Filipine, devine extrem de popular în Spania și America Latină, pătrunzând ulterior și în Franța și alte țări europene. De-a lungul timpului, acesta s-a îmbogățit prin adăugarea de motive autohtone, devenind adevărate opere de artă. În Spania colonială, aceste tipuri de șaluri erau cunoscute sub numele de pañuelos, fiind sinonime cu noblețea, regalitatea, măreția, strălucirea și eleganța. Cele brodate manual și vopsite în culori vii aveau o calitate net superioară, fiecare piesă fiind unică în felul său. Cele mai întâlnite motive oglindesc influențe orientale-florale, fitomorfe și zoomorfe, care dezvăluie un simbolism profund. În multe locuințe nobiliare din Manila, șalurile de mari dimensiuni decorau pianele și sofalele.

Șalurile de Manila au devenit parte integrantă a culturii spaniole. Acestea sunt purtate cu mândrie în Andaluzia, în timpul festivalurilor și la evenimente deosebite, precum și la prezentările de modă, conferind o feminitate și o frumusețe aparte. Dar cele mai misterioase rămân dansatoarele de Flamenco, maestre în mânuirea prin aer a acestui accesoriu, asemeni aripilor unor păsări în zbor sau a capei toreadorilor. Dincolo de a fi un accesoriu unic, „mantón de Manila” reprezintă o moștenire culturală, o fuziune între estetica orientală și expresia artistică a dansului Flamenco, tehnică și emoție deopotrivă. Istoria sa bogată și profundă stă mărturie faptului că frumusețea și pasiunea sunt universale și atemporale.

Carmen Coţovanu Pesantez este coregraf de dans clasic indian, specialist în cultură şi civilizaţie indiană, filolog, formator, traducător, organizator şi promotor cultural. S-a specializat în stilul de dans clasic indian Kathak, specific Nordului Indiei, dar a abordat şi alte stiluri de dans din culturile lumii. Se remarcă prin coregrafia originală în care tehnica, rafinamentul şi expresivitatea artistică se îmbină cu inovaţia şi eleganţa, propunând, cu fiecare reprezentaţie, noi abordări tematice.

A realizat coregrafia unor spectacole inedite de dans, muzică, teatru, operă, fusion (Flamenco, Kathak-Flamenco, Sufi-Kathak, Jugalbandi) şi fashion show, fiind partener în importante proiecte culturale, contribuind, prin evenimentele derulate, la promovarea artelor şi a creaţiilor literar-artistice, a diversităţii culturale și a valorilor universale. Activitatea sa i-a fost recunoscută prin acordarea de numeroase premii şi distincţii în țară și în străinătate.

Interviu Carmen Coţovanu Pesantez, coregraf dans clasic ...

Angelica Floareş a început să studieze dansul clasic indian şi alte stiluri de dans din diferite spaţii ale lumii, în cadrul Centrului de Artă „Euterpe”, remarcându-se prin sensibilitate şi talent, susţinute de pasiune, dedicaţie şi perseverenţă în asimilarea cunoştinţelor tehnice şi artistice, prestaţia lor bucurându-se de o reală apreciere. A participat cu spectacole în cadrul unor importante proiecte culturale. Evenimentul va putea fi vizionat din 29 martie 2024, accesând site-ul Casei de Cultură „Friedrich Schiller” sau pagina de Facebook.

  Articole asociate

„Efectul Bilibid”!

Deținut la Bilibid („Efectul Bilibid”). Corespondență de la Manila (prof. dr. Thomas CSINTA, atașat de presă al Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului – Națiunile Unite – Ecosec).

Alte evenimente culturale la Casa „Friedrich Schiller” din București

Conferința „Loisir și stil de viață în Bucureștiul interbelic” la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București. „O zi și o noapte din viața capitalei” (în 1936)

Conferința-dezbatere „Tragicul destin al lui Arlette Coposu, soţia Seniorului” la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București cu Jurnalul Bucureștiului

„Etică și Intelligence” – lucrare prezentată la Sesiunea Anuală a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Germania) de către corespondentul nostru permanent prof. dr. Narcis-Stelian Zărnescu (redactorul șef al Revistei Academiei Române „Academica”, secretar științific al Secției X – Filosofie, Teologie și Psihologie a AOȘR – Academia Oamenilor de Știință din România), membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București [Lucrările „Sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani” și „Brabantul în haos și sub teroare. Asasinii din Brabant. Adevărul istoric după 40 de ani”]

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită de comunitatea românească din sudul Basarabiei istorice (Corespondență de la istoricul Mihai Floroiu)

Dezbaterea „Scrisoarea celor șase – o sfidare la adresa regimului Ceaușescu (11 martie 1989)” la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București

Turneu de lecturi performative în limbile franceză și germană la Iași, Brașov și București cu actorul austriac Martin Ploderer

Lansarea monografiei „Securitatea. 1948-1989, vol. I şi II” (coordonatori: Florian Banu, Liviu Țăranu, Liviu Marius Bejenaru) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București

Conferința „Catedrala Notre-Dame, simbol religios și cultural al Parisului și al Franței” la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” cu Jurnalul Bucureștiului (Corespondență de la istoricul Mihai Floroiu)

Nota redacției

Prietenul nostru de suflet, Mihai Căldăraru – „omul mic cu suflet mare”, premiat de Ministrul Familiei Natalia Intotero, la Gala Națională a Binelui – 2024, iar prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, susținător al Galei, distins cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Apollonia din Iași și implicit, cu cel de „Cetățean de Onoare” al Târgu’ Ieșilor

Colocviile TeleMoldova Plus (+) cu o dublă lansare de carte și o piesă de teatru

„Art Basel Miami” – Săptămâna Artei în Miami (Corespondență de la artista vizuală Paula Craioveanu – „regina amazoanelor plasticii românești” din Miami – Florida, SUA)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: Blaga și „gândirea evreiască”

„Arta, pentru a fi cunoscută trebuie să circule”. Eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, din nou în România (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, publicist, senior editor al Jurnalului Bucureștiului)

Subiect de teză de doctorat (Sujet de thèse). „Le Casse du siècle – En quête de vérité”. „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizație Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb” de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric

Incursiune prin labirintul psihicului uman – „De la viață la moarte și înapoi” (Partea 2) de la corespondentul nostru permanent Dr. Anna–Nora Rotaru–Papadimitriou (Grecia–Atena), membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π) – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1 (Generalități)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești/ Die Geschichte der rumänischen Lyrik (de la începuturi și până astăzi) a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra